• Ingen resultater fundet

Fiskeri Miljøstatus

2.5.4 Fiskeri

Figur 2-27 viser områder, hvor der er forekommet fiskeri med bundtrawl, hvilket primært er i den sydvestlige del af parkområdet. I kabelkorridoren er der registreret begrænset ak-tivitet.

Figur 2-27 Fordeling af fiskeri med bundtrawl baseret på VMS data i perioden 2009-2019 /109/.

Figur 2-28 viser fordelingen af garnfiskeri baseret på VMS data i den undersøgte periode.

Her har fiskeriaktiviteten været spredt i hele parkområdet, undtaget den nordligste del. I kabelkorridoren er der særlig stor aktivitet i det kystnære område.

Figur 2-28 Fordeling af garnfiskeri baseret på VMS data i perioden 2009-2019 /109/.

Figur 2-29 viser fordelingen af fiskeri med pelagisk trawl baseret på VMS data. Som det fremgår af figuren, så har der de seneste 10 år været få registreringer i selve parkområ-det og kabelkorridoren, hvilket indikerer, at parkområ-dette område ikke er en fiskegrund for pelagi-ske trawlere.

Figur 2-29 Fordeling af fiskeri med pelagisk trawl baseret på VMS data i perioden 2009-2019 /109/.

Figur 2-30 indikerer fordelingen af vodfiskeri i den undersøgte periode. Antallet af regi-streringer er meget begrænset i både parkområdet og kabelkorridoren.

Figur 2-30 Fordeling af vodfiskeri baseret på VMS data i perioden 2009-2019 /109/.

På baggrund af figurerne præsenteret ovenfor, er der lavet en oversigtsfigur af intensite-ten af det kommercielle fiskeri i parkområdet, Figur 2-31.

Figur 2-31 Intensitet af kommercielt fiskeri og sejlruter. Rød: Høj fiskeriintensitet, Orange: foretrukken sejlrute fra Hvide Sande til fiskegrunde nordvest for parkområdet, Grøn: område med mindst interesse-konflikt med erhvervsfiskeriet /109/.

I Figur 2-31 er sejlruten, som erhvervsfiskerne anvender fra Hvide Sande til fiskegrunde nordvest for parkområdet, indikeret (orange markering). Det vurderes, at fiskeriintensite-ten i parkområdet er mest infiskeriintensite-tens i den sydvestlige del af parkområdet. Årsagen er hoved-sageligt de homogene substrattyper, mens der findes flere sten og større variation i den nordlige del af parkområdet, hvilket hindrer eller umuliggør bundtrawl.

Miljøvurdering

Det afgørende for påvirkningens betydning på erhvervsfiskeri er størrelsen og placerin-gen på det område, der bliver lukket under driften af havvindmølleparken, hvilket konkre-tiseres senere. Miljørapporten behandler udelukkende de potentielle virkninger på et overordnet niveau, som kan være følgende i forhold til fiskeri:

• Midlertidige sikkerhedszoner omkring kabler og møller i anlægsfasen

• Permanente sikkerhedszoner omkring kabler og møller i driftsfasen

• Indvirkning på fiskebestanden i området (påvirkninger under anlæg og drift) Midlertidige sikkerhedszoner omkring kabler og møller

Under anlægsarbejdet vil der blive etableret en sikkerhedszone omkring opstillingsstedet for de enkelte møller samt i forbindelse med kabeludlægningsfartøjer i ilandføringskorri-dorerne og mellem møllerne. Dette betyder, at der ikke kan foregå fiskeri i disse områder i anlægsfasen.

Kortlægningen viser, at der i den sydøstlige og sydvestlige del af parkområdet forekom-mer trawlfiskeri. Fiskeri med garn forekomforekom-mer i stort set hele parkområdet dog med und-tagelse af et område i midten. Der forekommer også garnfiskeri i kabelkorridoren.

Trawlfiskeriet kan forventeligt omlægges til andre nærliggende områder, hvor der kan fi-skes. Dog vil det ofte være således, at fiskerne følger bestemte trawlruter, der er define-ret af bunddybder, og hvor fiskene befinder sig (dette vil ofte være årstidsbestemt). Trawl-træk udføres oftest over lange sTrawl-trækninger. De lange slæb betyder, at der i givet fald må slæbes uden om sikkerhedszonerne – potentielt ud i farvandsområder, hvor der kan være reducerede fangstmuligheder, hvorved fiskeriet gøres mindre rentabelt.

