• Ingen resultater fundet

Scenarie 3

In document DIALOGFORUM REFERAT MØDE #11 (Sider 139-144)

3. Analyseresultater

3.3 Scenarie 3

Dette scenarie minder meget om scenarie to. Forskellen til scenarie to er at forbrugskurverne bliver mere præcise og at store elforbrugere får præcise opgørelser for forbruget. Det betyder særligt noget, hvis der er kvarterer, som har store omkostninger til systemydelse. I så fald vil de rette aktører blive korrekt belastet i balanceopgørelsen.

Ud af de installerede 15.941MW effekt kommer de 15.759 fra anlæg på over 6kW. Da opgørel-sen blot er mere præcis end i scenarie 2, antages det at besparelsespotentialet er det samme.

Bedre udnyttelse af udlandsforbindelserne 13,5-19,5 mio DKK per år

Mindre krav til køb af systemydelser 14% mindre på baggrund af 2016 opgørelser.

Besparelsen er baseret på den aktiverede energimængde i systemydelserne.

Med udgangspunkt i 2017-priser svarer be-sparelsen i alt til 12,8 mio DKK pr år.

Særlige bemærkninger

Dette scenarie vil kræve ændringer i både DK1 og DK2. I alt ser antallet af ændringskrævede målepunkter således ud:

DK1 DK2

Forbrugsmålepunkter 31.789 35.236 Produktionsmålepunkter 1.363 5.406 Udvekslingsmålepunkter 16 311

Dette scenarie vil til gengæld, til sammenligning med scenarie to, give præcise nettabsopgørel-ser, da alle netudvekslinger er 15 minutters målt.

Hvis man i øvrigt hævede grænsen for produktionsmålepunkter til kun at omfatte målepunkter over 50kW vil 15 minutters målingerne omfatte 15.369MW installeret effekt og alene kræve 15 minutters målinger for i alt 5.788 produktionsanlæg.

3 Kilde: DataHub per 8. november 2018

1/4

Dok. 18/00516-8 Offentlig/Public

Energinet

SAGSFREMSTILLING TIL DIALOGFORUM # 11

BILAG 5G: AGGREGATORER – PROJEKT I REGI AF MARKEDSSAMARBEJDSUDVALGET

Mødedato: 26 februar 2019

Dagsordenspunkt: 6. Orientering og drøftelse fra andre udvalg: MSU – Aggregato-rer

Oplægsholder: Henrik Hornum, Dansk Energi

Jeannette Møller Jørgensen, Energinet Elsystemansvar

Type: Drøftelse

Er emnet tidligere præsenteret på Dia-logforum?

Ja Dialogforum november 2018, pkt. 8

Nyttiggørelse af operatørmålinger i elmarkedet er et af de emner Markeds-samarbejdsudvalget med en arbejdsgruppe behandler med sigte på at accele-rere et marked for fleksibilitetsydelser leveret fra porteføljer af forbrugsenhe-der.

Hensigten er, at målingerne skal nyttiggøres til afregningsbrug. I det følgende redegøres for MSUs arbejde og nederst bedes Dialogforum give eventuelle konkrete input til arbejdet.

Den samlede plan er:

1. Afdækker mulige forretningsgange og datastrømme ved indførelse af fordelingsmålinger i elmarkedet.

2. Foretager en juridisk vurdering af, om anvendelse af fordelingsmålinger til brug for afregning af forskellige enheder under samme hovedmåler er i overensstemmelse med gældende national lovgivning og EU-lovgivning, herunder MID.

3. Indleder dialog med Sikkerhedsstyrelsen mhp. at fastlægge nærmere (mildere) nationale krav til fordelingsmålinger til brug for afregning bag en hovedmåler.

4. Indleder dialog med aktørerne, herunder Dialogforum og iEnergi, mhp.

at skabe opbakning til nyttiggørelse af aggregatormålinger i elmarkedet via særlige krav til fordelingsmålinger.

