• Ingen resultater fundet

Både medarbejdere og ledere blev adspurgt om deres kendskab til og opfattelse af centrale og lokale aftaler om arbejdstid. Centrale arbejdstidsaftaler er en del af overenskomsten og in-deholder bl.a. generelle regler for ændring af mødeplan, særlige fridage og overarbejde. Lo-kalaftaler er specifikke aftaler, som gælder på den konkrete arbejdsplads. LoLo-kalaftalerne kan indeholde bestemmelser om nedsættelse af hviletid og udskydelse af fridøgn og/eller fravigel-se af en eller flere bestemmelfravigel-ser i de centrale arbejdstidsaftaler.

Alle medarbejderne blev bedt om deres vurdering af de centrale regler om arbejdstid. På en fempunktsskala fra helt enig til helt uenig blev de bedt om at tage stilling til følgende ud-sagn: 'Den centrale arbejdstidsaftale sikrer mig gode arbejdsvilkår', 'Den centrale arbejds-tidsaftale bidrager til et godt arbejdsmiljø på min arbejdsplads' og 'Den centrale arbejdstids-aftale sikrer, at jeg kan varetage mine arbejdsopgaver tilfredsstillende'.

Fra faktoranalysen ved vi, at spørgsmål 1-3 dækker over samme faktor, som vi fortolker som, hvorvidt den centrale aftale opfattes som understøttende for den enkelte i arbejdet. Fi-gur 4.15 viser fordelingen af den fælles faktor for holdningen til den centrale arbejdstidsafta-le. Samlet set giver medarbejderne udtryk for, at de overordnet er positivt stemt over for den centrale arbejdstidsaftale. Vi udelod de medarbejdere, der havde svaret, at de ikke kender til

Figur 4.15 Fordelingen af den estimerede grad af positiv holdning til den centrale ar-bejdstidsaftale

De respondenter, der tilkendegav at kende til en lokalaftale, fik stillet de samme spørgsmål om denne lokalaftale. Faktoranalysen viser, at blandt medarbejderne, der kender til lokalaf-talen, er der en generel positiv holdning til denne.

Figur 4.16 Fordelingen af den estimerede grad af positiv holdning til lokale arbejdstids-aftaler

Der er ingen nævneværdig forskel på vurderingen af henholdsvis den centrale aftale om ar-bejdstid og de forskellige lokale aftaler om arar-bejdstid. Det skal dog bemærkes her, at begge faktorer er estimeret udelukkende for de medarbejdere, der har indikeret, at de kender til

af-0 5 10 15 20 25

Procent

0 ,2 ,4 ,6 ,8 1

EFA score

0 5 10 15 20 25

Procent

0 ,2 ,4 ,6 ,8 1

EFA score

Figur 4.17 Kendskab til lokalaftale fordelt på faggrupper ud fra spørgsmålet: 'Er der en lokalaftale om arbejdstid på din arbejdsplads?'

Anm.: 190 sygeplejersker, 611 SOSU'er, 36 fysioterapeuter, 399 socialpædagoger, 161 omsorgs- og pæ-dagogmedhjælperne, 37 pædagogisk assistenter, 22 hus-/køkkenassistenter og 57 andre har sva-ret på spørgsmålet.

Inddeler vi svarene i forhold til, hvilket arbejdssted respondenten er på, viser det sig (figur 4.18 ), at det primært er ansatte på botilbud for handicappede (over 60 %) og ansatte på psy-kiatriske eller andre tilbud (omkring 50 %), der svarer ’Ja’ til, at der er en lokalaftale om ar-bejdstid på deres arbejdsplads.

Ja

Figur 4.18 Kendskab til lokalaftale fordelt på arbejdssteder ud fra spørgsmålet: 'Er der en lokalaftale om arbejdstid på din arbejdsplads?'

Anm.: 348 plejehjems-, 404 hjemmepleje-, 412 botilbuds- og 201 psykiatrisk og dagtilbudsmedarbejdere har svaret på spørgsmålet.

Tallene skal tages med et vist forbehold, da medarbejdere ikke nødvendigvis sondrer mellem, hvad der er en lokalaftale, og hvad der stammer fra de centrale regler.

Som fordele ved den centrale arbejdstidsaftale nævner respondenterne især nedenståen-de forhold, som er listet sålenedenståen-des, at øverste forhold er anført af flest. Der er ingen nævnevær-dig forskel på, hvilke faggrupper der svarer hvad.

