• Ingen resultater fundet

Figur 11-1 Maersk Oil-projekter i Nordsøen: TYRA, HARALD, DAN, GORM og HALFDAN.

11.3.2 Planlagte udviklingsaktiviteter

Følgende hovedaktiviteter planlægges med det formål at videreføre og optimere produktionen under TYRA-projektet og potentielt udnytte nye kulbrinteressourcer:

 Der gennemføres seismiske undersøgelser for at indhente oplysninger om den geologiske struktur under overfladen og for identificere placeringen og mængden af potentielle nye kulbrintereserver. Seismiske data indhentes også som et led i "site surveys" for at kortlægge og identificere potentielle farer for placeringen af borerigge og selve boringen. Seismiske data indhentes endvidere som et led i geofysiske undersøgelser af havbunden og lavvandede områder for at kortlægge forholdene på havbunden og i lavvandede områder med henblik på konstruktion og anlæg af rørledninger, platforme og andre konstruktioner.

 Nye konstruktioner og rørledninger forventes som en konsekvens af udviklingsprojekter planlagt inden for faciliteternes resterende levetid. Etableringen af op til 9 nye

brøndhovedplatforme med forbindelsesrørledninger.

 Boring af op til 24 brønde i ledige brøndslots og 106 brønde ved de nye konstruktioner kan foretages under TYRA-projektet. Genanvendelse af slots eller genboring fra eksisterende brønde forventes ikke. Boring sker fra en borerig, der er placeret på havbunden. Der vil blive brugt forskellige typer boremudder afhængigt af brønd- og reservoiregenskaber. Vandbaseret mudder og vandbaserede spåner vil blive udledt til havet, mens oliebaseret mudder og oliebaserede spåner bliver bragt i land til tørring og forbrænding.

 Brøndstimulering foretages for at fremme udvindingen af kulbrinter (for en produktionsbrønd) eller injektionen af vand (for en injektionsbrønd).

 Afvikling vil ske i overensstemmelse med den tekniske viden, industrierfaring, relevante internationale konventioner og de retlige rammer, der er gældende på afviklingstidspunktet.

11.3.3 Utilsigtede hændelser

Som en del af produktionen kan der opstå utilsigtede gasudslip eller spild af olie eller kemikalier.

Der er risiko for ulykker, der kan have betydelige miljømæssige og sociale virkninger, f.eks.

fartøjskollisioner eller "blow out" fra borebrønd. Risikoen for "blow out" fra borebrønde er meget lille.

11.3.4 Alternativer Projektalternativ

0-alternativet (nulalternativet) er en projektion af den forventede fremtidige udvikling uden realisering af projektet, og det beskriver det potentielle resultat, hvis der ikke gøres noget. I TYRA-projektets tilfælde ville det betyde, at produktionen ophører. Hvis Maersk Oil ikke opretholder en produktion ved TYRA-projektet i Nordsøen, kan TYRA-projektet ikke bidrage til den danske økonomi eller den danske forsyningssikkerhed.

Tekniske alternativer

Bedste miljøpraksis for de forskellige typer aktiviteter, der er planlagt for TYRA-projektet (seismiske undersøgelser, rørledninger og konstruktioner, produktion, boring, brøndstimulering, transport og afvikling), overvåges løbende og anvendes, når det er muligt.

Alternativ placering

TYRA-projektet er en fortsættelse af produktion og aktiviteter på eksisterende faciliteter. Der er som sådan ingen alternativ placering til projektet.

11.4 Identificerede virkninger – planlagte aktiviteter

De potentielle virkninger på miljømæssige og sociale receptorer af de planlagte aktiviteter ved TYRA-projektet er vurderet i 6. Et resumé af de potentielle worst case-virkninger er præsenteret i Tabel 11-1.

Tabel 11-1 Resumé af potentielle virkninger på miljømæssige og sociale receptorer af de planlagte aktiviteter ved TYRA-projektet. Virkningen med den største overordnede betydning er anført for hver receptor (uden afværgeforanstaltninger).

