• Ingen resultater fundet

Den intelligente indbakke

In document MedCom11 > Sådan går det (Sider 29-33)

Dato: Februar 2019 Projektleder: Tom Høg Sørensen

Formål:

Formålet med projektet er at etablere en mere effektiv indbakke, der letter lægens og klinikpersonalets håndtering af indkommende post. Dette skal gøres ved at gøre håndteringen af den indgående post mere intelligent.

Lægen og klinikkens personale skal kunne mærke en tydelig reduktion den tid, som de tidligere brugte på at hånd-tere og distribuere posten. Herudover vil klinikken ikke længere opleve tilfælde, hvor vigtige beskeder bliver overset og først bliver håndteret efterfølgende arbejdsdag eller senere. Den intelligente indbakke vil sammen med patient-overblikket give den praktiserende læge og praksispersonalet en mere effektiv hverdag.

Deltagere:

PLO, DR, PL-forum og MedCom

Leverandør:

EPJ- og LPS-leverandører Læs mere om projektet: Den intelligente indbakke - MedCom

Projektstatus

• Gennem workshops, er der udarbejdet et fælles forståelsesdokument over praksis ønsker og behov til kom-mende løsning. Dokumentet har synliggjort, at der er behov for ændring og nye tiltag i håndteringen af EDI gene-relt for at få den optimale løsning.

• Der har deltaget to LPS-leverandører (XMO og NOVAX) i de tre workshops. Samlet set har kompetenceniveauet fra LPS-leverandørerne ikke været på det niveau, som blev aftalt med PL-forum.

• Gennemførelse af tidsstudier i udvalgte klinikker i forbindelse med håndteringen af de forskellige EDI-meddelel-sestyper er afsluttet. Disse tidsstudier blev forventet gennemført medio januar, men er desværre først gennem-ført medio februar.

• Det har endnu ikke været muligt at indgå en samarbejdsaftale med en LPS-leverandør, svarende til samarbejds-aftalen, der er indgået på projekterne ”Hurtigt patientoverblik” og ”Bedre forberedelse til konsultation”.

Strategisk lige nu

• Der arbejdes på at indgå aftale med en LPS-leverandør om udvikling at pilotløsning. Det er her vigtigt at finde en leverandør, som har motivation, kompetencer og ressourcer til opgaven.

• Da det endnu ikke har været muligt at indgå samarbejdsaftale med en LPS-leverandør, overvejes det, om der skal rettes henvendelse til PL-forum for at fremme processen.

• Der etableres en brugergruppe til projektet, så snart der er lavet en samarbejdsaftale med en LPS-leverandør.

Fagligt/teknisk lige nu

På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til, at der er et afgørende behov for at forbedre nogle af de eksister EDI-standarder. Der er stor tilfredshed med, at der kommer en bedre epikrise (DIS 01, 02 og 03), som vil lette den prak-tiserende læges arbejde og højne patientsikkerheden. Det ser dog ud til, at der er et ønske om at udnytte faciliteter bedre i nogle eksisterende standarder (prioritering i korrespondancer og labsvar).

Risikolog

MedCom har en del projekter kørende, som kræver en stor indsats af LPS-leverandørerne. Situationen hos flere af dem er, at de har svært ved at skaffe ekstra udviklingsressourcer, som er nødvendige for at kunne håndtere alle projekterne. Det vurderes, at milepæl 3, på trods af flytning ikke kan gennemføres. Der ønskes først revision af mile-pæl 3, når der er indgået samarbejdsaftale med LPS-leverandør. Derfor er projektet skiftet fra grøn til gul.

Milepæle Plan Nået

1. Tildeling af pilotopgave til udvalgt Lægesystemleverandør 30.09.2018 Påbegyndt 2. Fastlæggelse og udvikling af ændringer til standard 30.06.2019

3. Pilot er gennemført og implementeringsguide udarbejdet 30.06.2019 4. Løsning implementeret og alle systemer er godkendt 20.12.2019 5. Teknisk udbredelse af løsning til alle kliniker 2020

Monitorering

Den intelligente indbakke

Der er på nuværende tidspunkt i projektet ingen monitorering at vise.

