• Ingen resultater fundet

42

I tabel 6 er der en regnskabsmæssig sammenligning af de tre vigtigste aktører inden for insulin; Novo, Sanofi og Eli Lilly. Trods højest markedsandel indenfor Insulin har Novo den laveste omsætning, egenkapital og balance af de tre konkurrenter. Dog har Novo samtidig en markant bedre indtjening målt ved EBITDA-margin på 45 %, mens Sanofi og Eli Lilly har henholdsvis 26% og 24%.

På tabel 4 på forrige side kunne det ses, at mens Novo er den 21. største medicinalproducent, så er Sanofi nr. 5 og Eli Lilly nr. 17. På den positive side betyder det, at Sanofi og Eli Lilly også har andre væsentlige forretningsområder, og derfor har deres topledelser og den generelle forretning alt andet lige ikke lige så stor fokus på markedet, som ledelsen og medarbejderne i Novo har. I Novo ved alle, at insulin-markedet er det, som er selskabets DNA og størstedelen af omsætning, indtjeningen og kan retfærdiggøre aktiekursens niveau samt antallet af ansatte.

På den negative side betyder styrkeforholdet, at de to andre aktører har finansielle muskler til at konkurrere endnu hårdere med Novo både i forhold til investering i udvikling af insulin-produkter men også i forhandlingen med kunderne i USA. Sanofi og Eli Lilly vil altså kunne presse priserne nedad, da de har mulighed for at absorbere en mindre indtjening eller tab på insulin via deres øvrige forretningsområder. Dette er delvist sket i USA, hvor Novo netop er blevet presset i forhandlingerne med indkøbere, og priskonkurrencen mellem Novo, Sanofi og Eli Lilly er intensiveret. Sammenligningen er yderligere behandlet i konkurrent- og markedsanalysen.

Tabel 6: Nøgletalsoversigt for Novo, Sanofi og Eli Lilly, 2016

Kilde: Egen tilvirkning via data fra Thomson One Banker, full report 2016.

43

Sammenlignet med Novo, så har både Eli og Sanofi en bredere produktportefølje end Novo. En bredere produktfordeling må ses som en styrke, da diversiteten gør Eli og Sanofi mindre sårbare mod drastiske ændringer i et marked. Novo er højt specialiseret inden for insulin, men hvis der en dag kommer en kur eller andre producenter kommer med et sublimt produkt, vil det ramme Novo i hårdere grad end Eli og Sanofi, der har bredere diversificeret og derfor mindre følsom. Ud fra den regionale fordeling af omsætningen ses det at alle tre selskaber har USA som deres største marked efterfulgt af EU73. Sanofi er dog lidt mere jævnt fordelt mellem USA og EU i forhold til Eli og Novo.

Medicinmarkedet i USA er attraktivt og som tidligere vist i figur 5 har det amerikanske marked været stigende og forventes at fortsætte stigningen. At alle tre virksomheder har størstedelen af deres omsætning på relativt få markeder, kan umiddelbart være et svaghedstegn, men samtidig er de alle tre tilstede globalt og udvikler globalt.

For at vurdere deres fremtidige indtjening er deres produkt pipeline relevant og disse fremgår af bilag 24. Alle tre har stærke pipelines med adskillige produkter i alle faser. Dette er både helt nye produkter og videreudvikling/forbedring af eksisterende produkter. Alle tre virksomheder har produkter på top ti listen over forventede topsælgende lægemidler inden for den samlede medicinalindustri målt på værdien af salg frem til år 202174. Sanofi har sammen med Regeneron75 et allergi-produkt igennem fase 3, der vurderes at opnå et salg på DKK 17,4 mia. i 2021. Novo har deres Semauglutid (GLP-1 analog) til type 2 diabetes, som forventes at opnå et salg på DKK 11,8 mia. i 2021. Eli Lilly har sammen med Incyte76 et lægemiddel mod Reumatoid artritis77 som forventes at opnår et salg på DKK 8,1 mia. i 2021. Dette set i takt med den generelle forventning om en gennemsnitlig årlig stigning på 6 % for farmaceutiske produkter78, så forventes der en god udvikling for alle tre selskaber.

4.3.1 Insulin-markedets udvikling og hovedaktører frem til år 2022

For at se nærmere på den nære konkurrence og udviklingen for Novo ses der her specifikt på markedet for diabetes.79 Der analyseres specifikt på insulin-markedet inden for basal-insulin, hurtigt-virkende insulin og GLP-1 analog insulin.

