• Ingen resultater fundet

egenkapitalandele og små bryggerier med henblik på at skabe en platform i de respektive lande. I Kina har Carlsberg en enkelt egenkapitalandel, mens Carlsberg har egenkapitalandele i tre bryggerier samt en markedsposition som nummer 3 i Vietnam. I forhold til 100% ejerskab, giver egenkapitalandelene en fordel med henblik på vækst i form af mulighed for at øge den eksisterende platform relativt nemt igennem udvidelse af ejerskab i det eksisterende J/V. Det gør Kina mindre interessant set med realoptions-briller, da man ikke kan øge tilstedeværelse uden at skulle købe nye produktionssystemer enten igennem opkøb eller bygning af

produktionssystemer. I Vietnam har Carlsberg allerede en relativ stor tilstedeværelse, så potentialet er derfor også tilsvarende mindre, og der er dermed ikke et stort værdipotentiale (ECC1, 2009: s.43). I Indien har Carlsberg investeret i et Joint Venture i Indien, South Asia Breweries, som har investeret i fire lokale bryggerier. Det vurderes, at denne Joint Venture investering i Indien danner et godt grundlag for at foretage realoptions analyse. Dette skyldes, at 1) det Indiske ølforbrug per capita er stærkt stigende (Indo-Asian News Service, 2008), 2) Carlsberg har en relativ lille markedsandel (~4%) og vil gerne have en større (Mukherjee, 2009) og 3) den nuværende makroøkonomiske situation er relativ usikker og påvirker vækstudsigterne for det indiske ølforbrug per capita.

Carlsberg kunne have valgt at købe et komplet bryggeri- og distributionssystem, men valgte i stedet at investere i en egenkapitalsandel i Indien. Den første strategi var risikabel, grundet den signifikante kapital en sådan investering ville kræve. Bygning af bryggerier, investeringer i pakningssystemer og distributionsnet i Indien ville koste så meget som DKK 2,5 mia for at give Carlsberg en markedsandel på ca. 18% i Indien, såfremt Heinekens overtagelse af S&N interesser i Indien benyttes som estimat (The Times, 2009; Mukherjee, 2009). Efterspørgslen efter et Carlsberg-produkt vil være tæt forbundet med lokale præferencer og økonomisk vækst, og alt andet en signifikant stigende efterspørgsel kunne være lig med fiasko, hvis Carlsberg valgte at bygge og investere massivt fra start. Carlsberg har muligvis derfor valgt at investere i egenkapitalsandelen, da denne begrænser risikoen for at tabe mange penge. Ligeledes giver denne metode Carlsberg muligheden for at lære om det lokale indiske marked og

efterspørgslen efter premium-øl i Indien, inden virksomheden behøver at investere massive mængder kapital. Carlsberg har investeret DKK 240,3m i South Asia Breweries. Dette gav en 45% ejerandel. For en meget begrænset investering har Carlsberg derfor en mulighed for at øge deres viden om marked og efterspørgsel og dermed afgøre, om det indiske marked er værd at investere mere i. Kombineres dette med scenarieanalysen fås følgende:

Nuværende situation:

Investering i 45% af South Asia Breweries for DKK 240,3m og etablering af JV

Tilbage til vækst p=0,2

Investere yderligere

Undlad at investere

Øl stabilt forbrugsgode p=0,6

Investere yderligere

Undlad at investere

Krise og nye vaner p=0,2

Investere yderligere

Undlad at investere

Tid 2009 2014

Nutid Ny viden dannes Fremtid

Figur 14: Simpelt realoptionsdiagram Egen kreation. Kilde: Egen tilvirkning.

Som det ses i ovenstående figur, har egenkapitalsandelsinvesteringen givet Carlsberg

muligheden for at investere store mængder kapital såfremt det viser sig fordelagtigt. Derfor har Carlsbergs strategi følgende udbytte-profil:

Options Værdi

Værdi af investeringsobjekt Ekspansion har negativ

NPV, forbliv passiv

Ekspansion har positiv NPV, udnyt real

option og ekspander DKK

0 Options

Værdi

Værdi af investeringsobjekt DKK

0

Initial ekspansion = Investering i J/V

Figur 15: Værdi af vækstoptionsstrategi

Egen kreation. Kilde: Egen tilvirkning og Amram 1999.

Ovenfor t.v. ses det, at initialinvesteringen i J/V er en fast investering med lineært afkast, og den efterfølgende ekspansion er en option. Ovenstående figur t.h. er udbytte-diagrammet for en call-option. Carlsbergs ”vent og se” strategi kan anskues som en call-option for en alternativ

investering i et fuldtudviklet bryggeri i Indien med en strike-pris, der er lig med den påkrævede investerede kapital. Ved at investere i South Asia Breweries kan Carlsberg lære 2014-værdien af et fuldt udviklet bryggeri i Indien, før Carlsberg behøver at lave en investeringsbeslutning.

Takket være investeringen i South Asia Breweries i 2007-2008 har Carlsberg nu rettigheden, ikke pligten, til at investere flere milliarder kroner i Indien i 2013-2014.

Det er ikke alle investeringer der indbefatter optioner, og ikke alle optioner har værdi.

Damodaran opererer med tre afgørende spørgsmål for at determinere om investeringen i Indien indeholder værdifulde optioner (Damodaran, 2002).

Disse spørgsmål besvares for at vurdere værdien af Carlsbergs investering i Indien:

Indikation af værdifuld option Carlsbergs investering i Indien Er den første investering en forudsætning for

senere ekspansion, eller ses den første investering mere som umiddelbart nødvendig for den senere?

Investeringen i Indien er ikke en

forudsætning for senere ekspansion, men den første investering giver viden om markeds potentiale og anses for nødvendig for at kunne ekspandere i større omfang.

Har firmaet en eksklusiv rettighed til den senere ekspansion, eller giver den initiale investering signifikante konkurrencemæssige fordele for senere investeringer?

Det vurderes, at den første investering giver en konkurrencemæssig fordel til Carlsberg, da man skaber kendskab omkring sit brand i Indien, og lærer at kende de lokale præferencer.

Hvor vedvarende er den konkurrencemæssige fordel?

Da der i høj grad er tale om branding, når det kommer til afsætning af øl, vurderes det, at den initiale branding-indsats vil have vedvarende konkurrencemæssig fordel.

Dette har man også set i NV og Ø Europa.

Figur 16: Indikation af værdifuld option

Inspireret af Damodaran, 2002. Kilde: Egen tilvirkning og Damodaran 2002.

Overordnet set vurderes det jf. ovenstående, at der er værdi i optionen i Indien. Værdien af realoptionen, som Carlsberg har skabt i Indien, vil blive analyseret i afsnit 7.

Den strategiske analyse er afsluttet, og der er nu klarhed omkring industrien, Carlsbergs position i industrien og fremtidige scenarier. Ligeledes er der identificeret en vækstoption, som vil blive værdiansat i investeringsanalysen, som bygger på konklusionerne fra den strategiske analyse.

Executive summary

Introduktion

Metode

Industri- og

positionsanalyse Scenarieanalyse

Identifikation af vækstoption

NPV-analyse Realoptionsanalyse

Diskussion Konklusion

Appendiks

1

2

3

Strategisk analyse

Investerings-analyse

Vurdering Introduktion

Appendiks

6 NPV- OG MULTIPELANALYSE