• Ingen resultater fundet

Den kvalitative undersøgelses metode

In document 1. Indledning og sammenfatning (Sider 121-126)

Som det fremgår af bilagstabel 1.1, består den kvalitative undersøgelse af to delelementer. En interviewundersøgelse og en spørgeskemaundersøgelse.

Bilagstabel 1.1: Den kvalitative undersøgelses delelementer Interviewundersøgelse i 12 kommuner

Undersøgelse Formål Interviewpersoner

Topledelse

Beskæftigelseschefer Dybdeinterview At hente viden om opfattelser, viden

og holdninger

Jobcenterchefer Fokusgruppeinterview At hente viden om opfattelser, viden

og holdninger Sagsbehandlere

Topledelse

Beskæftigelseschefer Jobcenterchefer Tjek af holdninger til

udsagn

At supplere kvalitative resultater med lidt hårdere data

Sagsbehandlere Tjek af viden om

refusionssatser

At få indblik i sagsbehandlernes viden

om refusionssatser Sagsbehandlere

Spørgeskemaundersøgelse blandt jobcenterchefer Webbaseret

spørge-skemaundersøgelse

At skabe et generelt billede af jobcenterchefernes opfattelser, viden og holdninger

Jobcenterchefer

Interviewundersøgelsen er det helt centrale element i den kvalitative undersøgelse. Den er gennemført i 12 kommuner på fire organisatoriske niveauer. De fire niveauer er topledere, beskæftigelseschefer, jobcenter-chefer og sagsbehandlere.

Formålet med interviewene er at skabe viden om, hvordan statens økono-miske styring af kommunerne på beskæftigelsesområdet virker i praksis.

I forhold til de tre ledelsesniveauer er der gennemført dybdeinterview.

Sagsbehandlerne er interviewet i fokusgrupper med op til 12 deltagere.

I slutningen af interviewene har interviewpersonerne opsummeret deres opfattelser om centrale dele af styringen via en tjekliste med udsagn, som man kan erklære sig enige eller uenige i. Derudover har sagsbehandlerne

122/145 udfyld en (tjek)liste, hvor de har skullet angive hvilke refusionssatser, der er

gældende.

Spørgeskemaundersøgelsen blandt jobcenterchefer er en websurvey udsendt til samtlige øverste chefer for jobcentrene. Formålet er at få et billede af deres opfattelser af og holdninger til den økonomiske styring.

Interviewundersøgelse – udvælgelse af kommuner

De 12 kommuner er udvalgt med henblik på at skabe en vis repræsen-tativitet på følgende parametre: Rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen, kommunestørrelse og region. De udvalgte kommuner fremgår af bilagstabel 1.2.

Bilagstabel 1.2: Deltagende kommuner

Kommune Størrelse antal indbyggere Region

Ballerup Mellemstor 47.398 Hovedstaden

Egedal Lille 41.031 Hovedstaden

Rudersdal Mellemstor 53.915 Hovedstaden

Faxe Lille 35.441 Sjælland

Lolland Mellemstor 47.757 Sjælland

Haderslev Mellemstor 56.508 Syddanmark

Odense Stor 187.929 Syddanmark

Holstebro Mellemstor 57.267 Midtjylland

Ikast-Brande Lille 40.176 Midtjylland

Århus Stor 302.618 Midtjylland

Mariagerfjord Lille 42.762 Nordjylland

Thisted Mellemstor 45.596 Nordjylland

Note: Kommunernes indbyggertal er offentliggjorte af Danmarks Statistik pr. januar 2009.

Forskellige rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen er sikret ved at ud-vælge kommuner på tværs af Arbejdsmarkedsstyrelsens ti kommuneklynger, der hver især er relativt homogene hvad angår rammevilkår for

beskæftigelsesindsatsen.

Samtidig har det været et kriterium, at der i undersøgelsen skulle deltage fire små kommuner (færre end 45.000 indbyggere), seks mellemstore

kommuner (45.000 – 100.000 indbyggere) og to store kommuner (flere end 100.000 indbyggere).

123/145 Regional forskellighed er sikret ved at udvælge kommuner fra alle fem

regioner og fra forskellige geografiske områder. Der er udvalgt tre

kommuner fra hovedstadsregionen, to fra Region Sjælland, tre fra Region Midtjylland og to fra Region Nordjylland.

Foruden de 12 udvalgte kommuner indgår Høje-Taastrup Kommune som pilotkommune. Dermed er der i alt gennemført 13 kommunebesøg.

Interviewundersøgelse – sådan er interviewpersonerne udvalgt De deltagende kommuner er blevet anmodet om at finde interviewpersoner på fire organisatoriske niveauer i kommunerne, nemlig topledelse,

beskæftigelseschefer, jobcenterchefer og sagsbehandlere.

Topledelsen er i de fleste kommuner blevet repræsenteret ved kommunal-direktører, økonomidirektører og de fleste steder også borgmesteren.

Beskæftigelseschefen er den person, der er den øverste forvaltningschef for beskæftigelsesområdet i kommunen. I enkelte kommuner har, foruden beskæftigelseschefen, også andre nøglepersoner på samme niveau deltaget.

