• Ingen resultater fundet

Baggrunden for øget gennemførelse af frivillige nationale test

In document Anvendelsen af de nationale test (Sider 22-25)

2 Udviklingen i gennemførte nationale test

2.3 Baggrunden for øget gennemførelse af frivillige nationale test

Det kan ikke entydigt forklares ud fra de tilgængelige data, hvorfor der gennemføres flere frivillige nationale test end tidligere, men der er i både interview- og spørgeskemadata indikationer på, at testdata – herunder de frivillige nationale test – generelt anvendes mere systematisk end tidligere (se kapitel 5).

Der er på 63 % af skolerne taget stilling til, at de frivillige nationale test skal gennemføres (jf. Bilag-stabel 1.4), mens lærerne på 28 % af skolerne selv beslutter, om de vil gennemføre frivillige natio-nale test. Tabel 2.1 viser, at det på 78 % af de skoler, hvor det er besluttet, at der skal gennemføres frivillige nationale test, er det skolelederne, der har truffet beslutningen, mens det i 15 % af tilfældene er kommunen. Det tyder på, at skolelederne ser en værdi i de frivillige nationale test.

Tabel 2.1 Aktør, der træffer beslutning om gennemførelse af frivillige nationale test. Angivet i procent

Procent

Den kommunale forvaltning 15,3

Skoleledelsen 77,7

Skolebestyrelsen 1,9

Andet, angiv venligst: 5,2

Total 100

n=484. Spørgsmålet er stillet til de skoleledere, der har angivet, at der er taget stilling til, om skolen skal gennemføre frivillige natio-nale test.

Kilde: VIVEs spørgeskema til skoleledere.

Det er ikke muligt at undersøge udviklingen i disse andele ud fra de tilgængelige data. Stigningen i antallet af gennemførte frivillige nationale test indikerer dog, alt andet lige, at de frivillige nationale test i stigende grad opleves meningsfulde – i hvert fald af skolelederne, som beslutter, at de frivillige test skal gennemføres på deres skole.

Omkring halvdelen af skolelederne (52 %) på de skoler, hvor de frivillige nationale test skal gen-nemføres, angiver desuden, at dette er valgt for at gøre eleverne trygge ved testsituationen. Resul-taterne fremgår af Figur 2.3. En fjerdedel har dog svaret ”Anden årsag”, og heraf har langt største-delen uddybet deres svar med, at de frivillige nationale test skal gennemføres for bedre at kunne følge elevernes faglige progression.

Figur 2.3 Baggrunden for gennemførelse af frivillige nationale test. Angivet i procent

Anm.: Spg: ”Hvorfor er det valgt, at de frivillige nationale test skal gennemføres?” Skoleledere har kunnet vælge én af de fire svarmuligheder, hvor forvaltningsrepræsentanter har kunnet vælge én af de tre første svarmuligheder, eventuelt kombineret med ”Andre årsager, angiv venligst”.

Note: Skoleleder: n=328. Forvaltning: n=10.

Spørgsmålet er stillet til 1) skoleledere, der har angivet, at skoleledelsen har truffet beslutningen om at benytte frivillige nationale test, og 2) forvaltningsrepræsentanter, der har angivet, at kommunalbestyrelsen aktivt har besluttet, at de frivillige nationale test skal gennemføres.

Kilde: VIVEs spørgeskema til skoleledere og den kommunale forvaltning.

Flere skoleledere understøtter disse forklaringer i interview (se evt. også kapitel 5). En leder beskri-ver blandt andet det dobbelte hensyn til både at kunne følge elebeskri-vernes faglige progression og for-berede dem til de obligatoriske test på følgende måde:

Vi bruger de frivillige test, fordi eleverne skal lære rammen for testen. Det er vigtigt, at børnene ved, at de har de nationale test, så det ikke kommer som et chok. Og når vi skal være tro mod testen, så er det vigtigt, at vi følger op. Det værste, man kan gøre, mener jeg, er ikke at være tro mod rammen … Hvis man kun lige laver det, man skal … Så får man ikke nok ud af den. Så hvis det skal give mening for evalueringskultur, så skal vi have børn, der er trygge i testsituationen, og se på, om der sker en progression. (Skole-leder

Generelt indikerer både interview og survey, at der er et stort fokus på progression i anvendelsen af de nationale test på særligt i forvaltningen men også på skolerne (se også kapitlerne 5 og 6). Dette understøttes delvist i Figur 2.3. Blot i 15,3 % af forvaltningerne har besluttet, at skolerne skal gen-nemføre de frivillige nationale test (jf. ovenfor), men disse angiver i spørgeskemaundersøgelsen, at det skyldes hensynet til at følge elevernes progression.

Blandt lærere, som har gennemført mindst én frivillig national test inden for de seneste tre skoleår, tilkendegiver 32 %, at det har været deres egen beslutning at gennemføre frivillige nationale test i deres klasser.

11 20

52 40

12

40

25

60 Skoleleder

Forvaltning

Skoleleder Forvaltning

Skoleleder Forvaltning

Skoleleder Forvaltning For at forbedre

elevernes resultater i de obligatoriske

test For at gøre eleverne

trygge ved testsituationen

For at forbedre elevernes faglige

niveau Andre årsager,

angiv venligst

Figur 2.4 Lærernes angivelse af årsager til at gennemføre frivillige nationale test.

Anm.: Spg.: ”Hvorfor har du besluttet at anvende de frivillige nationale test?”

Note: n=289.

Spørgsmålet er stillet til lærere, der har angivet, at de selv har valgt at tage klasser til frivillige nationale test og stadig er ansat som lærere på en skole.

Kilde: VIVEs spørgeskema til lærere.

Ud af de 32 %, som selv har valgt at tage klasser til frivillige nationale test, angiver 92 %, at de anvender de frivillige nationale test for at forberede eleverne til de obligatoriske nationale test. Dette fremgår af Figur 2.4. At forberede eleverne synes altså at veje tungere hos lærerne end hos skole-lederne, når de skal begrunde deres tilvalg af de frivillige nationale test. Ifølge de interviewede læ-rere handler forberedelsen imidlertid om at gøre eleverne trygge ved testsituationen og sikre, at elevernes resultater i nationale test afspejler deres reelle faglige niveau.

De gode elever bliver så usikre, at de ikke når en skid. Så det er noget med at øve sig i at lave tests, og så bliver de gode. Hvis ikke man laver de to prøvetests, får man nok ikke et godt resultat. (Lærer)

Tilsvarende er der eksempler på skoler, der arbejder på, hvordan de introducerer de nationale test for eleverne for at begrænse elevernes nervøsitet ved testen. Et arbejde, der ifølge skolelederne har resulteret i, at elevernes resultater i nationale test stemmer mere overnes med lærernes opfat-telser (se evt. kapitel 3).

92

26

4 For at forberede

eleverne til de obligatoriske test For bedre at kunne følge elevernes faglige

progression Andet, angiv venligst:

3 Afviklingen af nationale test og deres betydning

In document Anvendelsen af de nationale test (Sider 22-25)