• Ingen resultater fundet

Resultater og udslusning

In document Specialundervisning for voksne (Sider 68-73)

5 Tilbud til personer med hørevanskeligheder

5.6 Resultater og udslusning

Undervisningsinstitutionerne har på nuværende tidspunkt ingen metoder eller procedurer til at følge op på effekten af undervisningen. Det er indtrykket fra institutionsbesøgene at institutioner-ne finder det vanskeligt at vurdere den samlede effekt af undervisningsindsatsen for den enkelte deltager og for hele målgruppen af personer med hørevanskeligheder. Det kan diskuteres om institutionerne gør nok for at dokumentere deltagerens handicap og den samlede undervisnings-indsats over for deltageren så institutionerne kan foretage en vurdering af og opfølgning på un-dervisningens effekt for både den enkelte deltager og for den samlede målgruppe. Det er indtryk-ket fra institutionernes selvevalueringsrapporter og institutionsbesøgene at der på nuværende tidspunkt ikke gøres nok for at dokumentere undervisningens samlede effekt og effekten af un-dervisningen for den enkelte kursist. Det er ligeledes indtrykket at institutionerne på nuværende tidspunkt heller ikke følger tilstrækkeligt op efterfølgende på dette. Det er i denne sammenhæng positivt at Kommunikationscentret i Frederiksborg Amt siden 2001 årligt har gennemført eksterne evalueringer af undervisningsaktiviteterne på et enkelt undervisningsområde.

Muligvis er det især påkrævet at følge op på undervisningens effekt efter instruktionen af ældre førstegangsbrugere af høreapparater. Under besøgene gav underviserne udtryk for at der er et problem med såkaldte skuffeapparater, som aldrig anvendes af brugerne. Det kan skyldes at in-struktionen af disse ældre deltagere ikke tager tilstrækkelig højde for deres livssituation og barrie-rer for at bruge høreapparatet i hverdagen. En anden forklaring kan være at der ikke sker

tilstræk-kelig opfølgning på hvorvidt instruktionen i høreapparatet er tilfredsstillende, og om deltageren under instruktionen har fået det nødvendige kendskab til muligheder og begrænsninger i brugen af et høreapparat. Hvis institutionerne har et billede af at der er et problem med manglende brug af apparaterne, burde de som minimum tydeliggøre mulighederne for efterfølgende vejledning og rådgivning over for deltagerne. Det overordnede indtryk fra selvevalueringsrapporterne og institu-tionsbesøgene er at den efterfølgende kontakt til deltagerne med fordel kunne styrkes.

5.7 Konklusioner og anbefalinger

5.7.1 Udvikling af nuværende tilbud

En væsentlig del af undervisningsaktiviteterne på høreområdet består i instruktion i brugen af høreapparaterne af en til to ganges varighed. Denne aktivitet tegner sig for et stort antal deltagere i specialundervisningen af personer med hørevanskeligheder, men kan kun med en bred fortolk-ning opfattes som kompenserende specialundervisfortolk-ning. Instruktionen drejer sig helt overvejende om de rent tekniske sider af at bruge høreapparat, den forudsætter ikke forberedelse, og der ud-arbejdes ikke individuelle undervisningsplaner for instruktionsforløbene. I de udvalgte amter kan både hørepædagoger og høreomsorgshjælpere være involveret i instruktionen af førstegangsbru-gere. Det er en uhensigtsmæssig udnyttelse af lærerressourcerne når instruktionen defineres som undervisning.

Evalueringsgruppen anbefaler derfor at amterne nøje overvejer fordele og ulemper ved at tage den kortvarige instruktion i brugen af høreapparater ud af den kompenserende specialundervis-ning og placere den i sundhedsregi. Undervisspecialundervis-ningsinstitutionerne skal koncentrere deres aktiviteter om personer med et reelt behov for kompenserende specialundervisning. Evalueringsgruppen anbefaler desuden at amterne overlader instruktion og andre serviceprægede opgaver til høreom-sorgshjælpere for at sikre en effektiv udnyttelse af ressourcerne.

En del af de personer med hørevanskeligheder som modtager instruktion i brugen af høreappara-ter, har undervisningsbehov der rækker ud over den tekniske instruktion. Det er vigtigt at disse personer tilbydes et specialundervisningsforløb.

Evalueringsgruppen anbefaler derfor at amterne sikrer at alle der modtager instruktion, informeres tilstrækkeligt om undervisningsinstitutionernes tilbud og mulighederne for en individuel afdækning af undervisningsbehovene.

I de udvalgte amter findes ingen formulerede procedurer for visitation til undervisningstilbuddene.

