• Ingen resultater fundet

3.5 Vurdering af kvalitetsaspekter

3.5.9 Aspekt 9: Organisation og ledelse

Der er generelt set stor interesse for at prioritere e-læring og blended learning blandt udbyderne.

Interessen ser dog ud til at være lidt større i ledelserne end blandt medarbejderne. Interessen for blended learning synes desuden at være større end interessen for e-læring. Det fremgår af tabel-lerne nedenfor.

TABEL 3.32

Institutionsvurderinger af interessen for at prioritere e-læring, sammenhæng med den øvrige undervisning og klarhed om ansvarsfordelingen

Andel, der i høj grad eller i nogen grad vurderer, at der er

FVU (N = 4**

og 22*)

Avu (N = 4**

og 15*)

HF- enkeltfag (N = 14**

og 22*)

AMU (N = 16**

og 52*)

Akademi (N = 6**

og 19*)

Diplom (N = 6**

og 16*)

Master (N = 2**

og 7*)

… interesse for at prioritere e-læring i ledelsen*

75 % 46 % 65 % 69 % 63 % 84 % 43 %

… interesse for at prioritere e-læring blandt

medarbejderne*

41 % 40 % 43 % 50 % 42 % 50 % 43 %

… en god sammen-hæng mellem ar-bejdet med e-læ-ring og institutio-nens øvrige under-visning**

75 % 75 % 72 % 56 % 33 % 33 % 50 %

… klarhed om an-svarsfordelingen med hensyn til ar-bejdet med e-læ-ring**

75 % 100 % 100 % 82 % 50 % 84 % 50 %

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse rettet mod repræsentanter for udbydere af VEU, 2018.

* Bemærk, at spørgsmålet er stillet til alle udbydere af den pågældende type uddannelse.

** Bemærk, at spørgsmålet kun er stillet til respondenter, der har svaret, at de udbyder den pågældende type uddan-nelse som e-læring.

Det fremgår af tabellen, at respondenterne i høj grad eller i nogen grad vurderer, at der på tværs af uddannelsesområderne er stor interesse for at prioritere e-læring i ledelserne. Det samme kan si-ges om medarbejderne, selvom denne interesse vurderes til at være lidt mindre.

Mindst halvdelen af respondenterne inden for alle uddannelsesområderne vurderer, at der i høj grad eller i nogen grad er klarhed om ansvarsfordelingen med hensyn til arbejdet med e-læring in-den for almen VEU.

Med hensyn til, hvorvidt der er en god sammenhæng mellem arbejdet med e-læring og institutio-nens øvrige undervisning, vurderes det af et flertal inden for almen VEU og AMU, at der i høj grad eller i nogen grad er en god sammenhæng. Det er dog kun hver tredje respondent på akademiud-dannelserne og diplomudakademiud-dannelserne, der vurderer dette.

TABEL 3.33

Institutionsvurderinger af interessen for at prioritere blended learning, sammenhæng med den øvrige undervisning og klarhed om

ansvarsfordelingen

Andel, der i høj grad eller i nogen grad vurderer, at der er

FVU (N = 7**

og 23*)

Avu (N = 7**

og 16*)

HF- enkeltfag (N = 6**

og 14*)

AMU (N = 23**

og 51*)

Akademi (N = 11**

og 17*)

Diplom (N = 9**

og 16*)

Master (N = 2**

og 7*)

… interesse for at prioritere blended learning i ledelsen*

75 % 81 % 65 % 77 % 81 % 88 % 51 %

… interesse for at prioritere blended learning blandt medarbejderne*

65 % 69 % 43 % 68 % 82 % 69 % 86 %

… en god sammen-hæng mellem ar-bejdet med blen-ded learning og in-stitutionens øvrige undervisning**

72 % 88 % 83 % 61 % 72 % 55 % 0 %

… klarhed om an-svarsfordelingen med hensyn til ar-bejdet med blen-ded learning**

86 % 100 % 100 % 83 % 45 % 67 % 0 %

* Bemærk, at spørgsmålet er stillet til alle udbydere af den pågældende type uddannelse.

** Bemærk, at spørgsmålet kun er stillet til respondenter, der har svaret, at de udbyder den pågældende type uddan-nelse som blended learning.

Det fremgår af tabellen, at respondenterne også med hensyn til blended learning i høj grad eller i nogen grad vurderer, at der er stor interesse for at prioritere blended learning blandt i ledelserne og både medarbejderne, om end interessen er lidt mindre blandt medarbejderne.

Også med hensyn til blended learning er det generelt en vurdering, der deles af respondenterne, at der i høj grad eller i nogen grad er klarhed om ansvarsfordelingen med hensyn til arbejdet med blended learning og en god sammenhæng mellem arbejdet med blended learning og institutio-nens øvrige undervisning. Det er dog kun 45 % af respondenterne fra akademiuddannelserne, der i høj grad eller i nogen grad vurderer, at der er klarhed om ansvarsfordelingen.

Dette kapitel handler om erfaringer med digitale læringsplatforme, e-læring og blended learning samt vurderinger af behovet for afdækning af digital parathed blandt udbydere af forberedende voksenundervisning (FVU).

Kapitlet bygger på surveydata fra i alt 25 respondenter, hvor institutionsrepræsentanterne har be-skrevet og vurderet institutionens praksis i forhold til de fire ovennævnte temaer. Nogle af spørgs-målene, fx vedrørende brug af digitale læringsplatforme, er stillet til alle, mens spørgsmål om erfa-ringer med e-læring og blended learning kun er stillet til de respondenter, der har udbudt FVU som e-læring eller blended learning.

Der er i alt fire respondenter, som svarer, at de udbyder FVU som e-læring, og otte respondenter, som svarer, at de udbyder FVU som blended learning. På baggrund af det relativt lille antal udby-dere af FVU som hhv. e-læring og blended learning har vi valgt at bruge procenttal i tabellerne, men absolutte tal i teksten der, hvor antallet af respondenter er på 12 eller derunder, for at tydelig-gøre datagrundlaget for analyserne.

Da det ikke er alle udbydere af FVU som hhv. e-læring og blended learning, der har svaret på alle spørgsmål, er der tabeller, hvor antallet af respondenter er mindre end antallet af udbydere af FVU som hhv. e-læring og blended learning.

Man skal desuden være opmærksom på, at der kan være stor forskel på udbyderne. Som det frem-går af boksen nedenfor, udgør de typiske udbydere af FVU kun omkring halvdelen af responden-terne, selvom de tegner sig for en langt større andel af den samlede volumen med hensyn til ud-bud af FVU.

4 Forberedende voksenundervisning

Oversigt over de 25 udbydere af FVU, som har bidraget med surveydata

13 VUC’er

Herning HF & VUC HF & VUC FYN Kolding HF & VUC Randers HF & VUC Vestegnen HF & VUC

VoksenUddannelsescenter Frederiksberg VUC Djursland

VUC Roskilde VUC Storstrøm VUC Syd VUC Vest

VUC Vestsjælland Syd Aarhus HF & VUC

12 andre typer udbydere

Aalborg Handelsskole, Hovedafdeling Campus Bornholm

EUC Nord EUC Syd

Syddansk Erhvervsskole

UddannelsesCenter Ringkøbing Skjern Haderslev Handelsskole

IBC – International Business College Køge Handelsskole

Niels Brock TietgenSkolen

Social- og Sundhedsskolen Esbjerg