• Ingen resultater fundet

MAN B&W indførte for ti år siden en selvstyrende gruppe i produktionen, hvilket blev en succes.

Gruppen fungerer stadig særdeles tilfredsstillende, men der er ikke sket spredning af principperne.

Videoen belyser de barrierer, man støder på, når man forsøger at udvikle arbejdsorganiseringen.

Spilletid: 22 min.

1998

Analyse af behovet for IT -uddannelse i Danmark, 1998.

Annemarie Holsbo, Anne Mette Gam Madsen, Claus Müller, Hanne Shapiro, Kaj Olesen, Knud Erik Hilding Hamann, Kristian Kjærgaard Larsen, Louise Thomasen, Mette Abrahamsen, Per Schou Nielsen, Tomas Breddam

Rapporten kan rekvireres hos Statens Publikationer, tlf. 33379228, fax 33379280, http:\\www.fsk.dk

Rapporten er baseret på en undersøgelse rekvireret af Undervisnings- og Forskningsministeriet med henblik på at styrke IT-uddannelserne og med udgangspunkt i, at der mangler kvalificeret arbejds-kraft med IT-kompetence. I den forbindelse blev udført en landsdækkende analyse af behovet for IT-arbejdskraft - primært med længere videregående uddannelsesmæssig baggrund. I løbet af un-dersøgelsesperioden på 3 måneder returnerede mere end 1500 virksomheder et spørgeskema. Allere-de kendte danske og internationale unAllere-dersøgelser blev gennemlæst. DetaljereAllere-de unAllere-dersøgelser i 20 virksomheder blev gennemført, og udover hovedrapporten med sammenfatninger og konklusioner blev der udgivet yderligere 3 delrapporter - nemlig: IT-medarbejdere og deres typiske arbejdsområ-der i forskellige virksomhedstyper, en kvantitativ spørgeskemaunarbejdsområ-dersøgelse og casestudier.

EDI i hverdagen - medarbejdererfaringer, 1998 (Video) Trine Land Hansen, Per Sommer

Hvis en virksomhed skal indføre EDI - elektronisk dataudveksling mellem virksomheder - er det ik-ke kun et spørgsmål om teknik. EDI ændrer det daglige arbejde og samarbejdet i og ud af virksom-heden. Medarbejderne skal forholde sig til ny edb, nye arbejdsopgaver, krav til kvalifikationer og afhængighed af andre virksomheder. Ansatte fra små og større virksomheder formidler nogle af de-res erfaringer i denne video, som retter sig mod virksomheder, der overvejer eller er i færd med at indføre EDI.

Efteruddannelse af medarbejdere over 40 år, Hvilke erfaringer - hvilke barrierer ? 1998.

Elin Jørgensen og Jens Skærbæk

Rapporten kan rekvireres hos Metalindustriens Brancheudvalg, tlf. 33779150

Rapporten beskæftiger sig med den voksende del af arbejdsstyrken over 40 år og hvorledes disse medarbejdere er rustet til at udfylde fremtidens jobkrav samt de barrierer for efteruddannelse af denne gruppe, som AMU-systemet bør være opmærksom på. Der er taget udgangspunkt i profiler af midaldrende medarbejdere, og der fokuseres på barriererne for disse medarbejderes efteruddannelse på jobbet, i virksomheden, på AMU-centret i undervisningen og i samarbejdet mellem virksomhed og skole. Undersøgelsen er gennemført på anmodning af Metalindustriens Brancheudvalg med fo-kus på gruppen af ikke-faglærte.

Informationsteknologi i Ribe amt - konsekvenser for beskæftigelse og kvalifikationer, 1998.

