• Ingen resultater fundet

18. Aktindsigt

19.4 Opgaven som udbydes

Socialstyrelsen udbyder med indeværende udbudsmateriale opgaven med at facilitere og understøtte Socialstyrelsens partnerskab med ca. 10 kommuner med henblik på at sikre udviklingen og implementeringen af fælles faglige pejlemærker med henblik på at styrke den tidlige og forebyggende indsats i PPR samt lokalt at understøtte den enkelte kommunes udvikling af området i samme retning.

Socialstyrelsen har ansvaret for i partnerskabet med kommunerne at udvikle og følge op på arbejdet med de fælles faglige pejlemærker på tværs af kommunerne. Leverandøren skal bidrage hertil samt facilitere øvrige elementer i partnerskabet med kommunerne.

Leverandørens opgaver i partnerskabet skal løses i et tæt samarbejde med Socialstyrelsen.

Desuden består opgaven for leverandøren i at evaluere investeringen og udviklingen af den tidlige og forebyggende indsats gennem hhv. en analyse af resultaterne af udviklingen af den tidlige og forebyggende indsats i PPR, en erfaringsopsamling samt en vurdering af de økonomiske konsekvenser ved indsatsen.

Alle leverancer skal tage afsæt i den aktuelt bedste viden og erfaringer på området.

Den stillede opgave er formuleret som to sammenhængende delopgaver:

3. Facilitering og understøttelse af Partnerskab – tværgående og lokalt a. Sammenhæng mellem det tværgående og lokale udviklingsarbejde b. Facilitering af det tværgående udviklingsarbejde

c. Facilitering af det lokale udviklingsarbejde

4. Evaluering – tilrettelæggelse, gennemførelse og formidling

d. Nøgleindikatorer for resultater af investeringen og udviklingen e. Analyse af de økonomiske konsekvenser

f. Erfaringsopsamling

I de følgende afsnit gives en uddybende beskrivelse af de to delopgaver med dertilhørende underopgaver.

22 19.5 Delopgave 1: Facilitering og understøttelse af Partnerskab –

tværgående og lokalt

a) Sammenhæng mellem det tværgående og lokale udviklingsarbejde

I partnerskabet mellem de deltagende kommuner og Socialstyrelsen etableres et samarbejde omkring udviklingen og styrkelsen af indsatsen i PPR til at være tidlig og forebyggende. Det er målet, at der på tværs af partnerskabskommunerne udvikles og arbejdes med afsæt i fælles faglige pejlemærker omkring den tidlige og forebyggende indsats i PPR overfor sårbare og udsatte børn og unge. På det lokale niveau er målet - med afsæt i den enkelte kommunes organisering og prioritering - at understøtte den enkelte kommunes lokale udviklingsarbejde med afsæt i de fælles faglige pejlemærker.

Ambitionen er, at det tværgående udviklingsarbejde og de lokale udviklingsaktiviteter i partnerskabet gensidigt vil påvirke hinanden. Det lokale udviklingsarbejde understøttes af det tværgående udviklingsarbejde i partnerskabet, hvor der vil være fokus på at dele viden og udvikle praksis på tværs af de deltagende kommuner, ligesom det tværgående udviklingsarbejde i partnerskabet understøttes og informeres af det lokale udviklingsarbejde i de enkelte kommuner.

Socialstyrelsen er ansvarlig for den tværgående udvikling og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker i samarbejde med kommunerne. Leverandøren har på det tværgående niveau et centralt ansvar i forhold til at understøtte Socialstyrelsen og kommunerne i udviklingen og omsætningen af de fælles faglige pejlemærker. Understøttelsen kan fx finde sted i form af hjælp til facilitering af udviklingsaktiviteter forbundet med udviklingen af de fælles faglige pejlemærker, udarbejdelse af en tværgående forandringsteori, samt gennem understøttelse af formidlingen af de fælles faglige pejlemærker. Der vil være et tæt samarbejde med Socialstyrelsen, som har det faglige ansvar for udviklingen af de fælles faglige pejlemærker.

