• Ingen resultater fundet

2. Ledelsens og revisors ansvar i forhold til going concern

3.1 Præsentation og analyse af de udvalgte case virksomheder – Hvad gik der galt

3.1.3 EBH Bank

Banken drev en omfattende kommerciel virksomhed, hvor bankens høje risikoprofil krævede en solid solvensoverdækning. Banken havde opgjort sit individuelle solvensbehov uden hensyn til, at

bankdrif-Side 42 af 82 ten kun udgjorde ca. 25 % af resultatet i 2007. En stor del af bankens vækst og indtjening skyldes bankens risikovillighed og dens eksponering overfor ejendomsmarkedet, hvor der i disse år var store prisstigninger på fast ejendom (FT, 2010:5). Årets resultat hos banken voksede fra 91 mio. kr. efter skat i 2004, til 300 mio. kr. i 20072. Disse resultater kom ikke uden bekostning, af revisionsprotokol-latets ledelsesresume i årsrapporten 2007 fremgik det, at de 12 største engagementer havde et blanco element på 65 %, hvoraf EBH Fonden og Icarus Invest ikke var medtaget (adv. 2009:1). I begge un-dersøgelser fremgår det, at der var mangelfuld risikostyring og kreditsagsbehandling. Der var også for dårlig kreditbonitet, manglende overblik, styring og kontrol med låntagernes koncernengagementer, samt manglende kreditpolitik og forretningsgange (Adv. 2009: 1 og 3).

I Finanstilsynets undersøgelse af pengeinstituttet 30. marts 2007, var Tilsynet opmærksom på oven-stående forhold og herunder blanco elementet, men på grund af selskabernes indtjening og robuste kapitalforhold på undersøgelsestidspunktet, gav det ikke anledning til særskilte bemærkninger (FT, 2010:9). I samme undersøgelse fremgik det, at flere af ejendomsengagementerne var mellemfinansie-ret, hvilket indebærer at de skulle videresælges eller realkreditbetales, hvilket de aldrig blev.

Der ses her en sammenhæng af forskellige faktorer, hvor revisor har konstateret problemer med f.eks.

bankens kreditpolitik, mangelfuld risikostyring og kreditboniteten. Disse faktorer indbefatter et risi-koelement for bankens grundlæggende forretning, som er bestyrelsens ansvar at følge op på. Taget i betragtning at banken havde et rekord overskud året inden den gik fallit, kan det diskuteres, hvilke yderligere handlinger revisor burde have udført, i hans vurdering af bankens fortsatte drift. Her vil manglende analyser fra ledelsen nødvendigvis ikke forhindre revisor i at konkludere, hvorvidt ledel-sens vurdering af going concern har været passende, jf. ISA 570, afsnit A8. Da banken har haft over-skudsgivende aktiviteter siden 2004, samt let adgang til kapital.

Ud fra ovenstående fremgår der ikke noget alarmerende, vedrørende bankens going concern, da Fi-nanstilsynet heller ikke har gjort opmærksom på dette, året inden banken gik fallit. FiFi-nanstilsynet udsendte dog en forespørgsel om bankens likviditet, hvilket medførte, at Tilsynet ville udføre en eks-traordinær undersøgelse af banken i 2008.

Ovenstående er en god illustration af Going concern barrieren, hvor man kunne se at der forelå nogle risikofaktorer, men hvor man ikke har kunnet forudsige de udefrakommende årsager der ramte ban-ken. Finanskrisen var med til at presse priserne ned på ejendomsmarkedet og ramte banken på likvidi-teten, hvilket kørte banken ud over kanten, og den blev overtaget af Finansiel Stabilitet den 22. sept.

2008. Den eksterne revisor ville her have svært med at vurdere going concern og give en modificeret påtegning vedrørende fortsat drift.

2 Kilde: EBH Banks årsrapport 2006 og 2007.

Side 43 af 82 Ser vi på revisors påtegning i perioden fra 2003 til 2006, gav revisor banken en blank påtegning i denne periode, men hvor han fører ovenfornævnte forhold til protokols. Banken får også en blank påtegning i 2007, men hvor intern revisor bemærker i protokollen, at der skal oprettes et early war-ning system for de 50 største engagementer. I henhold til advokatundersøgelsen (2009:7) har der ikke foreligget tilstrækkeligt grundlag for at fastslå, at der på individuelle engagementer har foreligget OIV med aktuelle nedskrivningsbehov der viser svaghedstegn. Intern revisor fører herudover til protokols, at der var mangler ved dokumentation og forretningsgange og en beregningsfejl i udregningen af sol-vensbehovet hos banken.

I ledelsesberetningen (2007:8) fremgår det, at balancen på koncern niveau er vokset med 36 %, hvor væksten i udlån har bidraget til væksten. Væksten er finansieret igennem øgede indlån samt flere syn-dikerede længere løbende lån optaget på det europæiske marked. Yderligere fremgår det, at koncernen vil forsætte sin strategi, og opmærksomheden rettes til stadighed mod nye markeder og opkøbsmulig-heder i indland såvel som i udland. Dermed giver ledelsesberetningen et mere positivt billede af en bank i vækst, hvorimod revisionsprotokollen påpeger i 2006 og 2007 udfordringer vedrørende OIV, kredit- og risikostyring. Dette er kritisabelt, da det giver regnskabsbruger et mere positivt billede af bankens risikofaktor, end det som reelt har foreligget.

Det fremgår ikke i revisionsprotokollerne, at der var en for stor ubalance imellem ind- og udlån, hvor banken ud fra tilsynsdiamanten har et Funding ratio på henholdsvis 1,46 og 1,51 i 2006 og 2007. Det findes derfor kritisabelt, at revisionen ikke har påvist denne risiko og svaghed, hvor banken tydeligvis har kørt med en høj risikoprofil med en faldende solvens. Denne ubalance gjorde, at banken var mere sårbar overfor konjunktursvingninger, hvilket også viste sig at påvirke banken, da man ikke havde de nødvendige buffere til at stå imod med. Det er dog revisors ansvar at sikre, at regnskabet giver et ret-visende billede af virksomhedens aktiver, passiver, finansielle stilling og resultat. Hvis f.eks. udlån og indlån fremgår i årsregnskabet og markedsrisiko er belyst tilstrækkeligt i ledelsesberetningen, hvor disse giver et retvisende billede af årsregnskabet, giver det ikke anledning til en modificeret påteg-ning.

I undersøgelserne fremgår det, at revisor har udført sit arbejde i henhold til god revisorskik. De for-hold som revisor har påvist i protokollen, har Finanstilsynet taget i betragtning og ville de medtage disse forhold til den ekstraordinære undersøgelse, som ikke blev udført da banken gik fallit.

Advokatundersøgelsen påviser, at den samlede ledelse har handlet ansvarspådragende, da deres arbej-de ikke har været tilstrækkeligt. Her refereres til FIL § 71, hvor bestyrelsen ikke har fået orarbej-den i kre-ditpolitikken og forretningsgange fra 2003 til banken går konkurs.

Side 44 af 82 Summen af store

engagementer

Årets udlånsvækst

Ejendomseksponering Funding ratio

Likviditetsoverdækning

EBH Bank - 2007

Grænseværdier

EBH Bank Lån & Spar Bank En tidligere aktiv handling fra bestyrelsen side ville kunne have begrænset tabet hos banken (adv.

2009:6).