• Ingen resultater fundet

03:56 (I) Det var om jer. Så nu til mine spørgsmål. Og så vil jeg høre, hvad I vil tro, at en gennemsnitlig Dansker tænker, når de hører ordet Artificial Intelligence. Hvad tænker folk på, når man bare lige høre ordet.

04:15 (WI) Ja umiddelbart vil jeg skyde på, at den gennemsnitlige dansker, hvis man kan kalde det det, tænker på Terminator, Skynet og alle de science fiction film der er blevet lavet omkring det, siden at, medier, filmmedier generelt har en stor indflydelse generelt omkring specifikke emner. Nu har jeg prøvet at spørge en gennemsnitlig gymnasieelev, hvis man kan sige det på den måde. Om hvad deres tanker om kunstig intelligens var. Og de havde alle de der tanker med, at åh nej det kommer til at overtage verden og udrydde menneskeligheden. Og ja, kommer til at ende galt i hvertfald, med computeren kommer til at tænke selv.

04:54 (AM) Jeg tænker sådan lidt det samme. Sådan et ord som fremtiden. Men måske også lidt

bekymrende, se de tllidt an. Altså der er helt sikkert som kan bruges rigtig godt. Som foreksempel, i mit erhverv er det lidt med bygninger, hvordan man laver effektive bygninger. Og bæredygtighed. Men der er helt sikkert også den der bekymring for, at computer tænker selv, eller hvad du siger, altså at det overtager.

Måske på grund af at du har set for mange film, jeg ved det ikke [griner].

05:18 (SI) Jeg tænker på sådan noget som Planet of the Apes og sådan noget overført (...) Så meget det man måske kommer til at tænke på er sådan et overvågningssamfund. (...)

05:32 (I) Så mange forskellige ting. Hvad vil I selv forbinde det med når I høre ordet (Artificial Intelligence), noget udpræget positivt eller negativt?

05:46 (AL) Udpræget negativt synes... Eller jeg fornemmer det som om at frygten for at den overtager jobs, at den trumpfer mere frem for hvad der er gavnligt ved den her kunstig intelligens. Altså, hvordan kan vi udnytte den. Så folk de er mere påvirkelige i den forstand tror jeg.

06:04 (WI) Man kan også sætte det lidt i perspektiv... Altså, jeg ser det umiddelbart som en generel positiv ting. Man kan sætte det i perspektiv til Industrialiseringen, hvor at mennesket blev introduceret til mere effektiv form for landbrug og udvidelse af materialer og ja, generelt bare effektivisering. Det støder vi så på igen her, bare i en anden forstand instedet for det er maskiner der overtager vores arbejder, eller altså det er maskiner der overtager vores arbejde, men det er mere sådan, selvtænkende, ja præcis, altså andre former for maskiner der kommer og overtager vores arbejde. Så idet at der er noget mere lavpraktisk der blev skiftet ud, så kommer der nogle andre former for arbejde der blomstrer og giver nye muligheder for uddannelse og ja nye muligheder for arbejdskraft i den dur af.

06:45 (AL) Der er også mange af dem der råbte vagt i gevær under Industrialiseringen da maskinerne kom og tog arbejdernes job. Men det viste sig at være en fordel for vores alle sammens fællesskab.

06:54 (WI) Netop.

06:56 (AM) Jeg tror også, overvejende positivt. Fordi, ja. Lidt det samme der går igen. Men også det der med, at hvis man udnytter det ordenligt, altså. Og vi kan lære enormt meget i Danmark tror jeg. Og alle mulige andre lande ikke, for eksempel Kina. Hvis man bare gør det ordenligt ikke, ikke bliver et overvågningssamfund...

07:12 (SI) Jeg tror bare jeg synes det er...

07:12 (AM) Der er i hvert fald noget etik i det.

07:15 (SI) Ja, men præcis. Rigtig meget hvilke aspekter kan kunstig intelligens anvendes på. Fordi, hvis bliver for, altså, hvad skal man sige, for kommercielt og industrialiseret i et penge-tjenende og éns, altså...

