• Ingen resultater fundet

9 MedCom International

Dette statusnotat indeholder oplysninger om medarbejdersituationen, markedsføring af MedCom i internationale sammenhænge, nye projektansøgninger samt i gangværende projekter.

NYE TILTAG / NYE ANSATTE

Claus Duedal Pedersen er per 1. oktober 2008 ophørt. Han har fået arbejde på OUH – Odense Universitetshospital. Han er stadig tilknyttet nogle af de telemedicinske projekter (Better Breathing, R-Bay samt Health Optimum) som ekstern senior konsulent. Christina E. Wanscher har overtaget Claus’ stilling og er nu chefkonsulent.

Det internationale kontor har nu to studentermedhjælpere, der begge læser til Cand. Negot. Lotte Beck og Casper Marcussen. De er ansat ti timer om ugen.

Der skal ansættes en International Konsulent til projektansøgninger samt projektledelse af

regionale-, nationale-, og internationale projekter. Stillingsopslag er sendt ud. Ansættelsessamtaler forventes at afholdes i uge 49.

MARKEDSFØRING - KONFERENCER

MedCom og “World of Health IT” konferencen 2008

Den amerikanske organisation, HIMSS (Hospital Information Systems Services) valgte i samråd med sundheds-it kontoret i EU kommissionens generaldirektorat for information og medier at henlægge sin tredje årlige europæiske konference til København efter at den i foregående år har været i henholdsvis Geneve og Wien. Konferencen, som blev åbnet af den danske

sundhedsminister og EU kommissær Viviane Reding, fandt sted 3. – 6. november 2008 i Bella Centret. Allerede i 2007 blev MedCom inddraget som forbindelsesled og var i året op til konferencen med reference til sundhedsministeriet i tæt samarbejde med Danske Regioner, SDSD, Sundhed.dk og repræsentanter for IT branchens sundhedssektion en drivende kraft ved tilvejebringelse af den nødvendige økonomi samt i organiseringen af en gennemgående

foredragsserie, ”det danske/nordiske spor”, præ- og postkonference seminarer og en organisering af udstillingsstanden ”The Danish Village” med 16 firmaers deltagelse. Som nabo udstillede Region Hovedstaden. Herudover var der en række andre danske og udenlandske it-leverandører

repræsenteret på udstillingen. Konferencen havde ca. 2000 deltagere fra hele Europa og flere oversøiske lande. Den blev fra alle sider betegnet som særdeles vellykket og sikrede mange kontakter på tværs af landegrænser mellem sundhedssektorens parter og industrien.

NYE PROJEKTANSØGNINGER / NYE PROJEKTER

Regional Telemedicine Forum

Sammen med regioner i Europa ansøges der penge til opbygningen af et Telemedicinsk Forum.

INTERREG IV C-puljen bliver ansøgt med ansøgningsfrist i midt januar 2009. Der stiles efter at

samle de 10-14 bedste regioner i Europa. Der er plads til yderligere en dansk region udover Region Syddanmark. Dette kræver at der oprettes en aftale om tilførsel af ressourcer med regionen samt at telemedicin ligger i linje med strategien for regionen.

MethoTelemed

MedCom har sammen med Nationalt Center for Telemedicin i Tromsø afgivet tilbud på et EU-udbud om udvikling af en Europæisk model for evaluering af telemedicinske løsninger. Formålet med udbuddet er at skabe et bedre og mere ensartet beslutningsgrundlag for implementering af telemedicin. Hvis udbuddet vindes, forventes det at gå i gang til februar. Det forudsættes fra EU side at Claus Duedal Pedersen bliver projektleder på udbuddet, hvis det vindes, hvorfor man er ved at finde en løsning med Odense Universitetshospital.

IGANGVÆRENDE PROJEKTER

BREAST CANCER

Projektleder: Christina E. Wanscher – assisteret af Lotte Beck

Projektet er et INTERREG IV A projekt, der har til formål at etablere et grænseoverskridende samarbejde indenfor forebyggelse, undersøgelse og behandling af brystkræft i Syddanmark og Slesvig-Holsten. Hovedmålet med projektet er at opbygge et fælles grundlag til opbygningen af et grænseoverskridende Brystkræftscenter, et såkaldt ”Cross-border Breast Cancer Centre”, der skal fremme grænseoverskridende medicinske services indenfor forebyggelsen og behandlingen af brystkræft. Projektet har syv danske partnere (Region Syddanmark, Screeningsenheden i RSD, Brystkirurgisk Afdeling OUH, Brystcentrerne fra Aabenraa Sygehus, Vejle Sygehus og Sydvestjysk Sygehus Esbjerg samt MedCom), samt 11 tyske partnere.

MedComs rolle bliver at sammenbinde det danske sundhedsdatanet med tyske partnere samt bistå med administrativ afrapportering for de danske partnere. Projektet havde opstartsmøde i november 2008 for de danske partnere.