På det lokale niveau er det leverandørs ansvar at understøtte den enkelte kommunes lokale udviklingsarbejde med afsæt i de fælles faglige pejlemærker, ligesom leverandør skal bistå Socialstyrelsen i forhold til at sikre at viden fra det lokale niveau integreres i det tværgående udviklingsarbejde med pejlemærkerne.

Som supplement til det lokale udviklingsarbejde, der faciliteres af leverandøren, kan Socialstyrelsen tilbyde udvalgte rådgivningsdage, der understøtter arbejdet med en tidlig forebyggende indsats i den enkelte kommune i de sammenhænge, hvor det er relevant og kan tænkes ind i forhold til den enkelte kommunes analyse og udviklingsplan.

Som en del af arbejdet med at skabe sammenhæng mellem de lokale og tværgående udviklingsarbejde skal der indledningsvist afholdes et kick-off seminar.

23 Kick-off-seminar

Formålet med kick-off-seminaret er at skabe et godt afsæt for partnerskabets tværgående og lokale udviklingsaktiviteter. På kick-off-seminaret vil leverandørens opgave, i forbindelse med de lokale udviklingsaktiviteter i partnerskabet, samt arbejdet med de tre delelementer i evalueringen, blive præsenteret. Socialstyrelsen vil præsentere processen med udviklingen af de fælles faglige pejlemærker i de tværgående udviklingsaktiviteter i partnerskabet.

Leverandør skal i samarbejde med Socialstyrelsen afholde kick-off-seminaret for de deltagende kommuner i starten af år 2018. Leverandør skal i samarbejde med Socialstyrelsen planlægge og facilitere arrangementet.

På kick-off seminaret vil Socialstyrelsen præsentere processen for udvikling af de fælles faglige pejlemærker.

Tilbudsgiver skal skitsere rammer og indhold for kick-off-seminaret, og der skal stilles forslag til en dato.

b) Facilitering af det tværgående udviklingsarbejde om faglige pejlemærker De fælles faglige pejlemærker udvikles med baggrund i rammen for initiativet som udgøres af de tre fokusområder. De faglige pejlemærker udvikles inden for denne ramme i samarbejde med kommunerne, men trækker på erfaringer fra Socialstyrelsens samarbejde i andre projekter omkring omlægningen til tidligere og mere forebyggende indsats.

Undervejs i projektperioden vil Socialstyrelsen følge kommunernes anvendelse og arbejde med de faglige pejlemærker. Afslutningsvist udarbejdes en tilpasset udgave af pejlemærkerne. Pejlemærkerne skal efter projektperiodens ophør danne udgangspunkt for, at andre kommuner kan tilrettelægge deres udviklingsarbejde indenfor området med afsæt i pejlemærkerne, ligesom Socialstyrelsen skal kunne anvende det i fremadrettede samarbejder med kommuner.

Socialstyrelsen har ansvaret for i partnerskabet med kommunerne at udvikle og følge op på arbejdet med de fælles faglige pejlemærker på tværs af kommunerne. Leverandøren skal bidrage hertil samt facilitere øvrige elementer i partnerskabet med kommunerne.

Udvikling og kvalificering af fælles faglige pejlemærker

De fælles faglige pejlemærker skal indledningsvist udvikles og kvalificeres i et samarbejde mellem Socialstyrelsen, kommunerne og andre relevante videnspersoner på

24 området. I den forbindelse nedsættes et fagligt forum bestående af centrale aktører på området samt relevante videnspersoner.

Socialstyrelsen vil stå for faciliteringen af udviklingen og kvalificeringen af de fælles faglige pejlemærker, herunder at den tværgående forandringsteori udarbejdes med afsæt i de tre fokusområder, som Socialstyrelsen har skitseret i nærværende udbudsmateriale under afsnittet Den faglige ramme for udviklingsarbejdet. Derudover vil viden fra Socialstyrelsens øvrige arbejde på området blive integreret i udviklingsarbejdet.