Maj Fagerberg, Margit Thomsen

Kan rekvireres fra Arbejdsmarkedsrådet i Ribe amt, tlf. 79123344

Arbejdsmarkedsrådet i Ribe amt iværksatte i 1997 en analyse af IT’s betydning for arbejdsmarkedet i amtet. Der fokuseredes på IT’s stigende anvendelse som eksternt kommunikationsredskab, f.eks.

til kommunikation med leverandører og kunder. Formålet var at belyse hvilke kvalifikationer virk-somhederne vil efterspørge fremover, hvilke krav der vil blive stillet til uddannelsesområdet og hvilke beskæftigelsesmæssige konsekvenser, der kan forventes som følge af IT-anvendelsen.

Analysen består af tre rapporter: En sammenfatning, en hovedrapport og en bilagsrapport.

IT på statslige arbejdspladser, 1998.

Maj Fagerberg og Margit Thomsen

Kan rekvireres fra ESU - AMU-Efteruddannelsesudvalget for Statsligt Ansatte, tlf. 33956994 I forbindelse med informationsteknologiens stigende indpas i jobfunktioner og konkrete arbejdsop-gaver er det spørgsmålet, hvilke konsekvenser den i de kommende år vil få for jobudviklingen og kvalifikationskravene. Derfor iværksatte ESU, AMU-Efteruddannelsesudvalget for Statsligt Ud-dannede, i 1997 en kortlægning af anvendelsen af IT på statslige arbejdspladser, udført af Tekno-logisk Institut, Arbejdsliv. Formålet var især at vurdere, hvordan ESU’s målgrupper er berørt af teknologien, hvilke kvalifikationskrav IT stiller til statsligt ansatte og hvilke efteruddannelsesbehov udviklingen afføder. Opgaven har omfattet en lang række statslige arbejdspladser, og repræsentan-ter fra ni statslige områder har stillet deres erfaringer og ekspertise til rådighed for analysearbejdet, som udmunder i en række konklusioner og anbefalinger.

Kompetenceløft i Danmark, 1998.

Thomas Hermann og Kim Sørensen

Nye undersøgelser foretaget af Teknologisk Institut, Arbejdsliv peger på et stort behov for nyudvik-ling af de metoder, de private virksomheder benytter for at løfte medarbejdernes kompetencer. LO igangsatte i 1997 et projekt med fokus på interne lærings- og kvalificeringsaktiviteter samt forhol-det mellem interne og eksterne kvalificeringsaktiviteter. Den overordnede konklusion på tværs af virksomhederne er, at to tredjedele af medarbejderne er tilfredse med mulighederne for ceudvikling, mens ni ud af ti peger på, at de er villige til at tage initiativ til forskellige kompeten-ceudviklingsaktiviteter. Undersøgelsen beskriver desuden de gennemgående barrierer, der findes, set i relation til kompetenceudviklingen.

Kompetenceløft i Danmark - Sammenfatning, 1998.

Kim Sørensen, Thomas Hermann, Lasse Hjorth Madsen, Conny Bauer

Afslutning af analyseprojekt gennemført for LO af Teknologisk Institut, Arbejdsliv og Institut for Konjunktur Analyse (IFKA). Indeholder sammenfatninger af to fyldige baggrundsrapporter udar-bejdet af IFKA og Teknologisk Institut, Arbejdsliv samt perspektivering af resultaterne af begge undersøgelser sammen med nogle centrale opmærksomhedspunkter, som påpeger muligheder og bar-rierer for et kompetenceløft på danske arbejdspladser.

Kranarbejdets kalejdoskop, 1998.

Elin Jørgensen og Thomas Hermann

Kan rekvireres fra Transporterhvervets Uddannelsesråd, tlf. 38715700

Igennem de sidste 10 år er der sket afgørende ændringer inden for kranområdet, både af teknologi, arbejdsopgaver og arbejdsorganisering, hvilket udfordrer kranførernes kvalifikationer. Efter hen-vendelse fra Transporterhvervets Uddannelsesråd (TUR) foretog Teknologisk Institut, Arbejdsliv i foråret 1997 en undersøgelse af kranførernes kvalifikationer og udviklingen af jobprofiler. Kvali-fikationsanalysen har udmøntet sig i tre jobprofiler, tegnet på baggrund af kranføreres nuværende job, udviklingstendenser i de foregående år og vurderinger af den fremtidige udvikling, og der vi-ses nogle af de kvalifikationer, der vil være afgørende for kranførere i fremtiden.

