• Ingen resultater fundet

Børnenes aktivitetsmønster set i relation til kedsomhed

In document BØRN OG UNGES HVERDAGSFRILUFTSLIV (Sider 35-39)

2. Hvilke udendørs områder benytter børnene?

2.4 Børnenes aktivitetsmønster set i relation til kedsomhed

I forhold til at forstå børnenes fritidsliv er det interessant at vide, hvad børnene gør i de si-tuationer, hvor de keder sig. Hvad er deres typiske reaktion på eller forsvar mod kedsomhed?

Kaster de sig over fjernsynet eller de elektroniske medier, eller går de en tur udenfor – måske for at se om der sker noget?

En forståelse af disse reaktioner og mønstre vil dels bidrage til en forståelse af børnenes overordnede fritidsmønster, men det vil også mere specifikt kunne give et indblik i børnenes reaktionsmønstre, og dermed hjælpe med til at forstå hvor og hvordan, man kan sætte ind for at ændre indgroede vaner.

Det er tydeligt at de elektroniske medier (inkl. TV) betyder meget for børnene, når de ke-der sig. Som det fremgår af figur 2.5 vil langt de fleste børn enten vælge at se TV (42%), spille computer (39%) eller ringe/skrive til vennerne (37%). En del vil vælge at gå udenfor for at lege eller dyrke idræt (27%) evt. cykle en tur (19%). Kun relativt få vil vælge at læse en bog (16%) og endnu færre vil snakke med forældrene (11%). Kategorien ’andet’ dækker over aktiviteter som at gå tur med hund eller høre/spille musik.

Figur 2.4 Hvem laver du aktiviteten med, opdelt efter overordnede udendørs områder? (%), N=2.039.

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Alene Med venner/søskende Med forældre Mit hold/andre

Offentligte kulturområder Private naturområder Offentlige naturområder

Figur 2.5 Hvad gør du oftest hvis du kommer til at kede dig? (%), N=2.039.

0% 10% 20% 30% 40% 50%

Ser fjernsyn Spiller computer Ringer/skriver til mine venner Går ud og leger eller dyrker idræt Går/cykler en tur Går udenfor for og ser om der er nogen

at være sammen med

Læser en bog Snakker med mine forældre Andet

Figur 2.6 Hvad gør du oftest hvis du kommer til at kede dig? Opdelt efter køn (%), N=2.039.

0% 20% 40% 60% 80%

Ser fjernsyn

Spiller computer

Ringer/skriver til mine venner

Går ud og leger eller dyrker idræt

Går/cykler en tur Går udenfor for og ser om der er nogen

at være sammen med Læser en bog

Snakker med mine forældre

Andet

Dreng Pige

2.4.1 Forskelle og ligheder relateret til køn

Der er markant forskel på hvad drenge og piger vælger at gøre når de kommer til at kede sig (se figur 2.6). Drengenes klart foretrukne aktivitet i tilfælde af kedsomhed er at spille com-puter (59%), hvorimod pigerne synes at vælge mere varieret. Flere piger vil således vælge at kontakte vennerne (46%), gå eller cykle en tur (23%) eller læse en bog (22%). En del både drenge og piger vil gå ud og lege eller dyrke idræt (28 og 26%).

2.4.2 Forskelle og ligheder relateret til alder

For ikke at komme til at kede sig vil det typiske mønster for de ældre børn være at tænde fjernsynet (45%), spille computer (44%) eller ringe/skrive til vennerne (44%). De vil med andre ord vælge bevægelsesmæssigt relativt passive aktiviteter, som samtidigt fortrinsvist foregår indendørs (se figur 2.7). De yngre børn vil være tilbøjelige til at vælge de samme aktiviteter omend i mindre grad. De vil derudover - i modsætning til de ældre børn - i højere grad vælge at gå ud og lege eller dyrke idræt (32%) eller bare gå udenfor for at se, om der er nogen at være sammen med (19%). De to aldersgrupper vil i ca. lige stor grad være tilbøjelige til at gå eller cykle en tur, læse en bog eller snakke med forældrene.

2.4.3 Forskelle og ligheder relateret til bosted (land/by)

Der kan ikke påvises nogen signifikante sammenhænge mellem på den ene side hvad børn gør, hvis de kommer til at kede sig, og på den anden side om de bor på landet eller i byen.

Figur 2.7 Hvad gør du oftest hvis du kommer til at kede dig? Opdelt efter alder (%), N=2.039.

0% 10% 20% 30% 40% 50%

Ser fjernsyn Spiller computer Ringer/skriver til mine venner Går ud og leger eller dyrker idræt

Går/cykler en tur Går udenfor for og ser om der er nogen

at være sammen med

Læser en bog Snakker med mine forældre Andet

5. klasse 8. klasse

Det betyder således, at der ikke er de store forskelle på hvad børn fra landet og børn fra byen typisk vil foretage sig for at undgå eller imødekomme kedsomhed.

2.4.4 Forskelle og ligheder relateret til idrætsaktive/ikke-idrætsaktive

Sandsynligheden for at såvel de idrætsaktive som de ikke-idrætsaktive vælger at se TV er stor (42 og 44%) Det er interessant at dette mønster gør sig gældende i ca. lige stor grad for begge grupper (se figur 2.8).

Når det handler om at vælge at spille computer er der imidlertid stor forskel. Langt flere ikke-idrætsaktive vil vælge at spille computer (55% over for 35%) for at undgå at kede sig.

Omvendt vil markant flere idrætsaktive vælge en fysisk aktivitet som foregår udendørs, fx gå ud og lege eller dyrke idræt (32%), gå/cykle en tur (21%) eller bare gå udenfor for at se, om der er nogen at være sammen med (17%).

Resultaterne peger således på, at det at man normalt er idrætslig aktiv (eller opfatter sig selv som idrætslig aktiv) har betydning for det sandsynlige valg af aktivitet i tilfælde af ked-somhed. De idrætsaktive vil i højere grad vælge fysiske aktiviteter, som foregår udenfor, og de vil også vælge sociale aktiviteter (fx lege) i højere grad end de ikke idrætsaktive børn.

Dette bekræfter forskellen på de to grupper og giver samtidigt mere detaljeret viden om en særlig situation og et særligt mønster knyttet til kedsomhed.

Figur 2.8 Hvad gør du oftest hvis du kommer til at kede dig? Opdelt efter aktivitetsniveau (%).

N=2039.

0% 20% 40% 60%

Ser fjernsyn

Spiller computer

Ringer/skriver til mine venner

Går ud og leger eller dyrker idræt

Går/cykler en tur Går udenfor for og ser om der er nogen

at være sammen med Læser en bog

Snakker med mine forældre

Andet

idrætsaktiv ikke idrætsaktiv

In document BØRN OG UNGES HVERDAGSFRILUFTSLIV (Sider 35-39)