• Ingen resultater fundet

Allokering af Beløb A til markedsjurisdiktioner

6. Case – Indkomstfordeling til immaterielle aktiver efter TPG og Pillar 1

6.3. Indkomstfordeling i HA-koncernen efter Pillar 1

6.3.2. Allokering af Beløb A til markedsjurisdiktioner

Der skal allokeres et Beløb A, når koncernen opfylder kriterierne illustreret i kapitel 5 ved beslutningstræet i figur 5.8. HA-koncernen omsætter samlet for 17,9 mia. og opfylder derfor omsætningskriteriet på 750 mio. EUR svarende til 5,6 mia. Koncernen har ikke forretningsaktiviteter med automatiserede digitale tjenester, men blandede forretningsaktiviteter, der både omfatter B2B salg i Audio og forbrugervendte aktiviteter i Hearing og Audio.

HA-koncernen skal derfor opgøre omsætningen på de forbrugervendte aktiviteter. Omsætningen i Hearing er 5,5 mia. og for de forbrugervendte aktiviteter i Audio er omsætningen 7,4 mia. De forbrugervendte aktiviteter i Hearing og Audio opfylder derfor, hver for sig og samlet omsætningskriteriet for at blandede aktiviteter, som er 375 mio. EUR, svarende til 2.8 mia. Oversigten over profitabiliteten for HA-Koncernen er opdelt på B2B- og forbrugervendte aktiviteter (FVA) og vist herunder i tabel 6.4.

Tabel 6.4 - Oversigt over profitabiliteten i HA-koncernen opdelt efter forbrugervendte aktiviteter (FVA)

Mio. DKK Group

Hearing - FVA

Audio - B2B

Audio -

FVA FVA i alt

Omsætning 17.900 5.500 5.000 7.400 12.900

Resultat primær drift

(EBIT) 2.642 159 1.002 1.481 1.640

Resultat før skat (EBT) 2.527 70 993 1.464 1.534

Overskudsgrad EBT 14,1% 1,3% 19,9% 19,8% 11,9%

Grøn markering = Kriterie for Beløb A opfyldt Rød markering = Kriterie for Beløb A ikke opfyldt Kilde: Egen udvikling

Ud fra kriteriet for overskudsgraden på 10% for resultat før skat på EBT-niveau i forhold til omsætningen fra forretningsaktiviteten er overskudsgraden i Hearing på 1,3%, hvilket ikke opfylder kriteriet.

Overskudsgraden for de forbrugervendte aktiviteter i Audio er på 19,8%. Vurderes HA-Koncernens forbrugervendte aktiviteter i Hearing og Audio samlet, er overskudsgraden på 11,9%. De forbrugervendte aktiviteter i Audio opfylder derfor kriteriet selvstændigt, og set på koncernniveau opfylder de forbrugervendte aktiviteter samlet set kriteriet.

Det sidste kriterie, for at koncernens forbrugervendte aktiviteter er omfattet af Beløb A, er et resultat før skat på 200 mio. EUR svarende til ca. 1,5 mia. Resultatet før skat i Hearing er på 70 mio., og for Audio er resultatet før skat 1.464 mio. HA-Koncernen har et resultat før skat sammenlagt på 1.534 mio.

Case – Indkomstfordeling til immaterielle aktiver efter TPG og Pillar 1

Speciale Cand.Merc.Aud.

Steinhólm & Djursgård

Side 106 af 127 Skal kriterierne vurderes ud fra den enkelte koncerndivision er kriteriet ikke opfyldt, og der allokeres ikke profit til markedsjurisdiktionerne fra Beløb A. Vurderes kriteriet på koncernniveau, overstiger resultatet før skat de 1,5 mia. med 34 mio., og de forbrugervendte aktiviteter vil være omfattet af Beløb A.

Vores udgangspunkt i casen er, at det skal vurderes på koncernniveau. HA-Koncernen vil ifølge ovenstående oplysninger i tabel 6.3 opfylde kriterierne for at være omfattet af Beløb A, og skal derfor allokere en del af residualprofitten til markedsjurisdiktionerne.

Vi vil herefter illustrere beregning og fordeling af Beløb A i HA-Koncernen.

6.3.2.1. Beregning af Beløb A for HA-Koncernen

Beregningen af Beløb A afhænger af, om det skal beregnes for hver enkelt koncerndivision eller for de samlede forbrugervendte aktiviteter på koncernniveau. For HA-Koncernen betyder det, at Beløb A kan beregnes ud fra de forbrugervendte aktiviteter enkeltvist for Hearing og Audio eller for de samlede forbrugervendte aktiviteter. Beregningerne af Beløb A er vist herunder i tabel 6.5 ud fra antagelserne om, at niveauet for rutineprofit til beregning af Beløb A er 10% på EBT-niveau, og Beløb A udgør 20% af residualprofitten, som gennemgået i kapitel 5.

