• Ingen resultater fundet

Evalueringens datagrundlag og analyse

In document Din Indgang – Et nyt tilbud? (Sider 9-13)

2 VIVEs undersøgelsesdesign

2.2 Evalueringens datagrundlag og analyse

Datagrundlaget for evalueringen er indsamlet i et samarbejde mellem VIVE og Voksenservice (se bilag 1 for et organisationsdiagram). Det omfatter både skriftligt materiale udleveret af Voksenser-vice og kvalitativ data (observationer og interview), der er indsamlet i tre forskellige faser af imple-menteringsprocessen:

Evalueringsrunde 1: august-september 2016 (dvs. forud for eller lige omkring implementerin-gen)

Evalueringsrunde 2: januar-februar 2017 (dvs. ca. fire måneder efter implementeringen)

Evalueringsrunde 3: august-september 2017 (dvs. ca. et år efter implementeringen).

I forlængelse af evalueringsrunde 1 og 2 præsenterede VIVE mundtligt de foreløbige resultater for medarbejdere og ledere i Din Indgang, og vi refererer i rapporten til denne præsentation som ”midt-vejsevaluering”.

Det data, der er blevet indsamlet, har varieret i forhold til de tre forskellige evalueringsrunder. Ne-denfor beskrives det samlede datagrundlaget dog i hovedtræk.

Skriftlige materiale: Dette materiale omfatter forskellige beskrivelser af hovedkonceptet, organisa-tionsdiagrammer, dokumentations- og guideværktøjer, statistik udarbejdet i Voksenservices sekre-tariat m.m.

Dialog med ledere: Forud for hver evalueringsrunde har der været en dialog med projektledere og ledere. Denne dialog har vedrørt den seneste udvikling i projektet, samt hvilke fora det gav mening at observere, og hvilke aktører det var relevant at interviewe.

Deltagelse i den formelle indvielse af Din Indgang: Denne deltagelse gav mulighed for at høre både voksen- og sundhedschefen, borgmesteren og formanden for Social og Sundhedsudvalgets præsentation af baggrunden for og formålet med Din Indgang. Desuden fortalte både peer-medar-bejderen, tre borgere, en medarbejder og en frivillighedskoordinatorer om deres oplevelse af Din Indgang på dagen.

Fokusgrupper og individuelle interview: For at kvalificere evalueringen har VIVE gennemført en række forskellige fokusgruppeinterview og individuelle interview. Informanter er primært blevet ud-peget af ledelsen i Din Indgang i dialog med VIVE og med henblik på dels at sikre en så bred repræsentation af berørte aktører i Din Indgang som muligt, samt af Din Indgangs nærmeste sam-arbejdspartnere. I rekrutteringsproces er der således bl.a. blevet lagt vægt på også at inkludere kritiske stemmer, fx blandt samarbejdspartnerne. Følgende aktører er mere specifikt blevet inter-viewet:

Centrale aktører i Din Indgang:

Ledere i Din Indgang/Voksenservice (interviewet i evalueringsrunde 1-3)

Medarbejdere i Din Indgang (interviewet i evalueringsrunde 2 og 3)

Borgere, der har været eller er i et forløb i Din Indgang (interviewet i evalueringsrunde 3)

Frivillighedskoordinator (interviewet i evalueringsrunde 3)

Peer-medarbejderen (evalueringsrunde 2 og 3)

Pårørende (evalueringsrunde 3)

Personer fra støtte- og kontaktpersonsordningen (SKP-medarbejder) (interviewet i evalue-ringsrunde 2 og 3).

Din Indgangs samarbejdspartenere:

Medarbejdere og borgere i lokalpsykiatrien (mere specifikt fra Dit Akut tilbud, CASM, NOVA og Akademiet) (interviewet i evalueringsrunde 1)

Medarbejdere og ledere i myndighedsafdelingen (interviewet i evalueringsrunde 1-3)

Medarbejdere i jobcenteret og en mentor på jobcenteret (interviewet i evalueringsrunde 2 eller 3).

Tabel 2.1 giver et overblik over de udførte fokusgrupper og individuelle interview, i hvilken fase af evalueringen de er gennemført, samt hvor mange personer der er indgået i fokusgruppen og antallet af personer, vi har lavet individuelle interview med inden for en specifik kategori.

Tabel 2.1 Oversigt over fokusgrupper og individuelle interview

Evalueringsrunde 1 Evalueringsrunde 2 Evalueringsrunde 3 Fokusgrupper

Ledelsen i Din Indgang og Voksenservice X (3 personer) X (3 personer) X (2 personer) Medarbejderne i Din Indgang X (2 personer) X (3 personer) X (4 personer) Myndighedschef og afdelingsleder i

myndig-hedsafdelingen

X (2 personer)

Medarbejderne i myndighedsafdelingen X (3 personer) X (3 personer)

Medarbejdere og borgere fra CASM X (5 personer) Medarbejdere og borgere fra NOVA X (4 personer) Medarbejder og borgere i Akademiet X (4 personer) Medarbejdere fra Dit Akut Tilbud,

Medarbejdere i jobcenteret X (2 personer)

Borgere, der har været igennem Din Indgang X (2 personer)

”Igangværende” borgere X (4 personer)

Individuelle interview

Leder af myndighedsafdelingen X (1 person) X (1 person)