Garnfiskeriet forventes i mindre grad at blive påvirket af midlertidige sikkerhedszoner, da garnfiskeriet forventeligt nemmere kan omlægges til nærliggende områder.

Påvirkningen ved sikkerhedszoner i anlægsfasen vil være lokal og begrænset til parkom-rådet og kabelkorridoren. Påvirkning vurderes ikke at være væsentlig, men vil i høj grad afhænge af møllernes endelige placering, og de restriktioner fiskeriet vil blive pålagt.

Permanente sikkerhedszoner omkring kabler og møller

Kortlægningen viser, at der i den sydøstlige og sydvestlige del af parkområdet forekom-mer trawlfiskeri. Fiskeri med garn forekomforekom-mer i stort set hele parkområdet, se Figur 2-28.

Der forekommer også garnfiskeri i kabelkorridoren. Det antages, at garnfiskeri i et vist omfang vil være tilladt indenfor et kommende område for mølleparken og i det nærmere kabeltrace under drift; derfor vurderes de mulige påvirkninger på garnfiskeriet ikke at være væsentlige. Et permanent forbud mod trawl indenfor et kommende mølleområde vurderes at påvirke trawlfiskeriet mest i den sydøstlige og sydvestlige del af parkområdet, hvor intensiteten af bundtrawl er størst. Fiskeriet kan formodentligt omlægges til andre områder. Potentielt kan konsekvensen af denne omlægning medfører meromkostninger for de påvirkede erhvervsfiskere.

Påvirkningen ved et fiskeforbud i driftsfasen vil være lokal og begrænset til parkområdet og kabelkorridoren. Den overordnede påvirkning vil i høj grad afhænge af møllernes en-delig placering og de restriktioner fiskeriet vil blive pålagt.

Påvirkning af fiskebestanden i området

Under anlægsfasen forventes påvirkninger af fiskebestanden at være i form af sediment-spredning og eventuelt undervandsstøj fra pæleramning. Baseret på erfaringer fra lig-nende projekter vurderes det, at påvirkningen ikke vil være væsentlig, da fisk i umiddel-bar nærhed til den pågældende aktivitet forventes at forlade området og vende tilbage, når anlægsarbejdet er ophørt. Påvirkning af fiskebestanden som følge af anlægsaktivite-ter forventes ikke at have betydning på populationsniveau og dermed fiskebestanden i området. Derfor forventes der ikke at være væsentlig påvirkning på fiskeriet.

I driftsfasen forventes påvirkninger af fiskebestanden at være i form af støj fra møllerne, elektromagnetiske felter omkring kabler samt inddragelse af havbund. På baggrund af ek-sisterende viden fra lignende projekter vurderes påvirkninger at være lokale og af mindre betydning for fiskefaunaen. Derfor vurderes påvirkninger af fiskebestanden i driftsfasen ikke at have væsentlige negative påvirkninger på fiskeriet.

En såkaldt rev-effekt med kolonisering af møllefundamenterne med bundlevende organis-mer forventes at have en positiv effekt på fiskefaunaen i området. Karakteren og omfan-get af denne kolonisering afhænger af fundamenternes placering og eksponering,

herun-rev vil tiltrække visse fiskearter, der finder skjulesteder og føde i hårdbundsområder. Dog vil det samlede areal af rev-struktur udgøre en relativ lille del af parkområdet, og effek-terne vil derfor være lokale og uden betydning for fiskebestanden i området eller fiskeriet.

Afværgeforanstaltninger og anbefalinger

• Som en del af den senere miljøkonsekvensrapport (VVM) for offshoreanlægget anbefales det, at der indhentes VMS data for den seneste 10-årige periode, og fiskeriet analyseres for de forskellige fiskerityper: bundtrawl, pelagisktrawl og garnfiskeri. Desuden bør den økonomiske påvirkning analyseres.

2.6 Befolkningen og menneskers sundhed