• Ingen resultater fundet

10. Hvordan praktiseres ansvarlige investeringer

10.6 Hvad forstår de ved aktivt ejerskab?

Enslydende fra flere af investorerne handler det aktive ejerskab om, at komme tingene i forkøbet og dermed nedbringe risikoen. Eller som ekspert A fra virksomhed Alpha udtrykker sig om det aktive ejerskab i interviewet:

”udøvelsen heraf er vigtigt i forhold til at beskytte og fremme værdiskabelsen for vores kunder”

En af metoderne til at beskytte sine investeringer på, er ved at være i besiddelse af information og netop informationen er som ekspert C fra virksomhed Charlie siger i interviewet vigtig i forhold til, at kunne vurdere et selskab på kort, mellem og langt sigt og det er kun igennem dialogen at denne information kan indhentes.

Måden som de enkelte investorer udfører deres aktive ejerskab på er lidt forskellige fra hinanden. Som beskrevet ovenfor fylder dialogen med den enkelte virksomhed meget i udførelsen af det aktive ejerskab. Det er dog ikke ensbetydende med at den enkelte investor selv tager dialogen med virksomheden. Både virksomhed Alpha, virksomhed Bravo og virksomhed Delta bruger eksterne rådgivere til at foretage dialogen på vegne af dem. Virksomhed Bravo oplyser i interviewet, at de har et princip om, at det altid er deres eksterne rådgiver x, som tager kontakten til virksomheden. Begrundelsen herfor er at deres rådgiver x har en troværdighed i forhold til, at de kommer fra en meget

corporate governance tradition. Virksomhed Alpha oplyser ligeledes i interviewet, at dialogen med virksomheden typisk eller historisk er sket igennem deres rådgiver x.

Årsagen til at de har valgt at gøre det på den måde forklarer de hver især ved, at det kan have en større effekt at gå sammen med andre, da konsulenthusene taler på vegne af flere investorer. Dette ses tydeligt af følgende udtalelse af ekspert B fra virksomhed Bravo:

”den største aktieposition vi har er 600 mio. kr. i Alphabet, det der før hed Google.

Hvis man ser på hvor meget de 600 mio. kr. er ud af Google samlede aktiekapital så er det nul, så hvis lille mig skulle ud og banke på dørene hos alle vores virksomheder og sige nu syntes x det her. Det ville være rigtig hårdt arbejde og det ville være rigtig svært

for os at komme igennem. Så ideen med at gøre det er, at man effektiviserer det ved at ligge det ud et sted hvor du har flere investorer. Således at dem der kommer og laver

det her, kan tale på vegne af, 30-35 investorer, dvs. at de kommer altså på vegne af de her investorer og vi har så stor en aktiekapital”.

Eller som ekspert A fra virksomhed Alpha udtrykker i interviewet, omkring det at bruge en ekstern rådgiver:

”Jamen det gode ved at have en rådgiver, som der er flere andre der bruger, det er jo, at de taler på vegne af flere investorer”.

Virksomhed Delta skriver på deres hjemmeside omkring aktivt ejerskab, at det er deres målsætning at være en aktiv ejer og en ansvarlig investor. Dette betyder, at de

regelmæssigt er i kontakt med ledelsen i en række af de selskaber der investeres i for, at sikre et højest muligt langsigtet afkast.

Selve dialogen med den enkelte virksomhed kan også foregå på forskellige måder. Der findes, som jeg ser det, en uformel dialog, en formel dialog og en dialog der foregår bag lukkede døre. Den uformelle dialog beskriver ekspert A fra virksomhed Alpha i

interviewet på følgende vis:

”den uformelle dialog med selskabet er, hvor man bare ringer til selskabet eller hvis selskabet alligevel er i byen for at møde sine investorer, så tager man en snak i et

mødelokale”

Den formelle dialog er den som foregår på den årlige generalforsamling, hvor den institutionelle investor udøver sin ret og pligt og foretager sin stemmeafgivelse. Den sidste form for dialog er den der foregår bag lukkede døre og som ingen af mine respondenter ikke rigtig vil tale om. De fortæller at meget af dialogen foregår bag lukkede døre, og til spørgsmålet om hvorfor meget af dialogen foregår bag lukkede døre svarer de:

Ekspert A fra virksomhed Alpha:

”Dialogen kan være en del af investeringsprocessen, der er af kommerciel natur og derfor egner sig bedst til ”intern”.

Ekspert B fra virksomhed Bravo:

“Det er simpelthen af hensyn til at skaffe resultater – virksomhederne er langt mere tilbøjelige til at samarbejde, når de ikke risikerer at blive udstillet offentligt. Men vi er

klar over at det også er et problem med lukketheden ift. vores interessenter, og derfor prøver vi at give eksempler løbende på vores hjemmeside”.

Ekspert C fra virksomhed Charlie refererer i interviewet til deres rapport for samfundsansvar og siger følgende omkring dialogen der foregår bag lukkede døre:

”når vi har en proces med en virksomhed, så fortæller vi aldrig, så fortæller vi virksomheden at det her kommer aldrig ud, så det er fuldstændig secret,”

Virksomhed Delta oplyser på deres hjemmeside at arbejdet med aktivt ejerskab oftest udføres i en fortrolig dialog og proces med det pågældende selskab. Det oplyses ligeledes at de fremadrettet vil arbejde på at formidle om fremdriften i arbejdet med aktivt ejerskab uden at kompromittere den fortrolighed, der er brug for i dialogen med selskaberne. Virksomhed Delta har som de eneste en såkaldt log over virksomheder de er i dialog med som løbende bliver opdateret.