• Ingen resultater fundet

CMA-uddannelsens sammensætning hos revisionshusene

6 Analyse

6.1 Fremdriftsreformen

6.1.1 Revisionshusenes ændringer i forlængelse af vedtagelsen af fremdriftsreformen

6.1.1.2 CMA-uddannelsens sammensætning hos revisionshusene

Ses der samlet på revisionshusene blev det ovenfor konkluderet, at revisionshusene forventer, at det er revi-sionshuse med mellem 10 og 50 ansatte, som påvirkes mest af fremdriftsreformens ændringer. For at under-søge om det i virkeligheden er revisionshusene med mellem 10 og 50 ansatte, som påvirkes mest, underunder-søges der i det følgende, hvordan revisionshusene sammensætter uddannelsesforløbet for CMA-studerende før og efter fremdriftsreformens ændringer.

Til spørgsmålet om hvordan uddannelsesforløbet var sammensat inden fremdriftsreformens vedtagelse svarer 47% enten, at de ikke har deltidsstuderende eller ’andet’. Det ses ud fra kommentarerne, at en væsentlig del af dem, som har svaret ’andet’, ikke har CMA-studerende. Disse to svarmuligheder ses derfor i det følgende under et.

Ud over at lige under halvdelen af respondenterne ikke har CMA-studerende ansat, fordeler de resterende svar sig hovedsageligt på tre kategorier med lige stor procentfordeling. Det vil sige, at stort set lige mange revisionshuse giver udvalgte medarbejdere lov til at studere på deltid og arbejde fuld tid, som der er revisi-onshuse som giver udvalgte medarbejdere lov til at arbejde og studere deltid. Yderligere er der også procent-vist lige så mange, som giver samtlige af deres medarbejdere lov til at læse på deltid. Det skal dog også nævnes, at 4% af revisionshusene, før fremdriftsreformen havde CMA-studerende, som både arbejdere og studerede på fuld tid.

Revisionshus med over 200 ansatte

Revisionshus med mellem 51 og 200 ansatte

Revisionshus med mellem 10 og 50 ansatte

Revisionshus med under 10 ansatte

Revisionshuse med over 200 ansatte 33% 0% 12% 2%

Revisionshuse med mellem 51 og 200 ansatte 33% 0% 0% 2%

Revisionshuse med mellem 10 og 50 ansatte 0% 40% 41% 9%

Revisionshuse med under 10 ansatte 0% 0% 0% 18%

Ved ikke 33% 60% 47% 69%

I alt 100% 100% 100% 100%

Hvem vil fremdriftsreformen påvirke mest?

Størrelse på revisionshus

Side 66 af 181

Tabel 18

Svarene på, hvordan uddannelsesforløbene i revisionshusene efter fremdriftsreformens vedtagelse er skruet sammen, ses i tabel 19. Hele 69% svarer, at de ikke vil have CMA-studerende ansat efter vedtagelsen af frem-driftsreformen. Dette er en stigning på 22%-point, hvilket er en markant ændring.

Formuleringen af de øvrige svarkategorier har ændret sig, da det nu kun er muligt at læse på deltid ved at betale for det. På samme måde som før fremdriftsreformen, er der ingen væsentlige forskelle mellem disse øvrige kategorier, da alle kategorier har fået mellem 4% og 9% af svarene.

Tabel 19

Af ovenstående kan det derved sluttes, at revisionshusene overordnet set vil ansætte færre CMA-studerende efter fremdriftsreformens vedtagelse, mens fordelingen mellem de forskellige måder at sammensætte uddan-nelsen på er lige både før og efter fremdriftsreformens vedtagelse. Da det ønskes undersøgt om denne ten-dens er forskellig afhængig af, hvilken størrelse revisionshus, der er tale om, er ovenstående to spørgsmål krydset med baggrundsvariablen ’størrelse på revisionshus’. Resultatet af dette analyseres i det følgende.

