• Ingen resultater fundet

PRÆSENTATION AF KATEGORIER OG SEKTORER

In document Marts 2011 (Sider 25-31)

De økonomiske effektiviseringsforslag er inddelt i kategorier, som yderli-gere er underopdelt i sektorer. I dette afsnit præsenteres kategorierne og sektorerne.

Kategorier

Kategorierne er sammensat af forslag, som indeholder samme karakteri-stika. Nogle af forslagene kan placeres i flere kategorier, men det er valgt kun at medtage forslagene i én kategori for derved at undgå unødige gen-tagelser. Forslagene indgår i den kategori, hvor de primært vurderes at høre til. I det følgende præsenteres kategorierne.

Strukturtilpasninger - lukning af fysiske enheder

Kategorien ”Strukturtilpasninger” indeholder forslag, hvor fysiske enheder lukkes. Besparelserne kan bl.a. være reducerede udgifter til drift af byg-ninger fx el, vand, varme, rengøring, vedligeholdelse, pasning af udvendi-ge arealer m.v. samt reducerede lønudgifter fx til ledere og mellemlede-re.

Konkrete forslag i kategorien er fx reduktion i antal støttecentre i social-psykiatrien, lukning af plejecentre, nedlæggelse af borgerserviceenheder, lukning af specialskoler m.v.

Organisatoriske tilpasninger

”Organisatoriske tilpasninger” indeholder forslag om ændret organisering af et område eller en opgave, fx forslag vedrørende ændret ledelse, cen-tralisering eller decencen-tralisering af opgavevaretagelsen m.v. Besparelser-ne kan bl.a. være reducerede lønudgifter, herunder også lønudgifter til ledere.

Kategorien indeholder fx forslag om en central kørselsenhed, centralise-ring af aftensygeplejen, indførelse af distriktsledelse på Børne- og Unge-området, oprettelse af tværgående servicekorps for kommunale haller, oprettelse af central telefonindgang for tandplejen m.v.

Bedre tilrettelæggelse af arbejdet

Kategorien ”Bedre tilrettelæggelse af arbejdet” indeholder forslag om ændrede arbejdsgange bl.a. med henblik på implementering af tidsbespa-rende arbejdsrutiner samt at reducere forbruget af materialer, tilknytte-de ytilknytte-delser m.v. Besparelserne kan fx være reduceretilknytte-de lønudgifter samt reducerede udgifter til materialer og ydelser i tilknytning til opgaven.

Konkrete forslag i kategorien er fx reduktion af udgifterne til post, porto og print, internt gebyr for udbetaling af acontoløn, hyppigere kontakt-samtaler på beskæftigelsesområdet, ændret praksis for kontaktmøder i dagplejen, ændring af skoledistrikter m.v.

Digitalisering og ny teknologi

Kategorien indeholder forslag om digitalisering og ny teknologi, som kan forenkle opgavevaretagelsen. Det kan fx være omlægning af kommunens kommunikation fra trykt materiale og breve til digitalt tilgængeligt mate-riale og breve. Det kan være nye it-systemer, som giver et bedre overblik over området og dermed medvirker til optimering af driften – eller it-systemer, som understøtter og optimerer sagsbehandlingen. Det kan også være nye velfærdsteknologier, som understøtter serviceproduktionen.

Besparelserne kan fx være reducerede lønudgifter, besparelser på mate-rialer, hjælpemidler m.v.

Konkrete forslag i kategorien er fx brug af tast-selv løsning ved skoleind-skrivning, tolkebistand via video, implementering af e-læringssystem, brug af ny velfærdsteknologi såsom elektroniske toiletsædeløftere og ro-botstøvsugere m.v.

Eksternt samarbejde

Kategorien indeholder forslag, hvor kommunen samarbejder med eksterne parter dvs. private, andre kommuner, region og frivillige. Besparelserne opnås bl.a. ved produktionsmæssige stordriftsfordele, bedre volumen ved udbud, udvikling af nye løsninger m.v.

