• Ingen resultater fundet

5 INTERNATIONALE TILTAG

5.2 Tiltag fra IAASB

5.2.3 Going concern

Kapitel 5 – Internationale undersøgelser

Side 51 af 125 Ud fra de fire givne eksempler fra IAASB er det vores vurdering, at eksemplet ”Valuation of Financial Instruments” er det mest hensigtsmæssige eksempel på, hvad en KAM bør indeholde, både indholds- og strukturmæssigt. Vores anbefaling er derfor, at såfremt IAASB ønsker at komme med flere eksem-pler, skal de starte med en henvisning til noten, være præcise i formuleringen, oplyse om baggrunden for valget og revisionshandlingerne samt slutte af med, hvad disse endte ud i.

Kapitel 5 – Internationale undersøgelser

Side 52 af 125 Respondenter til ITC’en anerkendte den øgede opmærksom omkring going concern, især i lyset af den internationale finanskrise, samt selve udformningen af afsnittet, og bekræftede yderligere behovet for og vigtigheden af en mere holistisk tilgang.

Respondenter gør dog samtidig opmærksom på vigtigheden af, at regnskabsbrugers forventning ikke skal blive større som følge af dette, således at going concern-afsnittet er med til, at forøge forvent-ningskløften, hvis der ikke er en klar definition af væsentlig usikkerhed. Det er derfor vigtigt, at man får tydeliggjort, at det ikke er en garanti for virksomhedens fremtid. Det er yderligere vigtigt at få tilpasset regnskabsstandarderne, så de er entydige. IAASB gør derfor en indsats for at samarbejde med udstede-re af udstede-regnskabsstandarder for at imødekomme denne problemstilling77.

Vigtige ændringer til den nuværende ISA 570

Den primære ændring i ISA 570 vedrører rapporteringen af going concern. I lyset af den sandsynlige fremtidige udvikling på regnskabsområdet har man ændret udtrykket ”Going concern Assumption” til

”Going concern basis of accounting”. Man har valgt denne ændring, da ”going concern basis of accoun-ting” indgår i IFRS-standarderne.

Det nye going concern-afsnit vil fremgå efter KAM, såfremt der ikke er usikkerhed herom. I bilag 7 er et eksempel herpå.

IAASB erkender, at en væsentlig usikkerhed relateret til going concern altid vil være en KAM. Den skal dog ikke fremgå under KAM78. Som en ændring foreslår man med det nye going concern-afsnit, at iden-tificerede væsentlige usikkerheder beskrives i dette afsnit og ikke i supplerende oplysninger, se også afsnit 22 i ISA 570.

I bilag 9 har vi vedlagt det nye appendiks til den foreslåede ISA 570, hvor usikkerhed om going concern er til stede og dermed et eksempel på, hvordan erklæringerne skal præsenteres. Going concern-afsnittet skal ved identifikation af væsentlige usikkerheder flyttes op over KAM og stå lige under kon-klusionen.

77 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 31

78 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 32

Kapitel 5 – Internationale undersøgelser

Side 53 af 125 I revisionspåtegningen skal der altid være en passende overskrift. Nedenfor, samt i bilag 9, er tre illu-strationer for situationer, hvor der er identificeret væsentlig usikkerhed. I bilaget ses et konkret ek-sempel på revisionspåtegningen i de tre scenarier, der er nævnt nedenfor.

 Illustration 1 – Identificeret væsentlig usikkerhed men uden modificering af konklusionen

 Illustration 2 – Identificeret væsentlig usikkerhed med modificering i erklæringen

 Illustration 3 – Identificeret væsentlig usikkerhed med modificering i erklæringen og en afkræf-tende konklusion

Ved udtalelse om identificeret væsentlig usikkerhed i going concern-afsnittet foreslår IAASB følgende formulering til underoverskrift79:

“Disclosures about a Material Uncertainty Identified”

Ydermere er det IAASB’s vurdering, at ovenstående udtalelse skal placeres før ”Going concern basis of accounting”-afsnittet i going concern-sektionen80, se bilag 9, illustration 1 for eksempel. Der ændres ikke på konklusionen, da der vil være tale om en konklusion uden modificering.

Der kan ligeledes være tale om en situation, hvor revisor må give en modificeret konklusion, når en væsentlig usikkerhed er identificeret og offentliggørelsen i årsregnskabet ikke er tilstrækkelig. Her foreslås følgende underoverskrift i going concern-afsnittet:

”Inadequate Disclosures about a Material Uncertainty Identified”

Ved rapporteringen modificeres konklusionen og den får ligeledes ny overskrift. Som nævnt ovenfor skal der gives en konklusion. ”Opinion” og ”Basis for Opinion” ændres dermed til ”Qualified Opinion”

og ”Basis for Qualified Opinion”.

Der kan eksempelvis være tale om, at virksomhedens forpligtelser i banken forfalder til indfrielse inden for kort tid, og at der på nuværende tidspunkt ikke er noget endeligt vedrørende en ny forhandling om låneaftale med banken. Denne situation kan skabe væsentlig usikkerhed om virksomhedens evne til at fortsætte driften, og revisor er derfor nødt til at udtale sig om dette. Der skal yderligere foretages en

79 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 32

80 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 32

Kapitel 5 – Internationale undersøgelser

Side 54 af 125 henvisning til going concern-afsnittet. For eksempler på formuleringer til ovenstående henvises til bilag 9, illustration 2.

Yderligere kan der være tale om en tredje konklusion, hvor der er identificeret væsentlig usikkerhed, og revisor afgiver en afkræftende konklusion.

Jf. IAASB’s eksempel anvendes der i afsnittet going concern samme overskrifter som i eksemplet oven-for. Dog ændres overskrifterne for konklusionen til ”Adverse Opinion” og ”Basis for Adverse Opinion”.

Ved identificerede væsentlige usikkerheder med afkræftende konklusion, skal usikkerheden omtales både under konklusionen samt under going concern afsnittet. Formuleringen kan ses i bilag 9, illustra-tion 3.

I illustration 3 er scenariet som i illustration 2, men lånet forfalder allerede til indfrielse nu, og selska-bet kan ikke få forhandlet en ny aftale på plads med banken og kan dermed ikke skaffe den fornødne likviditet. Selskabet overvejer derfor at lade sig erklære konkurs. Her kan revisor ikke give en konklusi-on om, at årsregnskabet giver et retvisende billede med going ckonklusi-oncern-forudsætning og må dermed give en afkræftende konklusion.

IAASB ønsker en tilbagemelding på ED’et omkring, hvorvidt formuleringerne i illustrationerne i bilag 9 kan risikere at blive misforstået eller misfortolket af regnskabsbrugerne til årsregnskabet81.

Yderligere ønsker de en tilbagemelding på respondenternes syn på, hvorvidt en udtrykkelig erklæring på, at hverken ledelsen eller revisor kan garantere virksomhedens evne til at fortsætte som en going concern, bør være krævet i revisionspåtegningen, uanset om der er konstateret en væsentlig usikker-hed eller ej82.

Vores formodning er, at der henvises til følgende sætning, som er indarbejdet under going concern-afsnittet i eksemplet:

”However, neither management nor the auditor can guarantee the Group’s ability to continue as a go-ing concern”.

81 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 33

82 Exposure Draft, Reporting on audited financial statements: Proposed new and revised international standards on auditing (ISA’s) side 33

Kapitel 5 – Internationale undersøgelser

Side 55 af 125 Vi vil senere i opgaven analysere going concern-afsnittet og ovenstående kommentar, og hvorvidt den-ne mindsker værdien for det nye going concern-afsnit.