• Ingen resultater fundet

Karakteristik af børn og unge i børnehussager

I forbindelse med oprettelsen af sagerne i børnehusene registreres en række oplysninger om det barn/den unge, som sagerne omhandler. I det efterføl-gende afsnit analyseres karakteristika for disse børn og unge. Figur 7 viser således fordelingen på barnets/den unges køn og alder af afsluttede sager i 2014.

Figur 7. Antal afsluttede børnehussager fordelt på barnets/den unges køn og al-der, 2014

Kilde:Børnehus IT.Note:Afsluttede børnehussager er opgjort på slutdato. Barnets/den unges alder er opgjort på tidspunktet for opstarten af børnehussagen. Der er 45 børnehussager, hvor enten barnets/den unges køn eller alder er ukendt.

82% 76% 76% 82% 81% 80%

Kommune Politi Sygehus Ved ikke/ukendt

0

Fordelingen viser, at cirka 40 procent af de afsluttede sager omhandler drenge, og 60 procent omhandler piger. 22 procent af børnene er fem år eller derunder, 36 procent er mellem seks og ti år, mens de resterende 42 procent er ti år eller derover.

Som figur 7 viser, er der dog betydelige forskelle i aldersfordelingen mellem de to køn. Der er således ikke den store forskel på antallet af henholdsvis drenge og piger under 11 år, der indgår i sager om overgreb. Men for børn/unge over 11 år er der en tydelig forskel mellem kønnene. Antallet af drenge, der er over 11 år, og som udsættes for overgreb falder således, mens antallet af piger i samme aldersgruppe stiger meget.

Disse forskelle forstærkes yderligere, hvis man opdeler sagerne i sager om henholdsvis seksuelle og voldelige overgreb som vist i nedenstående figurer.

Figur 8. Antal afsluttede børnehussager fordelt på barnets/den unges køn og alder og typer af overgreb, 2014

Voldelige overgreb Seksuelle overgreb

Kilde:Børnehus IT.Note:Afsluttede børnehussager er opgjort på slutdato. Barnets/den unges alder er opgjort på tidspunktet for opstarten af bør-nehussagen. Der er 85 børnehussager, hvor enten barnets/den unges køn, alder eller sagstypen er ukendt.

Af ovenstående fremgår det, at det særligt er børn i alderen 4-10 år, der ind-går i børnehussager om voldelige overgreb. Der er en svag tendens til, at flere drenge end piger udsættes for voldelige overgreb særligt blandt små børn, men fordelingen mellem kønnene er relativt ligelig.

Når det kommer til seksuelle overgreb, er der derimod betydelig forskel på kønnene. Mens der er næsten lige mange børnehussager om voldelige over-greb mod piger og drenge, er der et større antal børnehussager om seksuelle overgreb mod piger end mod drenge.

For begge køn gælder, at der er en del børnehussager om seksuelle over-greb mod børn mellem fire og fem år, og at der er et lavere antal sager om seksuelle overgreb mod børn mellem seks og 11 år. Det – relativt – lave antal børnehussager om seksuelle overgreb mod drenge gør sig ligeledes gæl-dende for drenge over 11 år, mens der for piger over 11 år ses et væsentligt større antal sager om seksuelle overgreb.

0

Analysen viser således, at der er tydelige forskelle på de børn, der indgår i børnehussagerne. Både i forhold til hvilken alder børnene typisk har, når de udsættes for henholdsvis seksuelle og voldelige overgreb, samt hvilke typer af overgreb henholdsvis drenge og piger typisk udsættes for.

Figur 9 viser fordelingen af antal overgreb per sag for hvert børnehus.

Figur 9. Antal afsluttede børnehussager fordelt på antal formodede overgreb og børnehuse, 2014

Kilde:Børnehus IT.Note:Afsluttede børnehussager er opgjort på slutdato. For nogle børnehus-sager er der ikke angivet antal overgreb, hvorfor de ikke er med i denne opgørelse.

I lidt over en tredjedel af de afsluttede sager i 2014 har det pågældende barn/den unge kun været udsat for ét (formodet) overgreb, i 13 procent af sa-gerne har barnet/den unge været udsat for 2-4 overgreb. I lidt over halvdelen af sagerne har barnet/den unge været udsat for fem eller flere overgreb.

Som figuren viser, er der begrænset variation i antallet af overgreb i sagerne på tværs af de fem børnehuse. Det fremgår dog også af figuren, at der er for-skel på, hvorvidt antallet af overgreb registreres i Børnehus IT på tværs af børnehusene. I Børnehus Syd sker dette i 80 procent af sager, mens det sker i under halvdelen af sagerne i Børnehus Hovedstaden.

Nedenstående figur viser de afsluttede sager i 2014 fordelt på tidspunktet for det formodede overgreb for hvert børnehus.

25%

Ét overgreb 2-4 overgreb 5 eller derover

Figur 10. Antal afsluttede børnehussager fordelt på tidspunktet for det formo-dede overgreb og børnehuse, 2014

Kilde:Børnehus IT.Note:Afsluttede børnehussager er opgjort på slutdato. For nogle børnehus-sager er der ikke angivet tidspunkt for overgrebet, hvorfor de ikke er med i denne opgørelse.

På tværs af hele landet er sagerne i børnehusene fordelt nogenlunde ligeligt i forhold til tidspunktet for overgrebet. I 25 procent af sagerne har overgrebet således fundet stedet indenfor den seneste uge, i 32 procent af sagerne har overgrebet fundet sted indenfor den seneste måned, i 30 procent af sagerne har overgrebet fundet sted indenfor det seneste år, og i 12 procent af sa-gerne har overgrebet fundet sted for mere end et år siden.

Der er en vis variation mellem de fem børnehuse i forhold til tidspunktet for det formodede overgreb. I Børnehus Hovedstaden har overgrebet fundet sted indenfor den seneste uge i næsten halvdelen af sagerne, mens samme andel udgør otte procent i Børnehus Sjælland.

Figur 11 viser fordelingen af, hvor de pågældende børn/unge boede på tids-punktet for oprettelsen af sagen i børnehuset.

47%

Seneste uge Seneste måend Seneste år Mere end et år siden

Figur 11. Antal afsluttede børnehussager fordelt på boforhold og børnehuse, 2014

Kilde:Børnehus IT.Note:Afsluttede børnehussager er opgjort på slutdato. For nogle sager er der ikke angivet et boforhold, hvorfor de ikke er med i denne opgørelse.1Plejefamilie, døgninsti-tution og opholdssted.2Efterskole, anden familie mv.

I lidt over halvdelen af de afsluttede sager i børnehusene bor barnet/den unge sammen én forælder på tidspunktet for sagens opstart. I lidt over en tredjedel af sagerne bor barnet/den unge hos begge forældre, og i otte pro-cent af sagerne er barnet/den unge anbragt udenfor hjemmet, for eksempel i en plejefamilie eller på et opholdssted.

Der er meget begrænset variation i de pågældende børns/unges boforhold på tværs af børnehusene.

Karakteristik af de formodede krænkere i