5. Skitserer udkast til forskrifter samt standardaftaler, der implementerer fordelingsmålinger til brug for afregning af forskellige enheder under samme hovemåler i elmarkedet, herunder fastlæggelse af ansvar, kvali-tetskrav, frister og forretningsgange.

6. Fortsat arbejder med at implementere aggratorrollen i markedsforskrif-ter via en jusmarkedsforskrif-teret tre-trins-model, hvor anbefalinger fra ovenstående

Dok.18/00516-8 Offentlig/Public

 Trin ii: Test af datakommunikation og forberedelse af processer i den endelige løsning og,

 Trin iii: Implementerer ift. regulering (endelig udformning af EU's Ren Energi-pakke med efterfølgende national lovgivning), samt implementering af pragmatisk løsning vedr. nyttiggørelse af aggre-gators fordelingsmålinger i elmarkedet.

Punkterne 1, 4 og 6 er i fuld gang, mens punkterne 2, 3 og 5 ikke er væsentligt opstartet.

For punkt 6 er der tre trin hvor det første er taget og trin ii nu skal specificeres nærmere i en projektbeskrivelse.

MSU behandler emnet den 28. februar.

I alt syv operatører har udtrykt konkret efterspørgsel efter en model, hvor de kan afregne forbruget og fleksibiliteten fra forbrugsenheder – fx varmepum-per og elbiler – baseret på egne fordelingsmålinger bag netselskabets hoved-måler.

Der er tale om OK (varmepumper), Best Green (varmepumper), Neogrid (var-mepumper), Nuvee (elbiler), E.On (elbiler), Clever (elbiler) og EURISCO. På baggrund af workshops og efterfølgende dialog har disse operatører således tilkendegivet, at de er indstillede på at deltage i og dedikere ressourcer til et pilotprojekt, hvor det konkret testes, om dataflow og målervaliditet vil være tilstrækkeligt robust grundlag for afregning på baggrund af fordelingsmåling.

Dette kan være et element i etablering af forudsætningerne for, at disse ope-ratører vil og kan optræde som aggregatorer i elmarkedet i overensstemmelse med EU's Ren Energi-pakke. Der kan også peges på andre modeller, der ville være i overensstemmelse med EU’s bestemmelser om aggregatorer, men der er ikke udtrykt konkret efterspørgsel efter andre modeller fra potentielle ag-gregatorer.

Præmissen for modellen er, at netselskabets måleansvar for hovedmåling på en tilslutning er uændret, samt at netselskabet ikke stilles til ansvar for andre end egne målinger.

Aggregatorbegrebet er med i EU’s Ren Energi-pakke, hvori der gives en række rettigheder til denne nye aktør. En række aktører, som deltager i iEnergi, har givet ønsker til, hvordan de gerne vil agere som aggregatorer.

Disse to ender, dvs. EU’s Ren Energi-pakke og kommercielle aktørers ønsker, skulle gerne kunne harmonere, samtidigt med at elnetselskaberne skal kunne håndtere sine forpligtelser.

3/4

Dok.18/00516-8 Offentlig/Public

Aggregatorbegrebet i EU’s Ren Energi-pakke I kompromisteksten fra EU hedder det:

“‘aggregation’ means a function taken by a natural or legal person that com-bines multiple customer loads or generated electricity for sale, for purchase or auction in any electricity market;

'independent aggregator' means a market participant that performs aggrega-tion that is not affiliated to its customer's supplier

Market participants engaged in aggregation are likely to play an important role as intermediaries between customer groups and the market. Member States should be free to choose the appropriate implementation model and approach to governance, for independent aggregation while respecting the general principles as laid out in this Directive. This could include market-based or regulatory principles which provide solutions which achieve the provisions set out in this Directive, including models where imbalances are settled or where perimeter corrections are introduced. The chosen model should contain transparent and fair rules to allow independent aggregators to fulfil this role and to ensure, that the final customer adequately benefits from their activity.

Products should be defined on all energy markets, including ancillary services and capacity markets so as to encourage the participation of demand re-sponse.”

