• Ingen resultater fundet

Forældres deltagelse i tværfaglige teammøder

4. Samarbejdet med forældrene

4.2. Forældres deltagelse i tværfaglige teammøder

I dette afsnit beskrives, hvordan udvalgte kommuner iværksætter tværfagligt samarbejde, når den lokale indsats i de faste rammer på skolen eller i daginstitutionen ikke rækker.

Herunder beskrives perspektivrig forældreforberedelse til mødet, og hvordan det håndte-res, hvis forældrene ikke vil samarbejde. Endelig gives en beskrivelse af og et eksempel på en understøttende mødestruktur for vellykket forældreinddragelse.

Det er en generel praksis, at en bekymring for et barn som udgangspunkt skal søges løst i skole eller daginstitution i samarbejde med forældrene. Hvis dette ikke viser sig tilstrække-ligt, har personalet mulighed for at hente vejledning hos en tværfaglig gruppe, som kom-munen ifølge servicelovens nu bortfaldne § 49 skulle stille til rådighed for frontpersonale med bekymring for et barn eller en ung. Denne rådgivning kan tilbydes anonymt, hvis der ikke i forvejen er etableret kontakt til forældrene. I flere kommuner er man dog ved at ind-føre krav om skriftligt samtykke fra forældrene for at understøtte et eventuelt senere samarbejde med familien.

Som en forholdsvis ny praksis er det yderligere i en række kommuner indført som en fast politik, at forældrene skal inviteres med til de tværfaglige møder. I Sønderborg Kommune indbydes forældrene fx indledningsvis til et samarbejde om at udforme en handleplan sammen med personalet umiddelbart efter, at observationerne på et barn er beskrevet og bekræftet internt. Hvis det herefter skønnes, at der er brug for rådgivning i et tværfagligt team, inviteres forældrene altid med til teammødet, og man ser også gerne, at relevante personer fra familiens netværk inviteres med. Teamets opgave er her at yde rådgivning og sparring og hjælpe en ny handleplan på vej.

Aarhus Kommunes netværksmøder21 forudsætter også en høj grad af forældreinddragelse.

Hvis der er brug for at indkalde til en tværfaglig drøftelse, er det indført, at mødeindkaldel-sen skal ske med forældrenes skriftlige samtykke, og at forældrene inviteres med til mødet.

Det forudsættes yderligere, at der forinden er gjort et grundigt forarbejde for at afdække den givne problemstilling i samarbejde med forældrene. Hensigten med netværksmødet er således, at forældre og professionelle sammen tager ansvar for at målrette, systematisere og koordinere indsatsen så tidligt som muligt. Det lyder fra Aarhus Kommune, at

21

http://www.aarhuskommune.dk/omkommunen/organisation/Sociale-Forhold-og-Beskaeftigelse/Socialforvaltningen/Udsatte-boern-og-unge---for-professionelle/Netvaerksmoede.aspx

inddragelsen fortsat udgør en udfordring for frontpersonalet, der efterspørger opkvalifice-ring i den vanskelige samtale.

Greve Kommune22 har tilsvarende faste procedurer for forældreinddragelse og har udar-bejdet grundige vejledninger til, hvordan man forbereder forældrene forud for møder med kommunens dialog- og indstillingsudvalg.

4.2.1. Hvis forældrene ikke vil samarbejde

Ovenstående praksis forudsætter, at forældrene er villige til at indgå i et samarbejde, hvil-ket også er virkeligheden i langt de fleste tilfælde. Men trods indsatsen for et tæt samar-bejde med forældrene nævner flere af kommunerne tilfælde, hvor forældrene ikke vil eller kan indgå i et samarbejde, ikke ønsker at underskrive et informeret samtykke, og måske slet ikke vil acceptere, at der er grund til at bekymre sig for deres barn. Underretning er i disse tilfælde kommunernes faste procedure. I sådanne tilfælde anbefales det de fleste steder, at man forbereder sin underretning godt. Hvis en underretning således ikke er til-strækkeligt belyst, vil man i forvaltningen være nødsaget til at bruge mere tid på at indhen-te de nødvendige indledende oplysninger, hvilket kan forhale handleprocessen. Den kvalifi-cerede underretning vil således fordre, at man forinden præciserer sin bekymring, drøfter den med kolleger og ledelse og eventuelt indhenter vejledning fra det tværfaglige team.

Undtaget fra disse procedurer er de tilfælde, hvor underretningen er affødt af det, der skønnes at være en akut problemstilling – ved mistanke om, at forældrene har udsat bar-net/den unge for vold eller overgreb.

Som det også vil fremgå af kapitlet om underretninger, lægges der i de fleste kommuner stor vægt på, at det tidlige tværfaglige samarbejde, herunder forældresamarbejdet og ind-hentning af samtykke, skal kunne forebygge underretninger ud over de tilfælde, hvor der skønnes at være akutte problemstillinger. Hvis forældrene ikke ønsker, at socialforvaltnin-gen bliver involveret, anvendes information om muligheden for underretning nogle steder som en kilde til at motivere forældrene til alligevel at åbne for samarbejde. I Guldborgsund Kommune beskrives det som en del af konceptet, at en allerede indsendt underretning kan tilbageføres til et lavere bekymringsniveau, hvis det alligevel lykkes at indhente samtykke fra forældrene til den nødvendige tværfaglige indsats. Det forlyder, at det i flere tilfælde er lykkedes at få forældrene til at se socialforvaltningens inddragelse som en hjælp til barnet og familien.