Frivillighedskoordinator i Din Indgang X (1 person)

Peer-medarbejder i Din Indgang X (1 person) X (1 person)

Pårørende X (2 personer)

Medarbejder i myndighedsafdelingen X (1 person)

Medarbejder fra CASM X (1 person)

Medarbejder fra jobcenteret X (1 person)

Antal interviewede personer I alt 23 16 24

Observationer: I evalueringsrunde 1 og 2 blev der foruden interviewene planlagt en række obser-vationer af praksis i Din Indgang. Grundet det omskiftelige arbejde i Din Indgang har det dog været svært at planlægge disse observationer, hvorfor hovedparten af observationerne blev ”hænge-ud”

observationer, hvor det daglige arbejde er blevet observeret (frem for konkrete aktiviteter). I evalu-eringsrunde 1 blev det muligt at observere en gruppeaktivitet (i gruppen ”Struktur på din dag”) samt en indledende samtale med to brugere. I evalueringsrunde 2 blev det muligt at observere en grup-peaktivitet (i gruppen ”Følelseshåndtering”) samt et møde med myndighedslederen og Din Indgangs medarbejdere.

Analyserne af datagrundlaget: Analyserne af materialet er gjort løbende. I forlængelse af første evalueringsrunde blev forandringsteorien beskrevet. På baggrund af evalueringsrunde 1 og 2 præ-senterede VIVE de foreløbige resultater fra den omtalte midtvejsevaluering ved et mundtligt oplæg for medarbejdere og ledere i Din Indgang, samt centerchefen og chefen for Voksenservice. Analy-sen i denne rapport bygger på alle tre evalueringsrunder. Praksis i forhold til analyserne i rapporten har været, at alle observationsnoter er læst igennem, samt at al båndet materiale er blevet trans-skriberet og gennemlæst. På baggrund af det gennemlæste materiale er de tematikker, der frem-hæves i denne evaluering, identificeret.

Benyttelse og prioritering af data i rapportens analyser, herunder valg og fravalg: Da data-materialet har været indhentet af tre omgange, er det vigtigt at præcisere, hvilke data der er benyttet i hvilke analyser og at knytte nogle ord til opbygningen af rapporten. I kapitel 4 har vi beskrevet det

koncept og den forandringsteori, der lå forud for etablereingen af Din Indgang på baggrund af skrift-ligt materiale fra Din Indgang og data fra evalueringsrunde 1 (der blev udført lige før og lige omkring tidspunktet for etableringen af Din Indgang). I kapitel 5 har vi beskrevet, hvordan organiseringen og praksis er blevet – eller ikke blevet – ændret med Din Indgang på baggrund af data fra evaluerings-runder 1 til 3. I kapitel 6-10 har vi beskrevet de forskellige centrale aktørers oplevelser af Din Ind-gangs meningsfuldhed og legitimitet i forskellige kapitler for at gøre det gennemsigtigt, hvordan ak-tører med forskellige ’hatte’ oplever Din Indgang. Det drejer sig om de interviewede borgeres og pårørendes oplevelse af Din Indgang, hvor vi trækker på data fra evalueringsrunde 3. Og det drejer sig om de interviewede medarbejdere i Din Indgang, herunder peer-medarbejderen, de interviewede medarbejdere på jobcenteret og de interviewede myndighedsmedarbejdere, hvor vi ligeledes for gennemsigtighedens skyld trækker på evalueringsrunde 3 (hvis ikke andet er klart markeret). Kapitel 6 til10 viser, at vi specifikt har valgt i disse kapitler at fokusere på medarbejderne, borgerne og de pårørendes oplevelser frem for fx ledernes. Og at vi desuden har valgt på medarbejderniveau at fremstille nogle medarbejdergruppers oplevelse frem for andre gruppers. Disse valg og fravalg i kapitel 6 til 10 handler både om prioritering samt en overvejelse om, hvilke aktører der var helt centrale i forhold til det nye koncept, og hvilken type information de kunne bidrage med og i hvilke kapitler. Mens vi i kapitel 5 til 10 lægger vægt på at beskrive forandringerne og oplevelserne af disse, er fokus i kapitel 11 på at trække tråde mellem kapital 5-10 og diskutere beskrivelserne i forhold til hinanden og den fremtidige forankring.

Validering af analyserne: Peer-medarbejderen, medarbejderne på jobcenteret og de pårørende har alle læst kapitlerne om deres oplevelser af Din Indgang, og dermed haft mulighed for at kom-mentere på kapitlerne og vurdere, om deres udtalelser er gengivet korrekt. Denne særlige validering har fundet sted, fordi der kun har været tale om en til to respondenter, hvilket vanskeliggør anony-miseringen. Derefter har medarbejdere og ledelsen i Din Indgang og Voksenservice også læst og kommenteret analyserne.

3 Beskrivelse af konceptet: Din Indgang

I dette kapitel præsenteres visionen og baggrunden for, hvorfor Fredericia valgte at etablere Din Indgang, samt rammerne om hvordan konceptet er udviklet og den organisatoriske forankring i Vok-senservice. Kapitlet er baseret på dokumentanalyse af det skriftlige materiale udleveret af Frederi-cia, observation af indvielsen af Din Indgang, samt interview med ledelsen i Din Indgang og Vok-senservice.

In document Din Indgang – Et nyt tilbud? (Sider 9-13)