• Ingen resultater fundet

– Praksis i de tre fag Evalueringsgruppen anbefaler

In document Skriftlighed i gymnasiet (Sider 97-103)

Oversigt over rapportens anbefalinger

Kapitel 7 – Praksis i de tre fag Evalueringsgruppen anbefaler

at alle lærere påtager sig et ansvar for at der sker en konsekvent opfølgning af

under-visningen i basale skriveteknikker i deres fag. Ledelsen må forpligte lærerne til samarbejde og vidensdeling om de elementer der kommer til at indgå i undervisningen i basale

skriveteknikker.

at ledelsen sikrer at elevernes udbytte af undervisningen i basale skriveteknikker bliver evalueret. Evalueringen bør finde sted på flere klassetrin og i flere fag.

at ledelsen sikrer at elevernes skriftlige og læsemæssige forudsætninger afdækkes kort efter gymnasiestart, og at den forpligter lærerne til at dele og udnytte resultaterne.

at lærerne tilstræber en fælles forståelse af hvordan eleverne kan bruge noter, og at ledelsen sørger for at alle lærerne kender indholdet af kurset i notatteknik og knytter an til det i deres undervisning.

at ledelsen sikrer at der udarbejdes en overordnet plan for det samlede introduktionsforløb som præciserer mål, indhold og ansvarsfordeling. Desuden må lærerne også i denne

forbindelse forpligtes til samarbejde og vidensdeling, og det bør være et tydeligt krav til dem at de følger op på introduktionsforløbets elementer i deres undervisning.

Kapitel 7 – Praksis i de tre fag Evalueringsgruppen anbefaler

at lærerne benytter arbejdsformer som integrerer det mundtlige og skriftlige, fx projektarbejde eller mundtligt oplæg baseret på en skriftlig disposition.

at alle lærere bedømmer skriftlige opgaver i deres helhed, det vil sige ikke kun det faglige indhold, men også det sproglige udtryks klarhed, hensigtsmæssighed, form og korrekthed.

Desuden skal lærerne understrege vigtigheden af at skrive et korrekt og forståeligt sprog over for eleverne i alle fag.

at lærerne vejleder og kommenterer både før, under og efter skriveprocessen. De skal instruktivt forklare hvad der er godt, hvad der ikke er vellykket, og hvordan eleverne kan nå til et bedre resultat.

at ledelsen sørger for at der etableres studieværksteder der fungerer som åbne læringsmiljøer for alle elever, uanset fag og niveau.

at alle lærere bruger en bred vifte af processkriveformer, som fx tænkeskrivning, hurtigskrivning og tekstrevision.

at alle lærere sikrer at eleverne lærer klare faglige rutiner for om- og genskrivning, blandt andet fagligt relevante redigeringsteknikker, og lærerne skal gøre en særlig indsats for at motivere eleverne og sikre at de forstår hvad formålet er.

at lærerne i videst mulig udstrækning udvikler og anvender opgaver som er tilpasset

elevernes forudsætninger, og som tilgodeser sammenhæng, progression og faglig fordybelse i undervisningsforløbet. I den forbindelse skal de udnytte mulighederne for at samarbejde ved at udveksle erfaringer, idéer og materialer.

at Undervisningsministeriet udarbejder opgavetyper og eksamensformer for dansk som i højere grad giver eleverne studieforberedende kompetencer i forbindelse med skriftlighed.

at alle lærerne i de tre fag jævnligt anvender gruppebaseret projektarbejde hvor eleverne afleverer skriftlige produkter og fremlægger mundtligt. Lærere og elever skal arbejde målrettet med at udvikle elevernes færdigheder i at arbejde projektorienteret.

Appendiks B

Kommissorium

Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har med Handlingsplan 2003 besluttet at evaluere skriftlighed i udvalgte fag med A-niveau i det almene gymnasium. Dette kommissorium redegør for evalue-ringens formål, organisering og metode.

Formål

Formålet med evalueringen er at afdække og vurdere arbejdet med skriftlighed i gymnasiet, både på skoleniveau og i de tre fag dansk, samfundsfag og biologi på A-niveau.

Evalueringen vil fokusere på følgende områder:

udvalgte praksisformer og procedurer, både i de tre fag og på skoleniveau erfaringer med og begrundelser for de anvendte praksisformer og procedurer sammenhænge og progression, både inden for og mellem de udvalgte fag lærerkompetencer.

Disse områder vurderes i forhold til:

lærernes og skolernes egne uformelle mål og begrundelser

de overordnede, formelle mål for skriftlighed i gymnasiet og i de tre fag.

