• Ingen resultater fundet

Andre vurderinger af fremmere og barrierer

In document Natur og naturfænomener i dagtilbud (Sider 47-52)

5 Daginstitutionerne: fremmere og barrierer

5.2 Andre vurderinger af fremmere og barrierer

Ud over de barrierer og fremmere, som vi kan udpege på baggrund af regressionsanalysen, har vi i spørgeskemaet bedt institutionslederne selv vurdere en række forholds betydning. Da disse spørgsmål bygger på institutionsledernes egne vurderinger, er de ikke velegnede til at indgå som variable i regressionsanalysen. De kan dog alligevel give en ide om institutionsledernes betragt-ninger om vilkår og udfordringer i forbindelse med arbejdet med natur og naturfænomener, og de bliver derfor gennemgået i det følgende. Vi beskriver også et par af de variable, som indgik i modellen, og som ikke viste en betydning, men hvor besvarelserne alligevel giver information om forholdene i daginstitutionerne.

5.2.1 Opbakning fra kommunen

Institutionslederne er blevet spurgt, om deres kommune tilbyder hjælp til at understøtte instituti-onens arbejde med natur og naturfænomener.

16 Tabelrapporten.

Natur og naturfænomener i dagtilbud 47 Tabel 8

Tilbyder kommunen/forvaltningen en naturvejleder/naturpædagog, konsulent e.l. gratis til at understøtte institutionens arbejde med natur og naturfænomener?

Antal Procent

Ja 200 57 %

Nej 90 25 %

Ved ikke 63 18 %

Total 353 100 %

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt institutionsledere af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

57 % af institutionslederne svarer, at deres kommune tilbyder en naturvejleder/naturpædagog, konsulent e.l. gratis til at understøtte institutionens arbejde med natur og naturfænomener.

25 % svarer, at de ikke kan få gratis hjælp og støtte fra kommunen, og 18 % svarer, at de ikke ved, om de kan få det.

Det ser således ud til, at lidt over halvdelen af institutionerne er i en kommune, som tilbyder hjælp til arbejdet med temaet. Det er dog bemærkelsesværdigt, at 18 % ikke ved, om kommu-nen tilbyder hjælp eller ej. Det kan derfor tyde på, at nogle kommuner kan gøre mere for at gøre institutionerne opmærksomme på evt. muligheder for hjælp.

5.2.2 Forældreopbakning

Nogle institutioner oplever, at forældreopbakning fremmer arbejdet med natur og naturfæno-mener.

Tabel 9

Har forældrenes interesse og opbakning betydning for, hvor meget I arbejder med natur og naturfænomener?

Antal Procent

Ja 80 22 %

Nej 241 68 %

Ved ikke 36 10 %

Total 357 100 %

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt institutionsledere af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

48 Danmarks Evalueringsinstitut En femtedel (22 %) af daginstitutionslederne mener, at forældrenes interesse og opbakning har betydning for, hvor meget de arbejder med natur og naturfænomener. Her mener lederne især, at forældrenes interesse og opbakning betyder, at de arbejder mere med temaet, end de ellers ville (tabelrapporten, afsnit 1, tabel 26).

5.2.3 Faciliteter, udstyr og økonomi

Analysen af data viser, at faciliteter, udstyr og økonomi ikke ser ud til at være barrierer for arbej-det med natur og naturfænomener i daginstitutionerne. Men arbej-det er også værd at bemærke, at daginstitutionslederne generelt oplever at have gode rammer for at arbejde med læreplanstema-et. Institutionslederne svarer, at der findes faciliteter både inde og ude, som kan bruges i arbejdet med temaet.

Figur 8

Hvilke af følgende aktiviteter/faciliteter har børnene adgang til i hverdagen? (n = 360)

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt institutionsledere af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

Udenfor har langt de fleste af børnene adgang til steder med grene, pinde og andre naturmateri-aler, man kan lege med (88 %), bålplads (81 %) og steder med råddent træ, sten osv., hvor man

0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

Levende dyr, fx husdyr Vandleg med rindende vand Værksted, hvor man kan save, hamre osv.

Legetøj med tandhjul eller magneter Køkken, som børnene kan være med i Spirekasser, urtepotter o. l. til planter indendørs Store byggematerialer udendørs, fx mælkekasser, træ

osv.

Køkkenhave eller blomsterbed, de selv er med til at dyrke

Steder med råddent træ, sten osv., hvor man kan finde insekter

Bålplads Steder med grene, pinde, sten og andre naturmaterialer, man kan lege med Byggesæt indendørs, fx LEGO, træklodser e.l.

Natur og naturfænomener i dagtilbud 49 kan finde insekter (78 %). 74 % af institutionslederne svarer, at børnene har adgang til en køk-kenhave eller et blomsterbed, som de selv er med til at dyrke. Indenfor har børnene generelt også adgang til materialer, der kan bruges til at arbejde med temaet. Langt de fleste af daginstitutio-nerne (91 %) har indendørs byggesæt, og 61 % har et køkken, som børnene kan være med i.

Tabel 10

Vurderer du, at I har adgang til alt det udstyr, I har brug for til aktiviteter om natur og naturfænomener, fx lupper, net, akvarier, bøger osv.?

Antal Procent

Ja 308 86 %

Nej 39 11 %

Ved ikke 11 3 %

Total 358 100 %

Kilde: EVA’s undersøgelse blandt institutionsledere af dagtilbuds arbejde med natur og naturfænomener.

Også når det kommer til udstyr, oplever de fleste daginstitutionsledere (86 %), at de har adgang til det udstyr, som de har brug for. 11 % mener dog, at de ikke har det nødvendige udstyr. I denne gruppe oplever kun to institutionsledere, at de er meget begrænsede af at mangle udstyr.

27 % oplever, at de er lidt begrænsede af manglen på udstyr (tabelrapporten, afsnit 1, tabel 20 og 21).

Generelt opleves økonomi heller ikke som en barriere for at arbejde med temaet. Der er dog en mindre del af institutionslederne (13 %), som mener, at økonomien gør, at de ikke har mulighed for at arbejde så meget med temaet.17

5.2.4 Opsamling

Institutionslederne oplever, at forældrenes støtte kan fremme arbejdet med temaet. Kommuner-ne tilbyder mange steder hjælp, men nogle institutionsledere ved ikke, om de kan få hjælp fra kommunen. Der er også en gruppe af institutionsledere, der gerne vil inddrage eksterne ressour-cepersoner, men som ikke har mulighed for det. Undersøgelsen tyder på, at daginstitutionerne generelt har god adgang til faciliteter og udstyr, og at kun få oplever økonomien som en barriere.

17 Tabelrapport

Natur og naturfænomener i dagtilbud 51

6 Pædagogiske tilgange i

In document Natur og naturfænomener i dagtilbud (Sider 47-52)