• Ingen resultater fundet

Den stillede opgave (herunder krav til tilbudsgiveres løsningsforslag)

4. Projektbeskrivelse

4.4 Den stillede opgave (herunder krav til tilbudsgiveres løsningsforslag)

Med udgangspunkt i forskning og eksisterende erfaringer ønskes det undersøgt, hvilke pædagogiske metoder og indsatser, der har effekt i forhold til at styrke kognitive og sociale kompetencer blandt udsatte børn i alderen 4-6 år, som går i dagtilbud i udsatte boligområder Projektet består af følgende dele:

1) Afdækning af forskning og igangværende udviklingsaktiviteter. Der ønskes en afdækning af dansk og international forskning og igangværende initiativer på området, med henblik på en vurdering af, om der i forskningen eller litteraturen er indikationer på, at udvalgte lærings- og overgangsindsatser har særlig positiv effekt.

2) Udvikling af indsats. På baggrund af viden om eksisterende praksis samt forskningen på området, udvikles metoder og indsatser målrettet implementering i en dansk kontekst.

Indsatsen skal indeholde forslag og inspiration til konkrete aktiviteter eller forløb i dagtilbuddet samt i forhold til forældre samt skole- og fritidstilbud.

3) Inddragelse af kommuner og dagtilbud. Kommuner og dagtilbud inviteres til at deltage i projektet (Socialstyrelsens opgave). Leverandøren færdigudvikler indsatsen og den pilottestes i samarbejde med kommuner og dagtilbud inden igangsættelse.

13Oplæg ved Bo Vinnerljung, KL’s Børnetopmøde d. 30. januar 2014. Den samme procentsats for estimeringen af udsatte børn indgår i

VIDA-4) En evaluering af indsatsens effekt og implementerbarhed, herunder pædagogisk, økonomisk og organisatorisk.15

5) Formidling af projektets resultater til pædagogisk personale, lærere og andre relevante fagpersoner i landets kommuner og dagtilbud.

Ad 1)

Dansk og international forskning og litteratur kortlægges med henblik på at identificere indsatser i dagtilbud og hjem, der er effektfulde eller vurderes lovende i forhold til at understøtte 4-6-årige udsatte børns skoleparathed og styrke overgangen til skole. Fokus skal dels være på et

udviklingsperspektiv i forhold til understøttelse af udsatte børns skoleparathed og dels på et organisatorisk perspektiv omkring understøttelse af overgangen til skole i et samarbejde mellem dagtilbud, skole og hjem.

Tilbudsgiver bedes i tilbuddet stille forslag til, hvordan denne kortlægning tilrettelægges – herunder hvordan relevante kompetencer inddrages i arbejdet med kortlægningen, og hvordan den nyeste viden fra forskningen på området anvendes i udviklingen af den konkrete indsats, som skal indgå i projektet. Kortlægningen skal bygge videre og supplere reviewet fra Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning, Aarhus Universitet16. Tilbudsgivers søgestrategi (for eksempel søgeord, databaser og lignende) skal desuden beskrives.

Ad 2)

Den indsats, der skal afprøves i projektet, udvælges og udvikles. Indsatsen skal bygge ovenpå den viden, som allerede findes fra internationale og danske undersøgelser og forskning, og den skal inddrage den pædagogiske praksis i relation til børns læringsmæssige udvikling, som allerede foregår i dagtilbuddene. Indsatsen kan eksempelvis bygge ovenpå brugen af de 6 obligatoriske lærerplanstemaer eller andre aktiviteter, som dagtilbuddene arbejder med.

Indsatsen kan også indeholde andre typer af aktiviteter eller metoder, der ikke almindeligvis arbejdes med i dagtilbuddene, men hvor der på baggrund af kortlægningen findes indikationer for en positiv effekt i forhold til børns skoleparathed. Der kan ligeledes være tale om

kombinationer af forskellige tilgange.