Mellem udvikling og udstødning - fokus på de ufaglærte, 1998.

Birgit Hjermov, Bruno Clematide, Finn Tidemand, Niels Sørensen

Rapporten beskriver de ufaglærtes beskæftigelsesmønster i fire brancher. Denne nye undersøgelse viser, at de ufaglærte, der arbejder i brancher med stigende kvalifikationskrav, og de, der arbejder i virksomheder, som ikke prioriterer det højt at fastholde og udvikle medarbejderne samt de, der ik-ke kan opfylde virksomhedernes krav om fleksibilitet, ansvar og andre almene kvalifikationer, fremover vil være i højrisikozonen. Desuden beskrives de fremtidige krav om bl.a. fleksibilitet, som stilles til medarbejderne og hvad virksomhederne på deres side må sikre for at få og fastholde de rigtige medarbejdere.

Midt i en stresstid - om stressbeherskelse i arbejdet, 1998.

Margit Thomsen

Kan rekvireres fra ESU - AMU-Efteruddannelsesudvalget for Statsligt Uddannede, tlf. 33956994 I takt med den øgede markedsorientering fokuseres der i stigende grad på produktivitet og effekti-vitet i den offentlige sektor, ofte ledsaget af krav om kvalitetssikring og -måling. Der gives større spillerum for jobudvikling og jobberigelse, men det tyder på, at prisen herfor er øget psykisk pres og stressbelastning. De menneskelige ressourcer sættes i centrum som den vigtigste udviklingskilde i virksomhederne, hvorved behovet øges for at belyse, hvilke faktorer, der er med til at nedbryde de menneskelige ressourcer, og hvordan man bedst værner om det menneskelige potentiale. Et centralt spørgsmål er hvilke stressmekanismer, der medvirker til at forringe arbejdslivet, hvorfor stress op-står og hvordan det modarbejdes. Teknologisk Institut, Arbejdsliv har i en procesevaluering fulgt forsøgsuddannelsen ’Stressbeherskelse i arbejdet’ iværksat af ESU -

AMU-Efteruddan-nelsesudvalget for Statsligt Uddannede. Uddannelsen behandler stressårsager, stressfaktorer samt stressbeherskelse. Rapporten præsenterer resultaterne af evalueringen og giver anbefalinger til en permanent uddannelse i stressbeherskelse.

’På vej mod job - evaluering af gråzone- og indvandrerprojekt i AF Storkøbenhavn, 1998.

Claus Müller, Kim Sørensen, Mahad Huniche, Margit Thomsen

Kan rekvireres fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, tlf. 35288100, lok. 265 eller hos Arbejdsliv

Gråzone- og indvandrerprojektet i AF Storkøbenhavn har to formål - at forbedre mulighederne for ordinær beskæftigelse for ledige tyrkiske indvandrere, og at afdække og udvikle metoder til at ef-fektivisere samarbejdet mellem AF, arbejdsløshedskasserne og uddannelsesinstitutionerne i relation til målgruppen og andre svagt stillede grupper i den såkaldte gråzone på arbejdsmarkedet. Tekno-logisk Institut, Arbejdsliv har gennemført første del af evalueringen af Gråzone- og indvandrerpro-jektet for at undersøge i hvilket omfang projektdeltagernes tilknytning til arbejdsmarkedet er blevet forbedret i projektperioden og i hvilket omfang eventuelle forbedringer kan henføres til projektets aktiviteter. Der fokuseres på deltagergruppens forudsætninger og opfattelse af udbyttet af aktive-ringsforløbet samt på sammenhængen mellem gruppens familiemæssige, personlige, kulturelle, ar-bejds- og læringsmæssige forudsætninger til at forstå udbyttet af aktiveringsforløbet, og hvad der skal gøres for at forbedre resultaterne i nye forløb.

