• Ingen resultater fundet

En anden måde, hvorpå man fra samfundets side kan overvåge de praktiserende rekonstruktørers kompetencer, er, ved at tilbyde en autorisationsordning, som man allerede kender det fra andre erhverv. Dermed fremmes den enkelte rekonstruktørs vilje til at opnå de nødvendige kompeten-cer, som skal være med til at sikre, at flere rekonstruktionsforløb ender med et stadfæstet rekon-struktionsforslag.

71 En autorisation defineres som værende en ”godkendelse eller eneret til at udøve et bestemt er-hverv eller en nærmere angivet erer-hvervsfunktion, til at benytte en bestemt titel eller bemyndigelse til at udstede særlige attester eller dokumenter”211. Herudover vil autorisation som oftest have sit udgangspunkt i en bestemt uddannelse eller autorisationseksamen. Det vil sige, at en autorisation umiddelbart er en ret til at udføre et erhverv, der kan tildeles men også frakendes, hvis reglerne for autorisationen ikke overholdes.

Autorisationer kendes for eksempel fra revisorbranchen, hvor revisorer ved at bestå en særlig ek-samen, som afholdes af Erhvervsstyrelsen, erhverver titlen statsautoriseret revisor med de privi-legier og pligter, der følger heraf. Ligeledes forholder det sig blandt autoriserede bobestyrer, som autoriseres af skifteretten i en pågældende retskreds til at være bobestyrer i den retskreds, som skifteretten opererer i212. Formålet med en autorisation er at sørge for, at vedkommende har de fornødne kompetencer til at kunne rådgive inden for autorisationens rammer og endvidere opfyl-der de øvrige krav, som stilles til den autoriserede fagperson.

Det vurderes på baggrund af de kompetencer, som både advokater og revisorer mangler for at kunne påtage sig rollen som rekonstruktør, at en lignende form for autorisation vil give et løft til de rekonstruktionsbehandlinger, der gennemføres indenretligt i Danmark. Autorisationen vil ikke blot sikre, at rekonstruktørens juridiske og forretningsmæssige kvalifikationer svarer til det niveau, der kræves af en rekonstruktør på baggrund af de opgaver, vedkommende skal løse og stå på mål for, men man vil ligeledes kunne sikre, at der på længere sigt kan opstå et fast korps af autoriserede rekonstruktører, som nemt og effektivt vil kunne tilgå opgaven. Selvom konkurslo-vens regelsæt påkræver, at den person, som har indsendt begæring om indledning af rekonstruk-tionsbehandling til skifteretten, skal angive et ønske om potentielle kandidater til hhv. rekon-struktør og regnskabskyndig tillidsmand, vurderes det ikke, at et fast korps af rekonrekon-struktører ville vanskeliggøre dette, idet vedkommende ud fra en liste af mulige autoriserede kandidater ville kunne pege på lige netop den kandidat, som vedkommende ønsker skal forestå rekonstruktions-behandlingen. Det må alt andet lige formodes, at den skyldner eller fordringshaver, der indgiver begæring om indledning af rekonstruktionsbehandling til skifteretten, ville have nemmere ved at

211 http://denstoredanske.dk/Erhverv,_karriere_og_ledelse/P%C3%A6dagogik_og_uddannelse/Vide-reg%C3%A5ende_uddannelser/autorisation - sidst tilgået 29. august 2016

212 “Autorisationsordning for bobestyrere, Konkurrence- og Forbrugeranalyse 02” af Konkurrence og For-brugerstyrelsen, juni 2012, side 51

72 stille forslag til en kandidat, som må tænkes allerede at have skifterettens opbakning, idet skifte-retten som led i autorisationsordningen må forventes at holde tilsyn med korpset af rekonstruk-tører og fratage de rekonstrukrekonstruk-tører autorisationen, som ikke lever op til de krav og forventninger, der stilles hermed.

Hvis skifteretten valgte at lægge sit fokus på at opretholde et fast korps af autoriserede rekon-struktører, ville dette ligeledes medføre, at rekonstruktørerne i kraft af hyppigheden af de beskik-kelser, der ville kunne forventes blandt de autoriserede rekonstruktører, i løbet af kort tid ville oparbejde en ekspertise og specialisering inden for rekonstruktion, som ville være til gavn for skyldner, fordringshaverne, skifteretten samt rekonstruktionens øvrige aktører. Ekspertise med-fører blandt andet en øget effektivitet fra rekonstruktørens side i form af bedre, grundigere og hurtigere sagsbehandling samt at antallet og omfanget af fejl nedbringes. Endvidere medfører en forøget specialisering, at en rekonstruktør dermed bliver bedre til at vejlede den regnskabskyn-dige tillidsmand og eventuelt sagkyndig bistand, der måtte blive påtaget, i forbindelse med løs-ningen af de arbejdsopgaver, der skal udføres som led i tilvejebringelsen af et rekonstruktionsfor-slag. Dermed ville rekonstruktøren alt andet lige være bedre rustet til at påtage sig den lederrolle, som tilskrives rekonstruktøren.

Autorisationsordningen skal ses som et supplement til revisor- eller advokatgerningen, da antallet af rekonstruktioner, der finder sted i Danmark ikke kan forventes at stige væsentligt på baggrund af indførelsen af en autorisationsordning blandt rekonstruktørerne.

Den foreslåede autorisation for rekonstruktører ville eventuelt kunne kombineres med den i det forrige afsnit foreslåede minor i rekonstruktion i forbindelse med gennemførelsen af cand.merc.aud.-studiet eller cand.jur.-studiet. Uddannelsen ville formentligt kunne udbydes som efteruddannelse for kandidater fra disse to studieretninger, inden endelige autorisation ville finde sted, idet dette må formodes at udgøre den teoretiske del af uddannelsen til autoriseret rekon-struktør. En overgangsordning kunne tilrettelægges, idet skifteretten arrangerede et fokuseret forløb for advokater, som mindst 2-3 gange havde været beskikket som rekonstruktør, og som skifteretten havde gode erfaringer med.

I 2012 indførte foreningen for Danske Insolvensadvokater en certificeringsordning for insolvens-advokater. For at opnå certificering skal en advokat kunne dokumentere erfaring samt løbende

73 efteruddannelse. Herudover føres der skærpet tilsyn vedrørende insolvensadvokatens overhol-delse af god advokatskik213. Certificeringsordningen tager dog hverken udgangspunkt i et særlig tilrettelagt uddannelsesforløb eller en autorisationseksamen, hvorfor det vurderes, at den ikke på et tilstrækkeligt grundlag kan garantere, at de insolvensadvokater, der besidder denne certifice-ring, har de fornødne kompetencer til at påtage sig opgaven som rekonstruktør.

213 http://www.cdia.dk/certificering/ - sidst tilgået 29. august 2016

74