Det er hensigten at evalueringens resultater bruges til at implementere nye arbejdsgange eller kvalificere de eksisterende efter gymnasiereformen. Evalueringen vil derfor i højere grad fokusere på praksisformer end regelsæt og vil i forhold til sidstnævnte tilstræbe en mindre detaljeringsgrad.

Evalueringen tager udgangspunkt i en grundlæggende helhedsforståelse af skriftligheden i gym-nasiet som omfatter:

skriftlighed som et middel til læring, forstået som evnen til at bruge skriftlighed til at arbejde med de faglige mål

skriftlighed som et mål i sig selv, forstået som evnen til at lave et korrekt skriftligt produkt inden for forskellige genrer

skriftlighed som én dimension af den samlede gymnasieuddannelse på linje med fx den mundtlige dimension.

Evalueringsområde

Der er udvalgt syv gymnasieskoler til at gennemføre selvevalueringer. Skolerne er tilfældigt udvalgt i overensstemmelse med følgende kriterier:

Der skal være geografisk spredning med maksimalt én skole pr. amt.

Både amtslige og ikke-amtslige skoler skal være repræsenteret.

Skolen må ikke tidligere have deltaget i en evaluering gennemført af EVA.

De valgte skoler er:

Ribe Katedralskole, Ribe Amt

Marselisborg Gymnasium, Århus Amt

Vestjysk Gymnasium og HF-kursus, Ringkjøbing Amt Vordingborg Gymnasium & HF, Storstrøms Amt Rysensteen Gymnasium, Københavns Kommune Rødovre Gymnasium, Københavns Amt

Sorø Akademis Skole, statsejet.

Evalueringens organisering Evalueringsgruppen

EVA nedsætter en evalueringsgruppe der er ansvarlig for evalueringens vurderinger og anbefa-linger. I evalueringsrapporten identificerer evalueringsgruppen styrker og svagheder ved de måder hvorpå der arbejdes med skriftlighed i gymnasiet i de udvalgte fag på A-niveau. Evaluerings-gruppen kommer desuden med anbefalinger til hvordan kvaliteten af arbejdet med skriftligheden i gymnasiet kan forbedres.

Evalueringsgruppen skal højst bestå af fem medlemmer. Gruppen skal sammensættes således at alle tre fag er repræsenteret på kandidatniveau. Hertil kommer at gruppens medlemmer tilsam-men skal repræsentere følgende faglige profiler:

indsigt i underviserperspektivet

ekspertise i skriftlighed/almen pædagogisk-didaktisk tilgang

indsigt i ledelse, organisation og kvalitetssikring på gymnasieområdet indsigt i aftagerperspektivet fra en videregående uddannelse

nordiske erfaringer med skriftlighed på ungdomsuddannelsesniveau.

Projektgruppen

EVA’s projektgruppe har det praktiske ansvar for evalueringen og skal desuden sikre at der i eva-lueringsprocessen anvendes hensigtsmæssige og pålidelige metoder i overensstemmelse med evalueringens formål. Projektgruppen yder sekretariatsbistand til evalueringsgruppen, fungerer som kontaktpersoner i forhold til skolerne og udarbejder den endelige rapport.

Evalueringsmetode

Evalueringen vil give et indtryk af hvordan der generelt arbejdes med skriftlighed på skoleniveau og i de tre udvalgte fag på A-niveau på syv af landets gymnasieskoler. De involverede skoler vil blive behandlet som cases.

Evalueringsrapporten vil indeholde vurderinger i generaliseret form af arbejdet i de udvalgte fag og på skolerne. Rapporten vil desuden give tilbagemelding til de enkelte skoler om arbejdet på skoleniveau.

Dokumentationsgrundlag

Selvevalueringerne gennemføres af repræsentanter for ledelse, lærere og elever på de syv skoler.

Efterfølgende besøger evalueringsgruppen og projektgruppen skolerne og mødes med udvalgte grupper.

Der gennemføres en spørgeskemaundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af gymnasielærere i hele landet inden for de tre udvalgte fag. Formålet med undersøgelsen er at supplere skolernes selvevalueringer og give et mere bredt dækkende billede af arbejdet med skriftlighed i de tre fag.

Desuden gennemføres en fokusgruppeundersøgelse blandt dimittender som nu går på en videre-gående uddannelse. Formålet med undersøgelsen er at supplere det øvrige dokumentations-materiale med et eksternt dimittendperspektiv på skriftlighed i gymnasiet, set i forhold til de for-ventninger til skriftlighed dimittenderne efterfølgende har mødt på deres uddannelse.

Appendiks C

In document Skriftlighed i gymnasiet (Sider 97-103)