Udviklingssamtaler om personlige kvalifikationer - Vejledning vedr. industrioperatørud-dannelsen, 1998.

Karsten Bøjesen Andersen og Bruno Clematide

Kan rekvireres hos Det faglige udvalg for Industrioperatøruddannelsen, tlf. 33779111

Industrioperatøruddannelsen er kendetegnet ved at udviklingen af personlige kvalifikationer er nævnt som et særligt uddannelsesmål, og det præciseres, at eleverne i løbet af uddannelsen skal ud-vikle omstillings- og samarbejdsevne samt evnen til at handle selvstændigt i forskellige arbejdssitu-ationer. Som følge heraf besluttedes det at udarbejde et støtte- og inspirationsmateriale til lærerne, hvoraf denne vejledning er et led. Vejledningen handler primært om gennemførelsen af individuelle udviklingssamtaler om elevernes personlige kvalifikationer, men giver også gode råd til hvordan personlige kvalifikationer kan tilrettelægges og tematiseres i undervisningen.

Video som værktøj, 1998 (Video) Eva-Carina Nørskov, Palle Banke

Mange virksomheder har de seneste år forsøgt at forny sig så der skabes bedre jobs for medarbej-derne og bedre økonomi for virksomheden, og det er blevet klart, at det er nødvendigt at involvere medarbejderne i udviklingen af arbejdspladsen. Man har ikke altid held med dette, bl.a. fordi le-delsen har haft svært ved at inddrage specielt produktionsmedarbejderes viden, erfaringer og øn-sker. Inden for MOVE-projektet er udviklet en metode, som tegner til at give produktionsmedarbej-dere chance for at være med til at sætte dagsordenen for udviklingen. I et 6-ugers uddannelsesfor-løb tæt koblet til dagligdagen på virksomheden producerer medarbejderne video om arbejdspladsen, hvor de beskriver problemstillinger og giver forslag til løsninger. Videoen fortæller om de foreløbi-ge erfarinforeløbi-ger og giver eksempler fra medarbejdernes videoer.

1997

Fra faste rammer til fleksibilitet - en handlingsorienteret evaluering af den virksomhedsvendte indsats under arbejdsmarkedsreformen, 1997.

Margit Thomsen, Elin Jørgensen og Jens Skærbæk

Evalueringen bygger på en interviewrunde/scanning blandt ledelses- og medarbejderrepræsentanter i AF-regionerne og et casestudium blandt knapt 40 virksomheder i tre amter. Rapporten sætter fo-kus på virksomhedernes kvalifikationsefterspørgsel, medarbejderrekruttering, intern læring, og brug af efteruddannelse. Herudover vurderer rapporten, hvordan forskellige virksomhedstyper an-vender AF=s serviceydelser, og hvilke muligheder og barrierer der er, for at AF kan blive en cen-tral sparringspartner ift. regionale virksomheders medarbejderrekruttering og medarbejderudvik-ling.

Fremtidige kvalifikationsbehov i Storstrøms-regionen - redskab til kvalitativ vurdering, 1997.

Elin Jørgensen

Rapporten præsenterer et forslag til, hvordan AF-Storstrøm kan styrke overvågningsindsatsen af efter-spørgsel på kvalifikationer på det regionale arbejdsmarked. Baggrunden for udviklingsarbejdet er, at forebyggelse af flaskehalse på arbejdsmarkedet har intensiveret behovet for at kunne vurdere nuværen-de og kommennuværen-de kvalifikationsbehov. Opgaven er gennemført for AF-Storstrøm og har ført til et kon-kret overvågnings- og analyseværktøj tilpasset Storstrøms amt. Værktøjet bygger på mange almengyldi-ge principper, og derfor vil andre AF-regioner eller andre regionale instanser, der arbejder med kvali-fikationsudvikling, også kunne have glæde af det.

Frontløbervirksomheders IT -anvendelse, 1997.