4.2.2. Det forældreinddragende møde

Hvor forældrenes deltagelse i tværfaglige teammøder er en fast norm, er det samtidig er-faringen, at selve mødestrukturen har stor betydning for det fortsatte samarbejde med familien. Det kan være en voldsom oplevelse for forældrene at skulle deltage i møder med flere forskellige fagpersoner samtidig. I skriftlige handleplaner og vejledninger gives flere bud på metodiske tilgange, der skal sikre forældrenes tryghed. I Greve Kommune arbejder man fx i dialogudvalgene med interviewteknik, anerkendende tilgang og fokus på ressour-cer, og der spørges kun ind til de problemstillinger, der er relevante for mødet. I Kilde-marksprojektet i Næstved Kommune inddrages forældrene i mødeplanlægningen, og det samme er tilfældet i flere andre kommuner. I flere tilfælde anvender man konceptet "Signs

of Safety", som er udviklet af den australske forsker Andrew Turnell.23 Metoden er løs-ningsfokuseret og sætter fokus på familiens egne ideer til løsninger samt opmærksomhed på, hvad familien allerede gør, som er konstruktivt. Undersøgelsen fokuserer således på familiens styrker og ressourcer, idet man på en respekterende måde sammen kan udvikle en "balanceret risikobedømmelse" via en fælles handleplan, der sikrer barnets trivsel.

4.2.3. Et eksempel på et tværfagligt mødeforløb

Selve mødedagsordenen kan udarbejdes med henblik på at sikre et konstruktivt forløb med størst mulig tryghed for forældrene. Nedenstående er et enkelt eksempel på nedskrevne procedurer for det tværfaglige mødeforløb:

Faaborg-Midtfyn Kommune opererer med Lokalmøder, hvor en tværfaglig gruppe har faste kalenderlagte møder på hver enkelt skole og daginstitution. Hvert skoledistrikt har sit team bestående af en sundhedsplejerske, en socialrådgiver og en pædagogisk konsulent. Det er en fast procedure, at forældrene inviteres med til disse møder, og forældrene har desuden selv mulighed for at invitere fagpersoner eller personer fra eget netværk med, hvis de har brug for og ønske om det.

Der er stor opmærksomhed på, at forældrene skal føle sig trygge ved mødet. Dette under-støttes ved

• at sørge for, at det på forhånd er tydeligt for forældrene, hvad mødets formål og ind-hold er,

• at mødet har en fast struktur, og

• at eventuelle aftaler nedfældes skriftligt Tydeligt formål med mødet

Forud for mødet forudsættes det, at skole eller daginstitution som ansvarlig for bekymrin-gen har haft kontakt med forældrene og drøftet deres bekymring med dem. Det forventes desuden, at bekymringen i forvejen er søgt imødekommet med lokale tiltag. Der udsendes herefter en dagsorden til alle deltagere, inklusive forældrene, hvor det klart fremgår, hvad det er, der skal drøftes.

Hvis der allerede har været en proces i gang, beskrives allerede gennemførte tiltag desu-den i dagsordesu-denen, ligesom det beskrives, på hvilken måde forældrene og barnet er inddra-get, og hvordan de foreløbig har beskrevet deres oplevelse af problemstillingen. Hvis det er første gang, forældrene deltager i et tværfagligt møde – hvilket som oftest er tilfældet – får de desuden tilsendt en skriftlig information om, hvad et tværfagligt møde er, herunder formål og procedurer.

Konsekvent dagsorden

Forældrene skal kunne stole på, at mødets formål er eksplicit, dvs. at der kun drøftes det, som man har aftalt. Desuden giver det tryghed, at mødet følger en fast dagsorden. I dette tilfælde indleder den fagperson, som har indbragt sin bekymring, med at uddybe bekymrin-gens indhold. Herefter får forældrene ordet med henblik på kommentarer eller spørgsmål.

Efterfølgende gennemføres en brainstorm-lignende proces, hvor de fagpersoner, der del-tager i mødet, kan spørge ind til problemstillingen og komme med løsningsforslag. Mødet

23 http://www.signsofsafety.net

afsluttes med, at forældrene indgår aftaler med nogle af de tilstedeværende fagprofessio-nelle eller med skole eller daginstitution. Sådanne aftaler nedfældes i referatet fra mødet, der udsendes til alle aftaleparter.

Klar rollefordeling

Det skal være klart for forældrene, hvordan de fagprofessionelles rollefordeling på mødet er. Forældrene skal også vide, at mødet ikke er sagsbehandlende. Der kan indgås aftaler med eksterne deltagere i forhold til disses fagspecifikke muligheder, men ikke umiddelbart med det faste lokalteam. Til gengæld kan teamets medlemmer, dvs. socialrådgiveren, sundhedsplejersken og den pædagogiske konsulent, hver især efterfølgende tilbyde foræl-drene rådgivende samtaler efter behov. Disse samtaler kan eventuelt føre til beslutninger om aktive tiltag. Det er imidlertid op til forældrenes eget initiativ at opsøge et sådant efter-følgende samtaletilbud.

4.2.4. BTI-inspirerede mødedagsordener

Nogle af kommunerne anvender som nævnt metoder med inspiration fra Servicestyrelsens Bedre Tværfaglig Indsats. Også heri indgår en detaljeret mødedagsorden, som i forkortet form følger nedenstående principper:

• Efter velkomst og præsentation indledes VED-fasen. I denne fase gøres deltagernes

"samlede viden til fælles viden", idet der orienteres om faglige observationer, forældre-nes opfattelse af situationen samt allerede iværksatte eller besluttede tiltag.

KAN-fasen indeholder fælles overvejelser om forskellige handlemuligheder og formule-ring af perspektiver og ønsker for barnets fremtidige situation.

VIL-fasen. Her besluttes fælles målsætning og udarbejdelse af plan for tværfaglig ind-sats.

GØR-fasen. En plan for den tværfaglige indsats udarbejdes.

Under hver fase findes en række punkter, der i flere detaljer beskriver mødets foreslåede procedurer.