Altså hvis det bliver sådan meget sådan kun i forhold til optimering i forhold til penge, og sælge, så er der

til hvor vigtig vores art er og som også er kommunikations-mæssigt, og nu tænker jeg også sådan, sexdukker og sådan [griner], men altså. Så jeg synes det afhænger rigtig meget af hvilket aspekt man snakker om det på.

Jeg går helt klart ind for videnskab og den slags teknologi og medicin er det da kun positivt at udvidede på den måde at effektivisere. Men jeg synes også der er rigtig mange andre aspekter, hvor jeg ikke

nødvendigvis ser det som en positiv ting, at det skal have noget at gøre med maskiner.

08:09 (AM) [udtrykker enighed] Det kommer virkelig an på...

08:10 (SI) Så det afhænger virkelig meget af altså hvilket aspekt det er inde for og i forhold til hvad det er.

08:19 (AL) Ude på DTU der er det også... Det er vel også den almene borger der begår sig ude på DTU, og der er der jo bred positivitet omkring kunstig intelligens. Fordi man selv, hvordan kan man bruge det her til at beregne hurtigere og bedre og optimere

08:29 (WI) Effektivisering

08:29 (AL) Effektivisering helt klart ja.

08:31 (I) Så effektivisering, og du (WI) nævnte nogle konkrete eksempler før, hvordan at det bliver brugt.

Kan I andre eksempler på hvordan det bliver brugt?

08:37 (AL) Det bliver brugt meget inden for kemi, altså molekylær sammensætninger og hvad er den optimale molekylær sammensætninger. Hvordan kan vi målrette morgendagens teknologier inden for biomedicin, hvordan kan vi skræddersy medicinen. Altså det er virkelig komplekst. Og det er så komplekst, altså at vi er nødt til at have en computer der er nødt til at bearbejde alle de her data for at vi er i stand til selv at komprihere det her. Jeg tænker også inden for medicinen. Der er så mange forskellige løsningsmetoder inden for det samme felt, inden for det samme diagnostiske felt for eksempel, har man sat Watson til at køre mammografier igennem. Og der er så mange scanninger, der er så meget data, altså til rådighed og man er ikke i stand til som enkeltperson at skulle håndtere alt den her data. Og der jo så det computeren kan.

09:18 Altså inde i Københavns Kommune har det været meget brugt i forhold til sundheds-

velfærdsteknologi. Altså for eksempel sådan noget som intelligente bleer, du ved, jeg ved så ikke helt praktisk hvordan det foregår. Men også sådan noget som effektive bygninger, altså sådan noget som hvordan sparer vi på energien og laver de mest effektive løsninger og hvordan... Der er jo enorm meget boligmangel i Københavns Kommune, hvordan laver vi nogle boliger hvor der er plads til alle.

09:42 (SI) Er I i samarbejde med ECS omkring sådan noget dér?

09:44 (AM) Jeg sidder ikke lige helt konkret med det

09:46 (SI) Nej Okay

09:47 (AM) Men det har vi nok. Ja det er bare noget jeg lige hører. Det er sådan lidt noget man tænker på.

Bæredygtige by-løsninger.

09:59 (SI) Nu. Nu ved jeg ikke om jeg må fortsætte her, men?

10:01 (I) Fortsæt bare.

10:01 (SI) Lige nu er jeg i gang med at indtale en dokumentar som kommer til at køre på DR3 som hedder Dream the Future, som handler om, sådan hvordan man formoder, at Verden kommer til at se ud i 2050. Og der lavede jeg et afsnit om, altså tøj. Og der er det sådan noget med altså, løbetøj og altsådan noget på det

punkt at det kan måle din kropstemperatur, ændre på din kropstemperatur, altså som alt dataen bliver overført til...

10:24 (AL) Så man bedre kan præstere eller hvad?

10:24 (SI) Ja. Til din telefon. Og det er sådan en ting. Altså det var meget mere intelligens, det er lidt komplekst. Det er sådan noget jeg har det lidt ambivalent med. Fordi selvfølgelig kan det jo så optimere éns egen personlige træning. Men hvis alt man har omkring sig, hele tiden skal måle én, være en intelligens udover éns egen, så vil éns måde at føre éns liv på jo også hele tiden være efter at præstere efter nogle mål der bliver sat for én, og ikke bare at leve eller løbe en tur fordi man synes det er sjovt at løbe en tur. Men altså, alt bliver ligesom overført og hvad er dine delmål med det her. Og nu har du løbet langsommere hér og sådan.