15 Jf. Socialstyrelsens vidensdeklaration: http://socialstyrelsen.dk/filer/aeldre/SocialstyrelsensVidensdeklaration.pdf/view

16

Indsatsen færdigudvikles og pilottestes i samarbejde med deltagende kommuner og dagtilbud.

Indsatsen skal adressere udsatte børn, og den skal tilrettelægges ud fra et inklusionsperspektiv, så det sikres, at de udsatte børn ikke bliver stigmatiseret eller ekskluderet i dagtilbuddet. Samtidig skal indsatsens implementerbarhed indtænkes - herunder det metodiske og teoretiske grundlag for indsatsen, metodernes anvendelighed og appel til målgruppen for projektet.

Den valgte leverandør skal udarbejde en detaljeret metodebeskrivelse af den indsats, der bliver genstand for udvikling, afprøvning og effektmåling.17 Metodebeskrivelsen skal endvidere kunne danne grundlag for en efterfølgende udbredelse af metoden i andre dagtilbud.

Metodebeskrivelsen skal indeholde en sammenhængende, vidensunderbygget og plausibel forandringsteori, der illustrerer, hvordan metodens elementer i samspil antages at føre til de ønskede resultater for børnene. Indsatsen og metodebeskrivelsen skal godkendes af udbyder.

Indsatsen skal indeholde konkrete aktiviteter eller forløb i forhold til forældreinvolvering, som kan bidrage til at understøtte barnets skoleparathed. Samarbejde om læring i hjemmet kan eksempelvis understøttes ved at dagtilbuddene evaluerer og revurderer form og indhold af forældresamarbejdet. Der kan arbejdes med aktiviteter, dialog og interaktion, som er struktureret og understøttet af personalet. Forskning peger på, at øget inddragelse i dagtilbuddets hverdag giver forældrene større tryghed og mulighed for at forstå deres eget barn bedre. På den måde kan forældre få en oplevelse af at kunne bidrage relevant til deres barns udvikling og trivsel.18

Indsatsen skal desuden indeholde forslag til konkrete forløb, som kan være med til at nedbryde eventuelle tværinstitutionelle barrierer imellem dagtilbud og skole.

Opsummerende skal den valgte leverandør jævnfør ad 2:

 udvælge og udvikle den indsats, som skal afprøves i projektet og i den forbindelse inddrage nyeste forskning på området samt erfaringer fra kommunal praksis.

Leverandøren kan inddrage de kommuner og dagtilbud, som deltager i projektet.

Indsatsen skal målrettes udsatte børn i udsatte boligområder.

 sikre, at indsatsen tilrettelægges ud fra et inklusionsperspektiv samt sikre indsatsens implementerbarhed.

 indtænke konkrete aktiviteter og forløb i forhold til forældreinvolvering, som kan bidrage til at understøtte barnets skoleparathed, herunder sociale kompetencer.

 indtænke konkrete aktiviteter og forløb, som kan nedbryde tværinstitutionelle barrierer imellem dagtilbud og skole.

Tilbudsgiver bedes, med udgangspunkt i ovenstående, i sit tilbud beskrive et design for

udviklingen af den indsats, som skal implementeres i kommunerne og være udgangspunkt for et effektstudie. Herunder bedes tilbudsgiver illustrere, hvordan relevante medarbejderes

kompetencer inddrages i udviklingen af indsatsen. Samtidig skal tilbudsgiver komme med forslag til, hvordan indsatsens implementerbarhed sikres.

Ad 4)

Leverandøren skal i forsøgsperioden yde løbende og tæt bilateral processtøtte samt faglig vejledning til projektkommuner og -dagtilbud, med henblik på at understøtte den udviklede indsats, herunder fastholde fokus og implementering.

Leverandøren skal udvikle et kompetenceforløb målrettet det pædagogiske personale og ledelsen i dagtilbud og involverede skoler. Det samlede kompetenceforløb har, med udgangspunkt i den aktuelt bedste viden, til formål at forbedre det pædagogiske personales viden om og

handlekompetencer i forhold til, hvordan der kan arbejdes systematisk med sprog, læsning og matematik, med sociale kompetencer og med forældreinvolvering, herunder operationalisere viden, så den er direkte anvendelig i den pædagogiske praksis.