Jobcentercheferne er de øverste ledere af jobcentrene. I en enkelt kommune har, foruden jobcenterchefen, også mellemledere fra jobcentret deltaget.

Fokusgrupperne med sagsbehandlere har været sammensat bredt. Typisk har medarbejdere, der beskæftiger sig med a-dagpengemodtagere, syge-dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere deltaget. I enkelte kommuner har der desuden deltaget andre typer medarbejdere, fx medarbejdere der arbejder med fleksjob og ledighedsydelse, og medarbejdere der indstiller til førtidspension.

Interviewundersøgelse – spørgeguides

Hvert af de fire niveauer er interviewet ud fra en særlig spørgeguide. Der er spørgsmål, som går igen i alle fire spørgeguides. Men der er også

spørgsmål, som er specifikke for de enkelte niveauer.

Alle fire spørgeguides sigter på at få interviewpersonerne til at forklare, hvad de ved om styringen, hvordan de opfatter styringen, og hvordan styringen virker.

124/145 Interviewundersøgelse – tjek af holdninger til udsagn og tjek af

sagsbehandlernes viden om refusionssatser

Mod slutningen af alle dybdeinterview og fokusgrupper har interview-personerne svaret på et tjek af deres holdning til ti udsagn om den økonomiske styring. Fx at højere refusion i aktivperioder tilskynder kommunen til at aktivere, og at refusionsklip ved manglende rettidighed fremmer at aktivering sker til tiden. Til udsagnene har interviewpersonerne kunnet svare enig, uenig eller ved ikke.

Målet med tjeklisten er at få respondenterne til at tilkendegive en mere summarisk holdning til styringen, end den der fremkommer under interview.

Målet med udsagnene er ikke at tilføre undersøgelsen et egentligt kvantitativt datagrundlag. Antallet af interviewpersoner er for lille til, at det giver mening at tolke dem mere kontant end som en angivelse af, i hvilken retning pilen peger.

Tjeklisten er introduceret i undersøgelsen efter de to første kommunebesøg.

Resultaterne fra de to første kommunebesøg viste nemlig, at der var behov for at supplere dybdeinterviewene med udsagnene for at få de samlede holdninger klarere frem.

Ved siden af tjeklisten med udsagn har sagsbehandlerne også udfyldt en anden tjekliste. Der er tale om en liste, hvor de vigtigste refusionsregler er angivet, blot uden den konkrete refusionssats. Sagsbehandlerne er blevet bedt om at angive de korrekte refusionsprocenter. Dermed måles

sagsbehandlernes viden om refusionssatserne. Tjeklisten er udleveret, før emnet refusion er berørt i fokusgruppen. Dette sikrer, at sagsbehandlernes svar ikke er påvirket af fokusgruppernes diskussioner om refusion. Før udfyldning af tjeklisten er sagsbehandlerne instrueret i, at de kun skal udfylde refusionssatser, de mener at kende.

Interviewundersøgelse – sådan er kommunebesøgene gennemført De 12 kommunebesøg er gennemført som 12 heldagsbesøg, der hver har indeholdt et dybdeinterview for hvert af de tre ledelsesniveauer og et fokusgruppeinterview med sagsbehandlere.

Interviewpersonerne har, forud for interview, haft begrænset information om emnet, og har dermed haft begrænsede muligheder for at forberede sig og afstemme holdninger. De har personligt modtaget en skrivelse, hvoraf alene fremgår følgende om interviewets indhold: ”Arbejdsmarkedsstyrelsen skal i 2010 foretage en undersøgelse af kommunernes beskæftigelsesindsats og den økonomiske styring heraf. Det sker som et led i en evaluering af kommunalreformen”.

125/145 Før dybdeinterview og fokusgrupper er interviewpersonerne introduceret til

rammerne for undersøgelsen. Herunder er de oplyst om deres anonymitet.

Spørgeskemaundersøgelse blandt jobcenterchefer

Som led i den kvalitative undersøgelse har jobcentercheferne over hele landet modtaget et webbaseret spørgeskema om deres oplevelse af den økonomiske styring af kommunernes beskæftigelsesindsats. Ud af 93 adspurgte jobcenterchefer har 82 besvaret spørgeskemaet. Dette svarer til en svarprocent på 88.

Spørgeskemaet indeholder primært lukkede svarkategorier. Enten som skalaer eller som lister, respondenterne har kunnet lave en eller flere markeringer ud for. Enkelte spørgsmål har åbne svarkategorier.

Til trods for at spørgeskemaet er udsendt til alle jobcenterchefer, og der er tale om en høj svarprocent, så giver datagrundlaget ikke mulighed for statistiske analyser. Forklaringen er, at det blot består af 82 besvarelser. Til gengæld kan data generaliseres, fordi majoriteten af cheferne er

interviewede.

Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen findes i bilag 2.

126/145

Bilag 2 Resultater fra spørgeskemaundersøgelse

In document 1. Indledning og sammenfatning (Sider 121-126)