10:55 (AM) Performace

10:57 (SI) Ja det bliver hele tiden sådan en performance vurdering af én selv.

11:00 (I) Og du kan frygte lyder det som om, at man ikke behøver at tænke så meget selv?

11:03 (SI) Ikke at man ikke behøver at tænke så meget selv. Men at alt netop skal, altså måles og vejes. Det er også det jeg mener, altså menneskelig kontakt at man også gør noget for sig selv eller for andre mennesker og ikke kun for at præstere.

11:14 (TO) Jeg kunne forestille mig, at for eksempel forsikringsselskaber kunne været meget interesseret i at vide noget om hvordan folk præsterer.

11:23 (AM) Gør de ikke allerede det?

11:24 (TO) Jo jo. Men i højere grad. Så hvis det er at det er tilgængeligt. At de så, sådan har noget at beregne dine forsikringspræmier på. Altså hvis det bare er at håndplukke det fra alle de kunder der ligger i

databaserne.

11:41 (WI) Jamen der. Det er så her hvor der kommer lovgivning ind over. Nu er der jo en ny lov.

Persondataforordningen træder i kraft her den 20.? [spørgende]

11:48 (TO) Nej

11:48 (WI) 25? [Spørgende]

11:50 (TO) Nej, i næste måned.

11:52 (WI) Ja, men anyhow. I hvertfald, det der med, at nu når der kommer en strøm af så meget data og vi har været lidt øhm, ja vi har ikke lige taget så meget højde for at det ville ske så hurtigt her inden for de sidste par år. Men nu begynder der så at komme mere lov og højere straf hvis man udnytter data på måder man ikke rigtig har sagt til folk at nu bruger vi jeres persondata på den her måde. Det er det første. Det der med at der er begyndt at kommet skærpet lovgivning sådan så folk ikke udnytter det og bruger det til, ja til fordel for deres firma. Det er specielt øhm...

12:27 (TO) Med kommerciel værdi i menneskedata.

12:30 (WI) Ja, netop det. Og der er også, kan man så vende tilbage til det der med, at man skal performe lidt bedre med at der kommer så meget data ind om sig selv, om man så selv kan se det og andre firmaer også

overtage, og vi rent faktisk... Eller ikke tage distance fra det, men at vi ser os selv i øjnene og siger: vi er jo mennesker. Vi skal tænke personligt vi er ikke kun tal. Og det er gået op for os efter flere gange, at det kan godt være et held at vi har en masse data på os selv og vi kan måle alle mulige forskellige ting. Men når det begynder at komme for tæt, så kan vi godt se bort fra det. Og sige: okay, nu den her løbetur, jeg gider ikke rigtig at tage højde for om jeg er bedre eller dårlig, nu skal jeg bare løbe...

13:07 (I) Mener du at individet den dag i dag godt kan være istand til at tage stilling til det? Eller tror du...

13:13 (WI) Ja i dag, eller blive istand til det selv.

13:15 (AL) Det tror jeg du har ret i. Altså hvis man tænker i forhold til, nu snakkede vi om sport og at man måler sig selv og hele tiden optimerer. Jeg tænker at dem der har lyst til at optimere, de går ud og køber sådan noget tøj.

13:25 (WI) Præcis.

13:26 (AL) Hvorimod dem der ikke har lyst til det, de lader være. For eksempel sådan et pulsur. Du kan få pulsure der er enormt dyre og kan måle alt og optimere din træning og kost det hele spiller sammen. Du kan få vægter der spiller sammen om alt det her. Og du kan helt sikkert også integrere en eller anden form for algoritme der siger til dig: at det her skal du gøre for at blive endnu bedre eller du mangler noget her. Og jeg tænker det er lidt det samme. hvis man har lyst til det, så bevæger man sig i den retning. Så presser man sig selv i den retning. Der er helt sikkert nogle sportsudøvere som vil elske, at teknologi kan måle og veje dig på alt du gør.