Forslag i kategorien er fx samarbejde mellem kommunen og apoteker om medicindosering, offentligt privat samarbejde omkring drift af plejecent-re, oprettelse af fælleskommunalt postcenter, øget samarbejde mellem sygehus og kommunen, brugerdrevne dagcentre og frivillighedsstrategi m.v.

Tilpasning af ydelser

Kategorien indeholder forslag om tilpasning af serviceydelser på baggrund af anvendelsen. Det er fx forslag om tilpasning af åbningstider på bag-grund af den aktuelle anvendelse af tilbuddet. Besparelsen opnås bl.a.

ved reducerede lønudgifter. Kategorien indeholder også forslag om skær-pelse af visitationen til serviceydelser og tilbud i henhold til de vedtagne tildelingskriterier – dvs. at det kun er de borgere, som har krav på ydelsen i henhold til tildelingskriterierne, som tilbydes ydelsen. Herunder også at brugere, som ikke længere har krav på ydelsen, fratages ydelsen. Bespa-relserne opnås ved, at der bliver færre, som uretmæssigt tildeles ydel-sen.

Eksemplerne i kategorien er bl.a. tilpasning af åbningstider i daginstituti-oner, ferielukning i dagplejen, ændrede åbningstider i borgerservice, til-pasning af ældreboligkapaciteten, revisitation af tildelt rengøringshjælp m.v.

Omlægning af servicetilbud

”Omlægning af servicetilbud” indeholder forslag om omlægning af den service, som brugerne hidtil har fået. Det kan fx være selvbetjeningsløs-ninger, eller at brugeren hjælpes til selv at håndtere opgaven frem for at modtage en serviceydelse. Det kan være ændring af selve ydelsen på baggrund af ny viden på området m.v. Brugerne kan i nogle tilfælde op-fatte den nye service som et kvalitetsløft. Besparelserne kan fx være re-ducerede lønudgifter.

Konkrete forslag i kategorien er fx øget brug af rehabilitering på ældre-området, øget virksomhedsrettet aktivering, styrket samarbejde mellem almen- og specialområdet, recovery i socialpsykiatrien, ”åbne bibliote-ker” med selvbetjeningsløsninger, sygeplejeklinikker m.v.

Konkurrenceudsættelse

Kategorien ”Konkurrenceudsættelse” indeholder forslag om udbud af tje-nesteydelser blandt private virksomheder eller andre offentlige

leveran-dører. Besparelserne opnås ved, at det er billigere for kommunen at købe ydelsen ved den eksterne leverandør frem for selv at producere ydelsen.

Eksempler på forslag i kategorien er udbud af kørsel, lønadministration, tilsyn på det specialiserede socialområde, vedligeholdelse af ejendomme, grønne områder m.v.

Hjemtagelse af ydelser

”Hjemtagelse af ydelser” indeholder forslag, hvor kommunen tidligere har købt ydelsen af en privat leverandør eller en anden offentlig leverandør, og hvor det foreslås, at kommunen selv etablerer et tilbud eller selv fx ansætter en person, som kan varetage opgaven. Besparelserne består i forskellen mellem udgifterne til den eksterne leverandør og udgifterne ved selv at levere ydelsen.

Konkrete forslag i kategorien er brug af egne aflastningstilbud, oprettelse af kommunalt vikarkorps, afholdelse af kommunale undervisnings- og kur-sustilbud på bl.a. det specialiserede socialområde, misbrugsbehandling, fysioterapi m.v.

Effektivisering af indkøb

Kategorien indeholder forskellige forslag vedrørende kommunale indkøb fx udbud, obligatoriske indkøbsaftaler (alle enheder skal benytte indkøbs-aftalerne), fælles indkøbsfunktion, ændret sortiment (fx standardisering og begrænsning af sortimentet) m.v. Besparelserne opnås ved billigere priser. Kategorien indeholder også forslag om leasingkontrakter.

