• Ingen resultater fundet

Den rette timing ift. karakterer og feedback har betydning for eleverne

En del af eleverne fortæller, at hvis de får karakterer og feedback samtidig, så har de en tendens til at fokusere på karakteren frem for på feedbacken. Det vil sige, at timingen ift., hvornår eleverne får hhv. karakterer og feedback, og om de får det samtidig eller hver for sig, kan have betydning for, hvor meget eleverne forholder sig til feedbacken. Fordi feedbacken får mere opmærksomhed, hvis den kommer forud for en karakter, foreslår nogle elever selv, at de først får feedback, de skal for-holde sig til, og først derefter en karakter. En elev fortæller:

Jeg ville gerne have, at vi først fik feedback, og så efter lidt tid fik karakteren. For så kunne man fokusere på det, som skulle gøres bedre. Så man ikke bare dropper alt, fordi man har fået en karakter, som man ikke er tilfreds med.

Den rette timing ift. fordelingen mellem feedback og karakterer handler også om, tidspunktet på skoleåret og hvilke fag der er tale om. For det første er eleverne glade for feedback i starten af sko-leåret, og også gerne uden karakterer, så de har ro til at sætte sig ind i nye fag og områder. Men i slutningen af skoleåret vil eleverne også gerne have et billede af, hvor de ligger fagligt.

For det andet har det betydning for eleverne, hvorvidt der er tale om afsluttende fag. I de afslut-tende fag, hvor der ikke er lang tid til, at eleverne får karakterer, der kommer på eksamensbeviset, er det vigtigere for eleverne med hyppige karakterer for at vide, hvor de ligger. En elev siger:

Hvis det er et afsluttende fag, så er det vigtigt at få karakterer tit. Hvis nu vi har forskellige em-ner, så har man også brug for karakterer løbende, så man kan se, hvad man er god til og ikke er god til. Hvis det bare er et gennemsnit, så ved du ikke, hvad du skal forbedre til eksamen.

4.2.3 Forskellige elevers præferencer for karakterer og feedback

Krydser man elevernes besvarelser ift. deres præferencer for karakterer og feedback med register-data om elevernes baggrund, optræder der enkelte signifikante forskelle for så vidt angår elevernes køn og deres forældres uddannelsesbaggrund, men ikke for så vidt angår etnicitet, fagligt niveau og husstandsindkomst.

Forskelle i piger og drenges præferencer for karakterer og feedback

Ved spørgsmålet om, hvorvidt eleverne foretrækker karakterer, feedback eller begge dele for en opgave, svarer flere piger end drenge, at de gerne vil have både karakterer og feedback. 84 % af pi-gerne foretrækker at få både karakterer og feedback, mens det gælder 78 % af drengene.

TABEL 4.8

Kan du bedst lide at få karakterer, feedback eller begge dele for en opgave?

Pige Dreng Total

Antal Procent Antal Procent Antal Procent

Både karakterer og feedback 595 84 % 354 78 % 949 82 %

Kun feedback 100 14 % 77 17 % 177 15 %

Kun karakterer 13 2 % 24 5 % 37 3 %

Total 708 100 % 455 100 % 1163 100 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende klasser i forsøg om karakterfrihed i 1.g samt Danmarks Statistiks befolkningsregister.

Note: En signifikanstest viser, at der er en signifikant sammenhæng mellem elevernes køn, og hvorvidt de bedst kan lide at få karakterer, feedback eller begge dele for en opgave (P < 0,001).

Skal eleverne vælge mellem enten karakterer eller feedback, vælger lidt flere piger end drenge feedback. 52 % af pigerne vælger feedback mod 49 % af drengene. Der er således tale om en lille om end signifikant forskel. 39 % af drengene vælger karakterer, mens det gælder for 31 % af pi-gerne.

TABEL 4.9

Hvis du skal vælge mellem enten at få en karakter eller feedback på en opgave, hvilken tilbagemelding foretrækker du så?

Pige Dreng Total

Antal Procent Antal Procent Antal Procent

Feedback 193 52 % 124 49 % 317 51 %

Karakter 117 31 % 99 39 % 216 35 %

Ved ikke 62 17 % 28 11 % 90 14 %

Total 372 100 % 251 100 % 623 100 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende klasser i forsøg om karakterfrihed i 1.g samt Danmarks Statistiks befolkningsregister.

Note: En signifikanstest viser, at der er en signifikant sammenhæng mellem elevernes køn, og hvorvidt de foretrækker at få feedback eller karakterer som tilbagemelding på en opgave, hvis de skal vælge mellem de to muligheder (P < 0,048).

Forskelle i elevernes præferencer for karakterer og feedback afhængig af forældres uddannelsesniveau

Flere elever af forældre med lange videregående uddannelser ville foretrække feedback frem for karakterer, hvis de skulle vælge, end det er tilfældet for de øvrige elever. 62 % af eleverne, hvis for-ældre har en lang videregående uddannelse, ville foretrække feedback. Til gengæld svarer kun 44

% af eleverne, hvis forældre har ingen erhvervskompetencegivende uddannelse eller en eud, at de ville foretrække feedback. For elever, hvis forældre har hhv. en kort eller mellemlang videregående uddannelse er andelen, der foretrækker feedback på hhv. 53 % og 47 %.

TABEL 4.10

Hvis du skal vælge mellem enten at få en karakter eller feedback på en opgave, hvilken tilbagemelding foretrækker du så?

Ingen

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt deltagende klasser i forsøg om karakterfrihed i 1.g samt Danmarks Statistiks Register for højest fuldførte uddannelse (UDF).

Note: En signifikanstest viser, at der er en signifikant sammenhæng mellem elevernes forældres højest fuldførte uddan-nelse, og hvorvidt eleverne foretrækker enten at få en karakter eller at få feedback på en opgave, hvis de skal vælge mellem de to muligheder (P < 0,026).

4.3 Karakterer og feedbacks betydning for elevernes motivation og tilgang til opgaver og undervisning

I dette afsnit beskrives det, hvilken betydning karakterer og feedback har for elevernes motivation og tilgang til opgaver og undervisning, og i forlængelse heraf for deres faglige udbytte.

4.3.1 Karakterer kan motivere eleverne til en ekstra indsats

Karakterer kan motivere en stor del af eleverne til at gøre en ekstra indsats. Det gælder særligt høje karakterer (95 %), men også lavere karakterer end forventet kan motivere en stor del af eleverne (69 %). Til gengæld mister eleverne tit motivationen, hvis karaktererne ikke bliver bedre, selvom de gør en indsats (65 %). For knap to ud af tre elever gælder det, at de ville sige mere i undervisningen, hvis de fik karakterer (60 %), og at de ville gøre mere ud af skriftlige opgaver, hvis de fik karakterer (66 %).

TABEL 4.11