I artiklerne 13, 15 og 17 i direktivet behandles og gives rettigheder vedr. ag-gregatorkontrakter, aktive forbrugere og demand response.

De løsninger, der tænkes testet i et pilotprojekt kan karakteriseres ved at netselskabet har fuld service og ansvar for installationen hos elkunden, for så vidt angår netselskabets egen måler, der kan betegnes som hovedmåler. Op-sætningen sikrer, at der er styr på totalforbruget.

Aggregatorer skal for at få nyttiggjort fordelingsmålere henvende sig til nets-elskabet, der opretter beregningsstruktur i datahubben.

Netselskaber er ikke ansvarlige for installationen og kvaliteten bag hovedmåle-ren, og aggregatorer sender data selv, enten direkte til datahubben eller via netselskabet.

Ud over en test af, at data kan flyde i et sådant skitseret setup, vil der også aftalemæssigt og afgiftsmæssigt være udfordringer at løse.

Markedssamarbejdsudvalget igangsætter pilotprojekt med tests

Ren Energi-pakken kræver ikke nødvendigvis, at aggregatorer skal være an-svarlige for egne måledata, men omvendt vurderes en løsning, hvor aggregto-rers egne målinger nyttiggøres at være i overensstemmelse med de rettighe-der og pligter, aggregatorer tildeles i det nye eldirektiv, herunrettighe-der at rettighe-der skal finde en korrektion sted ift. balanceafregningen af fleksibilitet.

Det kan bestemt ikke afvises, at der kan være andre løsningsmodeller, der også ville kunne opfylde kravene fra EU, men der er ikke konkret efterspørgsel efter andre løsninger pt.

Dok.18/00516-8 Offentlig/Public

Dialogforum har mulighed for at give gode råde til dette arbejde og Dialogfo-rum kan overveje:

 Bør den skitserede test af datakommunikation ske over en periode af en vis længde for at teste vedholdenheden og reaktioner ved fejl?

 Bør testen evt. afdække samspillet mellem aggregator og eksisterende og vedblivende elhandler?

 Syv konkrete testdeltagere har meldt sig. Kender vi flere? Kendes nogle med andre forretningsmodeller, som bør inviteres?

Indstilling:

Hvad forventes af Dia-logforum?

Det indstilles, at:

• Dialogforum tager sagen til efterretning

• Dialogforum vurderer, hvorvidt elhandlere kunne spille en rolle ifm.

en aggregators-opsætning af fordelingsmålere.

Bilag:

Hvis der er bilag note-res det her.

Ingen

1/1

Dok. 18/00516-8 Offentlig/Public

Energinet

SAGSFREMSTILLING TIL DIALOGFORUM # 11

BILAG 6A: DRØFTELSE AF ELDIREKTIVET UNDER CLEAN ENERGY PACKAGE

Mødedato: 26. februar 2019

Dagsordenspunkt: 6. Drøftelse af eldirektivet under Clean Energy Package Oplægsholder: Jonas Katz

Type: Information / Drøftelse / Anbefaling Er emnet tidligere

Hvorfor er det relevant for Dialogforum?:

I december 2018 blev elmarkedsdelen i Clean Energy Package færdigfor-handlet, hvormed der nu foreligger et endeligt resultat for en ny elfor-ordning og et nyt eldirektiv. Især bestemmelserne i eldirektivet vil kom-me til at præge el-detailmarkedet i de komkom-mende år. Bl.a. indeholder direktivet regler om egenproducenter, aggregering af fleksibelt forbrug og energifælleskaber.

Indstilling:

Hvad forventes af Dia-logforum?

Det indstilles, at:

• Dialogforum tager sagen til efterretning

• Dialogforum kan drøfte mulige udfordringer ift. gældende regler og markedsforskrifter

Bilag:

Hvis der er bilag note-res det her.

Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council on common rules for the internal market in electricity (recast):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=consil:ST_5076_2019_INIT

In document DIALOGFORUM REFERAT MØDE #11 (Sider 139-144)