• Ingen resultater fundet

Alle syv udbydere af masteruddannelser gør brug af digitale læringsplatforme. Her følger en over-sigt over, hvilke digitale platforme der benyttes.

Tabellen nedenfor viser en oversigt over de digitale læringsplatforme, der anvendes af udbyderne.

Som det fremgår af tabellen nedenfor, er Moodle, som bruges af tre ud af syv udbydere, den mest anvendte digitale platform på masteruddannelserne, mens Blackboard og Canvas bruges af to ud af syv udbydere. Tabellen viser også, at der er flere udbydere, der gør brug af mere end en lærings-platform.

Bemærk, at oversigten alene er baseret på respondenternes besvarelser. For at sikre det mest retvi-sende billede af institutionernes praksis, har vi valgt at tage udgangspunkt i respondenternes egne vurderinger, fremfor at opgøre brugen af digitale læringsplatforme på baggrund af en prædefineret liste af platforme. Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har således ikke taget stilling til de enkelte platformes kvalitet eller egnethed som læringsplatforme.

TABEL 10.3

Oversigt over de digitale læringsplatforme, der anvendes af udbyderne af masteruddannelser

Digital læringsplatform Antal udbydere,

der bruger den pågældende digitale læringsplatform

Andel af de syv udbydere, der anvender den digitale

læringsplat-form

Moodle 3 43 %

Blackboard 2 29 %

Canvas 2 29 %

DTU's eget LMS-system 1 14 %

First Class 1 14 %

Migrerer til Canvas fra E19 1 14 %

Samlet 10 143 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse rettet mod repræsentanter for udbydere af VEU, 2018.

Note: Bortset fra Ludus, Moodle, Itslearning og Fronter er de øvrige navne oplyst af respondenterne. Bemærk, at ande-lene summer op til mere end 100 %, fordi nogle udbydere anvender mere end én platform.

Seks ud af syv vurderer, at de digitale læringsplatforme i høj grad eller i nogen grad styrker under-visningen på masteruddannelserne.

Nedenfor ser vi nærmere på vurderingerne af arbejdet med de digitale platforme i forhold til tre aspekter: 1) støtte til undervisere og deltagere, 2) kompetenceudvikling samt 3) strategi og ledelse.

10.3.1 Støtte til undervisere og deltagere

Størstedelen af udbyderne af masteruddannelser, der anvender digitale læringsplatforme, vurde-rer i høj grad eller i nogen grad, at der på deres institutioner ydes tilstrækkelig teknisk, administra-tiv og it-didaktisk støtte til undervisere og deltagere, og at der er tilstrækkelige tekniske faciliteter i forbindelse med brugen af digitale læringsplatforme.

TABEL 10.4

Institutionsrepræsentanternes vurderinger af de digitale platforme, udbyderne af masteruddannelser benytter, med henblik på tekniske faciliteter og støtte til personale og deltagere

I hvilken grad vurderer du, at … I høj

grad I no-gen grad

I min-dre grad

Slet ikke Ved

ikke Total

… institutionen yder teknisk støtte til undervisere på ma-steruddannelserne, der bruger digitale læringsplatforme?

(N = 7)

57 % 29 % 0 % 0 % 14 % 100 %

… institutionen har tilstrækkelige tekniske faciliteter (her-under både hardware/software såvel som teknisk sup-port)? (N = 7)

43 % 43 % 0 % 0 % 14 % 100 %

I hvilken grad vurderer du, at … I høj grad

I no-gen grad

I min-dre grad

Slet ikke

Ved ikke

Total

… der på jeres institution på masteruddannelserne er til-strækkelig støtte til deltagere og personale i forbindelse med digitale læringsplatforme? (N = 7)

14 % 57 % 14 % 0 % 14 % 100 %

… institutionen yder it-didaktisk støtte til undervisere på masteruddannelserne, der bruger digitale læringsplat-forme? (N = 7)

43 % 29 % 14 % 0 % 14 % 100 %

… institutionen giver teknisk og administrativ støtte til deltagerne på masteruddannelserne med hensyn til digi-tale læringsplatforme? (N = 7)

14 % 57 % 14 % 0 % 14 % 100 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse rettet mod repræsentanter for udbydere af VEU, 2018.

Note: Spørgsmålene er kun stillet til respondenter, der angiver, at de bruger digitale læringsplatforme.

10.3.2 Kompetenceudvikling

Kompetenceudvikling på masteruddannelser i forhold til de digitale læringsplatforme er undersøgt i forhold til tre aspekter: hvorvidt der foregår kompetenceudvikling af underviserne med hensyn til digitale læringsplatforme, om underviserne er kompetencemæssigt rustet til at arbejde med digi-tale læringsplatforme, og om der er formuleret mål for medarbejdernes kompetenceudvikling med hensyn til digitale læringsplatforme.