Leverandøren skal ligeledes understøtte og komme med forslag til, hvordan det pædagogiske personale efter endt kursusforløb får videreformidlet viden fra kompetenceforløb til den øvrige personalegruppe og bragt denne viden i spil i den daglige pædagogiske praksis.

Leverandøren skal facilitere og understøtte etablering af faglige teams internt i forsøgsdagtilbud på en måde, så de personalemæssige ressourcer, kompetencer og fysiske rammer udnyttes bedst muligt. Formålet med de interne faglige teams, er at understøtte det faglige miljø, hvor de faglige teams kan udveksle forskningsmæssig viden, udfordringer og konkret håndtering af forløb.

Det er endvidere leverandørens ansvar at sikre, at metoden som helhed er implementeret efter intentionen forud for effektmålingen, så der kan skelnes mellem implementeringsfejl og teorifejl, hvis evalueringen ikke kan påvise de forventede positive effekter.

Projektet indebærer udover ovenstående forskellige implementeringsaktiviteter som for eksempel

deltagelse i netværk med øvrige projektkommuner. Socialstyrelsen forestår afholdelse af netværksmøder.

Det påhviler derfor tilbudsgiver at sikre en tæt koordinering af opgaven med Socialstyrelsen, ligesom tilbudsgiver er forpligtet til at sikre en løbende koordinering i forhold til den overordnede tids- og aktivitetsplan for projektet.

Opsummerende skal den valgte leverandør jævnfør Ad 3:

 Yde løbende og tæt processtøtte samt faglig vejledning til projektkommunerne.

 Udvikle et kompetenceforløb målrettet det pædagogiske personale og ledelsen i dagtilbud og de involverede skoler.

 Understøtte og komme med forslag til, hvordan det pædagogiske personale efter endt kursusforløb får videreformidlet viden fra kompetenceforløb til den øvrige

personalegruppe.

 Facilitere og understøtte etablering af faglige teams internt i forsøgsdagtilbud på en måde, så de personalemæssige ressourcer, kompetencer og fysiske rammer udnyttes bedst muligt.

 Sikre implementeringen af metoden som grundlag for effektmålingen.

Tilbudsgiver bedes, med udgangspunkt i ovenstående, i sit tilbud beskrive et design for et

kompetenceforløb målrettet det pædagogiske personale og ledelsen i dagtilbud og de involverede skoler samt beskrive, hvordan relevante medarbejdere vil yde processtøtte og faglig vejledning til kommunerne i projektperioden.

Ad 4)

Evalueringen skal grundlæggende give svar på følgende tre spørgsmål, jf. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forholds evidenspolitik:

 Hvilken effekt har indsatsen?

 Hvordan implementeres indsatsen i de medvirkende kommuner og dagtilbud?

 Hvad koster indsatsen at implementere og drive, og er den ressourceeffektiv? Det vil sige en sammenholdelse af de ressourcer, der bruges på gennemførelse af indsatsen i dagtilbuddene, og de effekter, der opnås med indsatsen.

Udover ministeriets evidenspolitik henvises der til Socialstyrelsens vidensdeklaration, som redskab til vurdering af vidensgrundlaget for indsatser og metoder på det sociale område. Af vidensdeklarationen fremgår en række guidende spørgsmål til blandt andet effekt,

implementering og økonomi. Der indgår endvidere en oversigt i Vidensdeklarationen over sammenhængen mellem veludførte evalueringer med forskellige designs. Vidensdeklarationen giver en indikation af, hvad Socialstyrelsen lægger vægt på at få belyst i forhold til metoder og indsatser på det sociale område - med det formål, at kommuner og leverandører kan træffe oplyste valg om, hvad der skal indgå i den lokale tilbudsvifte.19

Indsatsen skal afprøves og testes med henblik på analyse og effektvurdering i forhold til 4-6-årige børns skoleparathed og i forhold til inddragelse af forældre samt skole og fritidstilbud, herunder hvilke dele af indsatsen, som har haft særlig betydning for effekten.

