• Ingen resultater fundet

15.9

Figur 7.14 Tilvækst hos kalve i forsøg U8.

Figure 7.14 Live weight gain in calves in experiment U8.

72

Kliniske observationer : Dyrenes sundhedstilstand var tilsynela-dende normal frem til september. På dette tidspunkt viste ikke-flyttede kalve varierende grad af klinisk infektion med tynd gød-ning og tilsmudsgød-ning af bagpart, især udtalt i den ubehandlede grup-pe (OX-FS). En enkelt kalv fra dette hold med kraftig diarré måtte bringes på stald 3 uger før den almindelige indbinding.

Græssets kontamination med L i repræsentative prøver forblev på et lavt niveau indtil midten af juli. Derefter indtrådte en stig-ning afhængig af afgræsstig-ningssysternet (TA: P<o,ool) og i nogen grad af behandlingsprogrammet (TB: P<o,lo). I sidste halvdel af somme-ren var græskontaminationen højere i folde, der blev afgræsset hele sommeren (-FS) end i folde, som kun blev afgræsset fra midten af ju-li (+ FS). I sidstnævnte gruppe af folde var der tendens til lavere L værdier, hvor dyrene modtog intensive anthelmintiske behandlinger, end i folde med ubehandlede kalve, men denne tendens gjaldt ikke i folde afgræsset hele sommeren. L kontaminationen i buskgræsset fulgte samme mønster, men midsommerstigningen indtrådte tidligere end i de repræsentative prøver, og L niveauet i sensommeren var be-tydeligt højere.

Ægudskillelse i gødningen var lavere hos kalve behandlet med an-thelmintikum end hos ubehandlede (B: P < O , O 5 ) » og den udviste endvi-dere en sæsonvariation (T: P < O , O 5 ) , som var påvirket af afgræsnings-systemet (TA: P < O , O 5 ) I samt i nogen grad af vekselvirkningen med de anvendte behandlingsprogrammer (TAB: P<o,lo). Ægudskillelsen (EPG) var høj i juni på alle hold, og hos de tre grupper, der forblev i samme fold hele sommeren (-FS), toppede den igen i august. Derimod forblev EPG lav i august hos de flyttede grupper (+FS). Inden for de to afgræsningssystemer var der tendens til den laveste ægudskil-lelse på de hold, der blev behandlet med anthelmintikum, samt at 7X havde større effekt end 2X.

Pepsinogen i serum blev kun bestemt i prøver udtaget ved de to sidste vejninger i forsøgsperioden. Pepsinogenværdierne steg fra næstsidste til sidste prøvedato (T: P < O , O 5 ) . På begge prøvedatoer var værdierne højere hos -FS end hos +FS grupperne (A: P < O , O 5 ) , og inden for de to afgræsningssystemer var der tendens til højere pep-sinogenværdier hos ubehandlede kalve end hos dem, der var

be-73

handlet (TB: P<o,ol). Forskellen mellem behandling 2 og 7 gange i forsøgstiden var ikke statistisk sikker.

Albumin i serum blev ligeledes kun bestemt i prøver udtaget ved de to sidste vejninger i forsøgsperioden. Værdierne var lavest hos de ikke-flyttede dyr (TA: P<o,o5), og der var endvidere tendens til de laveste værdier hos dyr, der modtog 7 behandlinger (TB: P < O , O 5 ) .

Tilvækst : Kalvenes vækst var påvirket af både afgræsningssystemet (TA: P<o,ool) og de anthelmintiske behandlingsprogrammer (TB:

P<o,ool), og effekten var især udtalt fra midten af juli til ind-binding. Flyttede kalve (+FS) fortsatte med at vokse i hele som-merperioden, hvorimod de ikke-flyttede kalve (-FS) næsten ikke vok-sede fra foldskiftetidspunktet og resten af forsøgstiden. Inden for de to afgræsningssysterner var der endvidere tendens til større til-vækst hos behandlede end hos ubehandlede grupper, hvorimod effekten af de to behandlingsprogrammer ( 2X og 7X) tilsyneladende var den samme.

