• Ingen resultater fundet

For APN-uddannelsen er målet, at den studerende efter afsluttet uddannelse skal kunne undersøge

patienter, behandle og ordinere medicin inden for et afgrænset område. Samt trænes i at udvikle

kompetencer, der understøtter, at patienter oplever et sammenhængende forløb. For at nå disse

klinisk orienterede mål skal der tilgås simulationslaboratorier. Det er kompetencer som bør

understøttes af et sundhedsvidenskabeligt fakultet.

Aarhus Universitet Aarhus d 22.11.21

Vedr. indstillingen om nedlukning af cand.cur. uddannelsen i Emdrup

Undertegnede lektor og studieleder Kirsten Beedholm samt uddannelsesleder og professor Annelise Norlyk har nedenstående kommentarer til Aarhus Universitets indstilling om nedlukning af cand. cur.

uddannelsen i Emdrup og evt. udflytning til andre institutioner. Aarhus Universitet mister en velfungerende uddannelse og samtidig løses ikke det problem, man ønsker at løse – at få unge til at flytte til mindre byer.

Nedlukningen løser ikke det problem, som regeringen ønsker at løse

Vores studerende er modne studerende, som allerede er bosat og etableret med familie typisk i store byer, hvor hospitalerne er. De flytter ikke familien ud af København for at bosætte sig i et yderområde, fordi de skal tage en toårig kandidatuddannelsen. Så det løser ikke den problemstilling, politikerne ønsker – tværtimod risikerer vi, at uddannelsesniveauet i første omgang falder, hvis cand. cur.-uddannelsen fremover skal udbydes fra en universitet, som ikke har et stort og veletableret sygeplejevidenskabeligt forskningsmiljø.

Uddannelsen i Emdrup blev etableret i 2012 pga. stor efterspørgsel fra københavnske hospitaler, hvor uddannelsesniveauet var lavere end i provisen. Det er nu højnet. Der er ansat mange kandidater på de københavnske hospitaler, som, aftagerne siger, løfter kvaliteten af plejen. Forskning viser tilsvarende, at der er en klar sammenhæng mellem sygeplejerskers uddannelsesniveau og patienters dødelighed og komplikationer.

På Aarhus Universitet er der gennem 30 år blevet opbygget et robust sygeplejevidenskabeligt miljø.

Samtidig har vi løbende opbygget og revideret kandidatuddannelsen i sygepleje, så den sygeplejefagligt modsvarer aktuelle samfundsmæssige behov.

Nedlukningen er i strid med AUs strategi om at uddanne til fremtidens arbejdsmarked

Den nye APN-linje (Advanced Practice Nursing) blev etableret i september 2019 på baggrund af efterspørgsel og en konkret henvendelse fra aftagere i det kommunale område, som blev inddraget i udviklingen af uddannelsens faglige profil, og som også bidrog til finansiering af uddannelsens

etablering. Uddannelsen blev således udviklet som respons på behovet for nye kompetencer i det nære sundhedsvæsen, og vi uddanner sygeplejersker til at varetage opgaver på et avanceret sygeplejefagligt niveau. Den er etableret med bl.a. simulations-praktiske, kliniske øvelser. Uddannelsen ligger under Det sundhedsfaglige fakultet og har et klart sundhedsfagligt afsæt. Den er veletableret og allerede

velrenommeret.

Idet læge-og tandlægeuddannelserne ikke kan reducere i uddannelsespladser, har det reelt den konsekvens, at vores uddannelser rammes procentvis meget højt. Vi kan i øvrigt tilføje, at stort set alle vores dimittender er i arbejde.

Samlet set er prisen for at nedlægge og udflytte cand. cur.-uddannelsen i Emdrup således urimelig stor ikke kun for det sygeplejevidenskabelige miljø i Danmark, men også for det kommunale og regionale sundhedsvæsen – ikke mindst i lyset af, at hele manøvren ikke løser det problem, man ønsker at løse:

at få unge til at flytte til mindre byer.

Venlig hilsen

Studieleder, lektor Kirsten Beedholm og

Uddannelsesleder, professor Annelise Norlyk

Sagsfremstilling

På Akademisk Råds møde den 22.9.20 blev besluttet at nedsætte et høringsudvalg - en lille VIP-gruppe på tre medlemmer af rådet - der for et halvt år ad gangen har initiativpligt og ansvaret for aktivt at forholde sig til alle høringer om bedømmelsesudvalg, der tilgår Akademisk Råd i perioden vedrørende stillinger og tilknytninger som: adjunkt, tenure track adjunkt, lektor, adjungeret lektor, adjungeret professor, klinisk professor og professor. Akademisk Råd besluttede desuden at høringsudvalget også tager sig af Ph.d.- bedømmelser.

Der skal nu nedsættes høringsudvalg, som kan varetage opgaven i 2022. Det foreslås, at der bruges samme grupper som 2021. Proceduren fra 2021 er vedlagt som bilag.

Punktejer

Tine Brink Henriksen/Caroline S. Bendixen

7 / 8

For at sikre en enkel og effektiv arbejdstilrettelæggelse af høringsprocessen i Akademisk Råd, Health aftales følgende procedure:

 For hver valgperiode nedsætter Akademisk Råd en VIP-gruppe bestående af tre VIP-medlemmer af rådet, der for et halvt år af gangen har initiativpligt og ansvaret for aktivt at forholde sig til alle høringer om bedømmelsesudvalg, der tilgår Akademisk Råd i perioden.

For den gældende valgperiode er sammensætningen af grupperne følgende:

Fra nu til 28. februar 2021:

Professor Nanna Finnerup (IKM) Lektor Niels Trolle Andersen (IFS) Lektor Golnoush Bahram Møller (IOOS) Fra 1.marts 2021 til 31. august 2021:

Lektor Hanne Bjerregaard Møller (IBM) Lektor Steffen Sinning (IRM)

Professor Bente Nyvad (IOOS)

Fra 1. september 2021 til 31. december 2021:

Professor Søren Dinesen Østergaard (IKM) Professor Ebbe Bødtkjer (IBM)

Lektor Mette Hansen (IFS)

Forud for en ny valgperiode nedsættes en ny gruppesammensætningen og denne kommunikeres videre til HR til orientering.

Intern kommunikation blandt rådets medlemmer sker ved at videresende mailen modtaget fra HR til akademiskraad.he@list.au.dk eller ved brug af funktionen ’Svar alle’. Ved brug af funktionen

’Svar alle’ sendes der svar til den pågældende HR-supporter, en Emply no-reply mail samt akademiskraad.he@list.au.dk.

 Spørgsmål og/eller indsigelser til bedømmelsesudvalget sendes til HR ved at videresende mailen til emply.he.hr@au.dk inden for 3 arbejdsdage. HR videreformidler spørgsmål og/eller indsigelser til institutleder.

Mens HR indhenter svar fra institutleder sættes høringsprocessen på pause.

HR sender institutleders svar til hele rådet på mailen akademiskraad.he@list.au.dk. Rådet har igen 3 arbejdsdage til ydereligere kommentering regnet fra det tidspunkt, hvor HR sender institutlederens svar.

 Hvis HR har brug for at få afklaret eller præciseret spørgsmål og/eller indsigelser fra Akademisk Råd inden henvendelse til institutleder, tager HR kontakt til den udvalgte VIP-gruppe. Hvis medlemmer af Akademisk Råd, som ikke sidder i den udvalgte VIP-gruppe, retter henvendelse til HR, afklarer HR med den udvalgte VIP-gruppe inden der sker henvendelse til institutleder.