Lothar Holek, Maj Fagerberg, Lars Bo Andersson

Kan rekvireres hos Arbejdsministeriet, tlf. 33925900 (Analysen er optrykt som bilag til rapporten AInformationssamfundets betydning for jobindhold og arbejdets organisering@, udgivet af Ar-bejdsministeriet)

En casebaseret analyse af danske frontløbervirksomheders IT-anvendelse og dens betydning for for-skellige arbejdsmarkedsrelevante aspekter - især koncentreret om betydningen for produktivitet, be-skæftigelse og intern virksomhedsorganisation, herunder netværksdannelse mellem virksomheder.

Rapporten behandler virksomhedernes konkrete erfaringer med anvendelse af informationsteknolo-gi og dens indflydelse på udviklingen af arbejdslivet, herunder måden at organisere arbejdet på, tilknytningen til arbejdsstedet, jobindholdet og arbejdsmiljøet. Der har været fokuseret på arbejds-markedspolitiske problemstillinger, men set inden for rammerne af virksomhedernes konkurrencesi-tuation, IT-visioner og -strategier.

Hvad laver teknikere i fremstillingsindustrien? 1997.

Bruno Clematide og Tine Hansen

Kan rekvireres hos Teknikersekretariatet, tlf. 33779111

I denne industrisociologiske undersøgelse har vi forsøgt at ramme balancen mellem at beskrive den sto-re alsidighed i teknikernes arbejde og samtidig fastholde bestemte typer, varianter og markante forskel-ligheder. Vi har analyseret teknikernes arbejde ud fra flere forskellige vinkler, dels jobindhold, dvs.

arbejdsfunktioner og kontaktflader, dels råderum og deltagelse i projektarbejde, samt forskellen mellem tekniske assistenter og videregående teknikere.

Hvem er den typiske TUR-kursist? 1997.

Elin Jørgensen

Kan rekvireres hos Teknologisk Institut eller Transporterhvervets UddannelsesRåd, tlf. 38715700 Rapporten præsenterer et forslag til, hvordan TUR kan kvalificere informationer om nuværende kursisters virksomhedstilknytning og arbejdsopgaver. Der er behov for at forbedre dokumentations- og videngrundlaget i de behovsredegørelser, som TUR og de ca. 50 andre efteruddannelsesudvalg årligt skal udarbejde til UddannelsesRådet for arbejdsmarkedsuddannelserne. Rapporten beskriver, hvordan TUR kan tilrettelægge, gennemføre og analysere en stikprøve, lave kursiststatistik og kur-sistprofiler. Metoden har generel værdi og vil også være relevant for andre efteruddannelsesudvalg, der vil kvalificere deres viden om målgruppen.

Individuel kompetenceafklaring i AMU-systemet, 1997.

Margit Thomsen, m.fl.

På baggrund af et forsøgsarbejde i AMU-center København fremlægger rapporten en række pro-blemstillinger, som knytter an til den nye AMU-aktivitetstype 'individuel kompetenceafklaring'. Det drejer sig om en afklaring af begreberne kompetence og kvalifikationer, en afklaring af målgrup-per og opgavefelt, samt en drøftelse af det samarbejdsbehov, der opstår i forbindelse med kompe-tenceafklaring i AMU.

Konsulentmetoder i forandringsprocesser over for EGA, 1997.

Palle Banke, Gitte Holm m.fl.

Kan rekvireres hos Arbejdsmiljøfondet, tlf. 39160500

Der har deltaget 23 BST-konsulenter i projektet, som har igangsat 11 virksomhedsprojekter og har medvirket til forandringsprocesser i virksomhederne. Rapporten beskriver det 2-årige forsøg med de overordnede coach-metoder, der har været anvendt og udviklet. Samtidig har konsulenterne gennem-gået et lærings- og udviklingsforløb med det formål at forbedre rollen som forandringsagent.

Leder for selvfungerende grupper, 1997.

