• Ingen resultater fundet

Appendiks A: Kommissorium

In document Engelsk i grundskolen (Sider 121-126)

Appendiks A: Kommissorium

Baggrund

Med Handlingsplan 2002 igangsætter Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, en evaluering af engelsk i grundskolen. Evalueringen vil også danne grundlag for EVA’s fortsatte metodeudvikling.

Engelsk har siden folkeskoleloven af 1993 blev vedtaget, været obligatorisk i grundskolen fra 4.- 9.

klasse med et vejledende timetal på tre ugentlige lektioner bortset fra 4. klasse, hvor der er to lek-tioner. CKF 1994 og fagformål for engelsk 1995 angiver fagets formål og indhold og strukturerer undervisningen i faser. Fase I gælder 4.-5. klasse, fase II 6.-7. klasse, og fase III 8.-9. klasse. Med initiativet Klare Mål er de centrale kundskabs- og færdighedsområder for engelsk blevet præciseret, og sammen med disse træder vejledende delmål i kraft august 2002.

På lokalt niveau har kommunalbestyrelsen kompetence til at beslutte rammer for elevernes timetal og til at godkende læseplaner, skolebestyrelsen har kompetence til at godkende undervisningsmid-ler, mens skolelederen har den administrative og pædagogiske ledelse af skolen og skal sikre at lærerne planlægger og tilrettelægger undervisningen så den rummer udfordringer for alle elever.

Vurderingssystemet i faget engelsk rummer et krav om standpunktskarakterer fra 8. klasse og en mundtlig afgangsprøve efter 9. klasse med indholds- og formkrav der kvalitetssikres gennem be-skikket censur og en årlig opfølgning på gennemførelsen. Hertil kommer at skolen er forpligtet til at underrette forældrene om sit syn på elevernes udbytte af skolegangen og til, som led i undervis-ningen, at foretage en løbende evaluering af elevernes udbytte (beskrevet i folkeskolelovens § 13).

Og endelig har Undervisningsministeriet som en del af KIF-systemet stillet evalueringsredskaber til rådighed.

Denne evaluering vurderer på hvilken måde forskellige elever profiterer af forskellige former for undervisning og arbejder sig frem mod egne mål. Derudover danner den grundlag for et pilotpro-jekt om kriterier for god undervisning.

Sideløbende hermed er det EVA´s hensigt at gennemføre en undersøgelse med fokus på elevernes færdigheder og kundskaber ved afslutningen af grundskolen. Initiativet skal ses i sammenhæng med Sokrates-projektet ”The 1997 Assessment of Effectiveness of Teaching of English in Europe”, som Danmark ikke deltog i. En opfølgning på dette projekt er planlagt til at finde sted i 2002 og kan omfatte flere lande.

Evalueringsområde

Evalueringen omfatter undervisningen i engelsk på 4.-9. årgang.

Fokus er

• sammenhænge mellem undervisningens indhold, metoder, organisering og elevernes udbytte af undervisningen

• betydningen af det faglige miljø i og omkring faget

• betydningen af det sociale miljø i undervisningen og elevernes adgang til skolens faciliteter

• udvikling af interne evalueringsredskaber der kan medvirke til at stimulere det faglige miljø om-kring undervisningen.

Formål

Formålet med evalueringen er at belyse kvaliteten i den pædagogiske praksis samt rammer og vil-kår der fremmer og hæmmer elevernes læring.

Mere konkret er det evalueringens formål at sætte fokus på

• fagligheden og samspillet i undervisningen i hver af de tre faser i grundskolens engelskundervis-ning, herunder

o lærernes didaktiske overvejelser

o elevernes og lærernes vurdering af den pædagogiske praksis med hensyn til medbe-stemmelse, deltagelse, fagligt udbytte og ikt´s betydning for sprogundervisningen o lærernes systematik i arbejdet med den løbende evaluering (FS § 13)

o elevernes vurdering af betydningen af den løbende evaluering

o lærernes arbejde med det sociale miljø i relation til elevernes læring i engelsk o elevernes vurdering af betydningen af det sociale miljø.

• rammer på skoleniveau, herunder

o ledelse i forhold til faget i henhold til folkeskolelovens § 18.2 og § 45, herunder ansvaret for lektionstimetal, kontinuitet og progression

o fagudvalgets kompetence, opgaver og samspil med skolebiblioteket o elevernes adgang til skolens faciliteter

o lærerkvalifikationer og kompetenceudvikling.

• vilkår på kommunalt niveau, herunder o kommunalpolitiske beslutninger

o pædagogisk/administrative støttefunktioner.

Organisering af evalueringen Evalueringsgruppe

Der nedsættes en evalueringsgruppe som er ansvarlig for de faglige vurderinger og anbefalinger.

Igennem en analyse og tolkning af dokumentationsmaterialet skal evalueringsgruppen identificere styrker og svagheder i grundskolens engelskundervisning. Evalueringsgruppen skal konkludere på såvel den pædagogiske praksis som rammer og vilkår og afgive deres anbefalinger på baggrund heraf.

