• Ingen resultater fundet

De organisatoriske elementer i projekterne

In document Investering i Efterværn (Sider 14-17)

I forbindelse med projektet har de syv kommuner foretaget en række organisatoriske ændringer på ef-terværnsområdet. Ændringerne spænder bredt fra ændring af organiseringen til oprettelse af nye til-bud og kompetenceudvikling. Der er dog en række fællestræk, som går på tværs af de syv kommuner.

Disse elementer er opsummeret nedenfor.

15 De organisatoriske elementer er opsummeret i figuren ovenfor og uddybes nedenfor.

Organisering

Stort set alle kommunerne har i forbindelse med projektet i større eller mindre grad ændret organise-ringen omkring arbejdet med efterværn, enten ved oprettelse af en efterværnsenhed eller ved etable-ring af tværgående teams.

I fem kommuner er der etableret et samlet team eller en enhed, der varetager efterværnssagerne og an-dre ungesager. Rådgiverne i efterværnsenheden varetager sagsbehandling både i forhold til efterværn og øvrige ydelser og indsatser til de unge, herunder LAS og LAB. Herudover er der typisk koblet andre relevante fagligheder på, fx UU-vejleder, psykolog m.v. Hensigten med én samlet enhed er at skabe en større grad af koordination og øget samarbejde, samt at de unge oplever en enklere indgang. I projekt-perioden har alle landets kommuner implementeret den sammenhængende kommunale ungeindsats (KUI) på tværs af uddannelses-, beskæftigelses- og socialområdet for unge under 25 år uden en ung-domsuddannelse. KUI er i flere af kommunerne placeret i efterværnsenhederne. I én kommune er der desuden ansat en efterværnskonsulent, som tilbyder supervision og konsulentbistand til rådgiverne omkring efterværnssagerne.

Styrkelse af det tværgående samarbejde

Alle kommuner har iværksat tiltag med henblik på at styrke det tværgående samarbejde. I nogle kom-muner er der afholdt kurser, hvor fokus har været på det tværgående samarbejde. I andre komkom-muner er der implementeret konkrete metoder og redskaber, fx Samarbejdsmodellen og Én samlet plan, som har til formål at skabe større sammenhæng og en helhedsorienteret indsats for den unge og på den måde lette overgange mellem forvaltninger og enheder og styrke samarbejdet på tværs af Jobcenter, KUI, voksenområdet og udførerne.

Figur 2. De organisatoriske elementer i projekterne

16 Fem kommuner arbejder med en kombineret myndigheds- og udførerfunktion, hvor sagsbehandleren typisk også varetager en rolle som kontaktperson. Både funktionens titel og det specifikke indhold vari-erer på tværs af kommuner, men hensigten er den samme, nemlig at sikre en stabil relation til den unge, samt sikre at den unge har én indgang og derigennem oplever større sammenhæng i indsatsen.

Udvidelse af tilbudsviften

Stort set alle kommunerne har i forbindelse med projektet udvidet tilbudsviften med et eller flere til-bud. De konkrete ændringer i tilbudsviften varierer på tværs af kommuner, men fællestrækkene er op-summeret nedenfor:

• Fem kommuner har arbejdet med at udvikle klubtilbud, hvor de unge kan komme og deltage i forskellige aktiviteter sammen, herunder madaftener, pigegrupper, lektiegrupper, fysiske aktivi-teter, gruppeforløb m.v.

• Der er i tre kommuner etableret individuelle tilbud målrettet enkelte unge om fx psykologsam-taler, behandlingsture og CTI-forløb.

• Der er herudover etableret særlige forløb for de unge i tre kommuner, fx udviklingsforløb, hvor der arbejdes med intensiv botræning, eller gruppeforløb mod ensomhed, hvor der arbejdes med at etablere fællesskaber og netværk for den unge.

• Tre kommuner har arbejdet på at etablere en tættere kobling til de frivillige tilbud i kommunen, enten ved involvering af frivillige medarbejdere i aktiviteter, ved at henvise til tilbud hos frivil-lige og synliggøre de unges muligheder på nye måder fx via en elektronisk oversigt over aktuelle tilbud til målgruppen (Unge GPS’en) eller ved etablering af en frivillighedskoordinator, der kan fungere som bindeled mellem de unge og tilbud i civilsamfundet.

I enkelte kommuner er tilbud udgået af projektet efter aftale med Socialstyrelsen, fordi de blev vurderet mindre relevante i praksis, eller fordi målgruppen ikke har været stor nok. Det drejer sig blandt andet om Chilled gruppeforløb – et behandlingsprogram til unge, som lider af angst – og Min Vej, som er en indsats med fokus på personlig udvikling på vejen mod uddannelse.

Ungeinddragelse

Alle kommuner har arbejdet med at styrke det inddragende arbejde af de unge både i forbindelse med målarbejdet og handleplaner men også i udviklingen af kommunens tilbud. Fire kommuner har nedsat konkrete ungepaneler, ungeråd eller -bestyrelser, hvor de unges stemme systematisk inddrages med henblik på at inkludere de unges perspektiv og sikre, at tilbud og indsatser matcher de unges behov.

Faglige redskaber og kompetenceudvikling

De syv kommuner har alle introduceret nye faglige redskaber, metoder og tilgange, og medarbejdere har i flere kommuner modtaget kompetenceudvikling.

Kommunerne har i den forbindelse implementeret inddragende og recovery-orienterede tilgange i mo-tivationsarbejdet, fx den motiverende samtale (MI), Den Løsningsfokuserede Tilgang, LØFT og Det dobbelte blik, hvor der er et balanceret fokus på både de unges ressourcer og udfordringer.

17 Styrket relations- og motivationsarbejde

Kommunerne har i løbet af projektperioden styrket motivationsarbejdet blandt andet ved at oplyse og motivere de unge allerede fra det 15. år, ved at anvende recovery-orienterede tilgange, en hø-jere grad af inddragelse og hyppigere opfølgning.

Kommunerne har arbejdet målrettet med relationsarbejdet med fokus på at sikre en god relation til den unge, understøtte inddragelse, motivation og ejerskab til den unges egen sag.

Hyppigere og styrket opfølgning

Fire kommuner har arbejdet med en hyppigere kontakt til de unge, enten med en bestemt kadence eller mere håndholdt i forhold til den enkelte unge. Her kan sagsbehandleren følge op på den unges udvik-ling og trivsel, få en føudvik-ling med den unges situation og løbende udvikudvik-ling. Foruden en hyppigere kon-takt har nogle kommuner arbejdet mere generelt med at styrke opfølgningen ved fx at opkvalificere medarbejdere og styrke systematikken i opfølgningen, fx ved at benytte samtale- og progressionsred-skaber i opfølgningsarbejdet.

Opfølgning på unge, som takker nej

Der er i seks af kommunerne sat fokus på opfølgningen på unge, som takker nej til efterværn. Nogle kommuner har indført en fast kadence for kontakten til de unge. Andre kommuner tilbyder de unge en efterværnsguide, som sikrer dem en hurtig adgang til kommunen og en nem etablering af efterværnet, hvis det bliver relevant. En kommune tilbyder de unge et efterværnsbevis, der tydeliggør, at de unge har mulighed for at vende tilbage, hvis de får behov for det.

I det følgende behandles de fire organisatoriske mål i projektet særskilt med inddragelse af relevante kilder. Kapitlet afsluttes med en samlet opsamling på de fire organisatoriske mål.

In document Investering i Efterværn (Sider 14-17)