Leverandøren skal foreslå og argumentere for, hvordan en evaluering af indsatsen mest

hensigtsmæssigt designes under de givne betingelser, og med det formål at give valid viden om effekter af de valgte indsatser. Designet skal tage højde for mulighederne for at vurdere

langtidseffekter, der rækker ud over projektperioden ved, at de involverede børn kan følges via deres CPR-nummer efter projektet er afsluttet, så blandt andet resultaterne fra børnenes

sprogvurdering i 5-års alderen og i børnehaveklassen kan identificeres og måles efterfølgende.

19

Den samlede vurdering skal overordnet give svar på følgende:

 Har indsatsen ført til de ønskede effekter?

 Er der forskel på effekter af indsatsen afhængigt af eksempelvis børnenes sproglige udgangspunkt eller køn?

 Er indsatsen implementeret i overensstemmelse med implementeringsstrategien?

 Hvad er de væsentligste implementeringsbarrierer og løsninger på disse?

 Er en succesrig gennemførsel af indsatsen afhængig af forhold eller hjælpebetingelser, som ikke har været eksplicit formuleret fra start, og som varierer på tværs af

kommunerne?

 Hvilke utilsigtede virkninger af indsatsen kan sandsynliggøres?

 Hvad er omkostningerne forbundet med indsatsen set i forhold til effekten?

Tilbudsgiver bedes, med udgangspunkt i ovenstående, i sit tilbud foreslå og argumentere for, hvordan en effektmåling af indsatsen mest hensigtsmæssigt designes under de givne betingelser og med det formål at give valid viden om effekter af den valgte indsats samt indsatsens

implementerbarhed og ressourceeffektivitet.

Ad 5)

Resultater og anbefalinger fra projektet skal udmøntes i en rapport med henblik på offentliggørelse.

Herudover skal resultaterne formidles i en pjece, implementeringsguide eller lignende målrettet personale i dagtilbud og evt. børnehaveklasser og fritidstilbud, som i let og overskuelig form giver forslag til, hvordan personalet kan omsætte den nye viden i det pædagogiske arbejde.

Formidlingen skal sikre, at den opnåede viden kan omsættes til konkret og anvendelig viden, der kan implementeres direkte i dagtilbuddene og skoler i det daglige pædagogiske arbejde med at styrke kognitive og sociale kompetencer blandt udsatte børn i alderen 4-6 år.

Leverandøren er ansvarlig for formidlingen.

Som en del af formidlingen skal leverandøren sørge for, at alle materialer udviklet i regi af

”Styrket overgang til skole for udsatte børn i dagtilbud” bliver gjort offentligt tilgængelige på en portal valgt af udbyder. Udbyder beslutter i samråd med leverandøren, hvilke materialer der vil være tilgængelige for alle i hele indsatsperioden.

Leverandøren skal endvidere udarbejde en statusrapport midtvejs i forløbet. Rapporten skal være et anvendelsesorienteret produkt med fokus på formidling af metodebeskrivelsen samt status på de første erfaringer med implementering af indsatsen.

.

Leverandøren skal desuden facilitere to afslutningskonferencer (vestdanmark og østdanmark) medio 2018 med mulighed for deltagelse af minimum 300 personer og med en begrænset

brugerbetaling. Målgruppen for konferencen er pædagogisk personale i dagtilbud og skoler samt medarbejdere fra kommunale forvaltninger og politikere i kommunerne.

Formålet med konferencen er at formidle resultaterne fra projektet, herunder de

forskningsmæssige resultater samt perspektiver fra de involverede dagtilbud og skoler.

Opsummerende bedes tilbudsgiver i sit tilbud stille forslag til, hvordan projektets resultater formidles på en hensigtsmæssig måde inden for de givne rammer, der er skitseret ovenfor.