Revisionshusene med over 200 ansatte tilbyder alle udvalgte medarbejdere, at de kan arbejde fuld tid og stu-derer på deltid før reformens vedtagelse. Efter reformen ændrer dette sig en smule, da det kun er 25%, som giver deres CMA-studerende mulighed for at læse CMA på deltid, mens der arbejdes fuld tid. Andre 25% sva-rer, at den CMA-studerende både skal læse og arbejde fuld tid, mens 50% svarer ’andet’. De 50% svarer til to

Hvordan blev uddannelsensforløbet for jeres CMA-studerende

skruet sammen før fremdriftsreformen? Respondenter Procent

De studerende arbejdede fuld tid og gik i skole fuld tid. 3 4%

En række udvalgte medarbejdere fik lov til at læse cand.merc.aud. på deltid,

mens de arbejdede på fuld tid. 14 18%

En række udvalgte medarbejdere fik lov til at læse cand.merc.aud. på deltid,

mens de arbejdede på deltid. 15 19%

Samtlige medarbejdere fik lov til at læse cand.merc.aud. på deltid. 11 14%

Der var ingen deltidsstuderende i jeres revisionshus. 31 39%

Andet 6 8%

I alt 80 100%

Hvordan skrues uddannelsesforløbet for cand.merc.aud.-studerende sammen i jeres revisionshus efter vedtagelsen af

fremdriftsreformen? Respondenter Procent

De studerende arbejder fuld tid og går i skole fuld tid. 4 5%

Der betales for at udvalgte medarbejdere får lov til at læse cand.merc.aud.

på deltid, mens de arbejder på fuld tid. 7 9%

De studerende tager en del af uddannelsen på deltid og en del af

uddannelsen på fuldtid. Der betales for den del, som tages på deltid. 7 9%

De studerende tager en del af uddannelsen på deltid og en del af

uddannelsen på fuldtid. De betaler selv for den del, som tages på deltid. 3 4%

Der betales for at samtlige studerende får lov til at læse cand.merc.aud. på

deltid. 3 4%

Der er ingen deltidsstuderende i jeres revisionshus. 43 54%

Andet 12 15%

I alt 79 100%

Side 67 af 181

respondenter, og da der er tale om revisionshuse med over 200 ansatte, konkluderes det, at disse to respon-denter er de få der i kommentarfeltet ikke har skrevet at de ikke har CMA-studerende men i stedet har skrevet, at de benytter en kombination af flere af svarmulighederne.

Hos revisionshusene med mellem 51 og 200 ansatte er der ikke sket den store ændring. Både før og efter fremdriftsreformen har samtlige revisionshuse tilbudt deres CMA-studerende en variation af uddannelsesfor-løbet, som inkluderer, at studiet tages på deltid. Fordelingen mellem, om der arbejdes fuldtid eller deltid og om det er udvalgte medarbejdere eller samtlige medarbejdere, som tilbydes CMA på deltid, ændrer sig en smule før og efter reformens vedtagelse. Yderligere er det værd at bemærke, at samtlige revisionshusene i respektive kategori betaler for enten hele eller en del af deltidsstudiet for deres CMA-studerende.

De to kategorier af revisionshuse med færrest ansatte adskiller sig væsentligt fra de to andre kategorier ved, at det er dem som har svaret, at de ikke har CMA-studerende.

Revisionshusene med mellem 10 og 50 ansatte går fra, at 16% svarer, at de ikke har CMA-studerende før fremdriftsreformens vedtagelse til at 58% svarer dette efter vedtagelsen. Dette vurderes at være en signifikant stigning. Yderligere stiger andelen af de CMA-studerende, som både arbejder og studerer på fuld tid fra 5% til 11%, hvilket også er en betydelig stigning. 32% af revisionshusene i respektive kategori svarer før fremdrifts-reformen, at samtlige af deres medarbejdere får lov til at læse CMA på deltid, mens der er 0%, som betaler for samtlige af deres CMA-studerendes deltidsuddannelsen efter reformens vedtagelse. Andelen af dem som svarer at udvalgte medarbejdere får lov til at læse på deltid og arbejde fuld tid før reformen var på 21%, mens der kun er 5%, som svarer, at der betales for udvalgte medarbejderes deltidsuddannelse efter reformens ikrafttrædelse. Der er både før og efter reformen 26% af revisionshusene, som tilbyder at både studie og ar-bejde klares på deltid. Af denne gruppe er der efter vedtagelsen af fremdriftsreformen 21% af revisionshu-sene, som betaler for den del som tages på deltid, mens der er 5% af revisionshurevisionshu-sene, som svarer, at de CMA-studerende selv skal betale for den del, som tages på deltid.