TABEL 10.5

Institutionsrepræsentanternes vurderinger af kompetenceudvikling med henblik på brug af de digitale platforme på masteruddannelserne

I hvilken grad vurderer du, at … I høj

grad I

no-gen grad

I min-dre grad

Slet ikke

Ved ikke

Total

… der foregår kompetenceudvikling af underviserne på masteruddannelserne med hensyn til digitale læringsplat-forme? (N = 7)

0 % 43 % 43 % 0 % 14 % 100 %

… institutionens undervisere på masteruddannelserne er kompetencemæssigt rustet til at arbejde med digitale læ-ringsplatforme? (N = 7)

0 % 29 % 43 % 14 % 14 % 100 %

… I har formuleret mål for medarbejdernes kompetence-udvikling på masteruddannelserne med hensyn til arbej-det med digitale læringsplatforme? (N = 7)

0 % 0 % 29 % 29 % 43 % 100 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse rettet mod repræsentanter for udbydere af VEU, 2018.

Note: Spørgsmålene er kun stillet til respondenter, der angiver, at de bruger digitale læringsplatforme.

Respondenternes vurderinger af kompetenceudvikling i forhold til de digitale læringsplatforme er ikke entydige: Tre ud af syv svarer, at der i nogen grad foregår kompetenceudvikling af undervi-serne på masteruddannelundervi-serne med hensyn til digitale læringsplatforme, mens tre andre svarer, at det kun finder sted i mindre grad. På spørgsmålet om, hvorvidt institutionens undervisere på ma-steruddannelserne er kompetencemæssigt rustet til at arbejde med digitale læringsplatforme, sva-rer tre ud af syv ”I mindre grad”, mens de resterende tre svasva-rer ”I nogen grad eller ”Slet ikke”. Ende-lig svarer fire ud af syv, at der slet ikke eller i mindre grad er formuleret mål for medarbejdernes kompetenceudvikling på masteruddannelserne med hensyn til arbejdet med digitale læringsplat-forme, mens de resterende tre respondenter svarer ”Ved ikke”.

10.3.3 Strategi og ledelse

Tabellen nedenfor viser, at der overordnet set er interesse for at prioritere digitale læringsplat-forme på masteruddannelser både i ledelser og blandt medarbejdere: Fire ud af syv svarer, at der er interesse for at prioritere digitale læringsplatforme på masteruddannelser i ledelserne, mens fem ud af syv svarer det samme i forhold til medarbejderne.

TABEL 10.6

Institutionsrepræsentanternes vurderinger af de digitale platforme, udbyderne af masteruddannelser benytter, med hensyn til strategi og ledelse

I hvilken grad vurderer du, at … I høj

grad I no-grad gen

I min-grad dre

Slet ikke

Ved ikke

Total

… der er interesse for at prioritere digitale

læringsplat-forme på masteruddannelserne i ledelsen? (N = 7) 29 % 43 % 14 % 0 % 14 % 100 %

… der er interesse for at prioritere digitale læringsplat-forme på masteruddannelserne blandt medarbejderne?

(N = 7)

14 % 71 % 0 % 0 % 14 % 100 %

… jeres institution følger en digitaliseringsstrategi for ma-steruddannelserne, som sætter mål for brugen af digitale læringsplatforme? (N = 7)

14 % 14 % 29 % 29 % 14 % 100 %

… der er klarhed om ansvarsfordelingen med hensyn til digitale læringsplatforme på masteruddannelserne? (N = 7)*

29 % 29 % 14 % 14 % 14 % 100 %

… strategien på baggrund af jeres samlede erfaringer på masteruddannelserne har bidraget positivt til at under-støtte jeres arbejde med digitale læringsplatforme? (N = 4)**

25 % 50 % 0 % 0 % 25 % 100 %

… digitaliseringsstrategien på masteruddannelserne har fokus på kvalitetssikring af digitale læringsplatforme? (N = 4)**

50 % 0 % 25 % 0 % 25 % 100 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse rettet mod repræsentanter for udbydere af VEU, 2018.

Note: Spørgsmålene markeret med * er kun stillet til respondenter, der angiver, at de bruger digitale læringsplatforme.

Spørgsmål markeret med ** er kun stillet til respondenter, der angiver, at de bruger digitale læringsplatforme, og at de i høj grad, i nogen grad eller i mindre grad følger en digitaliseringsstrategi, som sætter mål for brugen af digitale læ-ringsplatforme.

Fire ud af syv institutioner vurderer i høj grad eller i nogen grad, at der er klarhed om ansvarsforde-lingen med hensyn til digitale læringsplatforme, mens fire ud af syv institutioner i mindre grad eller slet ikke vurderer, at deres institution følger en digitaliseringsstrategi, som sætter mål for brugen af digitale læringsplatforme på deres masteruddannelser.

To ud af de fire institutioner, der anvender digitale læringsplatforme, vurderer i høj grad eller i no-gen grad, at digitaliseringsstrategien på deres masteruddannelser har fokus på kvalitetssikring af digitale læringsplatforme, mens tre ud af de fire i høj grad eller i nogen grad vurderer, at strategien på baggrund af deres samlede erfaringer på deres masteruddannelser har bidraget positivt til at understøtte deres arbejde med digitale læringsplatforme.