• Ingen resultater fundet

Intranet og intern kommunikation

In document Skriftlighed i gymnasiet (Sider 41-45)

3.4 Koordinering af skriftlige afleveringsopgaver

4.3.4 Intranet og intern kommunikation

Det er forskelligt hvordan gymnasierne har opbygget deres hjemmesider og konference- og post-systemer, og der skal ikke her gøres rede for detaljerne. På flere af gymnasierne har hver klasse og/eller hvert fag sin konferencemappe. Flertallet af ledelser, lærere og elever giver udtryk for at gymnasiernes intranet benyttes i stigende omfang, men endnu ikke optimalt.

Her er gymnasiernes eksempler på hvordan de anvender deres intranet:

skemaer og skemaændringer.

beskeder om fx lektier og opgaver.

opslagstavle, meddelelser og debat.

elevernes fraværsstatistik.

lokalereservation.

undervisningsplaner.

udlevering af tekster til et fag (udleveres eventuelt ikke i fotokopi).

pensummateriale, tekstbanker m.m. som blandt andet benyttes i forbindelse med afleverings-opgaver.

elevernes produkter: Hvis eleverne har et forløb der skal ende med et produkt, gemmer de deres arbejde på en konference, og læreren kan løbende følge med og kommentere ar-bejdet.

elevreferater af en time.

elevreferat af gruppearbejde, eventuelt i forbindelse med respons fra andre grupper.

vejledning af elevernes egne tekster og gennemskrivning af flere udkast.

kontakt mellem lærer og den enkelte elev ved de store skriftlige opgaver.

aflevering af opgavebesvarelser, især fra gruppearbejde.

dele noter fra time.

dele tekster og noter ved gruppearbejde.

elev til elev-respons.

vidensdeling mellem lærere: Tekster eller opgaver lægges på en fælles konference for et fag.

Den enkelte lærers brug eller ikke-brug af intranettet er i nogen grad retningsgivende for om og hvordan eleverne anvender det: Hvis læreren lægger tekster eller meddelelser på klassens konfe-rence, må eleverne orientere sig der. Men der er flere eksempler på at en klassekonference ikke bliver brugt. Det skyldes fx at det er for svært at få eleverne til at skifte adfærd trods lærerens gentagne opfordringer, eller at læreren ikke følger op på sin oprindelige udmelding, og at eleverne følgelig holder op med at bruge klassekonferencen. Generelt er der stor forskel på hvor-dan de enkelte lærere på et gymnasium anvender intranettet, og dette forhold kan være en del af grunden til at eleverne ikke benytter intranettet som fast rutine.

Enkelte lærere bruger konferencerne ret konsekvent og lægger fx kortere tekster til faget på kon-ferencen uden at udlevere dem i fotokopi. Der synes dog at være problemer forbundet med denne fremgangsmåde, og flere ledelser, lærere og elevere fremfører at man ikke kan forvente at alle elever har en pc med adgang til internet og dermed til gymnasiets intranet hjemmefra. Hertil kan det anføres at alle elever har adgang til internet på gymnasiet.

Vestjysk Gymnasium og HF-Kursus har gjort sig en del erfaringer med at anvende intranettet. Der er adgang til intranettet fra alle gymnasiets lokaler. Intranettet er også tilgængeligt hjemmefra for elever med netadgang, men det fungerer dog ikke uden problemer. Gymnasiet har oplevet at nettet ikke altid er pålideligt, og har haft løbende problemer, blandt andet forårsaget af virus-angreb hvor mange mapper gik tabt og systemet var ude af funktion i en periode. Gymnasiets ledelse ser det som et dilemma mellem gerne at ville være et åbent gymnasium hvor alle elever skal have mulighed for at komme på nettet, også med egne pc’er, og samtidig at tilgodese sikker-heden for at undgå virus og lignende i systemet.

Alle klasser og fag har deres egen mappe på intranettet. Mapperne kan benyttes til at aflevere opgaver og som materialebank. Eleverne kan gå ind under de enkelte fag og hente materialer fra timerne, fx overheads og dokumenter fra gruppearbejde. Nogle lærere anvender klasse- og fag-hjemmesiderne til at give beskeder om undervisningen og til dialog med eleverne, blandt andet vejledning. Lærerne anvender desuden intranettet til undervisningsplaner, lokalereservation m.m.

Eleverne vurderede under besøget at intranettet bruges i meget varierende grad af lærerne fordi det er op til den enkelte lærer selv om vedkommende vil bruge det eller ej.

Eleverne på Vestjysk Gymnasium og HF-Kursus mente at de selv er meget bevidste om at bruge mappesystemet, fx ved at lægge deres noter og andet ud på Outlook så andre kan bruge det i deres opgaver. De mente at intranettet også er en god og nem måde at dele notater fra frem-læggelse af gruppearbejde. Eleverne fandt det givende at se andres arbejde og at få andres per-spektiver på eget arbejde. Eleverne sender desuden opgaver hjemmefra til deres egen e-mail-konto på gymnasiet for at printe ud der.

Evalueringsgruppen finder det værdifuldt at it på Vestjysk Gymnasium og HF-Kursus synes at fremme vidensdeling, ikke mindst mellem eleverne. Det er positivt at måden man bruger it på, tilsyneladende bidrager til at viden og skriftlige produkter, også de ufærdige, ikke betragtes som strengt personlige, men som noget man kan dele med andre. På den måde kan it som redskab for den faglig-pædagogiske undervisning hjælpe til at afdramatisere skriveprocessen. Endvidere er det evalueringsgruppens opfattelse at det er væsentligt at bruge it som naturligt redskab i mange sammenhænge i gymnasiets hverdag for at få indarbejdet it-færdigheder som det er nødvendigt at mestre senere hen, både på de videregående uddannelser og i erhvervslivet.

Evalueringsgruppen anbefaler

- at ledelsen sikrer at lærere og elever opnår de nødvendige kompetencer til at udnytte it

hensigtsmæssigt og ukompliceret i undervisningen og til forberedelse. Det må ledsages af et krav om at alle lærere og elever anvender it, og at de udforsker og udnytter de pædagogiske fordele ved det.

In document Skriftlighed i gymnasiet (Sider 41-45)