• Ingen resultater fundet

2. Strategisk analyse

2.4 SWOT

På baggrund af de foregående analyser vil vi med en SWOT-analyse opsamle Tivolis stærke og svage sider samt virksomhedens muligheder og trusler. SWOT bruges til at identificere og

analysere virksomhedens stærke og svage sider samt de muligheder og trusler, som virksomheden står overfor, ud fra de interne og eksterne forhold, som er analyseret i de andre analysedele:

PESTEL-modellen, Porters Five Forces og Ansoffs vækstmatrix.

Ved opsamling i SWOT-analysen vil vi belyse de faktorer, der vil gøre sig gældende for budgetforudsætninger og den forventede udvikling over de næste år.

Nedenfor er SWOT-analysen illustreret.

Styrker Svagheder

Stærkt brand

Loyale kunder

Fysisk placering, central beliggenhed og nem adgang med offentlig transport

Stor målgruppe

Fysisk placering

Bevare traditioner samtidig med fornyelse

Gamle bygninger

Muligheder Trusler

Udvidelser af sæsonerne, stadig flere åbningsdage igennem flere sæsoner

Kundepleje vedr. COVID-19

Udvikling af app

Vejret

COVID-19, nedlukning og færre gæster

Politiske beslutninger, nedlukning for udenlandske gæster

Hjælpepakker til COVID-19

Lavkonjunktur Figur 11 - SWOT af Tivoli, Kilde: egen tilvirkning

64 8.1 Bilag 1 – Gæstesegmenter

Side 37 af 96 2.4.1 Styrker

Som tidligere beskrevet er Tivoli blandt Danmarks stærkeste brand. Tivoli har været på markedet i 176 år og har med tiden formået at opbygge et stærkt brand og værdigrundlag. Dette tiltrækker mange turister på forskellige tider af året, hvor 30% af Tivolis besøgende er turister, hvilket er positivt da turisterne udgør ca. 1/3 af deres samlede antal besøgende. Tivoli har en bred målgruppe med mange loyale kunder. Mange af de loyale kunder, der besøger Tivoli, har købt årskort og bruger derfor årskortet ofte – enten til en gåtur gennem Haven eller de andre oplevelser, Tivoli tilbyder.

Ud fra Porters Five Forces blev det vurderet, at Tivoli en konkurrencefordel ved at have en unik placering ved siden af Københavns hovedbanegård og i centrum af København. Tivoli ligger med nem adgang til offentlig transport, som gør det nemmere for kunderne at komme dertil og

dermed besøge Tivoli. Denne placering er med til at tiltrække de mange turister, der årligt besøger Danmark.

2.4.2 Svagheder

Tivoli har som tidligere nævnt en unik beliggenhed midt i København, men denne unikke

beliggenhed sætter også begrænsninger for Tivoli. Tivoli kan ikke udvide Haven, men kun ombygge indenfor det areal, de har til rådighed. Dette gør, at de ikke kan opsætte flere forlystelser, men kun udskifte dem, der i forvejen eksisterer. Derfor kan den unikke beliggenhed også karakteriseres som en svaghed.

Tivoli har fokus på at bevare de gamle bygninger, og dette koster Tivoli mange

vedligeholdelsesudgifter. Færgekroen, der blev opført i 1934, er i 2020 blevet revet ned. 65 Tivoli har stor fokus på at vedligeholde deres nuværende bygninger, indtil en udskiftning er nødvendig for at bevare deres brand, og efterhånden som årene går, vil udgifter til renovering stadig blive større.

65 Jf. Tivolis årsrapport s. 17

Side 38 af 96 2.4.3 Muligheder

Tivoli har som tidligere nævnt fem sæsoner. Tivoli har mulighed for at udvide sæsonerne ved flere åbningsdage, så de dermed kan tiltrække flere besøgende hele året rundt.

Tivoli er blevet mere digitale med årskort på app, samt at der under COVID-19 er blevet udviklet app til at stille sig ”digitalt” i kø til forlystelser. Dette gør, at der ikke samles for mange på samme tid, men samtidig er det en service for kunderne, der slipper for “spildtid” i en kø og kan dermed nå at opleve mere, mens de er i Tivoli. Tivolis mulighed er at udvikle på app’en, så den kan fungere i det daglige - også når COVID-19 er overstået. Dermed får kunderne mere tid til at opleve hele Haven, og de slipper for at stå i lange køer. Dette vil også være en konkurrencefordel, da Tivoli er en first mover, og ingen af konkurrenterne har udviklet lignende løsningerne endnu.

Mundbind kan hjælpe Tivoli med at øge antallet af besøgende. Vælger Tivoli selv at betale for mundbind, kan det give en god omtale og vil betragtes som en service. Dette vil have en positiv påvirkning på Tivolis brand og omdømme i COVID-19-perioden, hvor forbrugerne muligvis vil foretrække Tivoli frem for konkurrenterne. Dette vil give mulighed for en øget omsætning.

2.4.4 Trusler

Der er flere trusler, der kan påvirke Tivoli. Vejret har en indflydelse på de besøgende i Tivoli. Den globale opvarmning med mere voldsomt vejr kan medføre, at der er behov for mere overdækning og flere indendørsaktiviteter, hvilket er en udfordring for en udendørsforlystelsespark som Tivoli.

COVID-19 har sat besøgsbegrænsninger for Tivoli. En anden bølge af COVID-19 er en trussel, da Tivoli kan risikere nedlukning igen og dermed tabe omsætning. De politiske beslutninger vedr.

nedlukningen for udenlandske gæster er en trussel for Tivoli, da 30% af Tivolis besøgende stammer fra turister. Derudover er hjælpepakkerne til udvalgte attraktioner en trussel for Tivoli, da hjælpepakkerne ikke tilgodeser Tivoli samt de konkurrerende forlystelsesparker. Truslen består i, at kunderne får et større incitament til at vælge konkurrenter som Zoologisk Have, Knuthenborg Safaripark og andre, som har fået hjælp til at nedsætte deres billetpriser.

Side 39 af 96 Konjunkturudviklingen vil fortsat have en stor indflydelse på Tivolis udvikling, da COVID-19

forudsiges til at have en negativ udvikling på samfundet de næste år. Det vil for Tivoli betyde en negativ udvikling de næste år og et stort krav til Tivolis ledelse om omkostningsreducering af Tivoli.