• Ingen resultater fundet

– Interview med Bank A

In document Udvidet gennemgang (Sider 109-113)

108

109 I: Kan det påvirke beslutningen, om der er tale om et ny kunde eller en kunde i kender godt?

X: Nej, udgangspunktet for os er ligesom 2012, som er det seneste regnskab vi har set

revideret. Nye kunder skal som udgangspunkt altid have revision. Det gør vi, fordi vi vil have en rimmelig sandsynlighed for, at det de siger, også er det, de gør.

Kendskab til kunden kan godt have en betydning, men så er det en vurdering pr. enkelt kunde.

Og vores udgangspunkt er så, at hvis vi skal frafalde revision, så skal han hæfte personligt for engagementet. Det er der selvfølgelig nogle som gør i forvejen, men mange vil gerne holde forretnings- og privat- liv for sig. Ligesom der er eksempler på at vi sætter prisen på, hvis vi ikke får tilstrækkelig sikkerhed.

I: Er der nogle af jeres kunder som stiller krav om, at de VIL have udvidet gennemgang?

X: Det er især den dårlige ende af kunderne som forsøger at føre det igennem for at spare penge. Der er bare det problem, at hvis vi har virksomhedspant eller fordringspant, så for at kunne værdiansætte det så vi kan arbejde med det, skal det enten revideres ellers skal vi have revisor til på anden vis at værdiansætte de aktiver vi har pant i, også er vi nede i en RS 800 erklæring.

I: Er der øvrige handlinger, som kan foretages i tillægs til udvidet gennemgang som kunne gøre, at i kan godkende denne erklæring?

X: Ja, det er der og i de tilfælde vil vi gerne have en RS 800. Men problemet er.. er det dyrere eller billigere end en revision så.sparre vi så kunden for noget ved, ikke at kræve revision med tillægshandlinger. Relevante områder kunne være varelager, debitorer. Normalt får vi også anlægskartoteker ind, men det er ikke noget vi værdiansætter.

Vi mener ikke at udvidet gennemgang giver tilstrækkelig sikkerhed, da der ikke sker

verifikation og der sker heller ikke efterprøvelse. Og det er det vi ønsker af sikkerhed. Vi ved at det er status og et engangsbillede og ofte historisk, men vi har sikkerhed pr. 31.12

110 I: I tilfælde hvor der ikke er krav om revision eller udvidet gennemgang. I hvilke tilfælde er review tilstrækkelig som påtegning på årsregnskabet?

X: Når vi er regnskabsklasse a er det jo i småtingsafdelingen. Vi ser på selskaber contra virksomheder og virksomheder er jo klasse a. og der er jo per definition ikke krav om revision. Og det er igen lidt flydende og inden for et givet arrangement og går det godt, så acceptere vi det som det er. Så vi kan ikke udelukke det, men som udgangspunkt skal vi ikke have revision.

I: Ved muligheden for udvidet gennemgang, har I så overvejet at kræve, at jeres kunder

”opgraderer” fra review til ”udvidet gennemgang”?

X: Ja, men jeg tror ikke, så skal udvidet gennemgang være fulgt op af et eller andet. Vi skælner mellem revideret regnskab eller ikke revideret regnskab. Vi har ikke den store erfaring med udvidet gennemgang, og vi vil som udgangspunkt have den største sikkerhed.

Jeg tror ikke vi vil kræve fra review til udvidet, men nok svare til revision.

I: I hvilke tilfælde vil der ikke blive krævet en revisorpåtegning på jeres kunders årsregnskab?

- Vil I kræve en anden form for sikkerhed i disse tilfælde?

X: Ja vi har sådan nogle kunder. Vi tillægger det værdi i den grad at regnskab og bogføringsmæssigt hænger det sammen, men vi ved ikke om aktiver og passiver er der.

I: Hvilke af ovenstående handlinger er vigtige/vigtigst for jer? Foretager i selv nogle af ovenstående handlinger?

X: Handlingerne tillægger vi ikke ekstra værdi, da vi allerede kigger på disse.

Når vi nærmer os virksomheder der ikke har det så godt, så tjekker vi selv op på, om de er bagud med skat og moms. Det er så afdelingens opgave at gå ud og indhente dokumentation

111 for det i form at et skriv fra den pågældendes advokat eller Skat. Vi er ikke så interesseret i at finansiere folks gamle skatte gæld.

Tingbogsoplysninger mv. har vi direkte adgang ting og trækker selv

Vi indhenter ikke advokatbrev som sådan. Men hvis vi ved positivt at vores kunde har en erstatningssag i forhold til leverandører, kan vi godt indhente en vurdering fra advokat om sagens forventede udfald, hvornår der bliver afsagt dom mv. Men ikke som standard.

Kunne der være andre handlinger som du finder mere relevante?

X: Nej ikke som sådan. For så kommer vi jo over i revision.

I: Hvad ser I på, når i modtager et revisorpåtegnet årsregnskab fra jeres kunder? Hvilke regnskabsposter er særligt betydningsfulde for jer? Hvilke oplysninger i årsregnskabet anvender pengeinstituttet/I?

X: Påtegningen. Vi kigger overordnet set om der er bemærkninger eller ikke bemærkninger.

Er der bemærkninger kigger vi på, hvilken karakter de har, og hvad det har haft af konsekvenser.

Regnskabsposter kigger vi på den driftsmæssige indtjening. Man kan sagtens have en god indtjening uden at der har været driftsmæssig soliditet.. Det er for det meste nøgletal.

I: I hvilket omfang sker kreditvurderingen på baggrund af virksomhedens/kundens årsrapport?

X: Årsrapporten og revisorspåtegning er vigtig for os. Vi vil også gerne have protokollatter, men vi får det ikke så ofte.

I det omfang vi får protokollerne indleveret bruger vi dem. Der kan godt stå nogle ting i, som vi ikke får af vide. Det er dog ikke noget vi som udgangspunkt kræver, men i nogle sager, hvor tilliden svinder vil vi kræve det.

Synes du det er et problem, at I ikke får en protokol ved udvidet gennemgang?

X: Ja, det synes jeg. For det er den rapportering der ikke er tilgængelig for offentligheden. Vi kan godt lide at kigge med over skulderen.

In document Udvidet gennemgang (Sider 109-113)