Markedet for basal-insulin80 er det største inden for insulin og står for cirka 26 % af det totale salg, men forventes at falde til 23 % i 2021. I 2015 udgjorde det totale salg DKK 63,2 mia., mens det i 2020 forventes at udgøre DKK 76,3 mia. For basal insulin er Novo’s Tresiba og Sanofi’s Toujeo de to produkter

73Bilag27

74Bilag 25

75Sanofi har et partnerskab med biotekselskabet Regerneron. Sanofi Annual report 2016

76Eli Lilly har et partnerskab med biotekselskabet Incyte. Eli Lilly Annual report 2016

77Reumatoid artritis (RA) er en kronisk, inflammatorisk ledsygdom, som kan føre til destruktion af led, nedsat livskvalitet og øget mortalitet.

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/reumatologi/tilstande-og-sygdomme/artritter/reumatoid-artritis/

78Blomberg Diabetes Outlook 2017

79Bloomberg Diabetes Outlook 2017

80Basal-insulin er insulin med normal virkning profil dvs. ikke hurtigt eller langsomt virkende.

44

der forventes at komme til at dominere markedet frem mod 2020 og salget bliver især drevet fra emerging markets hvor der i højere grad skiftes fra humaninsulin til moderne insulin. Novo’s Tresiba har fået patentforlængelse til 203081, hvilket forbedrer Novo’s konkurrenceevne indenfor basal-insulin.

Sanofi’s basalinsulin Lantus var i 2015 det største produkt, mens Eli’s Basaglar, som er et biosimilær af Lantus, har vundet stort indpas på rekommandationslisterne i USA, og ligger dermed et pres på Lantus fra Sanofi.

For hurtigtvirkende insulin forventes salget frem mod 2020 at udvikle sig fladt med et samlet salg på ca.

DKK 49,6 mia. . Den flade trend skyldes primært priskonkurrencen mellem Novo’s Novolog og Eli’s Humalog. Salget af de to produkter forventes at falde en smule grundet nye introduktioner i denne insulin-klasse, men vil blive opvejet af ny lanceringer af ultra-hurtigtvirkende insulin, hvilket både Novo og Eli Lilly udvikler. Novo’s andel af markedet for hurtigtvirkende insulin var i 2015 56 %, imens Eli havde 33 %. Det forventes i 2020 at Novo vil falde tilbage til 53 % og Eli stigende til 36 %, mens Sanofi har det resterende marked82. Sanofi har et biosimilær af Eli’s Humalog under udvikling og det forventes at kunne lægge et yderligere pres på priserne i denne produktklasse.

Inden for GLP-1 analog83 insulin forventes salget at fordobles fra DKK 24,2 mia. i 2015 til DKK 55,2 mia.

i 2020. GLP-1 klasen vil blive domineret af Novo med Eli på andenpladsen. Novo er på markedet med Victoza og forventes at komme på markedet med Semaglutid i 2017. Eli har deres Trulicity på markedet.

Victoza har patent udløb i 2022, men på grund af stærke egenskaber mod fedme forventes den fortsat at kunne beholde stor del af markedet. Dertil forventes der en opdatering af Victoza, hvor der kan dokumenteres bedre effekt mod hjertekar-sygdomme. Novo’s Semaglutid skal konkurrere direkte med Eli’s Trulicity.

Konkurrencen mellem de tre selskaber forventes at koncentrere sig om lancering af nye produkter og relancering/forbedring af eksisterende. Biosimilære produkter forventes at være med til at øge prispresset yderligere.

Konkurrencen på markedet for insulin vurderes til at være stigende og de nærmeste konkurrenter Sanofi og Eli Lilly er finansielt tungere virksomheder målt på faktisk omsætning og kapitalstørrelse.

Omvendt præsterer Novo et bedre afkast til aktionærerne. De to konkurrenter arbejder ligesom Novo med udviklingen af nye insulintyper. Dertil kommer konkurrence fra biosimilære og generiske produkter, som forventes øget. Novo står stærkt som markedsleder og med den bredeste produktportefølje inden for insulin.

81http://www.morningstar.dk/dk/news/154629/PrintArticle.aspx

82Bloomberg Diabetes Outlook 2017

83Glucagon like Petide 1. https://pro.medicin.dk/Laegemiddelgrupper/Grupper/317563

45