R-Bay (www.r-bay.org)

Projektleder: Janne Rasmussen

Fra dansk side kan R-Bay-projektet betragtes som en udløber af Baltic eHealth-projektet, hvor et samarbejde på tværs af landegrænser kom op og stå mellem sygehuse og røntgenafdelinger.

Dette samarbejde bygger R-Bay-projektet videre på og udvider det til store dele af hele EU.

Projektet er løbet ind i flere udfordringer i sin levetid - både mht. den tekniske løsning, men også bl.a. forsinkelse pga. strejken i foråret - hvilket gav anledning til en anmærkning fra EU ved midtvejsevalueringen og dermed udløste et ekstra evalueringsmøde. Her viste projektet stor fremgang og forbedring og man er nu på de medvirkende sygehuse i fuld gang med validere løsningen i det kliniske miljø, ligesom hele konsortiet arbejder frem mod en kommerciel lancering af R-Bay. Interessen for projektet på både europæisk og internationalt plan er stor, hvilket man med tydelighed så på WoHIT2008 konferencen i København i starten af november, hvor projektet blev demonstreret i den danske udstilling.

Better Breathing (www.betterbreathing.org)

Projektleder: Janne Rasmussen

Målet med Better Breathing-projektet er at markedsvalidere IKT- (Informations- og

KommunikationsTeknologi) løsninger til forbedring af KOL- (rygerlunger) patienters livskvalitet.

Formålet er, at KOL-patienter kan opnå færre og kortere hospitalsindlæggelser og større tryghed og livskvalitet via digitalt udstyr og måleapparater, som installeres hjemme hos patienten. Dette giver patienterne mulighed for at konsultere lægen, modtage genoptræning og mødes med andre KOL-patienter - alt sammen i deres eget hjem.

Fire pilothospitaler har nu klinisk afprøvet forskellige tekniske løsninger. På OUH Svendborg Sygehus har man nu testet 50 telemedicin patienter og 50 kontrolgruppe patienter og er i fuld gang med at analysere dataene. De foreløbige resultater er meget positive og viser bl.a. at

genindlæggelser i visse tilfælde kan undgås, at patienterne føler sig trygge ved løsningen og at sundhedspersonalet kan give en optimal behandling og kontakt. Projektet slutter med udgangen af februar 2009 og 11-12. februar i Barcelona afholdes der afsluttende konference i projektet, som er åben for eksterne organisationer og personer.

SUND VÆKST

Projektleder: Janne Rasmussen & Christina E. Wanscher

SUND VÆKST (under ledelse af Odense Kommune) er et projekt som samler 6 delprojekter der har det til fælles at de bygger på offentligt-privat samarbejde indenfor sundhedssektoren samt har til formål at give 1) sund vækst til sundhedspartnerne (bedre behandlings- og plejeredskaber for patienterne eller bedre arbejdsgange og -redskaber til sundshedsfaglige) og 2) sund vækst til virksomhederne som kan udvikle nye metoder og producere nye redskaber til sundhedssektorens parter. MedCom er med i to projekter – Patientkufferten og Genoptræningsmåtterne – og det havde opstartsmøde i september 2008.

Genoptræningsmåtter - der via lys, farve og bevægelse - motiverer og stimulerer apopleksi

patienter i deres genoptræning, er et af disse delprojekter. Terapiafdelinger på Svendborg, Odense Universitetshospital, Ringe Neurorehabilitering og Sygehus Sønderjylland vil i samarbejde med firmaet Entertainment Robotic udvikle nye metoder og klinske redskaber til genoptræning af denne patientkategori ved hjælp af robotteknologiske værktøjer som genoptræningsmåtterne.

Det andet del-projekt er en udløber af Better Breathing projektet. Formålet er at analysere og evaluere nye organisatoriske metoder og processer vedr. hjemmemonitorering af kroniske patienter. Sygehuse og kommuner går sammen med private firmaer for derved at skabe vækst indenfor dette område.

PERSONA (www.aal-persona.org) Projektleder: Claus Nielsen

Formålet med PERSONA er at udvikle avancerede velfærdsteknologiske løsninger til ældre og personer med kroniske sygdomme der kan bidrage til at forebygge farlige situationer, tidlig

opsporing af sundhedsmæssige problemer, social inklusion og mobilitet. Målet er at gøre ældre og kronisk syge i stand til at leve mere selvstændigt i eget nærmiljø, skabe basis for mere

egenomsorg og skabe standarder for trådløs kommunikation og integration mellem forskellige services, sensorer og devices.

Et hovedmål er derfor at udvikle en avanceret intelligent teknologisk platform (open source) og services, der kan integrere eksempelvis sensorer, aktuatorer, data services og måleudstyr af sundhedsdata i et sømløst integreret miljø. Projektet fokuserer både på personen, boligen, nærmiljøet og bymiljøet. Projektet kører over en 3½-årig periode, og blandt de 22 projektdeltagere er der to danske: Region Syddanmark, repræsenteret af MedCom International og Odense

Kommune.

