• Ingen resultater fundet

Menneskers sundhed

In document Miljøkonsekvens rapport Baltic Pipe (Sider 159-165)

6 Miljøvurderinger

6.11 Menneskers sundhed

I dette afsnit beskrives de eksisterende forhold vedrørende menneskers sundhed i området, hvor Baltic Pipe rørledningen skal ilandføres, og de potentielle påvirknin-ger som følge af anlæg og drift af Baltic Pipe-rørledningen vurderes.

I det følgende er kilderne til potentiel påvirkning af menneskers sundhed vurderet med særligt fokus på støj, vibrationer og lys.

Risikoforhold, herunder projektets sårbarhed over for ulykker, samt påvirkninger fra kemiske stoffer og ammunition og afledt påvirkning af menneskers sundhed er beskrevet særskilt i afsnit 4.6.

Forstyrrelser af rekreative interesser med støj, vibrationer og lys behandles i afsnit 6.10.

6.11.1 Metode

Vurderingen af påvirkningen af menneskers sundhed som følge af støj er foretaget på baggrund af en modellering og kortlægning af udbredelsen af støj fra ramnings-aktiviteter, arbejder i havbunden og anlægsfartøjer omkring Baltic Pipe-rørlednin-gen. Modelleringen er foretaget med udgangspunkt i anlægsbeskrivelsens redegø-relser for projektelementer og anlægsteknikker.

Som grundlag for modelleringen anvendes data om støjkilder fra anlægsbeskrivel-sen i det omfang, de er tilgængelige. Alternativt anvendes standardkildestyrker.

Der foretages en vurdering af påvirkningen fra vibrationer i forbindelse med ram-ninger ud fra erfaringsbaseret viden om, at der normalt ikke optræder vibrations-gener i afstande på mere end 50 – 100 meter. Vibrationer fra kørsel med materiel vurderes i udgangspunktet ikke at give anledning til yderligere vibrationer end fra anden vejtransport.

Mens rørledningen bliver etableret kan der forventes anvendt belysning på an-lægsfartøjer og entreprenørmaskiner ved ilandføringen. Erfaringer omkring lysud-bredelse i forbindelse med lignende anlægsarbejder lægges til grund for vurderin-gerne af lys.

De potentielt berørte aktører defineres til at være de mennesker, som har en be-boelse i nærheden af anlægsarbejderne. En bebe-boelse defineres i denne sammen-hæng som såvel helårs- som fritidsboliger med mulighed for overnatning.

6.11.2 Eksisterende forhold

Omkring rørledningen i Nordsøen og ilandføringspunktet på Houstrup Strand ved Blåbjerg ligger den nærmeste beboelse i cirka 1,2 kilometers afstand i fugleflugt fra ilandføringspunktet. Beboelsen ligger på Regnspovevej 6 i sommerhusområdet nord for Henne Strand som illustreret i Figur 6.36. Nærmeste helårsbolig ligger med større afstand fra ilandføringspunktet.

Figur 6.36: Ilandføringspunkt for Baltic Pipe-rørledningen er markeret med en blå prik og nærlig-gende beboelser er markeret med rød signatur. Afstanden til nærmeste beboelse er cirka 1,2 km.

På Houstrup Strand ved Blåbjerg er ilandført en række andre rørledninger og sø-kabler, herunder ’Syd Arne Pipeline to Nybro’. Højspændingskablet Viking Link er planlagt etaberet nord for Baltic Pipe-rørledningen, og Viking Link forventes anlagt med teknikker, der vil medføre en lignende udbredelse af støj, vibration og lys som ved Baltic Pipe. Placeringen af ’Viking Link’ og ’Syd Arne Pipeline to Nybro’

fremgår af Figur 6.37.

Figur 6.37: Kommende og eksisterende rørledninger/kabler, der er eller vil blive ilandført i nærhe-den af Baltic Pipe-rørledningen i Nordsøen. For Baltic Pipe der anlægsplads og midlertidig adgangs-vej på stranden anført på kortet.

