• Ingen resultater fundet

Fokus på medarbejdere

In document Fraudulent financial reporting (Sider 41-45)

5. PWC-undersøgelse 2018

5.13 Fokus på medarbejdere

Virksomhederne i undersøgelsen mener overvejende, at muligheden for at begå besvigelser er den største motiverende faktor for besvigeren. På trods af majoriteten af virksomhederne mener, at muligheden er den største motivation, er andelen af virksomheder der tror dette faldet med 10 procentpoint, fra 69 % i 2016 til 59 % i 2018. Udviklingen i denne holdning, giver udtryk for teknologiens indflydelse på området, da investeringen i teknologien fokuserer på

gerningsmandens mulighed for at begå besvigelser. Teknologiens fokus på muligheden skyldes at de andre dele af besvigelsestrekanten, rationalisering og pres, er sværere at påvirke, da disse er en del af gerningsmandens interne processer og baserer sig på dennes psyke.

Hvis vi kigger væk fra muligheden for at begå besvigelser, er der næsten dobbelt så mange der mener, at pres er den ledende motivationsfaktor med 21 %, i forhold til rationalisering som 11 % mener er den ledende faktor.

Side 41 af 110

29

De fleste organisationer har i de senere år haft middel til stort fokus på at reducerer muligheden for at begå besvigelser. Dette omfatter 83 % af deltagerne, der har foretaget aktioner for at reducerer muligheden for at begå besvigelser. Til sammenligning er det samme tal for pres 71 % og rationalisering er 72 %.

30

29 PWC GOCS 2018 - S. 24

30 PWC GOCS 2018 - S. 25

Side 42 af 110 Den største forskel på grupperne ses dog iblandt dem der gør en stor indsats. Her kan det ses, at det kun er 34 % af virksomhederne der gør en stor indsats mod rationalisering og pres, hvilket kan formodes at skyldes faktorernes mere abstrakte natur.

Denne undervurdering af etiske og kulturale faktorer, kan medføre en blind vinkel for mange virksomheder, og kan være årsagen til at besvigelser, blandt interne aktorer, er så vedholdende.

Grundet besvigelsernes natur, i kraft af at være en kombination af menneskelige valg og systemer der fejler, er det vigtigt at være opmærksom på den falske fornemmelse af sikkerhed, som interne kontroller kan medbringe. Også selvom de er godt designet. Den fundamentale fejl ved

overbevisningen om, at teknologibaserede interne kontroller kan opdage besvigelser alene er, at interne kontroller er lavet med forudsætning om, at ledelsen opfører sig etisk. Undersøgelser viser at næsten samtlige væsentlige besvigelser, er et resultat af ledelsens omgåelse af kontrollerne.31 Undersøgelsen viser, at rapporterede væsentlige besvigelser blandt den øvre ledelse er steget siden 2016, fra 16% op til 24% i 2018. Herved bør der altså, for at forebygge disse besvigelser, tages hensyn til ledelsens evne til at omgå kontroller, hvorfor der skal opsættes kontroller, der tager højde for dette. Et eksempel på en sådan kontrol kunne være en automatisk log, der registrerer alle tilfælde af andre kontroller der omgås, således at tilfældene kan vurderes af en anden person/afdeling. Det kunne yderligere gøres ved, at sikkerhedskontroller kun kan omgås, ved at blive godkendt af X antal personer med X godkendelsesniveau.

5.13.1 Organisations pres

Besvigelser der breder sig over organisationen, er oftest forbundet til organisationspres. Dette kan være ting som at leve op til urealistiske deadlines, eller få aktiekursen til at stige i forbindelse med salg af virksomheden.

Undersøgelsen viser at, blandt de virksomheder der har oplevet besvigelser inden for de sidste 2 år, er det 28 % der oplever ”Buisiness conduct/misconduct fraud”(incentiv abuse). 16 % af globale virksomheder der har kontorer i andre lande, har oplevet den samme form for besvigelser i de fremmede territorier.32 Dette indikerer, at virksomhederne lægger et større pres på afdelinger i samme land som deres hovedkontor, hvorimod udenlandske kontorer bliver påvirket mindre af det organisationspres, der er til stede i virksomheden.

5.13.2 Ikke finansielle incitamenter

Det er vigtigt at understrege at finansielle incitamenter ikke skal overvurderes, når presset til at begå besvigelser overvejes. Frygt og ydmygelse for at begå fejl eller opnå utilstrækkelige

resultater, kan være lige så stærke motiver som de finansielle. Derfor skal virksomhedskulturen, der emanerer fra ledelsen undersøges, for hvorvidt den stemmer overens med reguleringer og etiske retningslinier, så disse negative følelser ikke for kontrol over medarbejder.

31 PWC GOCS 2018 - S. 26

32 PWC GOCS 2018 - S. 26

Side 43 af 110 5.13.3 Rationalisering

Den sidste og sværeste af de 3 punkter i besvigelsestrekanten er rationaliseringen.

Rationaliseringen er det sværeste punkt, da det udelukkende foregår i hovedet på den enkelte og derfor ikke er nem at influere.

Rationaliseringen der sker hos gerningsmanden, er ofte forbundet til deres opfattelse af

besvigelsen, som en forbrydelse uden ofre, idet de ikke kan forestille sig at andre bliver direkte påvirket af deres handlinger.

Dette er også grunden til, at gerningsmanden er en intern aktør i omkring tre fjerdedel af tilfældene. Mere nøjagtigt var det tilfældet i:

- 81% ved human resource fraud - 75% ved misbrug af aktiver - 75% ved insider-trading - 74% ved accounting fraud - 73 % ved procurement fraud.

For at forebygge rationalisering, er første skridt et nærmere kig på miljøet, der påvirker medarbejdernes adfærd. Altså virksomhedskulturen. Her kan undersøgelser, fokusgrupper og dybdegående interviews være nyttige, til at vurdere kulturens styrker og svagheder. For at kulturen skal kunne styres, er det vigtigt med fortsat træning der sikrer, at medarbejderne ved hvad der er uacceptabel adfærd og hvorfor. Hvis der jævnligt er kurser eller programmer der understreger hvad der er tilladt og acceptabelt og hvad der ikke er, vil det blive sværere at rationalisere besvigelser.

Selvom denne slags træning kan have direkte effekt på mængden af besvigelser, har udviklingen formet en nedadgående kurve i forhold til mængden af virksomheder der har et ”ethics and compliance program”. Niveauet er faldet fra 82 % i 2016 til 77 % i 2018. Yderligere er det kun 58 % af virksomhederne, der har programmer der fokuserer på generelle besvigelser.

Det at forebygge og opdage besvigelser, er en stor og indviklet opgave, som i sidste ende kræver den rigtige kombination af teknologi og personfokuserede handlinger. Ikke nok med at det skal være den rigtige kombination, men for at det skal virke optimalt, skal man også have en forståelse for, hvad der motiverer besvigelserne, og hvad der for dem til at opstå.

En virksomhed behøver altså ikke overlade bekæmpelsen til teknologien, eller acceptere at det bare er en del af forretningsomkostningerne. Hvis der bliver etableret en virksomhedskultur omkring åbenhed og ærlighed fra et top down perspektiv (ledelsens viser vejen), eller man kan skabe en atmosfære af åbenhed og transparens, som trækker besvigelser ud i lyset (kunne være ved whistleblowing), er det slut med at acceptere besvigelser som en del af forretningsprocessen.

Side 44 af 110

In document Fraudulent financial reporting (Sider 41-45)