13:58 (TO) Jeg tror faktisk at det bliver modsat.

14:00 (SI) Ja det tror jeg også.

14:00 (TO) Jeg tror i takt med at der kommer mere og mere der overvåger dig, så bliver du mere immun over for det at du bliver overvåget. Du tænker ikke over at der er én der kigger dig over skulderen hele tiden.

14:06 (AL) Ja det kan godt være.

14:10 (SI) Som med smartphones. Man kan jo ikke leve uden en smartphone. Det er der jo sikkert også en masse mennesker der vil foretrække at leve uden, altså nu er der ved at komme lidt mere sådan en 'anti-facebook revolution' hvor folk køber lortetelefoner. Jamen altså, så køber de en gammel Nokia fordi de ikke... Jamen altså, man kan jo stort set ikke leve sit liv uden at skulle svare på mails hele tiden.

14:33 (TO) Og den tracker alle dine bevægelser.

14:37 (WI) Ja, men det så her hvor der kommer noget lovgivning ind over. Med at samfundet skal gøre op med sig selv, okay hvad må vi hvad må vi ikke med den her data. Vi skal ligesom...

14:45 (AL) Er det så FN eller er der bare i Danmark man har...

14:46 (WI) Ja, det er hvad er det nu det hedder.

14:46 (TO) Nej, det er EU.

14:49 (WI) Ja det er EU.

14:49 (TO) Men Danmark har jo stadig... Vores regering har været inde og sige, at alle telefonselskaber skal

14:59 (WI) Jamen så kan man jo også sige, at der er nogle ulemper ved at vi tracker. Det der med bevægelser og også andre ting. Men man kan jo også prøve at vende den om og sige, at der er også nogle fordele ved at gøre det. Det der med at vi prøver at undgå terror. Der vil selvfølgelig være, til en vis grad, noget personlig, eller personlighed, eller hvad kan man sige, noget personlig frihed der går tabt. Men ja, det kommer meget an på hvordan man ser det, med hvor følsom man er over sine egne data.

15:24 (AM) Jeg tror jo bare altså, at terrorisme jo bare altid bruge som undskyldning for at man overvåger et helt samfund. Man er nødt til være kritisk. Der er lige to ting jeg kom til at tænke på, eller tre ting.

15:35 (AL) ... det vil skabe frygt. Hvis vi bruger fygt som argument for at indføre en regel. Det synes jeg bare ikke er helt i orden.

15:42 (AM) Ja så skal man virkelig være kritisk før... Men der var jo faktisk, altså apropos det der med forsikring, var der en sag lige her oppe. Hvor en kvinde fik sin, ikke bevilliget hendes forsikringssum for at være invalid eller et eller andet, fordi hun havde Endomondo, hvor de kunne se hun løb. Og med det her nye ghetto udspil...

15:58 (AL) De har sagsøgt, altså nu har hun sagsøgt tilbage og fået sin erstatning...

16:07 Ja, men måske kunne der alligevel sådan fra fremad, delvist et eller andet - hun fik i hvert fal ikke helt det samme. Nu er jeg ikke lige inde i det.

16:13 (AL) Forsikringsselskabet har sagsøgt hende om hun skulle betale summen tilbage og det har hun så fået medhold i, at det skal hun ikke. Men hun får bare nedsat sin, hvad hedder det, førtidspension.

16:24 (AM) Ja ja, men det er i hvert fald en sag der viser at man også er nødt til i hvert fald at være kritisk både hvordan man bruger det men også hvad for nogen krav man stiller med det nye ghettoudspil regeringen har lavet. Der vil de gerne lave sådan et point-system ligesom man gør i Kina, med at bedømme forældre;

hvor mange gange har du fået kontakt med de sociale myndigheder, er man skildt, hvor mange gange har din datter været til tandlægen og al det det. Så man samler noget data. Og det er jo virkelig vigtigt at vi også er kritisk over for det. Fordi hvis de først får det gennemgået, gennemført nogen steder i Danmark så bliver det jo sådan at man laver et pointsystem... Altså jeg kommer sådan meget til... Nu er jeg i gang med at se Black Mirror, jeg kommer meget til at tænke på sådan et skræmmebillede af. Hvis ikke man er kritisk over for tingene. Altså, de kan bruges til rigtig mange muligheder og rigtig meget fedt, men man er også være kritisk både i forhold til firmaer der har det, lovgivningen er nødt til at være stram men også sådan magthaverne og...

