• Ingen resultater fundet

8. Strategisk analyse

8.5 SWOT

Side 39 af 93 8.4.7 Delkonklusion VRIO

Ud fra ovenstående analyse af VRIO, samt den opstillede tabel 2, er det tydeligt at se, at der ikke er mange områder, som skaber en konkurrencemæssig fordel for Pandora. Det som er en stor konkurrencemæssig fordel, er områder, som forbedrer deres brand og image. Især deres samarbejdet med Disney og UNICEF som er vigtige partnere for det samlede brand. Dertil ses der også områder, hvor de måske bør gå endnu mere i dybden, og se, om Pandora har mulighed for at skabe noget, som ikke er så let at efterligne.

De områder via tabel 2 som ikke skaber en konkurrencemæssig fordel for Pandora, gør det hermed muligt for Pandora, at undersøge, hvad der skal til for at de kan være med til at skabe en konkurrencemæssig fordel og skille sig ud fra konkurrenterne. Det er stadig en hård opgave med den konkurrence, som smykkefirmaerne står over for.

Side 40 af 93 8.5.1 Stærke sider

Nogle af Pandoras stærke sider ligger, i at de har deres egen produktion i Thailand, samt at de benytter sig af kvalificeret arbejdskraft. Ligeledes går de meget op i at deres medarbejdere arbejder under ordentlige forhold, og gør det samme gældende for deres leverandører. Derudover har Pandora et samarbejde med UNICEF om at støtte børn og unge, især unge piger. Her arbejder UNICEF og Pandora sammen om, at de udsatte børn får ordentlige forhold, samt en uddannelse. Et andet og vigtigt samarbejde for Pandora både i forhold til image og markedsføring er Disney. Pandora genbruger en stor del sølv og guld, samt at de skaber mange af deres sten i et laboratorie. Disse forhold er med til at skabe et mindre CO2 udslip, og er derfor bedre for miljøet, hvilket Pandora som virksomhed går meget op i. De ønsker at være et forbillede for andre virksomheder.

8.5.2 Svage sider

En af Pandoras svagheder er, at deres charms forsat udgør en meget stor andel af deres salg i forhold til de andre produktgrupper i deres sortiment. Pandora er selv godt klar over, at det er en svaghed for dem, og de prøver så vidt muligt at skabe nye designs, som hænger sammen igennem flere af deres produkter. Dette gør det muligt for forbrugeren at se produkterne som et sæt, eller selv sammensætte nogle designs, og skabe deres eget sæt. Det kan være en svaghed for Pandora, hvis de laver gennemgribende prisstigninger på deres produkter, da de risikerer at miste nogle af deres kundegrupper. I nogle lande er Pandora et meget dyrt mærke, mens det i Danmark ligger på et middel niveau. Pandora har selvfølgelig også nogle

Side 41 af 93 produkter, som er dyrere. I og med at Pandora er en cyklisk vækstvirksomhed er dette en svag side for Pandora, fordi de let bliver påvirket af, hvordan den økonomiske situation er rundt omkring i verden. Hvis verden rammer ind i en krise, vil nogle forbrugere fravælge at købe smykker, da det er en accessoires og ikke en nødvendighed. Pandora har mange fysiske butikker, som for eksempel under Covid-19 pandemien har stået tomme og været lukket i en lang periode. Selvom de er lukket, skal der stadig betales husleje mm., og det er med sikkerhed en post, som har fyldt meget i 2020, da ikke alle lande har kunne yde de samme hjælpepakker som i Danmark.

8.5.3 Muligheder

Der er store muligheder for at Pandora udvider deres online salg endnu mere, hvilket de via deres Digitale Hub. Den Digitale Hub er deres nye måde at skabe en masse nye muligheder. Det kunne også være en mulighed for Pandora at bevæge sig ud på flere nye markeder, hvor de endnu ikke er til stede på. Pandora kunne starte via det digitale marked, da den digitale verden gør det endnu nemmere i dag for Pandora, at komme ind på markeder, som de ikke i forvejen er på. Et andet stort og vigtigt område, som Pandora allerede har stort fokus på, er at blive mere bæredygtige og dermed udlede et mindre CO2 fod tryk på verden. De har et mål om at blive CO2 neutrale inden udgangen af 2025, og er allerede godt på vej.

Forbrugerne bliver også mere opmærksomme på virksomheder, der har fokus på miljøet. Man vil i nærmeste fremtid kunne se forbrugere vælge virksomheder fra, hvis ikke de går nok op i miljøet.

8.5.4 Trusler

De trusler som Pandora står overfor, kommer fra mange sider, og de skal som virksomhed hele tiden prøve at være på forkanten med disse, og se på muligheder, der kan løse deres trusler. Valutakurserne ændrer sig hver dag, og man kan risikere store udsving på markedet. Pandora har så vidt muligt prøvet at sikre sig ved at låse nogle af deres handler fast til en bestemt kurs, hvilket har gjort truslen lidt mere. En anden ting Pandora kan komme ud for, kunne eventuelt være at råvarepriserne stiger på f.eks. guld og sølv. Der er ikke uendeligt mængder af disse råvarer. Pandora er allerede i gang med en omstilling til kun at benytte

genbrugsmetaller. Pandora bliver på daglig basis truet af billige kopivarer, og de holder hele tiden nøje øje med eventuelle kopismykker, der kan true deres salg.

Forbruger kan ændre præferencer og derfor skal de altid holde øje med hvor deres forbruger er på vej hen.

Hvis den politiske uro i Thailand spreder sig til et større område, eller i værste tilfælde hele landet, vil Pandora få store udfordringer, da hele deres smykkeproduktion foregår på deres to fabrikker i landet.

Globale kriser og pandemier kan påvirke Pandora. Verden er lige nu i en pandemi, og ved ikke, hvor længe og hvordan det vil påvirke verden i fremtiden, da det er usikkert, hvad den bringer med sig. Her har

Side 42 af 93 Pandora sat stort ind på deres onlineplatform, hvilket har ført dem godt på vej i gennem den hidtil krise, uden at vide om krisen er over.