Tabel 6.5 - Beregning af Beløb A for HA-koncernen fordelt på forretningsaktivitet og samlet

Beløb A i mio. DKK Hearing - FVA Audio - FVA FVA i alt

Omsætning fra FVA 5.500 7.400 12.900

Resultat før skat 70 1.464 1.534

Overskudsgrad før skat (EBT) 1% 20% 12%

Rutineprofit (EBT 10%) 10% 10% 10%

Residualprofit i procent -9% 10% 2%

Residualprofit -480 724 244

Beløb A (20% af residualprofit) -96 145 49

Kilde: Egen tilvirkning

Skal Beløb A beregnes for hver koncerndivision ville Hearing have et negativt Beløb A på -96 mio., og Audio ville have et positivt Beløb A på 145 mio., hvor Beløb A for de forbrugervendte aktiviteter på koncernniveau ville udgøre 49 mio. Der kan derfor være stor forskel på det beløb, der skal allokeres til markedsjurisdiktionerne alt efter grundlaget, det beregnes på. Dertil også om et negativt Beløb A skal kunne fradrages. Hvis et negativt Beløb A i en koncerndivision ikke kan fradrages i et positivt Beløb A i en anden koncerndivision, vil det betyde, at HA-koncernen skal fordele 145 mio. fra de forbrugervendte aktiviteter i Audio til markedsjurisdiktionerne i Audio.

På linje med overstående vurdering af, om koncernen er omfattet af Beløb A, er vores udgangspunkt i casen, at det skal beregnes for de samlede forbrugervendte aktiviteter på koncernniveau. HA-Koncernen skal derfor allokere 49 mio. til markedsjurisdiktionerne.

Case – Indkomstfordeling til immaterielle aktiver efter TPG og Pillar 1

Speciale Cand.Merc.Aud.

Steinhólm & Djursgård

Side 107 af 127 6.3.2.2. Fordeling af Beløb A til HA-Koncernens markedsjurisdiktioner

Fordelingen af Beløb A mellem markedsjurisdiktionerne afhænger af det lokale kriterie for modtagelse af Beløb A og fordelingsnøglen, der endeligt vedtages i OECD landene imellem. Fordelingen forventes at ske på baggrund af en fordelingsnøgle, der inkluderer faktorer, så som omsætningen i jurisdiktionen, markedernes størrelse, indbyggertal, BNP pr. indbygger m.m.

I casen anvender vi omsætningen som fordelingsnøgle til fordelingen af Beløb A. Omsætningen fra forbrugervendte aktiviteter udgør 12,9 mia., hvor Hearing tegner sig for 43% og Audio for 57%. Dette resulterer i, at der fordeles 21 mio. fra Beløb A til Hearing og 28 mio. til Audio som vist i nedenstående figur 6.20.

Figur 6.20 - Oversigt over fordeling af Beløb A på forbrugervendte aktiviteter i Hearing og Audio i forhold til omsætning

Kilde: Egen tilvirkning

Fordelingen af Beløb A til Hearing medfører at markedsjurisdiktionerne for Hearing tildeles profit på trods af, at de giver en negativt residualprofit. Ligeledes reduceres Beløb A for Audio, når koncernen ses samlet og reduceres yderligere med den del af Beløb A, der tilgår Hearing. For markedsjurisdiktioner, der bidrager til omsætning for Audio, kan det derfor virke unfair, at markedsjurisdiktionerne for Hearing skal have andel i Beløb A.

Det er dog vigtigt at have for øje, at casen ligeledes viser, at hvis Audio skulle vurderes separat, ville der ikke blive fordelt et Beløb A til markedsjurisdiktionerne, da resultatet før skat for de forbrugervendte aktiviteter ikke lå over kriteriet for at blive omfattet af Beløb A.

Den specifikke andel af Beløb A, der skal fordeles til de enkelte markedsjurisdiktioner for Hearing og Audio, afhænger af fordelingsnøglen, og det lokale kriterie for om en markedsjurisdiktion skal tildeles en andel af Beløb A. Vi vil ikke i denne case behandle det lokale kriterie eller allokeringen af Beløb A til de enkelte markedsjurisdiktioner.

Hearing - FVA 21 mio. DKK Audio - FVA 43%

28 mio. DKK 57%

Fordeling af Beløb A i forhold til omsætning

Hearing - FVA Audio - FVA

Case – Indkomstfordeling til immaterielle aktiver efter TPG og Pillar 1

Speciale Cand.Merc.Aud.

Steinhólm & Djursgård

Side 108 af 127