1 'Den [centrale arbejdstidsaftale] sikrer ens regler for alle medarbejdere'

2 'Den [centrale arbejdstidsaftale] sikrer, at jeg kender min arbejdsplan lang tid i forvejen'

3 'Den [centrale arbejdstidsaftale] sikrer ordentlige arbejdsvilkår og -rettigheder' 4 'Den [centrale arbejdstidsaftale] sikrer, at jeg ikke arbejder for meget'

Ja

Figur 4.19 Hvilke fordele ser du ved den centrale arbejdstidsaftale (medarbejdere)

Anm.: 1.497 medarbejdere har svaret på spørgsmålet.

Kun 1,3 % har angivet, at der ikke er nogen fordele ved den centrale arbejdstidsaftale, hvor-imod 17,8 % (338 personer) har svaret, at der ikke er nogen ulemper ved den centrale ar-bejdstidsaftale. Generelt er medarbejderne positivt stemt over for den centrale arbejdstidsaf-tale.

19,0%

23,1%

22,3%

21,4%

1,3%

5,2%

7,7%

(1) Ikke for meget arbejde (2) Sikrer ens regler for alle medarb.

(3) Ordentlige arbejdsvilkår (4) Arbejdsplan kendes tid i forvejen.

(5) Ingen fordele (6) Ved ikke (7) Kender den ikke

Figur 4.20 Hvilke ulemper ser du ved den centrale arbejdstidsaftale (medarbejdere)

Anm.: 1.484 medarbejdere har svaret på spørgsmålet.

Som ulemper ved den centrale arbejdstidsaftale nævner flest, at den 'Hæmmer fleksibiliteten i vagtplanlægningen' og 'Hindrer individuelle hensyn i arbejdstiden'.

Vender vi blikket mod ulemper og fordele ved lokalaftalen, er der flere forskelle arbejds-stederne imellem (figur 4.21 og 4.22 ). Kigger vi på fordelingen på arbejdspladser, er der en lille forskel, hvor ansatte på botilbud for handicappede fremhæver kortere hviletid mellem vagter som en ulempe ved lokalaftalen, hvorimod medarbejdere på de øvrige arbejdssteder overvejende svarer 'Ved ikke' eller 'Ingen ulemper' til spørgsmålet om, hvilke ulemper de ser ved den lokale arbejdstidsaftale. Samtidig fremhæver ansatte og ledere på botilbud som for-del ved lokalaftalen, at den giver øget fleksibilitet i vagtplanlægningen, og de nævner generelt flere fordele ved lokalaftaler end medarbejdere og ledere på de øvrige arbejdspladstyper.

16,5%

13,6%

8,0%

17,8% 9,3%

21,3%

13,5%

(1) Hæmmer fleksibiliteten i vagtplanlægn. (2) Hindrer individuelle hensyn i arbejdstid (3) Besværliggør mødeafhold på arb.plads (4) Hindrer medbestemmelse i vagtplanlægning

(5) Ingen ulemper (6) Ved ikke

(7) Kender ikke den centrale arb.tidsaftale

Figur 4.21 Hvilke fordele ser du ved den lokale arbejdstidsaftale (medarbejdere)

Anm.: 695 medarbejdere har svaret på spørgsmålet.

Figur 4.22 Hvilke ulemper ser du ved den lokale arbejdstidsaftale (medarbejdere) 23,9%

22,9%

24,5%

10,2%

4,9%

13,6%

(1) Øget fleksibilitet i vagtplanlægningen (2) Individuelle hensyn i fastlæg. af arb.tid (3) Baseret på lokale behov (4) Bedre vilkår end den centrale arb.tidsaftale

(5) Jeg ser ingen fordele (6) Ved ikke

(7) Kender ikke den centrale arb.tidsaftale

10,7%

20,5%

6,8%

10,2%

24,5%

27,4%

En tolkning af det kan være, at det, man vinder på øget fleksibilitet for både medarbejdere og arbejdsplads, medfører omkostninger i form af kortere hviletid mellem vagter.

Kigger vi på fordelingen af fordele og ulemper på de forskellige arbejdspladser, er den eneste lille forskel, at ansatte på botilbud især fremhæver lange vagter som en ulempe ved lo-kalaftalen.6