Birgit Hjermov og Annemarie Holsbo

Kan bestilles fra Sct. Hans Hospital, Drifts- og forsyningsafdelingen, tlf. 46334154, fax 46334363

Med dette hæfte kan arbejdsledere, der står over for at skulle indføre selvfungerende grupper, få in-spiration og gode råd til hvorledes processen kan tackles. Hæftet er primært baseret på de konkrete erfaringer fra omstillingen til selvfungerende grupper på Sct. Hans Hospital, og indeholder overve-jelser om hvilke opgaver lederne skal varetage, faldgruber i samspillet med grupperne samt nye kva-lifikationskrav og læringsmuligheder for ledere. Der indgår endvidere en jobprofil for ledere af selv-fungerende grupper, et værktøj til fastsættelse af rammer for grupperne samt en checkliste til vurde-ring af gruppernes funktion og effektivitet.

Læring på arbejdspladsen - virksomhedsintern uddannelse og læring, 1997.

Claus Agø Hansen m.fl.

Redegørelsen omfatter fire delundersøgelser vedr. kompetenceudvikling og virksomhedsinterne lærepro-cesser, omfanget af voksenuddannelse og intern læring, 15 danske virksomheders praksis for uddannelse og læring, samt udvalgte overenskomstuddrags behandling af uddannelsesspørgsmålet på LO området.

Rapporten viser, at der eksisterer et misforhold mellem virksomhedsinterne læreprocessers betydning for organisations- og produktivitetsudvikling, og den status arbejdspladsbaseret læring har i overenskom-sterne og i virksomhedernes praksis.

"...måske er jeg en dansk jugoslav", 1997.

Birgit Hjermov, Maj Fagerberg og Margit Thomsen Kan rekvireres hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, tlf. 35288100

Rapportens formål er på baggrund af en omfattende analyse af ressourcer og barrierer hos en gruppe un-ge med etniske rødder at bidraun-ge til udvikling af en helhedsorienteret, flerkulturel vejledning om uddan-nelse og erhverv.

Nutids- og fremtidskrav til multimedie kvalifikationer, 1997.

Karsten B. Andersen og Maj Fagerberg

Kan rekvireres i Undervisningsministeriet, tlf. 33925220

Multimedieområdet er inde i en rivende udvikling, og et uddannelsesudvalg nedsat under DA og LO har derfor ønsket en analyse af udviklingstendenserne. Rapporten indeholder en analyse af, hvordan multi-medieproduktion organiseres i dag, og hvilke kvalifikationskrav der stilles til medarbejderne. Desuden behandles den fremtidige udvikling i kvalifikationskrav og arbejdsorganisering. Rapporten indgår i drøf-telserne af den fremtidige uddannelsesdækning inden for multimedier og elektronisk kommunikation.

1996

Bedre service gennem samarbejde, 1996.

Elin Jørgensen

Kan rekvireres hos AF-København, tlf. 33551020

Rapporten indeholder en evaluering af forsøg med et fælles vejledningshus i Storkøbenhavn, gen-nemført for Arbejdsmarkedsrådet i Storkøbenhavn. Evalueringen inddrager brugere, medarbejdere samt ledelse og lægger vægt på procesforståelse og erfaringsdannelse. Forsøget, der er iværksat på baggrund af Else Marie Kjerkegaard-udvalgets anbefalinger, har givet en række værdifulde erfarin-ger med tværinstitutionelt samarbejde, der vil være anvendelige for andre, der står overfor at gen-nemføre tværinstitutionelt samarbejde.

De tekniske assistenters uddannelses- og jobprofiler, 1996.

Claus Agø Hansen

Kan rekvireres hos FU - teknisk assistent uddannelsen, tlf. 33779111

Med denne undersøgelse gives en opdatering af eksisterende viden om jobprofiler for tekniske assi-stenter, samt et bud på hvordan teknisk assistent uddannelsen matcher med jobprofilerne. Undersø-gelsen dækker fremstillingsindustrien, bygge og anlæg, og offentlig forvaltning. Projektet er udført for Det Faglige Udvalg for teknisk assistent uddannelsen.

