• Ingen resultater fundet

Andel, der går til tilskud direkte til slutkunden fra et net- og distributi- distributi-onsselskab og/eller dettes koncernforbundne selskaber

1.5 Omkostninger i forbindelse med erhvervelsen af retten til at indberette energibe-sparelsen

Dokumentationen af den enkelte besparelse skal enten direkte eller indirekte f.eks.

gennem henvisninger til aktøraftaler mv. indeholde oplysninger om netselskabernes omkostninger til erhvervelse af retten til at indberette energibesparelserne.

[..]

Af Bilag 9 Kvalitetssikring fremgår bl.a. følgende:

[..]

Selskaberne skal etablere en kvalitetssikring, der sikrer, at dokumentationen er retvi-sende og opfylder de fastsatte krav.

Det står selskabet frit at vælge udformningen af kvalitetssikringen, men det skal som minimum have fokus på at:

Størrelsen af energibesparelsen er opgjort efter de gældende regler, og at der ved specifikke opgørelser er en fagligt velbegrundet opgørelse.

Energibesparelserne er gennemført i det omfattede forbrug og kan defineres som en energibesparelse i aftalens forstand.

Selskabet har været involveret direkte, finansielt eller gennem tredje part, før bespa-relsen er realiseret.

Selskabet har opnået indberetningsretten.

Energibesparelserne er realiseret og korrekt dokumenteret.

Energibesparelserne er indberettet korrekt.

Dokumentationen af hele aftalekæden fra slutbruger, hvor besparelsen er gennemført, til netselskab via den eller de aktører/underleverandører der på vegne af netselsk-abet har realiseret energibesparelsen.

Aktører, der agerer på netselskabet vegne, efterlever aftalens krav.

Eventuelle fejl i forbindelse med enkeltsager eller det pågældende selskabs procedu-rer, som led i opfyldelsen af aftalen og bekendtgørelsen, korrigeres.

Ved anvendelse af eksterne aktører, forbrugernes selvregistrering på hjemmesider, til-skud mv. skal der særligt være fokus på, om såvel ”før” som ”efter” situationen er op-gjort korrekt. For at sikre dette bør selskabet i nødvendigt omfang gennemføre stikprø-ver for at kontrollere, at de indberettede forhold svarer til virkeligheden.

[..]

Ligeledes fremgår det af energispareaftalens Bilag 8: Indberetning i henhold til aftalen bl.a. følgende:

Skema 6: Fordeling af branchens omkostninger

1. Net- eller distributionsselskabernes samlede omkostninger 100 pct.

2. Andel der går til administration

3. Andel, der går til eksterne aktører via direkte aftaler mellem et net og distribu-tionsselskab og/eller dettes koncernforbundne selskaber

4. Andel, der går til tilskud direkte til slutkunden fra et net- og

5. Andel, der går til køb af realiserede energibesparelser hos et andet net- og di-stributionsselskab

6. Andel, der går til realisering i et net- og distributionsselskab og til aftaler med koncernforbundne selskaber (pkt. 1 minus pkt. 2, 3, 4 og 5)

[Forsyningstilsynets fremhævelser]

Der er således efter Forsyningstilsynets opfattelse etableret en ordning, hvorefter net-virksomheders køb af energibesparelser med (tilskud) kræver en dokumenterbar for-udgående involvering fra netvirksomhed til slutbruger om involvering i energisparepro-jektet, herunder med størrelsen af tilskuddet.

Det bemærkes endvidere, at Cerius A/S´ koncernforbundne selskab i henhold til ener-gispareaftalen ikke anses for en ekstern aktør, men anses for at optræde på vegne af netvirksomheden.

Tilskud fra net- og distributionsvirksomheder til projekter er i den lovbestemte ordning om netvirksomhedernes forpligtelser af lovgiver og de involverede aftaleparter forudsat at skulle gå direkte til slutbruger uden fordyrende mellemled, og at koncernforbundne selskaber anses for at handle på vegne af netvirksomheden.

Der er derfor heller ikke som følge af ovennævnte grundlag for at tillægge de tilskuds-beløb, der følger af den forudgående ubrudte aftalekæder fra netvirksomheden til slut-brugere via en koncernforbundet virksomhed en avance, der vil indebære et fordy-rende led, der ikke har skabt værdi hverken i forhold til den leverede ydelse eller i for-hold til det lovbestemte krav om realisering af energibesparelser for netvirksomhedens elkunder, og som indregnes i netvirksomhedernes indtægtsrammer i forholdet 1:1 uden for omkostningsrammen og forrentningsrammen.

Forsyningstilsynet har udfærdiget en analyse11 af nettoavancer for uafhængige virk-somheder, der udbyder rådgivning af en karakter, der fuldt ud kan sammenlignes med den energirådgivning, SEAS-NVE Strømmen A/S laver i forbindelse med SEAS-NVE Strømmen A/S indkøb af realiserede energibesparelser. Denne databaseundersøgelse vedlægges som bilag 1 til denne afgørelse samt Vejledende notat om Forsyningstilsy-nets udfærdigelse af databaseundersøgelser for tilsynet med markedsmæssighed, der er vedlagt som bilag 2. Denne databaseundersøgelse er foretaget i databasen og benchmarking-værktøjet TP Catalyst og følger de retningslinjer, man anvender inden for den internationale skatteret ved vurdering af, om koncerninterne transaktioner er markedsmæssige. En databaseundersøgelse kan enten anvendes som samlet vurde-ring ved anvendelse af prisfastsættelsesmetoden TNMM (Den transaktionsbaserede nettoavancemetode) eller som en kontrol for korrektheden og pålideligheden af en af OECD’s øvrige prisfastsættelsesmetoder.