Projektets igangsætning nationalt har været medvirkende til at skabe stor opmærksomhed omkring begrebet velfærdsteknologi, der første gang blev lanceret sammen med offentliggørelsen af projektet. Projektet er finansieret under 6. rammeprogram og er et af EU's største indenfor velfærdsteknologi/Ambient Assisted Living-programmet. Projektet forløber planmæssigt og der forventes igangsat pilotafprøvning medio/ultimo 2009 i Odense Kommune.

Health Optimum I.D. (www.healthoptimum.info)

Projektleder: Lisbeth Jørgensen – EU projektleder: Christina E. Wanscher

Health Optimum-projektet samler 10 partnere fra Europa (Danmark, Italien, Spanien, Sverige, Rumænien og Belgien). Hovedformålet med projektet er at støtte allerede igangsatte

telemedicinske initiativer for dermed at dæmme op for de stigende udgifter indenfor

sundhedsvæsnet. Projektet begyndte 1. juni 2007 og løber over de næste 24 måneder, hvor erfaringer vil blive udvekslet på tværs af landegrænser, som man så det i det oprindelige Health Optimum-projekt.

I dette projekt repræsenterer MedCom International Region Syddanmark. I den danske del af Health Optimum-projektet bliver Region Syddanmark inddraget, og her vil projektet fokusere på – og yde støtte til - 9 forskellige telemedicinske projekter.

Projektet har netop været til EU-review i oktober måned, og især de danske projekter blev fremhævet for den høje kvalitet. Projekterne forsøges lige nu forankret i Region Syddanmark således at de også efter projektet sluttes forsætter og evt. udvides til andre sygehuse og regioner.

GAP

Projektleder: Christina E. Wanscher – Assisterende: Anne Heisterberg (ekstern konsulent)

Projektet adresserer ved hjælp af specifikke seminarer og undersøgelser alle aspekter af risikovurderinger, evalueringer og styringsværktøjer designet til forudsigelse og intervention i forbindelse med sundhedsrisici, terrorisme, (organiseret) kriminalitet, naturkatastrofer samt betydelige uheld i den industrielle sektor. For at løse disse vil projektet blandt andet trække på erfaringer fra de nuværende beredskabsstrukturer i Europa. I løbet af projektperioden vil der blive udarbejdet nogle workshops, hvorigennem resultaterne fra projektet vil blive samlet, således at en fælles fremtidig politik på dette område kan laves for de enkelte Europæiske lande.

Der blev afholdt en ekspertworkshop i forbindelse med WoHIT-konferencen i København til november. Projektet forløber planmæssigt og afsluttes ved udgangen af 2008 med EU review i begyndelsen af 2009.

DREAMING

Projektleder: Claus Nielsen

DREAMING-projektet bliver skudt i gang den 1. maj 2008 og løber over tre år. Budgettet for hele projektet er på 5.540.001 Euro, svarende til knapt 42 millioner kroner. Fjorten europæiske lande er med i projektet. To danske partnere er med i projektet: Region Syddanmark og Langeland

Kommune. Region Syddanmark bidrager i projektet med projektledelse og EU-ekspertise, mens Langeland Kommune er et af pilotafprøvningsstederne. Projektets formål er at afprøve

velfærdsteknologier og services, som, når det er integreret i den daglige hverdag, kan være med til, at ældre opnår en højere livskvalitet. Konceptet skal være med til at monitorere kroniske

sygdomme, således at man undgår (gen-) indlæggelser på hospitalet og forværring af den kroniske lidelse.

Christina E. Wanscher har været projektleder indtil oktober 2008. Projektledelsesopgaven er overført per midt oktober til Claus Nielsen. Han skal arbejde tæt sammen med udvalgt projektsygeplejerske (Helle Holm) fra Langeland Kommune. Det forventes at der installeres velfærdsteknologi i vinteren 2008/2009, hvilket vil forsøges markedsført i pressen (regionalt og nationalt).

AFSLUTTEDE PROJEKTER

Tolkeservice

I foråret 2008 blev en telemedicinsk tolkeservice afprøvet. Tolkeprojektet havde til formål at afprøve en telemedicinsk service, der vha. videokonference kan sikre en mere fleksibel og effektiv tolkebetjening af patienter og pårørende og dermed forbedre den kliniske kvalitet af tolkningen.

Projektet blev gennemført i samarbejde med Cisco Systems. Efter testperioden udarbejdede Lisbeth Jørgensen samt Claus Duedal Pedersen en mini-MTV samt business case. Projektet viste, at man med en rigtig organisering af en videobaseret tolkeservice er det muligt at opnå en

økonomisk besparelse og den kliniske faglighed bevares.

Region Syddanmark er nu ved at vurdere indførelsen af servicen. MedCom har genbrugt

International afdelings erfaringer i programlinjen Telemedicin under Lars Hulbæk og har fået tilført ressourcer til udbredelsen af servicen i hele landet.

Indstillinger

Det indstilles til MedComs styregruppe

• De internationale projekter videreføres som planlagt

RELATEREDE DOKUMENTER