6.11.3 Vurdering af påvirkninger i anlægsfasen

Forstyrrelser på land med støj og vibrationer

Anlægsarbejder medfører ofte et støjniveau, der ligger over de vejledende støj-grænser for virksomhedsstøj. Da der ofte er en samfundsmæssig interesse i at gennemføre et anlægsprojekt, er det sædvanlig praksis, at miljømyndighederne (kommunerne) ser bort fra de vejledende grænseværdier for virksomhedsstøj og fastsætter lempeligere støjgrænser, hvilket sker ud fra en konkret vurdering i hvert tilfælde.

I mange tilfælde gives et tillæg til de vejledende støjgrænser i dagperioden, men i aften- og natperioden fastholdes de vejledende værdier for virksomhedsstøj. Dette anses sædvanligvis for et rimeligt kompromis mellem det acceptable og det mu-lige, og som sikrer de omkringboende en uforstyrret nattesøvn.

Typiske støjgrænser for bygge- og anlægsarbejder ved boliger, der meddeles via påbud:

 Dagperioden, hverdage 7.00-18.00 og lørdage 7.00-14:00: 70 dB(A)

 Øvrige tidsrum: 40 dB(A)

6.11.3.1.1 Ramning

Figur 6.38: Støjudbredelse fra ramning ved ilandføringen på Houstrup Strand ved Blåbjerg. Nærme-ste beboelse ligger ved den røde prik cirka 1 km sydsydøst for ramningspunktet. Øvrige beboelser ligger i større afstande fra ramningspunktet.

Anlægsperioden for ramningerne af spuns i forbindelse med etableringen af en fangedæmning i brændingszonen omkring ilandføringen er ca. 2-3 måneder i dag-timerne.

Med udgangspunkt i den snævre udbredelse af 70 dB-kurven til omgivelserne in-den for cirka 150 m fra ramningspunktet og med cirka en kilometer til nærmeste beboelse vurderes der at være tale om en mindre påvirkning, som ikke vurderes væsentlig, særligt set i lyset af at aktiviteten kun forekommer i dagtimerne. Støj-påvirkningen fra ramninger vil være cirka 40 dB ved den nærmest beboelse.

6.11.3.1.2 Øvrige anlægsaktiviteter på land

Ud over ramning forekommer der arbejder med anlæg af midlertidig adgangsvej og opgravning af sand mellem spuns i fangedæmningen samt tilkørsel af materiel, som kan forekomme i døgndrift. Hertil anvendes almindelige entreprenørmaskiner med lavere støjemissioner end ved selve ramningen, og støjen fra disse vil ligele-des blive dæmpet af klitterne. Entreprenørmaskinerne har killigele-destyrker, som vil medføre en støjudbredelse minimum 15 dB under støjudbredelsen for ramninger, hvorved 55 dB-kurven i Figur 6.38 samtidig repræsenterer 40 dB-kurven for andre anlægsaktiviteter end ramning. Afstanden fra beregningspunktet til støjudbredel-seskurven, hvor 40 dB-støjgrænsen for andre anlægsaktiviteter end ramning over-holdes, er cirka 150 m ret ud for klitterne og cirka 500 m langs stranden.

40 dB-støjgrænsen i forhold til beboelse er overholdt i en afstand på cirka 500 me-ter. Ved den nærmeste beboelse, som ligger cirka 1 km fra anlægsområdet kan støjpåvirkningen fra øvrige anlægsaktiviteter på land forventes at være cirka 25 dB. Dette er ikke hørbart, idet baggrundsstøjen altid er mindst 30 dB.

Ved nærmeste beboelse vurderes der ikke at være tale om nogen påvirkning, uan-set at aktiviteten kan forekomme hele døgnet, hvorved påvirkningen ikke vurderes at være væsentlig.

6.11.3.1.3 Øvrige anlægsaktiviteter til søs

På havet anvendes forskellige anlægsfartøjer afhængigt af vanddybden. Fælles for alle er, at de har en støjudbredelse, som ikke er større end sædvanlige skibe, som der kan færdes frit på havet, og som vil være betydeligt mindre end støjen fra nedramningen. Desuden er anlægsperioden kort og kan måles i få uger for stræk-ningerne nærmest kysten.

På samme vis som for entreprenørarbejderne dæmpes skibsstøjen af klitterne, hvorved påvirkningen ikke vurderes væsentlig.