Leverandøren skal understøtte og bidrage til Socialstyrelsens arbejde med udvikling og kvalificering af pejlemærkerne fx gennem facilitering af udviklingsaktiviteter herunder udarbejdelse af en tværgående forandringsteori samt gennem opfølgning på udviklingsaktiviteter i samarbejde med Socialstyrelsen. Udviklingsarbejdet skal munde ud i en skriftlig formidling af de fælles faglige pejlemærker, som Socialstyrelsen er faglig ansvarlig for. Leverandør skal, hvis Socialstyrelsen vurderer det er relevant, bidrage til den skriftlige formidling.

Med afsæt i ovenstående skal tilbudsgiver give et bud på, hvordan de indledningsvist vil understøtte og bidrage til Socialstyrelsens arbejde med at udvikle og kvalificere de fælles faglige pejlemærker, ligesom de skal redegøre for, hvordan de vil sikre, at udviklingsarbejdet er kvalificeret og informeret af input fra de deltagende kommuner samt af aktuelt bedste viden på området.

Videreudvikling og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker

Socialstyrelsen vil gennem projektperioden stå for videreudvikling, tilpasning og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker i samarbejde med de deltagende kommuner.

Det skal ske i en gensidig udviklingsproces informeret af det tværgående og lokale niveau i partnerskabet.

Socialstyrelsen vil gennem løbende dialog med kommunerne følge, hvordan de faglige pejlemærker lokalt anvendes, forankres og afspejles i den kommunale praksis.

Drøftelserne med kommunerne danner afsæt for Socialstyrelsens arbejde med en videreudvikling og tilpasning af de fælles faglige pejlemærker som en tværgående aktivitet i partnerskabet.

Leverandør er ansvarlig for at understøtte Socialstyrelsens arbejde med de tværgående aktiviteter, der skal sikre en løbende udvikling af og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker. En eventuel tilpasning af pejlemærkerne undervejs skal integreres i det videre udviklingsarbejde lokalt.

Leverandøren skal understøtte og bidrage til kvalificeringen af dette arbejde gennem tilvejebringelse af viden fra de lokale udviklingsaktiviteter. På baggrund af arbejdet med

25 forandringsteorier i de enkelte kommuner justeres den tværgående forandringsteorie for udviklingen af den tidlige og forebyggende indsats i PPR på tværs af kommunerne, som er lavet indledningsvist i forbindelse med udviklingen af de fælles faglige pejlemærker.

Forandringsteorien kan være med til at illustrere, hvad der er de virkningsfulde elementer på tværs af kommunernes arbejde med en tidlig og forebyggende indsats i PPR over for sårbare og udsatte børn og unge og danne udgangspunkt for fælles beskrivelse af de fælles faglige pejlemærker på tværs af kommunerne.

Leverandøren skal, i det omfang Socialstyrelsen vurderer det er relevant, bistå med udviklingsaktiviteter i partnerskabet, der kan være med til at understøtte udviklingen og kvalificeringen de fælles faglige pejlemærker, herunder fx tilvejebringe viden og bistå Socialstyrelsen med udarbejdelse af en tværgående forandringsteori. Leverandøren skal i deres tilbud komme med konkrete forslag til hvilke udviklingsaktiviteter, som kan understøtte Socialstyrelsens arbejde.

Processen skal danne afsæt for, at Socialstyrelsen afslutningsvist kan udforme en tilpasset skriftlig formidling af de fælles faglige pejlemærker. Det er leverandørs opgave at bistå Socialstyrelsen i videreudviklingen af materialet. Socialstyrelsen er fagligt ansvarlig for produktet og ønsker et tæt samarbejde med leverandøren, som står for de lokale udviklingsaktiviteter. Leverandør skal endvidere sikre sammenhæng mellem udviklingen af de fælles faglige pejlemærker og det lokale udviklingsarbejde i den enkelte kommune.