11 Databaseundersøgelsen er vedhæftet denne afgørelse som bilag 1 og vejledende notat om databaseundersøgelsen er vedhæftet som bilag 2.

Databaseundersøgelsen består af en samling af nettoavancer i forskellige virksomhe-der, der vurderes at udføre funktioner, der er sammenlignelige med den virksomhed, der testes i markedsmæssighedsvurderingen.

I denne afgørelse anvendes et vægtet gennemsnit af databaseundersøgelsens tal for Net kostplus- marginer for årene 2013-2015, da Forsyningstilsynet vurderer, at det var disse regnskabsår, der var tilgængelige for Cerius A/S i forbindelse med prisfastsættel-sen samt den efterfølgende regulering af priprisfastsættel-sen ultimo 2016.

Forsyningstilsynet henviser til bilag 1 og bilag 2 for en nærmere gengivelse af analy-sens databaseudsøgningskriterier, samt de kvantitative og kvalitative udvælgelseskri-terier.

3.3. UDFØRTE JUSTERINGER FOR AT ØGE SAMMENLIGNELIGHEDEN MED DATABASEUNDERSØGELSE.

For at sammenligne SEAS-NVE Strømmen A/S´ avance beskrevet ved Net kostplus-marginen, skal SEAS-NVE Strømmen A/S omkostninger opgøres, så de er sammen-lignelige med de resultatopgørelser, der er indeholdt i databaseundersøgelsen.

SEAS-NVE Strømmen A/S har indsendt en opgørelse af omkostninger i ’’Bemærknin-ger til Forsyningstilsynets anmodning om yderli’’Bemærknin-gere dokumentation fremsendt 1. juli 2019 – j.nr 18/08365’’ som kan ses i tabel 4 nedenfor. Forsyningstilsynet lægger disse oplysninger til grund for omkostningsfordelingen.

3.4. ØKONOMISKE OPLYSNINGER VEDRØRENDE CERIUS A/S´ AFTALE MED SEAS-NVE STRØMMEN A/S

SEAS-NVE Strømmen A/S har fordelt deres omsætning, omkostninger og avance på følgende måde.

Tabel 4

Aktiviteter Energibesparelser Forklaring

Nettoomsætning 85.560.549 kr. Faktureret pris Direkte omkostninger

(Tilskud)

[FORTROLIGT] Udbetalt tilskud

Bruttofortjeneste [FORTROLIGT] Nettoomsætningen fratrukket det udbetalte tilskud.

Driftsomkostninger [FORTROLIGT] Indirekte omkostninger fordelt efter lønninger og ju-steret for 2013 og 2015, jf. tabel 8, tillagt direkte

løn-ninger justeret for 2013 og 2015.

Nettofortjeneste [FORTROLIGT] Bruttofortjeneste fratrukket driftsomkostninger.

Net kostplus-margin [FORTROLIGT] nettofortjeneste . driftsomkostninger+(direkte omkostninger – tilskud)

3.5. FASTSÆTTELSE AF AFTALENS MARKEDSMÆSSIGE PRIS EFTER DEN TRANSAKTIONSBASEREDE NETTOAVANCEMETODE.

Forsyningstilsynet har ikke modtaget oplysninger i fra SEAS-NVE koncernen angå-ende funktioner eller håndtering af risici eller aktiver, der skulle placere dem tættere på den øvre eller nedre kvartil i Forsyningstilsynets databaseundersøgelse.

Forsyningstilsynet fastsætter på den baggrund den markedsmæssige pris efter det vægtede gennemsnit af medianerne som vist på tabel 5.

Net kostplus 2013 2014 2015 Vægtet

gennemsnit

Observationer 18 17 20

Øvre kvartil 19,25 % 24,28 % 21,92 % 21,78 %

Median 13,72 % 17,26 % 14,87 % 15,23 %

Nedre kvartil 7,91 % 11,68 % 3,95 % 7,64 %

Tabel 5

Tabel 6

Funktion Regnskabstal Ændringer

Aftalens pris Markedsmæssig pris

Nettoomsætning 85.560.549 kr. 82.371.700,56 kr. Ændret:

Nettoomsætning Minus Korrektion Direkte

omkostninger Tilskud

[FORTROLIGT] [FORTROLIGT] Uændret

Bruttofortjeneste [FORTROLIGT] [FORTROLIGT] Ændret

Driftsomkostnin-ger

[FORTROLIGT] [FORTROLIGT] Uændret

Totale omkostninger

[FORTROLIGT] [FORTROLIGT] Fjernet tilskud der er vurderet som ’pass through cost’.

Nettofortjeneste [FORTROLIGT] [FORTROLIGT] Ændret:

Totale omkostninger * 15,23 % (Net Cost Plus Margin)

Justering -3.188.848,44kr.

Den markedsmæssige pris er beregnet efter det vægtede gennemsnit af Net kostplus medianværdierne for år 2013-2015, jf. tabel 6.

Forsyningstilsynets fastsætter på baggrund af ovenstående materiale skønsmæssigt den markedsmæssige pris til 82.371.700,56 kr., jf. § 46, stk. 2, 5. pkt., i lov om elforsy-ning.

Aftalens pris nedsættes således med 3.188.848,44 kr.

Kilowatt-prisen for indkøbet af energibesparelser til i alt 162.662.640 kWh vil på denne baggrund være: 82.371.700,56 kr. /162.662.000 kWh = 50,64 øre/kWh.

Prisnedsættelsen danner grundlag for den økonomiske regulering af Cerius A/S, jf. § 46, stk. 2., 6. pkt., i lov om elforsyning.