Sammenfattende kommentarer : Der var god overensstemmelse mellem målene for græssets kontamination med L_, dyrenes infektionsgrad og

tilvæksten. Udskillelsen af æg fra optagne overvintrede larver top-pede første gang i juni, men disse æg udvikledes først til infek-tionsdygtige larver efter midten af juli. Hos de flyttede kalve fortsatte ægudskillelsen i sidste halvdel af sommeren, men udskil-lelsen var meget lavere end hos kalvene, der forblev i den oprinde-lige fold. L forblev på et lavt niveau i de folde, der kun blev afgræsset efter juli. Inden for de to afgræsningssysterner medførte anthelmintiske behandlinger yderligere reduktioner i EPG og L , men der var tilsyneladende ingen eller kun en mindre effekt af' at give anthelmintisk behandling hver tredie uge i stedet for blot 2o dage efter udbinding og ved foldskiftet.

Udviklingsforløbet i L og EPG var i overensstemmelse med resul-taterne for pepsinogen og albumin i serum. Ved sammenligninger mel-lem ikke-flyttede kalve på OX og 2X anthelmintisk behandling må det iagttages, at de gik i samme fold (se fig. 7^l).

Forsøget viste meget klart, at kalvenes vækst efter midten af juli går næsten i stå, når de bliver gående på udbindingsarealet, hvor de bliver stærkt inficerede ved at optage kontamineret græs.

I denne forbindelse bør det iagttages, at selv det intensive pro-gram for anthelmintiske behandlinger var mindre effektivt end at flytte kalvene til et slætareal midt i juli. Den opnåede positive effekt af anthelmintiske behandlinger er additiv, dvs. at den opnås i tilgi'ft til effekten af f.eks. at flytte kalvene til et slætareal i midten af juli. En mindre del af tilvækststigningen ved at flytte kalvene kan muligvis skyldes et større græstilbud, som vist ved re-gelmæssige subjektive vurderinger i sommerens løb. Der var dog ri-geligt græs i alle folde hele sommeren.

7.1.2.2 Forsøg U9 - Favrholm

Forsøg U9 blev udført på Favrholm i den tørre sommer 1975- I forsøget sammenlignedes ubehandlede (OX) kalve med kalve behandlet 2o dage efter udbinding og på foldskiftedagen (2X). De to forsøgs-behandlinger gennemførtes med såvel flyttede (+FS) som ikke-flyttede

(-FS) hold. Ud over disse afgræsningssysterner var der tilføjet end-nu et, hvor det oprindelige areal blev udvidet med slætarealet midt i juli (jvf. tabel 7»l)- Resultaterne er vist i figur 7.15-7.2o og tabel 16.2.

Kliniske observationer : Kalvenes sundhedstilstand var tilsynela-dende upåvirket græsningssæsonen igennem. Dog observeredes ved en-kelte lejligheder sidst på sæsonen blød gødning og let tilsmudsning af bagparten hos få kalve blandt dem, der forblev i samme fold ube-handlet (OX-FS) og blandt ubehandlede på udvidet areal (OX udv.).

Græssets kontamination med L blev målt i både repræsentative prøver og i buskgræs.

I de repræsentative græsprøver var L meget lavt eller nul i hele sommerperioden undtagen på sidste prøvedato, hvor der var tendens til forhøjede værdier i folde med ubehandlede dyr (TB: P < O , 1 O ) . Dette var tilfældet, uanset om foldene var afgræsset hele sommeren eller blot efter midten af juli.

I buskgræsset var der en udpræget sæsonvariation (T: P<o,ol), som kun i mindre grad var påvirket af afgræsningssysternet (TA: P < O , 2 5 ) og anthelmintisk behandling (TB: P < O , 2 5 ) . Antallet af infektions-dygtige larver aftog hurtigt i forsommeren og begyndte først at sti-ge efter midten af juli. L_-kontamination i sensommeren fulgte

sam-75

85000 • • 75000 • •

6 5 0 0 0 • • 5 5 0 0 0 • • 4 5 0 0 0 • • 3 5 0 0 0 • • 2 5 0 0 0 • •

15000-2 g, 13000-er co

S "2 11000-•

CO h- .C

£ m 9000 ••

CD o» 7 0 0 0 ••

•x: jc

^ 5 0 0 0 ••

3 0 0 0 - •

1000--

800-6 0 0 • •

400-

200--0 •m—t

areal

15.5 15.7