Med afsæt i ovenstående skal tilbudsgiver give et bud på, hvordan de vil understøtte og bidrage til en kvalificering, videreudvikling og tilpasning af de fælles faglige pejlemærker, ligesom de skal redegøre for, hvordan de vil sikre at de fælles faglige pejlemærker løbende er informeret af det lokale udviklingsarbejde i de deltagende kommuner, faglige input samt eventuelle videnspersoner.

På baggrund af ovenstående skal tilbudsgiver skitsere et koncept for organiseringen af samarbejdet mellem Socialstyrelsen og tilbudsgiver både i forhold til det indledende arbejde med og i videreudviklingen af de fælles faglige pejlemærker. Konceptet skal tilgodese Socialstyrelsens rolle som fagligt ansvarlig for udvikling og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker og sikre en tæt inddragelse af Socialstyrelsen i relevante faser i tilknytning til udviklingsarbejdet lokalt i kommunerne. Konceptet skal også tydeliggøre, hvordan tilbudsgiver vil udfylde sin rolle i forhold til understøttelse af den ønskede udvikling.

Opsummering af underopgave a og b

I tilbuddet skal tilbudsgiver særligt have opmærksomhed på følgende:

26

 Tilbudsgiver skal skitsere rammer og indhold for kick-off-seminaret, og der skal stilles forslag til en dato.

 Tilbudsgiver skal beskrive, hvordan de indledningsvist og undervejs vil understøtte og bidrage til Socialstyrelsens kontinuerlige arbejde med at udvikle, kvalificere samt tilpasse de fælles faglige pejlemærker. Tilbudsgiver skal redegøre for, hvordan de vil sikre, at udviklingsarbejdet er kvalificeret og informeret af input fra de deltagende kommuner samt af aktuelt bedste viden på området.

 Tilbudsgiver skal skitsere et koncept for organiseringen af samarbejdet mellem Socialstyrelsen og tilbudsgiver. Konceptet skal tilgodese Socialstyrelsens rolle som fagligt ansvarlig for udvikling og opfølgning på de fælles faglige pejlemærker og sikre en tæt inddragelse af Socialstyrelsen i relevante faser i tilknytning til udviklingsarbejdet lokalt i kommunerne. Konceptet skal også tydeliggøre, hvordan tilbudsgiver vil udfylde sin rolle i forhold til understøttelse af den ønskede udvikling.

c) Facilitering af det lokale udviklingsarbejde

Formålet med det lokale udviklingsarbejde i partnerskabet er at understøtte den enkelte kommunes arbejde med at styrke og udvikle den tidlige og forebyggende indsats i kommunerne gennem en investering i PPRs indsats overfor sårbare og udsatte børn og unge.

Partnerskabet med kommunerne indebærer på det lokale niveau, at leverandør i samarbejde med den enkelte kommune udarbejder en kommunespecifik analyse, der afdækker styrker og udviklingspotentialer ved indsatsen i PPR over for udsatte og sårbare børn og unge i dagtilbuds- og skolealderen.

Analysen skal danne udgangspunkt for, at der i samarbejde med den enkelte kommune kan udarbejdes en lokal udviklingsplan med afsæt i den enkelte kommunes udviklingspotentialer. Leverandør skal efterfølgende understøtte effektueringen af de lokale udviklingsplaner i udviklings- og implementeringsfasen. Arbejdet skal ske med afsæt i de fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR herunder de tre overordnede fokusområder. Det er ligeledes hensigten at det lokale udviklingsarbejde også skal bidrage til en videreudvikling og tilpasning af de fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR på tværs af de 10 deltagende kommuner.

De tre fokusområder og de fælles faglige pejlemærker skal danne rammen omkring analysedesignet målrettet det lokale udviklingsarbejde og skal være retningsgivende for

27 den enkelte kommunes lokale udviklingsaktiviteter. Det er leverandørens ansvar at sikre, at det lokale udviklingsarbejde tager afsæt i de fælles faglige pejlemærker.