IT i praksissektoren

Forbedring af epikriser

Dato: Februar 2019 Projektleder: Alice Kristensen

Formål:

At højne kvaliteten af epikriser og via disse øge patientsikkerheden i sektorovergange gennem information, koordination af behandling og kommunikation i samarbejde mellem sekundær og primær sundhedssektor. Epikriserne skal være priori-terede og målrettede ift. hvad der anbefales af opfølgning fra den praktiserende læge

• At den praktiserende læge, som modtager af epikrisen, tydeligt kan se, hvilken opfølgning som anbefales varetaget i praksis ift. patientens forløb, samt hvornår opfølgningen bør finde sted.

Deltagere:

PLO, DR, Styrelsen for patientsikkerhed og MedCom

Leverandører:

EPJ- og LPS-leverandører

Læs mere om projektet: https://www.medcom.dk/projekter/digital-almen-praksis/forbedring-af-epikriser Projektstatus

Regionerne arbejder med at kravspecificere og afgive bestillinger til deres leverandører, samt forberede egentest, test hos MedCom samt planlægning af organisatorisk implementering. 3 af 5 regioner kan ikke overholde tidsfristen pr.

01.07.19. Overgangsperioden bliver forventeligt på 3 mdr., hvor begge versioner af standarden anvendes. Alle regioner forventes i drift pr. 1.10.19

Lægepraksissystemerne har fået tilsendt opgaveporteføljen og forventes at udvikle og få testet den reviderede standard på testcamp i april 2019. LPS´erne forventer at være klar til implementering pr. 01.06.2019

Der arbejdes i den nationale følgegruppe med Kultur- og læringsprojekt – den organisatoriske implementering af den revi-derede epikrisestandard og -vejledning, samt plan til fælles kommunikationsplan.

Strategisk lige nu

Drøftelser i projektgruppen og internt hos MedCom vedr. mulige strategier/tiltag i overgangsperioden (1. juli til 1. okt.) hvor både gammel og revideret standard skal kunne sendes og modtages.

Fagligt/teknisk lige nu

STPS har primo dec. 2018 udsendt den nye vejledning til epikriser på Retsinformation. Vejledningen forventes offentlig-gjort 1. januar 2019 og gældende fra 1. juli 2019.

DR har 8. feb. 2019 udsendt faglig vejledning om anvendelse af styrket opfølgningsindsats i forbindelse med markering af epikriser (rød, gul, grøn).

Der afholdes Følgegruppemøde d. 19. feb. med henblik på at koordinere udmeldinger og kommunikation vedrørende epikrisevejledningen. Herudover evaluering af arbejdet med vejledning og standard, samt mulighed for monitorering af implementering af disse.

MedCom afholder 4. projektgruppemøde for forbedring af epikriser d. 25. feb., bl.a. med fokus på at drøfte leverancer, test og implementering af revideret standard samt håndtering af overgangsperiode med begge versioner af standarden.

Risikolog

Manglende leverancer fra epj-systemleverandører kan påvirke regionernes mulighed for at overholde tidsfristen for test og organisatorisk implementering af standarden og dermed overholdelse af lovgivning.

Overgangsperioden, hvor både gammel og revideret standard anvendes kan medføre misforståelser hos modtagere af de epikriser, som ikke er markeret, og som derfor kan blive opfattet som ”hvide”.

Milepæle Plan Nået

1. Konsolidering af overskrifter i epikrisetekstfelt 31.05.2018 08.10.2018 2. Implementering og udbredelse af tilrettet epikrisetekstfelt 01.08.2018 Udgået 3. Udarbejdelse af dokumentation og vejledning til revideret standard 01.10.2018 16.10.2018 4. Levering af revideret vejledning for epikriseskrivning 01.10.2018 04.12.2018 5. Systemleverandørernes ændring og tilretning af epikrisestandard DIS

01, 02 og 03

31.12.2018 6. Test og godkendelse af standard DIS01, 02 og 03 01.03.2019 7. Implementering og udbredelse af revideret DIS01, 02 og 03 30.06.2019

Monitorering

Forbedring af epikriser

Der er på nuværende tidspunkt i projektet ingen monitorering at vise.

IT i praksissektoren

In document MedCom11 > Sådan går det (Sider 29-33)