• Ingen resultater fundet

18. Aktindsigt

19.1 Baggrund for projektet

Mistrivsel blandt børn og unge har negativ betydning for børn og unges personlige, læringsmæssige og sociale udvikling. I nogle tilfælde kan børn og unges mistrivsel på sigt risikere at udvikle sig til psykiske lidelser, der kræver specialiseret psykiatrisk behandling eller medicinering. Det er derfor vigtigt, at der sættes tidligt ind med en indsats, der kan forebygge, at barnets eller den unges problemer ikke får lov at udvikle sig.

Som en del af Satspuljeaftalen for 2017 er der afsat midler til initiativet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR1, der har til formål at nedbringe mistrivsel blandt sårbare og udsatte børn og unge, så færre får behov for en specialiseret indsats og eventuel medicinering. Gennem et partnerskab mellem 10 af landets kommuner og Socialstyrelsen etableres et samarbejde omkring udviklingen og styrkelsen af indsatsen i PPR. Hensigten er at understøtte landets kommuner i arbejdet med en tidlig og

1 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

18 forebyggende indsats i PPR – både gennem økonomisk støtte til ansættelse af ekstra medarbejdere og gennem faglig udvikling af indsatsen i PPR.

Mange kommuner er i gang med at omlægge indsatsen på børneområdet mod en tidligere og mere forebyggende indsats, hvor der blandt andet er fokus på samspillet mellem almen- og socialområdet. Dette udviklingsarbejde sætter fokus på en helhedsorienteret og sammentænkt forebyggende indsats, hvor sammenhængen mellem socialområdet og de forebyggende indsatser på almenområdet bl.a. styrkes gennem udviklingen af tidligere og forebyggende tilbud og støtte i det almene miljø.

Med initiativet Investering i en tidligere og mere forebyggende indsats i PPR fokuseres der på at styrke og udvikle kvaliteten i kommunens indsats overfor sårbare og udsatte børn og unge inden for almenområdet og inden for barnets almindelige hverdagsrammer i skole og dagtilbud og i kobling til de specialiserede indsatser på undervisnings- og socialområdet. Det sker gennem en økonomisk investering i en tidligere og mere forebyggende indsats over for børn og unge, som mistrives, eller som er psykisk sårbare i regi af PPR i kommunerne. Investeringen understøttes af et udviklingsarbejde, der foregår i et partnerskab mellem Socialstyrelsen og de deltagende kommuner.

Leverandøren skal understøtte aktiviteterne i partnerskabet samt facilitere udviklingen i de enkelte kommuner.

Figur 1: Illustration af investeringen og partnerskabet omkring den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Den faglige ramme for udviklingsarbejdet – fokusområder og pejlemærker

Udviklingsarbejdet i partnerskabet centrerer sig om udviklingen af den tidlige og forebyggende indsats i PPR indenfor tre områder:

19

 Kvalitetsudvikling af forebyggende, foregribende og mere indgribende indsatser

 Organisering samt tværfagligt- og tværsektorielt samarbejde

 Opsporing af sårbare og udsatte børn og unge i almenområdet.

Der vil særligt være fokus på en opprioritering og en understøttelse af kvalitetsudvikling af differentierede foregribende og mere indgribende indsatser i PPR med henblik på at børn og unge i mistrivsel får konkret støtte eller behandling.

De tre fokusområder danner rammen for udviklingen af de fælles faglige pejlemærker i partnerskabet mellem kommunerne og Socialstyrelsen. De faglige pejlemærker udvikles i samarbejde med kommunerne, men trækker på erfaringer fra Socialstyrelsens samarbejde med Herning, Haderslev og Hvidovre kommune i projektet: Partnerskab om en tidligere og forebyggende indsats. På denne baggrund er der som udgangspunkt nedenstående centrale elementer i de faglige pejlemærker.

Forståelsen af begreberne tidlig og forebyggende indsats lægger sig op af projektet;

Partnerskab om en tidligere forebyggende indsats, hvor tidligere henviser til en indsats, der er karakteriseret ved at sætte ind tidligt i problemudviklingen. Det handler dels om systematisk at opspore og støtte op om de børn og unge, der har behov for støtte, på et tidligt tidspunkt, dels at iværksætte den rette indsats på rette tid før problemerne vokser sig større. Forebyggende handler om forebyggelse af problemudvikling for barnet, forebyggelse af at problemerne videreudvikler sig og ikke mindst forebyggelse af, at der opstår langsigtede negative følgevirkninger ind i voksenlivet.

I det tidlige og forebyggende arbejde med børn og unge i mistrivsel skal anvendes en helheds- og ressourceorienteret forståelse af barnet og det omgivende miljø. Indsatsen skal være af høj kvalitet og altid matche behovet hos barnet og familien på baggrund af en konkret individuel vurdering. Ligesom der altid skal sættes ind på rette tid og være fokus på progression ift. trivsel og udvikling og fokus på at bringe barnet så tæt på et almindeligt hverdagsliv som muligt. Dette fordrer et tæt samarbejde og fælles sprog på tværs af myndighed, almen- og specialområdet. Et systematisk og koordineret tværfagligt samarbejde kan ved inddragelse af barn, familie og netværk bidrage til udvikling af gode løsninger af høj kvalitet i sammenhæng med hverdagslivet samt til en helhedsorienteret opfølgning på barnets trivsel og udvikling.

20 For at sikre kvaliteten af den tidlige og forebyggende indsats i PPR tilstræbes det, at indsatserne kan karakteriseres som henholdsvis virksomme indsatser med dokumenteret effekt eller som lovende praksis2.

Målgruppen af sårbare og udsatte børn og unge, der kan profitere af tidlige og forebyggende indsatser i regi af PPR spænder bredt som følge af følgende differentierede parametre; typen af vanskelighed, alder og graden af problemudvikling. Det kalder på differentierede indsatser af forebyggende, foregribende og mere indgribende karakter, der alle er så tæt på barnets hverdagsliv som muligt og har til hensigt at forebygge en problemudvikling samt mindske eller stoppe en problemudvikling.

For at sikre at barnet modtager en helhedsorienteret, systematisk og koordineret indsats som målrettet sætter ind på flere niveauer af barnets, den unges og familiens liv samtidigt, skal der gennem projektet skabes et godt organisatorisk grundlag, der understøtter det tværsektorielle og tværfaglige samarbejde både eksternt og internt i PPR.

De fælles faglige pejlemærker udvikles og kvalificeres i samarbejde med de deltagende kommuner og videnspersoner samt leverandøren i den indledende fase af projektet. I den forbindelse nedsætter Socialstyrelsen et fagligt forum bestående af centrale aktører på området og relevante videnspersoner.