• Ingen resultater fundet

7. Analysen

7.7 Artist identitet

7.7.2 Framework af Artist-identitet

71

72

Illustrator: Sabrina Stender Solis, 2020

73 PHASE 1: Definition of artist identity

Step 1: Manageren definer den intended artist identity i samarbejde med artisten. Den intended artist identity defineres på grundlag af artisten egen identitet, visioner og drømme. Hertil kan manager an-vende punkter fra Ten Rules som tjekliste i sin definition. Ten Rules beskriver, udover artistens ele-menter, også fans reaktioner og forhold. I nuværende step kender manager og artist endnu ikke til fans reaktioner og forhold, derfor er kun otte ud af 10 punkter inddraget som en del af analysen.

Step 2: Dernæst bliver artistens storytelling defineret og beskrevet. Her medtages de fire grundlig-gende punkter; budskab, konflikten, karakteren og plottet. Det er vigtigt, at punkterne fra Ten Rules harmoniserer med storytelling, og at de samme elementer benyttes. Dette step refererer ikke til en fastlæggelse af storytelling, men derimod en definition af udgangspunktet for storytelling.

Step 3: Dette er artistens første møde med fans, medier og stakeholders, typisk i form af første sang-udgivelse eller live-performance, samt tilstedeværelse på sociale medier. Ud fra reaktionen herpå, vil der både være positiv og negativ feedback. Herfra vælger manager og artist at arbejde med de elemen-ter, som skaber positiv reaktion hos målgruppen. Her formuleres en simplificeret version af den inten-ded artist identity. Alt, hvad der ikke er konsistent med den simplificerede version af identiteten, fjer-nes. Herfra arbejdes der videre på en autentisk overdrivelse af den simplificerede version, som medta-ges i artistens storytelling.

PHASE 2: Artist Identity Process

Den simplificerede version af intended artist identity medtages nu videre i processen. Den simplifice-rede version danner udgangspunkt for den identitet, som artisten vil bringe med videre i sin karriere.

Som frameworket illustrerer, er artist identity dog en kontinuerlig, dynamisk proces, ligesom samspil-let mellem artist og fans vil vare igennem hele artistens karriere.

Manager + Artist: I dette felt arbejder manager og artist på konstant at formidle intended artist iden-tity autencitet gennem storytelling via sociale medier. Hertil benytter de sig af fans og stakeholders reaktioner. Det er vigtigt, at manager og artist imødekommer disse reaktioner og har en aktiv dialog med fans. Dette støtter forholdet til fans og fandoms, og dermed fordres artist co-creation.

Fans + Stakeholders: Dette felt beskriver processen for enacted artist identity. Det er den identitet, som fans og fandoms opfatter og forstår. Opfattelsen heraf kan påvirkes af manager og artist gennem storytelling. Den enacted artist identity danner grundlag for fandoms tilhørsforhold til artist og fan-dommets medlemmer, samt den anvendte artist co-creation.

Processen mellem disse to felter er dét, som skaber artist identity.

74 Frameworket illusterer dermed, at artist identity aldrig bliver en fastlagt definition. Den skabes gen-nem to processer, men den vil altid forblive i en dynamisk og kontinuerlig proces mellem artist og fans. Manageren kan påvirke denne proces, men aldrig styre den.

Mangler i arbejdet med artist identity framework

I dette afsnit vil de mangler og begrænsninger, der er fundet i arbejdsprocessen med frameworket, blive præsenteret:

 Frameworket er, udover specialets teoretiske behandling af artist identitet, artist co-creation og storytelling, baseret på den primære empiri fra pop-musikbranchen. Det kan give begræns-ninger ved anvendelse af frameworket i andre genre af musikbranchen, da der kan være nuan-cer og tendenser, som frameworket ikke tager højde for.

 Da specialet beskæftiger sig med artister, som er tilknyttet en manager, er processen i frameworket også baseret ud fra dette grundlag. Dermed henvender frameworket sig ikke til DIY-artister, da deres forhold til musikbranchen og fans er anderledes.

 Frameworket inddrager ikke betydningen af eksterne tendenser fra makroniveauet, og forhol-der sig forhol-derfor kun til makrotendenser fundet i specialet.

 Frameworket fokuserer udelukkende på selve processen omkring skabelsen af artist identitet via sociale medier. Der er dermed ikke inddraget andre branding metoder, såsom samarbejde, mærkesager, CSR, sponsorering og heller ikke hvordan andre former for branding kan have indflydelse på artist identiteten.

 Frameworket forholder sig kun til formidling gennem storytelling, da den primære empiri fremhæver og argumenterer for artistens identitet. Den handler om at fortælle en historie eller er skabt igennem en historie. Det udelukker dog ikke, at andre formidlingsformer kan benyttes.

 Frameworket illustrerer processen for skabelsen af en artist identitet og forholdet med fans i online kontekst. Frameworket inddrager dermed ikke sammenspillet og kompleksiteten mel-lem artistens identitet online og offline.

 Frameworket er henvendt til branding af artister på sociale medier. Dog illustrerer framewor-ket ikke håndteringen af sociale medier. Modtageren må derfor selv have et kendskab, samt en forståelse for og håndtering af sociale medier.

På baggrund af frameworkets begrænsning og mangler, kan der argumenteres for, at det er et reelt værktøj for en manager. Til gengæld illustrerer frameworket processen for, hvordan artist identity skabes og håndteres af en manager. Det skaber dermed en forståelse for artist identitet og processen omkring begrebet. Det kræver dog, at manageren selv besidder et kendskab til sociale medier og artist co-creation fra modtagerens perspektiv, for at anvende frameworket optimalt.

75

8 Diskussion af artist identity framework

Diskussionen vil tage udgangspunkt i artist identity framework, som er blevet illustreret og beskrevet i analysen. Først vil det blive diskuteret, hvordan frameworket passer til musikbrancherne for pop og klassisk musik. Dernæst vil det blive diskuteret, hvorvidt artist identitet er en nødvendig faktor for en artist succes. Slutteligt vil det blive diskuteret, hvilken betydning brandingen af artister på sociale me-dier i arbejdsprocessen med frameworket kan have på den klassiske musikbranche.

8.1 Hvordan passer frameworket til musikbrancherne for