• Ingen resultater fundet

10 Pædagogiske tilgange i dagplejen

In document Natur og naturfænomener i dagtilbud (Sider 90-94)

Ved siden af spørgsmålene om aktiviteter og om de forskellige vilkår for arbejdet har vi spurgt dagplejepædagogerne om deres mål for og prioriteringer i arbejdet og om, hvad der kendetegner deres måde at arbejde med natur og naturfænomener på.

10.1.1 Udenfor er dagplejernes arbejde med temaet præget af børnenes nysgerrighed Dagplejepædagogerne er blevet spurgt om, hvad dagpleje-/legestuegrupperne foretager sig, når de er ude i naturen.

Figur 18

Andel, der svarer, at udsagnet i høj grad passer på dagpleje/legestuegruppernes måde at være ude i naturen på

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt dagplejepædagoger af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

0 % 20 % 40 % 60 % 80 %

Bruger dagplejerne naturfaglige ord om det, de ser Undersøger børn og dagplejerne ting sammen og slår

op i bøger, på internettet osv. for at lære mere Fortæller dagplejerne historier om naturen

Har dagplejerne forberedt aktiviteter Leger børnene selv Følger dagplejerne børnenes nysgerrighed og svarer

på deres spørgsmål

Opsøger dagplejerne steder, hvor børnene kan blive udfordret motorisk

90 Danmarks Evalueringsinstitut Her har de især svaret, at de opsøger steder, hvor børnene kan blive udfordret motorisk (72 %), følger børnenes nysgerrighed og svarer på deres spørgsmål (67 %). Dagplejepædagogerne ople-ver sjældnere, at dagplejerne i høj grad bruger naturfaglige ord om det, de ser (8 %) eller under-søger ting sammen og slår op i bøger, på internettet osv. for at lære mere, hvilket 17 % har sva-ret, at dagplejerne i høj grad gør.

10.1.2 Måder at arbejde med temaet på indendørs

Der er også blevet spurgt ind til arbejdet med natur og naturfænomener indendørs.

Figur 19

Andel, der svarer, at udsagnet i høj grad passer på den måde, dagpleje-/

legestuegrupperne arbejder med natur og naturfænomener indendørs

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt dagplejepædagoger af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

Her svarer dagplejepædagogerne, at dagplejerne især arbejder med temaet ved at følge børnenes nysgerrighed og svare på deres spørgsmål (55 %), ved at dagplejerne bruger naturens materialer til at arbejde kreativt (37 %), og ved at dagplejerne har forberedt aktiviteter (37 %). Dagpleje-pædagogerne oplever sjældnere, at dagplejerne sammen med børnene i høj grad i bøger eller på nettet undersøger navne, sammenhænge og forklaringer (10 %) og udfører eksperimenter (11 %).

0 % 20 % 40 % 60 %

Undersøger børn og dagplejere navne, sammenhænge og forklaringer sammen i bøger

eller på nettet

Udfører børn og dagplejere eksperimenter sammen

Leger børnene selv med materialer, dagplejerne har fundet frem

Fortæller/læser dagplejerne historier om natur Har dagplejerne forberedt aktiviteter Bruger dagplejerne naturens materialer til at

arbejde kreativt

Følger dagplejerne børnenes nysgerrighed og svarer på deres spørgsmål

Natur og naturfænomener i dagtilbud 91 Vi ser, at dagplejernes måder at arbejde med natur og naturfænomener på især er præget af at følge børnene, mens de i højere grad gennemfører planlagte aktiviteter inde. Dagplejerne bruger også naturens materialer til at arbejde kreativt indenfor. Aktiviteter, hvor man arbejder med for-ståelse, viden og eksperimenter, er mindre udbredte.

10.2 Pædagogiske mål

Dagplejepædagogerne er blevet bedt om at markere fem mål, som de har mest fokus på i arbej-det med natur og naturfænomener.

Figur 20

Andel, der svarer, at følgende udsagn er dem, de har mest fokus på i arbejdet med na-tur og nana-turfænomener

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt dagplejepædagoger af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

Her har 93 % svaret, at børnene skal have gode oplevelser med at være ude i naturen. 87 % har svaret, at børnene skal ud i naturen, fordi det også stimulerer deres udvikling på andre områder,

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Have forståelse af naturens kredsløb, fx fødekæder, miljø osv.

Have forståelse af årsag og virkning Have begreber til at beskrive og forstå deres

omverden

Have erfaringer med at eksperimentere Ud i naturen for at få æstetiske oplevelser Have kendskab til dyrs og planters navne Have kendskab til årets gang og døgnets rytme Føle ansvarlighed over for dyr og planter Opleve at være ude i al slags vejr og på alle årstider Ud i naturen, fordi det også stimulerer deres

udvikling på andre områder Have gode oplevelser med at være ude i naturen

92 Danmarks Evalueringsinstitut og 82 % har svaret, at de skal opleve at være ude i al slags vejr. 13 % vægter, at børnene skal have forståelse af naturens kredsløb, fx fødekæder, miljø osv., mens 22 % vægter, at børnene har forståelse af årsag og virkning, og 31 % vægter, at de har begreber til at forstå og beskrive deres omverden.

Når vi ser på daglejepædagogernes svar i forhold til de pejlemærker, der er for arbejdet med na-tur og nana-turfænomener, ser vi, at de prioriterer en mindre del af det indhold, der kan være inden for temaet. Især oplevelser og det at være ude prioriteres højt. Dimensioner, der handler om na-turkundskab og naturforståelse, prioriterer dagplejerne væsentligt lavere.

10.2.1 Opsamling

Vi ser en tendens til, at der er mindre fokus på dimensioner, som handler om kundskab og for-ståelse, og mere fokus på at gennemføre aktiviteter i naturen og med naturmaterialer. Det er ikke udbredt blandt dagplejerne, at de bruger naturfaglige ord udenfor, eller at dagplejere og børn sammen undersøger navne, sammenhænge og forklaringer. Det mindre fokus på dette hænger naturligvis sammen med børnenes alder, men det dækker formentlig også over, at der er et ud-viklingspotentiale i dagplejen med hensyn til at sætte fokus på, hvilke dimensioner temaet kan omfatte, samt hvordan man kan arbejde med fx en forståelse af naturen og naturens sammen-hænge med denne børnegruppe.

Natur og naturfænomener i dagtilbud 93

In document Natur og naturfænomener i dagtilbud (Sider 90-94)