EDI-konsekvenser for medarbejderkvalifikationer, 1996.

Annemarie Holsbo m.fl.

Indførelsen af EDI (Electronic data interchange) giver virksomhederne helt nye muligheder for at udveksle og anvende nye data på tværs i forsyningskæden. Det kan imidlertid kun praktiseres, hvis medarbejdere på alle niveauer har de fornødne kvalifikationer og hvis de organisatoriske rammer giver mulighed for det. I rapporten præsenteres resultaterne fra en virksomheds- og kvalifikations-analyse. Projektet er medfinansieret af EU socialfonden og gennemført for Dansk Handel & Service og HK.

Erfaringer fra servicemedarbejderprojekter forskellige steder i landet, 1996.

Birgit Hjermov og Maj Fagerberg

Rapporten giver et rids over erfaringer fra servicemedarbejderprojekter på fire hospitaler eller syge-huse i Danmark (Roskilde Amts Sygehus i Køge, Randers Centralsygehus, Hillerød

Syge-hus/Frederiksborg Amt og Odense Universitetshospital). I rapporten lægges særlig vægt på de

ud-Et fælles begreb om kvalifikationer? 1996.

SUM beskrivelsesmetodik projektet - den teoretiske udredning Bruno Clematide og Claus Agø Hansen

Er det muligt at etablere et fælles sprog om kvalifikationer, som gør dialogen i virksomheder, mellem virksomheder og uddannelsesudbydere og uddannelsesudvalgene mere præcis? Denne rapport giver et bud. Ikke mindst præciseres samlebegrebet <bløde kvalifikationer=, som har præget den danske de-bat om kvalifikationsudvikling det sidste årti. Rapporten er udarbejdet for SUM-sekretariatet.

Et rigere arbejdsliv, 1996.

Bruno Clematide og Per Sommer.

Videopakke - 3 videoer - om et rigere arbejdsliv:

- <På vej mod et rigere arbejdsliv= viser 12 år af et udviklingsprojekt på ABB Distribution.

- <En udviklingsproces= viser, hvad man bør være opmærksom på i en udviklingsproces mod det udvik-lende arbejde.

- <Gruppeorganiseret produktion= behandler en række temaer omkring gruppearbejde og indhold i ar-bejdet.

Forudsætninger og uddannelsesbehov - serviceass. på Sct. Hans Hospital, 1996.

Birgit Hjermov, Jens Skærbæk

Kan rekvireres hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, tlf. 35288100

Medarbejderudvikling og kvalificering i grovvaresektoren, 1996.

Annemarie Holsbo

Kan rekvireres hos Transporterhvervets UddannelsesRåd, tlf. 38715700

Grovvaresektoren har været inde i meget store strukturforandringer, og samtidig er der især på grovvarefabrikkerne indført avanceret procesteknik og anden automatisering. Dette har tilsammen medført, at arbejdsindholdet og jobfunktionerne, ikke mindst for de ikke faglærte, har ændret sig.

Kravene er i dag på mange områder anderledes og større end tidligere, og TUR ønskede med denne undersøgelse at få et oplæg til, hvorledes uddannelsestilbuddet kan målrettes mod dette behov.

Mod brede job på kraftværkerne - en kvalifikationsanalyse, 1996.

Karsten Bøjesen Andersen og Elin Jørgensen

Kan rekvireres hos Metalindustriens Brancheudvalg, tlf. 33779111

Analysen afdækker udviklingstendenser inden for teknologianvendelse, arbejdsorganisation og sam-arbejdsformer på de danske kraftværker. Analysen fokuserer på, hvad disse udviklingstendenser har af betydning for arbejdsopgaver og kvalifikationskrav til specialarbejderne på kraftværkerne. Analy-sen har dannet udgangspunkt for udviklingen af den række kursusmoduler for specialarbejdere i kraftværkssektoren, som er udviklet i regi af Metalindustriens Brancheudvalg.