Praksis omkring visitationen varierer meget og kan reelt betyde at personer med ensartede

under-68 Danmarks Evalueringsinstitut

visningsbehov visiteres til forskellige undervisningstilbud. Det er indtrykket at der under afdæknin-gen ikke fokuseres tilstrækkeligt på at afdække andre fysiske og psykiske vanskeligheder som kan have betydning for deltagerens udbytte af undervisningen.

Evalueringsgruppen anbefaler derfor at undervisningsinstitutionerne formulerer retningslinjer for en kvalificeret visitation der sikrer at personer med ensartede undervisningsbehov visiteres til ens-artede undervisningstilbud. Evalueringsgruppen anbefaler desuden at andre vanskeligheder end den specifikke hørevanskelighed er omfattet af afdækningen.

Det er indtrykket at institutionerne ikke i tilstrækkelig grad sørger for at informere deltagerne om undervisningens formål og indhold inden undervisningen begynder, og at de ikke fokuserer nok på at deltagerne reelt får forbedrede kommunikationsmuligheder efter undervisningens afslutning.

Deltagernes omgivelser tages ikke nok i betragtning i undervisningen, og overførelsesværdien af specialundervisningen for personer med hørevanskeligheder er derfor ikke optimal.

Evalueringsgruppen anbefaler derfor at institutionerne i højere grad tager deltagernes omgivelser i betragtning i tilrettelæggelsen af undervisningen så dens indhold målrettes den enkelte deltager og overførelsesværdien forbedres.

Mange deltagere i den kompenserende specialundervisning for personer med hørevanskeligheder har behov for specialpædagogisk bistand i tilknytning til undervisningen. Det kan blandt andet dreje sig om bistand fra psykologer og socialrådgivere. Undervisningsinstitutionerne har imidlertid ikke formuleret klare retningslinjer for hvornår andre faggrupper inddrages i specialundervisnin-gen. Det er indtrykket at inddragelsen sker vilkårligt, og at undervisernes personlige holdning til at inddrage andre faggrupper kan være en afgørende faktor.

Evalueringsgruppen anbefaler at institutionerne overvejer hvordan de sikrer at deltagerne modta-ger relevante tilbud fra andre faggrupper der kan understøtte undervisningen af personer med hørevanskeligheder.

5.7.2 Videre perspektiver

Høreområdet er et særdeles forgrenet og uoverskueligt område. I de udvalgte amter er der mange aktører involveret i det samlede tilbud til personer med hørevanskeligheder. Det drejer sig blandt andet om høreklinikkerne på de amtslige sygehuse, undervisningsinstitutionerne under specialun-dervisningen, lands- og landsdelsdækkende institutioner, sagsbehandlere i de enkelte kommuner, privatpraktiserende øre-næse-hals-læger, hjælpemiddelcentraler og private udbydere af høreappa-rater. Dertil kommer en række private institutioner og foreningen, som har undervisnings- og

ser-vicetilbud til målgruppen. Arbejdsdelingen mellem dem er ugennemskuelig fra et brugersyns-punkt, og organiseringen af opgaverne synes at være et udtryk for faglige traditioner og ikke be-grundet ud fra en hensyntagen til brugerne. Den nuværende organisering fremstår derfor som rodet og uhensigtsmæssig. Det er indtrykket at der i høj grad er behov for en reorganisering af området, og at det kræver en grundigere analyse end denne evaluering har givet mulighed for.

Evalueringen har givet et billede af at målgruppens sammensætning og undervisningsbehov på sigt vil ændre sig. I dag udgør ældre mennesker størstedelen af målgruppen, men meget tyder på at gruppen af yngre med hørevanskeligheder vokser i fremtiden. De yngre deltagere vil formentlig have større behov for rådgivning og vejledning i tilknytning til undervisningen. Gruppen af perso-ner med hørevanskeligheder med et undervisningsbehov må samlet forventes at stige. Høreområ-det er kenHøreområ-detegnet ved en hastig teknologisk udvikling af høreapparater og høretekniske hjælpe-midler. Indtrykket er at der i fremtiden er behov for at sikre en kontinuerlig opdatering af teknolo-gisk viden hos alle personalegrupper der har tilknytning til høreområdet, for at sikre kvaliteten i det samlede tilbud til målgruppen.

Evalueringsgruppen anbefaler derfor at staten og amterne iværksætter en tværgående analyse af området hvor alle aktører indgår, og at der på denne baggrund tages initiativ til at reorganisere området. Evalueringsgruppen anbefaler desuden at staten og amterne sideløbende overvejer hvordan et forventeligt større afdæknings-, undervisnings- og vejledningsbehov i den samlede målgruppe håndteres. Betydningen af nye teknologiske muligheder skal også tages i betragtning så man sikrer kvaliteten af det samlede tilbud til personer med hørevanskeligheder.

6 Tilbud til personer med sent

In document Specialundervisning for voksne (Sider 68-73)