Eksempler på forslag i kategorien er øget brug af indkøbsaftaler i decen-trale enheder, ansættelse af indkøbsmedarbejder, brugerbetaling på pro-dukter udenfor standardsortiment, etablering af centrallager m.v.

Energibesparende foranstaltninger

Kategorien indeholder forslag, som reducer udgifterne til energi fx forslag med fokus på ændret adfærd, investering i energibesparende foranstalt-ninger m.v. Besparelserne består i reducerede energiudgifter.

Det er fx forslag om anvendelse af rumstyring af institutioners opvarm-ning, brug af intelligent dvale-tilstand for pc’er, fokus på at skabe øget motivation til energioptimering hos medarbejdere, ombygning af gadelys-anlæg m.v.

Øvrige forslag

Endelig samles en række forslag i kategorien ”Øvrige forslag”. Kategorien indeholder forslag, som det er vanskeligt at placere i de øvrige kategori-er.

Sektorer

Kategorierne er underopdelt i sektorer. Det har været hensigtsmæssigt grundet materialets relativt store omfang. Kategorierne ”Effektivisering af indkøb”, ”Enerigbesparende foranstalinger” og ”Øvrige forslag” er dog ikke inddelt i sektorer

Der er ikke forslag indenfor alle sektorer i alle kategorierne. Der er fx ingen forslag vedørende ”Skole, SFO og klub” indenfor kategorien

”konkurrenceudsættelse”. I disse tilfælde fremgår sektoren ikke af indholdsfortegnelsen.

I det følgende beskrives kort, hvilke områder der indgår i de forskellige sektorer.

”Tværgående forslag” indeholder forslag, som berører flere eller alle områder

”Administration” indeholder primært forslag vedrørende borgerservice og fælles stabe fx løn, økonomi, it, HR m.v. Administration i relation til et sektorområde, er kategoriseret under det pågælde sektorområde. Fx er forslag om ændret organisering af visiationen på ældreområdet placeret under ”Ældre”.

Under sektoren ”beskæftigelse” indgår forslag vedørende overførselsud-gifter på arbejdsmarkedsområdet. Det er både forslag vedrørende myndighedsudøvelsen, indsatsdelen og administrative aktiviteter i relation hertil.

”Dagtilbud” indeholder forslag vedørende dagpleje og daginsitutioner (vuggestuer, børnehaver og integrerede institutioner).

”Det specialiserede socialområde” rummer både forslag vedørende børn, unge og voksne – forslag vedrørende udsatte børn og unge, handicap, socialpsykiatri og udsatte voksne. Det er både forslag, som

berører myndighedsdelen og udførerdelen. Forslagene omhandler såvel forebyggende tiltag som mere indgribende foranstaltninger.

Under ”kultur og fritid” indgår biblioteksområdet, musikskole, kulturhuse, museer, baneanlæg, svømme- og idrætshaller.

Under ”skole, SFO og klub” indgår både almen- og specialundervisnings-området. Endvidere indgår SFO, (fritids)klub- og ungdomsskoletilbud.

”Sundhed” indeholder afregning og samarbejde med sygehuse. Den indeholder også genoptræning, rehabilitering, ergo- og fysioterapi.

Endvidere indgår forslag, som omhandler tandpleje.

Under ”teknik og miljø” indgår både forslag vedørende myndighedsdelen (fx byggesagsbehandling) og udførerdelen (fx pleje af grønne områder).

Endvidere indgår beredskabsområdet og offentlig transport.

”Ældre” indeholder både visiation og udførelse af praktisk hjælp, personlig pleje og sygepleje, såvel på plejecentre som på

frit-valgs-området. Endvidere indgår forebyggelse fx forebyggende hjemmebesøg og rehabilitering på ældreområdet. Madproduktion og hjælpemiddelområdet indgår også under ”Ældre”.

In document Marts 2011 (Sider 25-31)