• Ingen resultater fundet

Dynamik blandt engrosforhandlere, der distribuerer medicin til apotekerne

pct.’s vedkommende i dag af hhv. Nomeco og TMJ, som begge er fuldsortimentsgrossister og derfor begge fører apotekernes fulde sortiment. Den resterende andel af apotekernes medicin, [0-5] pct., leveres af PharmaService, som er en dansk familieejet grossistvirksomhed, der for-handler medicin fra udvalgte leverandører.

Antallet af grossister på markedet er de seneste 10 år reduceret fra tre til to (Nomeco og TMJ), som følge af en fusion i 2009 mellem de to mindste af de tre grossister (fusionen mellem Tjel-lesen og Max Jenne til TMJ). 161

Siden 2009 har antallet af aktører været konstant, og markedet og har således de senere år været karakteriseret ved et de facto duopol bestående af Nomeco og TMJ. Markedet har altså de senere år været meget koncentreret.

Analysen viser videre, at næsten alle apoteker har én primær grossist blandt de to fuldsorti-mentsgrossister, som de køber størstedelen (mere end 95 pct.) af deres medicin igennem, jf.

figur 3.2. Nomeco er primær grossist for to tredjedele af apotekerne, mens TMJ er primær grossist for den sidste tredjedel.

Distributionen af medicin til landets 234 apoteker samt 158 filialer

varetages for [95-100] pct.’s

vedkommende i dag af hhv. Nomeco og TMJ.

__________________

161 De to selskaber var under fælles ledelse allerede fra 2007 – men fortsatte officielt som to ”selvstændige” enheder indtil fusionen i 2009.

Figur 3.2 Fordeling af apotekers indkøb hos den grossist, der købes mest fra

Anm.: Spørgsmål 7: ” Angiv i pct. ca., hvor stor en andel af jeres samlede indkøb af medicin det seneste år, som købes fra hver af følgende grossister: [Nomeco], [TMJ], [Andre]”. Antal respondenter: [N=104]. Svarfordeling fremgår af appendiks til analysen.

Kilde: KFST, spørgeskemaundersøgelse blandt apoteker, 2016.

Fuldsortimentsgrossister står for størstedelen af distributionen af medicin i lande, Danmark normalt sammenlignes med. I Frankrig og Storbritannien var andelen af medicin distribueret gennem fuldsortimentsgrossister hhv. 63 pct. og 73 pct. i 2010, hvor resten blev leveret direk-te fra producendirek-terne eller via DTP (Direct-To-Pharmacy)/ RWA (Reduced Wholesale Arran-gement) løsninger.

Flere andre europæiske lande er også kendetegnet ved et forholdsvis lavt antal af medicin-grossister. De nordiske lande og Nederlandene har alle to til tre medicingrossister, mens Stor-britannien, Tyskland og Italien med hhv. 8, 9 og 28 medicingrossister har flere.

Analysen viser, at der de seneste 10 år ikke været nye virksomheder, som har fået fodfæste på det danske engrosmarked, trods flere forsøg fra virksomheder med forretningsmodellen di-rect-to-pharmacy (DTP) (bl.a. PharmaChange og Pharmadirect).

DTP-virksomheder står alene for logistikken i forbindelse med salg af medicin. Det vil sige, at det egentlige grossistled springes over, og medicinleverandørerne sælger medicinen direkte til apotekerne, og DTP-virksomhederne sørger for logistikken. Med denne forretningsmodel

0 10 20 30 40 50 60

100 pct. 95-99,9 pct. < 95 pct.

Pct.

overgår ejerskabet af produkterne ikke til en grossist.162 DTP-modellen anvendes bl.a. i Neder-landene, Storbritannien og Italien til hhv. 10, 10 og 20 pct. af distributionen til apotekerne.163 Boks 3.2 præsenterer brug af andre forretningsmodeller end fuldsortimentsgrossister i ud-landet.

Boks 3.2

Forretningsmodeller i udlandet

På det europæiske lægemiddelgrossistmarked er engroshandel gennem fuldsortimentsgrossi-ster den mest udbredte virksomhedstype. 75 pct. af alle medicinalprodukter, som sælges i Europa, distribueres gennem fuldsortimentsgrossister.164

I lande som Frankrig, Tyskland, Italien, Nederlandene, Spanien og Storbritannien er der imid-lertid også andre distributionsmodeller på markedet. Fx sker 37 pct. (målt på omsætning, 2010) af distributionen af medicin i Frankrig direkte fra medicinleverandørerne. Denne di-stribution udgør 16 pct. for Tyskland, 12 pct. for Italien, 8 pct. for Nederlandene, 4 pct. for Spanien og 2 pct. for UK.165

I Storbritannien sker yderligere 25 pct. af distributionen af medicin gennem direct-to-pharmacy (DTP) og Reduced Wholesaler Arrangements (RWA).

DTP blev i Storbritannien introduceret af Pfizer i 2007, og i dag har DTP vundet større mar-kedsandele i både UK, Sverige og Finland. I 2010 havde DTP en markedsandel på 10 pct. i Storbritannien mod 3 pct. i 2007.

I RWA-modellen vælger medicinleverandørerne at sælge deres produkter gennem et begræn-set antal grossister, som apoteker og sygehuse herefter skal købe igennem. Grossisterne har således stadig ejerskabet over produkterne. Grossister, som ikke har indgået aftale med leve-randører under RWA, vil som konsekvens ikke længere have fuldt sortiment. I Storbritannien udgjorde RWA 15 pct. af distributionen i Storbritannien i 2010 (mod 4 pct. i 2007).166

Der har dog været nogen/en del utilfredshed med de to distributionsmetoder i Storbritannien i forhold til bl.a. lagerbeholdning, ordrebestilling og levering.167

I Finland er lægemiddeldistributionen baseret på single-channel distribution, hvor apoteker og hospitaler kun kan købe et bestemt lægemiddel hos én engrosforhandler, der har eksklusi-ve forhandlerrettigheder. Engrosforhandlerne har på intet tidspunkt ejerskab oeksklusi-ver lægemid-lerne, så de behandler udelukkende selve logistikken ved distribution af lægemidler. Engros-forhandlernes begrænsede funktion har betydet, at deres avancer er relativ lave sammenlig-net med andre lande. Det finske marked er domineret af Oriola og Tamro, som har en samlet markedsandel på næsten 100 pct.168 De finske konkurrencemyndigheder har undersøgt de konkurrencemæssige konsekvenser af et set up med single-channel, men har ikke peget på behov for at ændre systemet.

__________________

162 Dispensing Doctors’ Association, http://www.dispensingdoctor.org/rwmdtp-table/

163 Det bemærkes, at grossistavancen i Italien er reguleret samt at grossistavancen i hhv. Storbritannien og Nederlandene er højere end i Danmark, jf. også afsnit 3.6 og bilag 2.

164 IPF, Distribution profile and efficiency of the European pharmaceutical sector, januar 2012, side 6.

165 IPF, Distribution profile and efficiency of the European pharmaceutical sector, januar 2012, side 14.

166 IPF, Distribution profile and efficiency of the European pharmaceutical sector, januar 2012, side 14.

167 IPF, Distribution profile and efficiency of the European pharmaceutical sector, januar 2012, side 20.

168 OECD, Competition issues in the distribution of pharmaceuticals – Contribution from Finland, 2014, side 4.