Evalueringsgruppen sammensættes så relevante perspektiver i forhold til evalueringens fokus er repræsenteret. Samlet skal evalueringsgruppen dække følgende perspektiver:

• Generel erfaring med ledelse af undervisning og pædagogisk udvikling

• Praktisk og didaktisk erfaring med undervisning i engelsk på grundskoleniveau

• Pædagogisk indsigt i fagets vilkår og udvikling under den gældende folkeskolelov

• Erfaring inden for arbejdet med lærernes efteruddannelse i faget

• Teoretisk indsigt i arbejdet med engelsk som fremmedsprog.

EVA’s projektgruppe

EVA’s projektgruppe har det praktiske ansvar for evalueringen og skal desuden sikre at der i evalu-eringsprocessen anvendes hensigtsmæssige og pålidelige metoder. Projektgruppen yder sekretari-atsbistand til evalueringsgruppen.

Evalueringsmetode Forundersøgelse

Som grundlag for kommissoriet har projektgruppen gennemført en forundersøgelse bestående af litteraturstudier, studier af materiale fra Undervisningsministeriet og af internationale sammenlig-ninger og initiativer på evalueringsområdet, skolebesøg og interview med interessenter og

eksper-ter. Formålet har været at skabe overblik over evalueringens fokusområder og sikre at evalueringen rettes mod relevante forhold og problemstillinger samt at belyse metodeproblematikker i forhold til evalueringen af et fag.

Evalueringens formål er at vurdere den pædagogiske praksis og dermed tilgodese EVA´s formål om at udvikle kvaliteten af undervisningen og forny de relevante metoder, mens formålet ikke er at opnå statistisk overbevisende repræsentativitet i forhold til engelskundervisningen i grundskolen.

Evalueringen vil derfor blive gennemført med udgangspunkt i et overvejende kvalitativt materiale.

Selvevaluering

Der gennemføres selvevalueringer på seks udvalgte folkeskoler og en fri grundskole fordelt over hele landet og udvalgt efter på forhånd fastsatte kriterier. Et antal klasser, et antal engelsklærere der repræsenterer de tre faser i faget, og repræsentanter for ledelsen indgår i selvevalueringsarbej-det.

I rapporten gives en vurdering af selvevalueringsrapporterne som en del af det samlede dokumen-tationsgrundlag.

Skolebesøg og interview med forvaltninger

I forlængelse af selvevalueringen gennemfører medlemmer fra evalueringsgruppen og projekt-gruppen besøg på de selvevaluerende skoler og de forvaltninger disse henhører under. Og i den forbindelse gennemføres fokusgruppeinterview med involverede elever, lærere og ledere og den kommunale chef der har ansvaret for skoleområdet i de pågældende kommuner.

Andre undersøgelser og dokumentationsformer

På de selvevaluerende skoler udarbejder et antal lærere en redegørelse for undervisningen i udvalg-te klasser repræsenudvalg-terende de tre faser, og EVA indsamler relevanudvalg-te dokumenudvalg-ter.

Desuden gennemfører EVA en undervisningsiagttagelse i udvalgte klasser. Denne del af dokumen-tationsindsamlingen er også et led i EVA´s fortsatte metodeudvikling og bygger videre på erfaringer fra et projekt om undervisningsiagttagelse gennemført af EVA i 2001-2002.

På basis af dokumentationsmaterialet fra de selvevaluerende skoler gennemføres en spørgeskema-undersøgelse blandt samtlige engelsklærere på et antal skoler der er udvalgt efter samme kriterier som de selvevaluerende skoler.

Pilotprojekt

I tilknytning til evalueringen indgår en lærer fra hver af de selvevaluerende skoler i et pilotprojekt om fastlæggelse af kriterier for god undervisning. Dette arbejde relaterer alene metodeudviklings-aspektet, og resultatet af gruppens arbejde indgår ikke i evalueringen af faget engelsk, men har selvstændig status i relation til et opfølgende metodeudviklingsarbejde.

Som afslutning på det samlede forløb gennemføres et seminar for deltagerne i evalueringen med udgangspunkt i pilotprojektets resultat og i et fremadrettet perspektiv. Her kan de drøfte såvel rapportens anbefalinger og konklusioner som resultatet af pilotprojektet og trække på evaluerings-gruppens og projektevaluerings-gruppens viden.

Offentliggørelse og høring

Inden rapporten offentliggøres, vil de institutioner der har gennemført en selvevaluering, få lejlig-hed til gennem en skriftlig høring at rette faktuelle fejl og udtale sig om evalueringsrapportens konklusioner og anbefalinger.

Efter rapportens offentliggørelse kan der arrangeres en konference med fokus på hvordan rappor-tens konklusioner og anbefalinger kan bruges i den videre udvikling af undervisningen i engelsk i grundskolen.

In document Engelsk i grundskolen (Sider 121-126)