6.11.3.1.4 Vibrationer

Nedramning kan helt lokalt give anledning til vibrationer i omgivelserne. Vibratio-ner dæmpes dog over afstand og giver sjældent anledning til geVibratio-ner på afstande over 50-100 meter. Med en afstand på mere end 1 km til nærmeste beboelse vur-deres der således ikke at være risiko for vibrationsgener.

Påvirkningen af helårs- og fritidsbeboelser med vibrationer i anlægsfasen vil derfor være ubetydelig og dermed ikke væsentlig.

Forstyrrelser på land med lys

Ligesom anlægsaktiviteterne kan give anledning til udbredelse af støj, vil der også afhængigt af anlægsperioden og behovet for arbejder i døgnets mørke timer, kunne være behov for anvendelse af lys på entreprenørmaskiner på stranden samt belysning på anlægsfartøjerne.

Arbejdslys kan potentielt medføre en lysforurening, som kan påvirke befolkningens sundhed ved en forstyrrelse af nattesøvnen, og hvis påvirkningen er længereva-rende, kan den resultere i irritationer og negative sundhedsmæssige konsekven-ser.

Eftersom anlægsarbejderne sker på stranden og på havet i mere end 1 kilometers afstand fra beboelse og endda afskærmet af klitterne, hvorved lyset ikke vil være synligt fra beboelser, vurderes en potentiel påvirkning at være ubetydelig og der-med ikke væsentlig.

6.11.4 Vurdering af påvirkninger i driftsfasen

Driften af gasrørledningen indebærer som udgangspunkt ingen fysiske aktiviteter.

Gasgennemstrømningen overvåges 24 timer alle årets dage fra et centralt

kontrol-(PLEM’en). Herfra drives grisene af gasflowet til modtageterminalen i Nybro, hvor de udtages af en grisesluse.

Operationen kan kun observeres ved ventilslusen til havs, hvor et fartøj vil være til stede på havoverfladen i forbindelse med indsætning af ’grisen’, mens udtagnin-gen sker på det eksisterende anlæg i Nybro. Undervejs er ’grisen’ hverken synlig eller hørbar, idet den netop opererer i et underjordisk rør.

Påvirkninger i driftsfasen vil i øvrigt kunne ske i forbindelse med eventuelle repa-rationer samt ved vedligehold af rørledningen. Disse aktiviteter kan medføre akti-viteter med en vis støj- og lysudbredelse. Påvirkningerne vil være af kort varig-hed, og vil være mindre end de påvirkninger, der er vurderet for anlægsfasen, da der eksempelvis ikke vil forekomme nedramning af spunsvægge i driftsfasen.

Baseret på ovenstående vurderes det, at påvirkninger med støj, vibrationer og lys i driftsfasen vil være ubetydelige og dermed ikke væsentlige.

6.11.5 Kumulative effekter

Et projekt, som potentielt kan have en kumulativ påvirkning af mennesker sund-hed sammen med anlæg, drift og demontering af Baltic Pipe-rørledningen og tilhø-rende kystnære anlæg i Nordsøen, vurderes at omfatte etableringen af den plan-lagte højspændingsforbindelse Viking Link, der skal føres i land lidt syd for Baltic Pipe.

Kumulative effekter på menneskers sundhed vil kun forekomme, hvis der er et tidsmæssigt overlap mellem ilandføringerne af de to projekter. For begge projekter må det dog forventes, at påvirkningerne af menneskers sundhed vil være kortva-rige og reversible.

Idet påvirkningen af menneskers sundhed med støj- og lyspåvirkninger er vurde-ret ubetydelig i forbindelse med ilandføringsarbejderne for Baltic Pipe, vurderes en potentielle kumulative effekt ved samtidige anlægsarbejder for ilandføring af flere kabel- og ledningsanlæg ligeledes at være ubetydelig og dermed ikke væsentlig.

6.11.6 Manglende viden

Den tilgængelige viden vurderes at være tilstrækkelig for miljøvurderingerne.

6.11.7 Overvågning

Da det er vurderet, at projektet ikke vil påvirke menneskers sundhed væsentligt hverken i anlægs- eller driftsfasen, vurderes er der ikke at være behov for over-vågning.

In document Miljøkonsekvens rapport Baltic Pipe (Sider 159-165)