• Ingen resultater fundet

D ELKONKLUSION V ÆKST OG PIE MODEL OG SVAR PÅ ARBEJDSSPØRGSMÅL 1:

In document JYSK INDTAGER RUSLAND (Sider 38-41)

3. KAPITEL: MAKROANALYSENIVEAU

3.3 D ELKONKLUSION V ÆKST OG PIE MODEL OG SVAR PÅ ARBEJDSSPØRGSMÅL 1:

Hvilke makroøkonomiske forhold skal JYSK være opmærksom på i Rusland?

Den fremtidige vækst i Rusland går langsomt fremad og der er grund til optimisme. Arbejdsstyrken vil falde ca. 6% frem til 2030. Det skyldes små årgange og mange går på pension. Det gennemsnitlige uddannelsesniveau er stigende og vil påvirke kvaliteten af arbejdsstyrken i en positiv retning. Rusland har nogle af verdens største naturressourcer. Halvdelen af landets finansiering kommer fra salg af olie, men de ustabile og faldene oliepriser har sat Ruslands investeringer på pause. Putin har ellers

28

38 søsat flere store investeringsprojekter, blandt andet i form af uddannelse, uddannelsesbygninger, infrastruktur og udbredelse af bredbånd, men det trækker ud med at komme i mål med investeringerne.

Det konkluderes også, at Rusland i høj grad er ineffektiv i udnyttelsen af sit potentiale til at skabe vækst. Den helt store vækst højdespringer er den øgede velstand, der ventes blandt almindelige russere. De næste 4 år fra 2020 til 2024 forventes reallønnen at stige med 27%. Ligeledes forventes forbruget at stige med 27%

Den russiske præsident sidder enerådigt på magten og fører en autoritær ledelse af landet. Putin har magt over regeringen og det folkevalgte parlament, Dumaen. Han har magt over de største medier i landet og sørger for, at alle landets formelle institutioner er politiserede, støtter op om hans politik og favoriserer alle hans allierede oligarker (de rige forretningsfolk). Til at beskytte sig og sine oligarker, har Putin ladet opbygge en national garde, der har beføjelser til at anvende magt og vold, samt krænke ejendomsretten uden kendelse.

Denne autokratiske og elitestyrede politiske styreform gør, at der ikke er nogen reel opposition til Putin. Hvis der er noget, der ligner en udfordrer til Putin, bliver det hurtigt fjernet af de politiserede institutioner - f.eks. dømmes vedkommende for skatteunddragelse eller anden ulovlighed. Man kan sige, at det positive ved, at Putin sidder ved magten langt ind i fremtiden er, at den politiske situation i landet forbliver stabil.

Den russiske økonomi er meget afhængig af olieeksport, som finansierer halvdelen af statsudgifterne.

Rusland har gennem de seneste år forsøgt at tilpasse landets økonomi til de volatile oliepriser, blandt andet ved at trimme de offentlige udgifter til pensioner og forsvaret. Men Ruslands har dårlig økonomi, hvilket betyder at de reformer, der skal forbedre forholdene i blandt andet sundhedsvæsnet, uddannelsessystemet og infrastrukturen sandsynligvis ikke bliver gennemført. Derudover, har den russiske annektering af Krim-halvøen medført vestlige handelssanktioner over for Rusland, hvilket tilsammen tegner et billede af en økonomisk krise i Rusland. Den dårlige økonomi i landet betyder et fald i import af udenlandske vare, hvilket igen kan føre til et øget indenrigs forbrug, hvilket kan være godt for JYSK ved at være tilstede i Rusland.

Det forventes, at efterspørgslen på den russiske olie vil falde om ca. 10 år i tråd med den grønne omstilling, hvilket vil betyde, at Rusland skal omstille sin eksport således, at landet i mindre grad er afhængigt af olieeksporten.

39 JYSK skal være opmærksom på at erhvervsklimaet i Rusland er usædvanlig dårligt. Rusland figurerer som nr. 137 over de 180 lande, der måles for korruption, hvor 1 er mindst korrupt, således som det er tilfældet for Danmark. Korruption findes på alle niveauer i det russiske samfund.

I forhold til udenlandske virksomheder optræder korruptionen ofte ved uregelmæssige betalinger til politiet, skat, offentlige forsyningsselskaber og ved fortoldning af gods ved den russiske grænse. Der er mangel på gennemsigtighed i den offentlige administration.

Derfor rådes JYSK til at være forberedt på det russiske system og følge nedenstående anbefalinger:

 Meld klart ud at i har en non-bribery policy

 Gør arbejdet ordentligt fra starten, virksomheder skal bruge de ressourcer der skal til for at få tilladelser og dokumentation i orden.

 Undgå korruption ved at benytte eksperter på området, eksempel benyt et fragtfirma der kender turen over grænsen. Brug lokal konsulenter til hjælpe med det tunge bureaukrati.

 Medtage udenlandske voldgiftklausuler til de kontrakter der skal laves i Rusland, for at minimere det russiske retssystems indblanding

Den russiske kultur bære præg af et hierarkisk inddelt samfund, hvor der er meget stor afstand mellem magthaverne og resten af samfundet. Magthaverne elsker at vise deres overlegenhed med ekstravagante statussymboler. Tonen er meget formel over for autoriteter.

Den russiske kultur bygger meget på personlige forhold. Man støtter og hjælper venner, familie og naboer. Hvis man skal opnå noget skal man opbygge tillid og anbefalinger.

Den almindelige russer praler sjældent og lever ofte på simpel og beskeden vis. Kulturen er i høj grad præget af struktur for at undgå usikkerhed, nøgleordet er kontrol. Når en russer interagere med fremmede, fremstår de ofte meget formelle og fjerne, men det er et tegn på respekt. At smile kan tolkes som svaghed. Russerne er omstillingsparate og villige til at ofre sig og leve sparsomt, for at opnå resultater. Det russiske samfund er baseret på begrænsninger. Således er den almindelige russer ofte kynisk og pessimistisk og lever sparsomt. Det at forkæle sig selv, føles forkert.

For JYSK er det især væsentligt, at mange russere finder udenlandske produkter attraktive, da de signalerer frihed.

Ungdomskulturen i Rusland er ikke tilhængere af Putin, men trætte af den russiske propaganda, som de ikke tror på. Den unge generation får sine informationer fra Internettet og ønsker at være frie, inspireret af den vestlige kultur. Alt inden for vestlig musik, mode og kunst er populært hos de unge generationer.

40 I ovenstående makroanalyse ses tydeligt, at de demokratiske processer langt fra ligner det, som JYSK kender fra f.eks. det skandinaviske marked. Ud fra ovenstående enkeltfaktorer, er jeg derfor af den overbevisning, at det er den gennemsyrede russiske korruption og bureaukrati, der vejer tungest på vægtskålen i forhold til de markedsforhold, der venter JYSK i Rusland.

In document JYSK INDTAGER RUSLAND (Sider 38-41)