• Ingen resultater fundet

ORDFORKLARINGER

In document DE N S VÆ R E B E S L U T N I N G (Sider 113-116)

223

ORDFORKLARINGER

ORDFORKLARINGER

For at lette læsningen og skabe overblik over nogle af de cen-trale begreber, har vi lavet en oversigt over de vigtigste af-grænsninger og begreber inden for de forskellige områder.

Afgørelse

En myndigheds ensidige og bindende fastsættelse af en kon-kret, individuel retsposition.

Anbringelse

Afgørelse om, at et barn eller en ung skal bo i et godkendt anbringelsessted efter serviceloven, fx i en plejefamilie, net-værksplejefamilie, opholdssted, døgninstitution eller på eget værelse.

Ankestyrelsen

Ankestyrelsen er klageinstans på social- og beskæftigelsesom-rådet. Ankestyrelsen udarbejder desuden undersøgelser og statistikker til ministerier, politikere, kommuner og offent-ligheden og bidrager ifølge styrelsens hjemmeside til at sikre en ensartet sagsbehandling over hele landet. Se også: Tal fra Ankestyrelsen

Anonymisering

Anonymisering handler om at fjerne muligheden for at iden-tificere enkeltpersoner i et datasæt. Det indebærer, at alle per-sonhenførbare oplysninger som cpr.-nr., navn, adresse, alder, køn og kendetegn fjernes. Evt. erstattes disse oplysninger af andre, opdigtede oplysninger.

Beslutning

En beslutning indebærer, at der træffes et eller flere valg mel-lem flere handle- eller forståelsesmuligheder. En beslutning kan træffes af en enkelt person eller af flere i fællesskab og

kan være mere eller mindre bevidst for beslutningstager(ne), ligesom den kan være mere eller mindre synlig for andre. En beslutning kan have en uformel, faktisk karakter eller tage form af en egentlig – juridisk – afgørelse. Den kan rette sig mod beslutningstageren selv eller mod andre, fx i form af en indstilling. En beslutning kan være underlagt bestemte kom-petenceforhold, fx at den skal træffes af en leder, et visitati-onsudvalg, en myndighed mv.

Børn og unge

Der anvendes ikke en fast grænse mellem ”børn” og ”unge”

i lovgivningen, idet der dog enkelte steder er regler, der ret-ter sig specifikt mod bestemte aldersgrupper, fx klageadgang for unge, der er fyldt 12 år. Unge, der er fyldt 18 år, er ikke underlagt forældremyndighed og dermed ikke omfattet af an-bringelsesreglerne.

CaseEt konkret fænomen, der undersøges for at analysere, hvilken lære der kan uddrages af netop dette fænomen. Det bruges i empirisk forskning til at studere fænomenet i sin naturlige sammenhæng.

Danmarks Statistik, Statistikbanken http://www.statistikbanken.dk/

I kapitlet anvendes data fra:

• Befolkning og valg, Befolkning og befolkningsfrem-skrivning, tabel FOLK2, BEF1A07 og BY1

• Nationalregnskab og offentlige finanser, Kommu-ner og regioKommu-ner, KommuKommu-nernes regnskaber, tabel REGK53

• Priser og forbrug, Forbrugerpriser, Forbrugerprisin-deks, tabel PRIS112.

Empiri

Betyder i denne sammenhæng konkrete data, der indsamles med henblik på nærmere undersøgelse.

224

ORDFORKLARINGER

225

ORDFORKLARINGER

Forebyggende foranstaltninger

Forebyggende foranstaltninger anvendes om de foranstaltnin-ger, kommunen kan sættes i værk efter servicelovens § 52, når et barn eller en ung har et væsentligt behov for særlig støtte.

Der er især tale om praktisk, pædagogisk eller anden støtte i hjemmet, familiebehandling, døgnophold for både foræl-dremyndighedsindehaveren, barnet eller den unge og andre medlemmer af familien, aflastningsordninger, kontaktperson for barnet eller den unge eller for hele familien eller økono-misk støtte til forældremyndighedsindehaveren

Formandsbeslutning

En beslutning, der træffes akut af formanden – eller næstfor-manden – for børn og unge-udvalget pga. barnets øjeblikke-lige behov efter serviceloves § 75.

Iværksatte anbringelser

Tal for iværksatte anbringelser opgøres som ændringer i løbet af året.

Kommunernes regnskaber

Kommunale regnskaber for forebyggelse og anbringelse stam-mer fra Danmarks Statistik, der indsamler data via kommu-nernes og regiokommu-nernes økonomisystemer. Regnskaberne er baserede på konteringsregler i det autoriserede budget- og regnskabssystem for kommuner og regioner og følger den fælles kontoplan fastsat af Social- og Indenrigsministeriet.

I kapitel 4 vises oplysninger for nettodriftsudgifter på gruppe-ringerne 5.21.001-5.24.999.

Nettodriftsudgifter opgøres som samlede driftsudgifter fra-trukket indtægter fra især statsrefusion og betalinger fra andre kommuner.

