• Ingen resultater fundet

Behovet for en ny pædagogikumstruktur

In document Pædagogikum i det almene gymnasium (Sider 26-29)

Der er flere forhold der taler for at omstrukturere pædagogikumuddannelsen, bl.a. forhold der vedrører progressionen i pædagogikum og koordineringsmæssige vanskeligheder.

Om progressionen i pædagogikum anfører SDU i deres selvevalueringsrapport at dele af kursusfor-løbet er placeret uhensigtsmæssigt i forhold til kandidatens progression i praktisk pædagogikum.

Kursernes tidsmæssige placering og indhold fastlægges fra centralt hold, og derfor tages der ikke altid tilstrækkeligt hensyn til progressionen i praktisk pædagogikum. Desuden påpeger SDU i deres selvevalueringsrapport at der ikke eksisterer en ”autoriseret” eller anbefalet progression der gæl-der for alle kandidater i praktisk pædagogikum. Da praksisforløbene varierer fra skole til skole, er det svært at koordinere praktisk pædagogikum med teoretisk pædagogikum som har bygget en progression op omkring den nye lærers udvikling fra novice til færdiguddannet.

Det var vanskeligt at få kandidaterne på seminarerne til at give klare vurderinger af progressionen i pædagogikum, og de få vurderinger pegede i forskellige retninger. Mens nogle mente at der ikke var en progression i praktikken, vurderede andre at den var tydelig, og at den afspejlede sig i kan-didaternes egen undervisning af elever.

Med hensyn til koordineringsmæssige vanskeligheder i pædagogikum anfører SDU i deres selveva-lueringsrapport at det logistisk set er vanskeligt administrativt at opnå en optimal placering af alle kurser. Dette gælder i særlig grad for kurserne i fagdidaktik A der strækker sig over fire dage.

Efter SDU’s vurdering kan det logistiske problem ikke løses inden for den nuværende pædagogi-kumordning. På kandidatseminarerne tegnede der sig også et billede af at det rent praktisk var svært at få uddannelsens forskellige dele koordineret på en tilfredsstillende måde, og en af de store kilder til frustration er de mange afbrydelser af undervisningen i praktisk pædagogikum.

Et andet forhold der taler for at lave strukturen om, er at kandidaterne ikke har mulighed for at deltage i et eksamensforløb inden de selv skal eksaminere. Kursuslederne påpegede dette forhold på skoleseminaret, og det er efter deres vurdering en uacceptabel mangel i pædagogikumuddan-nelsen. De anbefalede derfor at ændre den regel der foreskriver at pædagogikumkandidater (og andre) ikke må være til stede ved eksamensvoteringen, da de mener den er uhensigtsmæssig i forhold til at lære kandidaterne om voteringen. Det er imidlertid eksamensbekendtgørelsen som dækker hele uddannelsessystemet, der forhindrer at kandidaterne overværer votering ved afslut-tende eksamener. Evalueringsgruppen vurderer at det er for vidtrækkende at anbefale ændringer i eksamensbekendtgørelsen, men samtidig er det meget vigtigt at kandidaterne får mulighed for at få indsigt i hvordan voteringer normalt foregår. Derfor foreslås det at kandidaterne så vidt muligt deltager i skolernes årsprøver hvor de gerne må overvære voteringer.

Endelig påpegede flere grupper på skoleseminariet at man med fordel kunne flytte det første eller de første kurser hen før skolestart. Der var på kandidatseminarerne flere grupper som anbefalede et forløb over tre semestre uden sidefagssupplering, og en gruppe tilføjede at det første semester kunne indledes i forårssemesteret med observation og kursusvirksomhed.

Alt i alt er der behov for en ny strukturering af det toårige pædagogikumforløb. Uden den faglige sidefagssupplering er det muligt at etablere et forløb over tre semestre for alle kandidater. Ved at lade pædagogikum forløbe over tre semestre med start i januar opnår man flere fordele:

En stor del af kurserne i teoretisk pædagogikum kan gennemføres i første semester. Dermed begrænses afbrydelserne af kandidaternes egen undervisning i praktisk pædagogikum i de to sidste semestre.

Kandidaterne kan få eksamenserfaringer integreret i pædagogikum på et tidligt tidspunkt i forløbet da de får mulighed for at observere årsprøver ved slutningen af første semester.

Kandidaterne vil få en tydeligere progression i forløbet når kandidaternes observation af vej-ledernes undervisning primært lægges i første semester sammen med kurserne i den mere grundlæggende pædagogiske teori. Samtidig vil kandidaternes efterfølgende undervisning i egne klasser foregå igennem et helt skoleår i længere, ubrudte forløb. Det understreges i den forbindelse at der fortsat bør foregå vejledning i andet og tredje semester selvom kandidaten har egne klasser.

Evalueringsgruppen anbefaler

- at de nuværende forløb på henholdsvis et og to år erstattes med et fælles forløb over tre seme-stre for alle kandidater. I særlige tilfælde bør der være mulighed for at kandidater med fx betyde-lig undervisningserfaring kan få merit i forhold til bestemte indholdselementer. Kompetencen til at tildele merit bør i denne model overgå til de tilsynsførende.

Det anbefales at alle kandidater følger et fælles forløb hvor de deltager i de samme kurser. I de tilfælde hvor kandidaterne opnår merit for dele af pædagogikum, bør dette derfor ikke ændre ved forløbets samlede længde på tre semestre. Af hensyn til kandidatens retssikkerhed bør de tilsyns-førende være den instans der tildeler merit efter indstilling fra skolens rektor, da merittildelingen har betydning for kandidatens timetal på ansættelsesskolen.

Selvom der ændres i tilrettelæggelsen af teoretisk pædagogikums samlede forløb således at man-ge teoretiske kurser placeres i starten, er det vigtigt at holde fast i samspillet mellem teori og prak-sis. For at sikre at kandidaten har tilstrækkelige forudsætninger for at varetage undervisningen i 2.

og 3. semester, bør 1. semester afsluttes med at tilsynsførende og kursusleder vurderer kandida-tens undervisningsfærdighed. 1. semester bør indeholde to besøg og skal bestås for at kunne fortsætte i uddannelsesstillingen. Den endelig vurdering af kandidatens pædagogiske kompeten-cer bør fortsat finde sted efter sidste besøg der bør ligge i midten af 3. semester.

Når pædagogikumforløbet starter i januar, vil de kandidater der dimitterer om sommeren, skulle vente et semester. For mange kandidater vil dette semester kunne bruges til faglig supplering.

Hertil kommer at mange kandidater dimitterer på andre tidspunkter af året. Det er derfor evalue-ringsgruppens vurdering at fordelene er større end ulemperne ved at flytte starten på pædagogi-kum fra august til januar.

In document Pædagogikum i det almene gymnasium (Sider 26-29)