Leverandøren skal derudover facilitere tværgående netværksaktiviteter, der har til formål at sikre faglig sparring og støtte, erfarings- og vidensudveksling samt netværksdannelse på tværs af de deltagende kommuner med henblik på at understøtte de enkelte kommunernes udvikling.

Kommunerne er forpligtet på løbende at deltage i udviklings-, erfarings- og netværksaktiviteter, som faciliteres af leverandøren i forbindelse med det lokale udviklingsarbejde.

Leverandørens opgaver og krav til de enkelte elementer i den lokale støtte uddybes nedenfor.

Tilbudsgiver skal beskrive, hvordan det sikres, at det lokale udviklingsarbejde kan bidrage til en løbende udvikling og tilpasning af de fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR på tværs af de 10 deltagende kommuner. Som et led heri skal tilbudsgiver komme med et bud på en samlet tid- og aktivitetsplan, som tager højde for og skaber synergi mellem de lokale og tværgående udviklingsaktiviteter. I planen skal der ligeledes redegøres for, hvilke kommunale ledelses- medarbejderniveauer, der inviteres til at deltage i de forskellige udviklingsaktiviteter.

Opstart og indledende analyse i de enkelte kommuner

Lokalt skal leverandør i samarbejde med den enkelte kommune foretage en indledende kommunespecifik analyse, der afdækker styrker og udviklingspotentialer ved den eksisterende indsats i PPR over for udsatte og sårbare børn og unge i dagtilbuds- og skolealderen. Analysen skal ske med afsæt i de fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR indenfor de tre overordnede fokusområder:

 Kvalitetsudvikling af forebyggende, foregribende og mere indgribende indsatser

 Organisering samt tværfagligt- og tværsektorielt samarbejde

 Opsporing af sårbare og udsatte børn og unge i almenområdet.

Ligesom områderne skal danne udgangspunkt for de indledende lokale analyser, skal de også være udgangspunktet for det tværgående udviklingsarbejde i partnerskabet, herunder udvikling af fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats over for målgruppen i kommunerne.

Formålet med analysen er at afdække den enkelte kommunes styrker og udviklingspotentialer i forhold til den tidlige og forebyggende indsats i PPR over for

28 sårbare og udsatte børn og unge samt at skabe et godt fundament for det videre udviklingsarbejde i den enkelte kommune.

Som afsæt for de indledende lokale analyser udarbejder leverandøren et analysedesign, der skal være retningsgivende for de enkelte kommuners lokale udviklingsprocesser.

Analysedesignet skal udarbejdes med udgangspunkt i de indledningsvist udviklede og kvalificerede fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR, og afdække de tre overordnede fokusområder. Formålet hermed er at sikre en fælles ramme og retning for udviklingsarbejdet på tværs af projektet.

For at skabe de bedste forudsætninger for det videre arbejde med at udvikle indsatsen i PPR over for sårbare og udsatte børn og unge er det en forudsætning, at der i analysen inddrages relevante medarbejder- og ledelsesperspektiver på den eksisterende praksis.

Analysen kan baseres sig på både kvalitative såvel som kvantitative data. Det er forventningen, at dataindsamlingen sker tættest muligt på den enkelte kommune.

Analysen skal dimensioneres ud fra to hensyn. Dels ud fra et hensyn om, at analyserne skal kunne bidrage til en kvalificering af den enkelte kommunes udviklingsplan, dels ud fra et hensyn om, at udviklingsaktiviteterne kan igangsættes i 3. kvartal 2018.

På baggrund af ovenstående skal tilbudsgiver udarbejde et forslag til et analysedesign.

Det endelige design for analysen færdiggøres i samarbejde med Socialstyrelsen og med udgangspunkt i de tre fokusområder og de fælles faglige pejlemærker.

Tilbudsgiver skal beskrive, hvordan anvendelse af kvantitative og kvalitative data samt inddragelse af relevante medarbejder- og ledelsesperspektiver er med til at kvalificere den indledende analyse.

Tilbudsgiver skal skitsere processen for, hvordan den indledende analyse skal danne udgangspunkt for udarbejdelsen af den enkelte kommunes udviklingsplan.