Logistisk regressionsanalyse

Logistisk regressionsanalyse er en statistisk analyse, som an-vendes, når den variabel, man er interesseret i, er en binær

va-riabel (som kun antager to værdier), fx om man har været an-bragt eller ej. Som i regressionsmodellen kan man inkludere variable, som forklarer sandsynligheden for at blive anbragt.

Se også: Regressionsanalyse.

Materielle regler

Regler, der regulerer indholdet af en afgørelse – dvs. hvad af-gørelsen skal gå ud på, fx iværksættelse af undersøgelse, for-anstaltning, ophør.

Observation

En videnskabelig iagttagelse. Forskellige erkendelsesteorier tillægger observationer forskellig betydning. Empirisk orien-teret teori betragter observationer som ”det givne”, hvorimod andre erkendelsesteorier betragter observationer som et pro-dukt af psykologiske og sociale forhold hos den person, der foretager observationen, og i fænomenologien som en natur-lig, dagligdags observation.

Officialprincip

At myndigheden har ansvaret for, at en sag er oplyst tilstræk-keligt til, at myndigheden kan træffe afgørelse (princippet er bl.a. udtrykt i retssikkerhedslovens § 10).

PartDen eller de personer, som har en væsentlig interesse i en sags udfald. Normalt den eller de personer, en afgørelse i sagen retter sig i mod.

Partshøring

At en myndighed, efter forvaltningslovens § 19, inden den træffer en afgørelse, skal gøre parterne bekendt med de fak-tiske oplysninger eller eksterne faglige vurderinger, som par-terne ikke kan antages at være bekendt med, at myndighe-den har – og give parterne mulighed for at udtale sig. Det gælder ikke, hvis oplysningerne er gunstige for parterne eller uvæsentlige for afgørelsen, hvis det er ubetænkeligt at træffe afgørelse på det foreliggende grundlag, hvis det vil medføre

226

ORDFORKLARINGER

227

ORDFORKLARINGER

overskridelse af en lovbestemt frist, hvis partens interesse må vige for andre væsentlige hensyn, hvis parten ikke har ret til aktindsigt i oplysningerne, eller hvis det vil være forbundet med væsentlige vanskeligheder.

Population

Det samlede antal individer eller enheder af den bestemte type, der undersøges.

Processuelle regler

Regler, der regulerer sagsbehandlingen – dvs. hvordan sagen skal behandles, fx sagsoplysning, partshøring, notatpligt, be-grundelse.

Regressionsanalyse

Regressionsanalyse er en statistisk analyse af data. I analysen antager man, at fx en skalavariabel (fx vurdering af anbringel-sesgrundlag) kan forklares som en lineær funktion af nogle øvrige variable, fx alder, køn, om barnet ønsker at blive an-bragt osv. I denne analyse kan man så finde de vigtigste fak-torer. Når effekter fortolkes, antager man, at man kan holde de øvrige faktorer konstante. Vi finder således betydningen af fx kriminalitet, når vi holder alderen fast. Se også: Logistisk regressionsanalyse.

Samtykke

At udtrykke sin enighed i en bestemt beslutning eller pro-cesskridt. Samtykke skal normalt være udtrykkeligt, men det skal ikke nødvendigvis være skriftligt. Et samtykke til anbrin-gelse skal omfatte formålet med anbrinanbrin-gelsen, jf. servicelo-vens § 53.

Signifikans

Signifikans er et statistisk begreb. Når man arbejder med en stikprøve, kan man ikke udelukke, at man finder resultater, som ikke kan generaliseres til hele populationen. For at mi-nimere risikoen for at drage forkerte konklusioner, fx at en faktor er en risikofaktor for anbringelse, arbejder man med et

signifikansniveau på typisk 5 %. Det betyder, at der er 5 % risiko for, at man kommer til at forkaste en rigtig hypotese. Så når der skrives at en faktor er signifikant (på 5 % signifikans-niveau), betyder det, at der højest er 5 % sandsynlighed for, at det ikke holder i hele populationen.

Situationsbeskrivelse

En kortfattet beskrivelse af en konkret situation, som anven-des som udgangspunkt for et interview.

Status for anbragte børn

Status for det samlede antal af anbragte børn opgøres ultimo året.

Tal fra Ankestyrelsen

Ankestyrelsen indsamler data fra deres egen sagsbehandling og fra kommunerne. Data offentliggøres jævnligt på Ankesty-relsens hjemmeside.

http://ast.dk/tal-og-undersogelser/tal-fra-ankestyrelsen

I kapitel 4 anvendes data fra Anbringelsesstatistik, tabel ANBR1, ANBR2, ANBR3 og ANBR6.

Teori

Er en forklaring på et fænomen eller et bestemt område af vir-keligheden. Den skal opfylde videnskabelige principper, dvs.

den skal være konsekvent, nyttig, empirisk testbar, baseret på observationer, dynamisk, progressiv og foreløbig. Teorier kan være baserede på empiriske studier eller logiske ræsonnemen-ter.

Tilsyn

Tilsyn har forskellige former:

• Kommunernes almindelige tilsyn, dvs. med de vilkår, børn, unge og vordende forældre lever under, jf. servi-celovens § 146, stk. 1 og 2

229

In document DE N S VÆ R E B E S L U T N I N G (Sider 113-116)