• Ingen resultater fundet

Forsøgenes betydning for frafald og overgang

Afslutning af grundfag på GF1

7.3 Forsøgenes betydning for frafald og overgang

De overordnede resultatmål for forsøg under dette indsatsområde er et mindsket frafald og en øget overgang til hovedforløbet sammenlignet med elever på tidligere forløb omfattet af de gæl-dende rammer. Sidstnævnte er herefter benævnt kontrolelever.

Den registerbaserede analyse basereret på data fra tre skoler59 indikerer, at forsøgene medvirker til et øget frafald på GF1, sammenlignet med kontroleleverne, mens der ikke ses nogen signifikant ændring i forhold til frafaldet på GF2. Analysen indikerer samtidig, at forsøget ikke har noget betyd-ning for, hvorvidt eleverne overgår til hovedforløbet efter endt grundforløb. Der er dog tale om et begrænset datagrundlag, og det er derfor ikke muligt at konkludere noget endeligt.

Registeranalyserne i dette afsnit er begrænset til forsøgene på NEXT, TEC og Syddansk Erhvervs-skole, som er de eneste forsøg med elevregistreringer, hvor der er ændret i fagfordelingen. Analy-serne i dette afsnit inkluderer desuden kun forsøgselever, som startede på forløb med opstart i au-gust 2018. Denne afgrænsning har været nødvendig for at sikre det bedst mulige sammenlignings-grundlag med kontroleleverne, da forsøgeleverne på den måde er kommet så langt i uddannelses-forløbet som muligt på analysetidspunktet. Det betyder dog, at man skal tage forbehold for resul-taterne af disse analyser.

59 Analyserne inkluderer kun de tre skoler, som fortsat er i gang med forsøgene, og hvor der har været tale om en ændring af de lovgiv-ningsmæssige rammer i forhold til tilrettelæggelse af grundfagsundervisningen. Derudover indgår kun forsøg, hvor det har været muligt at identificere forsøgseleverne i elevregisteret, hvilket ikke er tilfældet for Herningsholm erhvervsskole. Denne afgrænsning har betydning for analysernes udsigelseskraft i forhold til alle de igangsatte forsøg inden for dette indsatsområde.

Rammeforsøg på eud Forsøg med teknisk eux

Danmarks Evalueringsinstitut 72

7.3.1 Større frafald blandt forsøgselever på GF1 – ingen ændring i frafaldet på GF2

De registerbaserede analyser viser et øget frafald på GF1 blandt forsøgseleverne sammenholdt med kontroleleverne. Til gengæld er frafaldet på GF2 uændret.

Figur 7.4 herunder viser frafaldprocenten blandt hhv. forsøgelever og kontrolelever på GF1 og GF2.

FIGUR 7.4

Frafald på GF1 og GF2 (procent)

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut, 2020.

Note: Tabellen inkluderer kun elever fra forsøg på NEXT, TEC og Syddansk Erhvervsskole.

Note: Tabellen inkluderer kun forsøgslever, som er startet i august 2018.

Note: En chi2-test viser, at der er signifikant forskel mellem forsøgelever og kontrolelever på GF1 (P = 0,000), men ikke mellem forsøgelever og kontrolelever på GF2 (P = 0,142).

Figuren her over viser, at der blandt forsøgselever på tre skoler er registeret et frafald på 10 % på GF1 og 19 % på GF2. For kontroleleverne er der registreret et frafald på 2 % på GF1 og 22 % på GF2.

Analysen viser således, at der i forsøgene er registreret et signifikant større frafald på GF1, men at der ikke ses nogen statistisk signifikant forskel mellem kontrolelevernes og forsøgslevernes frafald påGF2.

Af datagrundlaget fremgår en lille gruppe på fem elever, som er registreret som værende i gang med GF2. I ovenstående analyse er disse registreret separat og betragtes derfor ikke som faldet fra, idet status på disse elever er ukendt.

Projektlederne peger dog på, at udskolingsvejledernes øgede kendskab til erhvervsuddannelser med eux sammenholdt med, at eux-institutionerne er blevet bedre til at screene elever forud for optagelse, betyder, at fremadrettet vil færre elever falde fra.

7.3.2 Forsøget har ikke nogen betydning for overgangen til hovedforløbet

De registerbaserede analyser viser, at forsøgene ikke har betydning for elevernes overgang til ho-vedforløbet. Der skal dog tages forbehold for, at analysen kun inkludere forsøgelever, som er star-tet på deres uddannelse i august 2018, og dermed ikke alle forsøgseleverne.

Figur 7.5 viser andelen af elever, som overgår til hovedforløbet for hhv. forsøgslever og kontrolele-ver.

2 10

22

19

0 % 10 % 20 % 30 %

Kontrolelever (n = 1543) Forsøgselever (n = 509) Kontrolelever (n = 796) Forsøgselever (n = 329)

GF1 GF2

Rammeforsøg på eud Forsøg med teknisk eux

FIGUR 7.5

Overgang til hovedforløbet (procent)

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut, 2020.

Note: Tabellen inkluderer kun elever fra forsøg på NEXT, TEC og Syddansk Erhvervsskole.

Note: Tabellen inkluderer kun forsøgslever, som er startet i august 2018.

Note: En chi2-test viser, at der ikke er signifikant forskel mellem forsøgelever og kontrolelever (P = 0,983).

Tabellen viser, at 79 % af forsøgseleverne er overgået til hovedforløbet pr. april 2020, hvilket er samme andel som for kontroleleverne på tidligere forløb omfattet af de gældende rammer. Der ses således ikke nogen signifikant forskel mellem de to elevgrupper.

Som det fremgår af figur 7.6 herunder, ses der heller ikke nogen signifikant forskel mellem de to grupper i forhold til hvor mange elever, som starter i skolepraktik på de tre skoler.

FIGUR 7.6

Praktiktype (procent)

Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut, 2020.

Note: Tabellen inkluderer kun elever fra forsøg på NEXT, TEC og Syddansk Erhvervsskole.

Note: Tabellen inkluderer kun forsøgslever, som er startet i august 2018.

Note: Der mangler praktikinformationer på i alt 335 elever, som derfor ikke fremgår af ovenstående tabel.

Note: En chi2-test viser, at der ikke er signifikant forskel mellem forsøgelever og kontrolelever (P = 0,212).

79 79

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Kontrolelever (n = 615) Forsøgselever (n = 263)

63

58

37

42

0 % 20 % 40 % 60 % 80 %

Kontrolelever (n = 538) Forsøgselever (n = 203) Anden praktikaftale Skolepraktik

Rammeforsøg på eud Forsøg med teknisk eux

Danmarks Evalueringsinstitut 74

Figuren herover viser, at 42 % af forsøgeleverne er i gang med skolepraktik, mens 58 % har anden praktikaftale. Dette er på niveau med fordelingen blandt kontroleleverne, hvor andelene er hhv. 37

% og 63 %, og der ses ingen statistisk signifikant forskel.

I ovenstående analyse skal der dog tages forbehold for, at der ikke er registreret praktikinformatio-ner for alle elever, som er overgået til hovedforløbet. Analysen er således behæftet med usikker-hed.