Receptor Worst case potentiel virkning

Omfang Samlet betydning af virkningen

Klima og luftkvalitet Grænseoverskridende Moderat negativ

Hydrografi Lokal Mindre negativ

Vandkvalitet Lokal Mindre negativ

Sedimenttype og -kvalitet Lokal Mindre negativ

Plankton Lokal Mindre negativ

Bentiske samfund Lokal Mindre negativ

Fisk Lokal Mindre negativ

Havpattedyr Lokal/regional Moderat negativ

Havfugle Lokal Mindre negativ

Kulturarv Ingen Ingen

Beskyttede områder (UNESCO, naturreservat)

Ingen Ingen

Natura 2000 Ingen betydelige miljøvirkninger

Arealanvendelse af havområder Lokal Ubetydelig negativ

Fiskeri Lokal Ubetydelig negativ

Turisme Ingen Ingen

Beskæftigelse og skatteindtægter Lokal/national Positiv Olie- og gasafhængighed Lokal/national Positiv

Der er identificeret grænseoverskridende negative virkninger for klima og luftkvalitet, hvor emissionerne fra TYRA-projektet kan bidrage til klimaændring og luftforurening. Maersk Oil planlægger at implementere en struktureret energieffektiviseringsproces og gennemføre en omfattende undersøgelse, der skal afdække forskellige metoder til forbedring af

energieffektiviteten offshore. Produktionen er de senere år blevet mere energieffektiv, og i 2013 blev energiledelsessystemet hos Maersk Oil ISO-14001-certificeret.

Der er ikke identificeret betydelige negative grænseoverskridende virkninger for de planlagte aktiviteter ved TYRA-projektet.

En Natura 2000-screening præsenteres for de planlagte aktiviteter. Det vurderes, at de planlagte aktiviteter ikke vil have betydelige miljøvirkninger på bevaringsmålene for habitattyperne og arterne i de nationale og internationale Natura 2000-lokaliteter (afsnit 10).

11.5 Identificerede virkninger – utilsigtede hændelser

De potentielle virkninger på miljømæssige og sociale receptorer af utilsigtede hændelser fra TYRA-projektet er vurderet i 7. Et resumé af de potentielle worst case-virkninger (uden afværgeforanstaltninger) er præsenteret i Tabel 11-2.

Tabel 11-2 Resumé af potentielle virkninger på miljømæssige og sociale receptorer for utilsigtede hændelser ved TYRA-projektet. Virkningen med den største overordnede betydning er anført for hver receptor (uden afværgeforanstaltninger).

Receptor Worst case potentiel virkning

Omfang Samlet betydning af virkningen Klima og luftkvalitet Grænseoverskridende Moderat negativ

Vandkvalitet Grænseoverskridende Moderat negativ

Sedimenttype og -kvalitet Grænseoverskridende Moderat negativ

Plankton Grænseoverskridende Mindre negativ

Bentiske samfund Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Fisk Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Havpattedyr Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Havfugle Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Kulturarv National Moderat negativ

Beskyttede områder (UNESCO, naturreservat)

Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Arealanvendelse af havområder Grænseoverskridende Moderat negativ

Fiskeri Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Turisme Grænseoverskridende Væsentlig negativ

Ved et større oliespild er der risiko for væsentlige negative grænseoverskridende virkninger.

Risikoen for et større oliespild er meget lille, men kan potentielt have betydelige, negative grænseoverskridende virkninger. Oliespild kan krydse maritime grænser til Norge, Tyskland, Nederlandene og Storbritannien. Modellering af oliespild har udpeget den nordlige og vestlige del af Danmark og den sydlige del af Norge som de mest følsomme over for olie, der skylles på land, men Tyskland, Storbritannien og Nederlandene kan også blive berørt.

Maersk Oil følger industriens bedste praksis for forebyggelse af ulykker baseret på identifikation af alvorlige farer, der har været genstand for risikovurdering . Beredskab og beredskabsplaner udvikles med henblik på at begrænse følgerne af alvorlige ulykker i forbindelse med Maersk Oils projekter.