I kategorien med revisionshusene med under 10 ansatte har 67% før fremdriftsreformens vedtagelse svaret, at de ikke har CMA-studerende, mens dette tal er 84% efter reformens vedtagelse. Der er altså væsentlig flere af de mindste revisionshuse, som efter reformens vedtagelse vælger ikke at have CMA-studerende. Der er 8%

af revisionshusene i respektive kategori, som svarer, at samtlige af deres CMA-studerende fik lov til at læse CMA på deltid før fremdriftsreformen. Efter reformen er der kun 2%, som svarer dette. De øvrige kategorier har ikke ændret sig væsentligt for revisionshusene med under 10 ansatte.

Side 68 af 181

Tabel 20

Tabel 21

Det kan derved opsummeres, at det er revisionshusene med under 50 ansatte, som ændrer måden, hvorpå CMA-studiet sammensættes for deres medarbejdere, mest. Der er væsentlig flere af denne størrelse revisi-onshuse, som vælger ikke at have CMA-studerende efter vedtagelsen af fremdriftsreformen. Særligt revisions-husene med mellem 10 og 50 ansatte ændrer tilbuddet om CMA til deres medarbejdere, da flere skal tage uddannelsen på fuldtid, og da der derved er færre, som får lov til at læse på deltid. Dette understøtter altså revisionshusenes forventninger om, at det er revisionshusene med mellem 10 og 50 ansatte, som påvirkes mest.

Som det blev analyseret ovenfor er der en væsentlig del af revisionshusene med under 50 ansatte, som ikke vil ansætte CMA-studerende efter fremdriftsreformens ikrafttrædelse. For at undersøge om alternativet for dem kunne være at ansætte færdiguddannede CMA’er, er det undersøgt i tabel 22.

Revisionshus med over 200 ansatte

Revisionshus med mellem 51 og 200

ansatte

Revisionshus med mellem 10 og 50

ansatte

Revisionshus med under 10 ansatte

De studerende arbejdede fuld tid og gik i skole fuld tid. 0% 0% 5% 4%

En række udvalgte medarbejdere fik lov til at læse

cand.merc.aud. på deltid, mens de arbejdede på fuld tid. 100% 33% 21% 8%

En række udvalgte medarbejdere fik lov til at læse

cand.merc.aud. på deltid, mens de arbejdede på deltid. 0% 50% 26% 14%

Samtlige medarbejdere fik lov til at læse cand.merc.aud.

på deltid. 0% 17% 32% 8%

Der var ingen deltidsstuderende i jeres revisionshus. 0% 0% 16% 55%

Andet 0% 0% 0% 12%

I alt 100% 100% 100% 100%

Hvordan blev uddannelsensforløbet for jeres cand.merc.aud.-studerende skruet sammen før fremdriftsreformen?

Størrelse på revisionshus

Revisionshus med over 200 ansatte

Revisionshus med mellem 51 og 200 ansatte

Revisionshus med mellem 10 og 50 ansatte

Revisionshus med under 10 ansatte

De studerende arbejder fuld tid og går i skole fuld tid. 25% 0% 11% 2%

Der betales for at udvalgte medarbejdere får lov til at læse cand.merc.aud. på deltid, mens de arbejder på fuld

tid. 25% 33% 5% 6%

De studerende tager en del af uddannelsen på deltid og en del af uddannelsen på fuldtid. Der betales for den del, som

tages på deltid. 0% 33% 21% 2%

De studerende tager en del af uddannelsen på deltid og en del af uddannelsen på fuldtid. De betaler selv for den del,

som tages på deltid. 0% 0% 5% 4%

Der betales for at samtlige studerende får lov til at læse

cand.merc.aud. på deltid. 0% 33% 0% 2%

Der er ingen deltidsstuderende i jeres revisionshus. 0% 0% 37% 72%

Andet 50% 0% 21% 12%

I alt 100% 100% 100% 100%

Størrelse på revisionshus

Hvordan skrues uddannelsesforløbet for cand.merc.aud.-studerende sammen i jeres revisionshus efter vedtagelsen af

fremdriftsreformen?

Side 69 af 181

Tabel 22

Dataene er kun baseret på respondenter fra revisionshuse med under 50 ansatte. Ses der bort fra dem, som svarer ’ved ikke’, er der 37%, som ikke vil ansætte flere færdiguddannede CMA’er. Kun 7% svarer, at frem-driftsreformens ændringer vil føre til, at de vil ansætte flere færdiguddannede CMA’er. Et flertal af revisions-huse med under 50 ansatte vil altså som en konsekvens af fremdriftsreformen, hverken ansætte CMA-stude-rende eller flere færdiguddannede CMA’er.