17:10 (AL) Men, hvis vi nu tager udgangspunkt i IBM og Watson igen ikke. Altså du har en computer som kan potentielt være bedre end en læge. Men man er jo ikke. Altså industrien har jo ikke lanceret det her før det er 100% sikkert. For de ved jo godt at, det tænker jeg, jeg formoder de har en idé om, at hvis de lancerer den her computer og den laver en enkelt fejl. Computeren skal bare lave en fejl før den ryger helt ud. Og bliver overhovedet ikke anerkendt, fordi så bliver folk jo bange. Så jeg tror ikke, altså frygten den er båden lidt både god, det er lidt politibetjenten i forhold til...

17:39 (AM) Prøve at tilbageholde det men også vigtig til dels ikke. Men der er vel noget med den, som du også siger, der er vel noget med hvis man har en computer til at lave tingene for dig, hvor der går noget menneskelig ting tabt. Som en computer ikke kan ersttatte.

17:50 (AL) Der er rigtig meget personligt. Og man har lidt prøvet nogen steder at sætte et ansigt på en computer, fordi så kan du nemmere relatere til det, fordi hvis der var en lille sort kasse, så vil en person ikke ved tryg ved at den her sorte kasse dne tager beslutninger for dig. Men hvis det ligner noget der er menneske,

18:07 (AM) Mere genkendelighed.

18:09 (AL) Ja, genkendeligt før at man kan relatere til det.

18:14 (AM) Spændende.

18:15 (I) I ved jo en masse om brugen og Artificial Intelligence teknologier. Øh, så vil jeg så høre: hvor godt kender i IBM Watson-platformen? Har I hørt om den nogensinde?

18:30 [WI, AL, TO nikker genkendende].

18:31 (SI) Først nu.

18:35 (AM) Der er jeg måske lidt mere ovre på SIs hold, tror jeg. Jeg kender den ikke sådan.

18:42 (WI) Jeg bruger den meget få gange til undervisning for ligesom at skabe et billede over for eleverne over hvad kunstig intelligens er. Det er sådan et sublimt eksempel på hvad...

18:55 (SI) Men er det en af de ting du også underviser i. Altså i forhold til informatik, altså kunstig intelligens?

18:58 (WI) Ja altså det er c-niveau, så de lærer ikke hvordan de lærer bare hvad.

19:05 (AL) Lidt mere håndgribeligt.

19:06 (AM) Men det er da fedt at man har det på gymnasiet.

19:06 (WI) Ja, det er den nye gymnasiereform der har sagt at alle handelsgymnasier skal have informatik på c-niveau obligatorisk.

19:14 (SI) Det giver da også meget god mening.

19:14 (WI) Det er også derfor jeg har fået arbejdet der. [griner]. De har ikke nok uddannede gymnasielærer som kan undervise i informatik. Så de tager studerende istedet for.

19:25 (AL) Vi er med til at arrangere et event i næste uge, hvor man kan komme ned og høre om Watson.

19:28 (AM) Det kan være jeg skal det.

19:28 (I) Reklame. [griner]

19:30 (AM) Kan du fortælle lidt kort om det. Eller er det nu du fortæller om det? .

19:32 (I) Øh, jeg vil først høre om. Altså nu har jeg jo valgt at fokusere på to services, som er inde under den her Watson-platform. Og de to hedder: Visual Recognition det er den ene og Tone Analyser. Og inde under Watson der er altså en del flere som I kan se: [the following Watson product catalogue is shown to the informants: https://console.bluemix.net/catalog/?category=watson]. Men jeg vil lige høre, af jer tre [WI, AL, TO], som have hørt om Watson før. Kender I måske de to specifikke, bare navnet eller?

20:06 (WI) Ja.