Planlægning af udviklingsaktiviteter

På baggrund af den indledende analyse skal leverandør i tæt samarbejde med den enkelte kommune arbejde med at kvalificere kommunens forandringsteori for udvikling af området samt arbejde med at sikre ejerskab for udviklingsplanen i den enkelte kommune.

Formålet er at sikre, at den enkelte kommune har det bedst mulige udgangspunkt for at styrke og udvikle den tidlige og forebyggende indsats i PPR over for udsatte og sårbare børn og unge. Leverandør skal sikre en sammenhæng mellem de lokale udviklingsaktiviteter og de fælles faglige pejlemærker.

29 På baggrund af den indledende analyse skal leverandør endvidere bistå den enkelte kommune med udarbejdelsen af en målrettet udviklingsplan. Det kan eksempelvis ske gennem forandringsteoriworkshops. Udarbejdelsen af udviklingsplanen skal dels tage hensyn til den enkelte kommunes organisering og prioriteringer med kvalitetsudviklingen af den tidlige og forebyggende indsats i PPR, dels inddrage relevante opmærksomhedspunkter fra analysen samt være i overensstemmelse med de fælles faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR.

Derudover skal leverandør bistå kommunerne i arbejdet med at kvalificere og udarbejde en projektbeskrivelse for den enkelte kommunes arbejde med at udvikle den tidlige og forebyggende indsats i PPR over for udsatte og sårbare børn og unge.

På baggrund af ovenstående skal tilbudsgiver redegøre for, hvordan arbejdet med at udvikle og kvalificere den enkelte kommunes forandringsteori, projektbeskrivelse og udviklingsplan tilrettelægges, herunder hvordan det sikres, at det foregår med afsæt i de fælles faglige pejlemærker og i tæt samarbejde med den enkelte kommune. Det skal eksplicit fremgå af tilbuddet, hvordan leverandør vil sikre, at det lokale udviklingsarbejde hænger sammen med udviklingen af de fælles faglige pejlemærker på tværs af de 10 kommuner, som tager afsæt i de tre overordnede fokusområder.

Udvikling og implementering

På baggrund af den udarbejdede udviklingsplan understøtter leverandør igangsættelse og implementering af lokale udviklingsaktiviteter i den enkelte kommune med henblik på at understøtte styrkelsen og kvaliteten i udviklingen af den tidlige og forebyggende indsats i PPR.

Leverandør har ansvar for i tæt samarbejde med den enkelte kommune at tilrettelægge processen og facilitere udviklingsarbejdet, herunder udvikling af en udviklingsplan samt udviklings-, forandrings- og processtøtte til kommunerne både i forhold til den samlede plan for kommunen såvel som i forhold til de enkelte tiltag.

For at sikre at kommunerne opnår ejerskab til at være drivende i udviklingsarbejdet er det derfor væsentligt, at der tilrettelægges en proces, hvor kommunerne leverandøren indgår i tæt samarbejde med den enkelte kommune i planlægningen af udviklingsarbejdet. Som et led i processtøtten skal leverandør så vidt muligt bistå med håndtering af eventuelle konkrete udfordringer og behov i de enkelte kommuner samt sikre en fælles forståelse af og opbakning til initiativet hos alle relevante parter i kommunerne.

Med henblik på at sikre en tværgående forankring af den viden, der udvikles lokalt, samt sikre en langsigtet forankring af viden, der opbygges i projektperioden, har Socialstyrelsen brug for at kunne følge det lokale udviklingsarbejde tæt.

30 På baggrund af ovenstående skal tilbudsgiver skitsere en proces, der sikrer ejerskab og tæt samarbejde med kommunerne i det lokale udviklingsarbejde samt en proces for inddragelse af og videndeling med Socialstyrelsen omkring de lokale udviklingsarbejder.

Tilbudsgiver beskriver en proces for understøttelse af de enkelte kommuners arbejde med

Tilbudsgiver beskriver en proces for understøttelse af de enkelte kommuners arbejde med